Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Ez bele volt építve valamibe vagy csak úgy önállóan leltél rá? Mivel ezt a Panasonic csak a saját vagy hozzá közel álló termékeibe építette be, ezért nincsenek hozzá felhasználási példák.
PT 150-esben volt és arra gondoltam hogy kevés alkatrész kell hozzá megépítem és felhasználom . Terveimben az van hogy liion akkuból előálít kisseb illetve nagyobb feszültséget.
Ha meg van az eredeti áramkör, akkor abból meg lehet határozni a konkrét alkatrészadatokat. A kimeneti feszültséget a 7-es lábra kötött ellenállások arányának változtatásával lehet változtatni.
Nincs meg . A dióda gondolom mindegy hogy milyen csak minél kisseb legyen a nyitó feszültség , a tekercs kb mekkora legyen vagy teljesen mindegy ?
A dióda legyen Schottky-dióda, a tekercs függ a használt frekvenciától, amit sajnos nem tudunk.
Próbálgatással tönkremehet ? Frekvenciát nem tudok mérni . Van olyan tekercs amit abból a panelből vettem ki (sokat ) 3,5mm átmérőjű magra 9 menet 0.5 átmérőjű rézdrót azzal próbáljam vagy kissebbel ?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2017
Tekercs nélkül nem működik az áramkör, tehát az nem járható út, hogy tekercs nélkül majd mérsz frekvenciát és utána számolsz. Próbáld meg 100uH-vel, aztán majd meglátod.
Sziasztok! Van egy HP54645D szkópom aminek a tápja halott. Úgy került hozzám, hogy a MOSFET (IRFPC50) ki volt forrasztva, multiméterrel méregettem, jónak tűnt, kapcsolt, visszatettem. Bedugtam, FET-en G-D ->300VDC, D-S ->300VDC G-S közt pedig 0V. Van egy UC3842A IC ami nem kap tápot, csak nem tudom hogy azért mert valami nem jó, vagy azért nem jó mert nincs táp az IC-n. Vagy esetleg a FET mégse lenne jó? Hol érdemes keresgélni a hibát?
Az IC-n mindenképpen kell lenni tápfeszültségnek. Ellenőrizd az indítóellenállásokat.
Mind a kettő ellenállás halott , igazad volt köszönöm , veszek bele aztán minden kiderül.
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni egy Sony XDR-C706DBP radios óra tápegységének a javításában. Ha az órát egy 5Vdc vel megtáplálom akkor úgy néz ki, hogy működik de többel nem mertem mert nem tudom pontosan hogy mennyire lenne szüksége ,mivel a tápegységén nincs semmi adat. Ami látszott az a 22uf400V os kondi ki volt pukkanva, ezt cseréltem benne (igaz méretileg kisebb kellene bele de nem volt olyanom , viszont értékben megegyezik az előzővel) de sajnos nem megy.A biztosíték jo benne viszont a kicsi trafo bemenetéig van csak feszely , gondolom leégett valami nagyobb feszültségtől. Habár az áramkörön úgy látom mintha lett volna hely egy varisztornak is (VA101) ezt sajnos kihagyták belőle , pedig ez lehet megvédte volna.A kicsi trafót nem tudom beazonosítani csak ennyi van ráírva SPB-0766 és ez alapján nem talalok semmit. Ez vajon egy 230/230 as trafó lenne ? Tudtok e segítenni abban, hogy mit próbáljak meg kimérni vagy ha esetleg ezt nem nagyon éri meg javítani akkor milyen értékü tápegységgel tudnám ezt helyettesíteni? Leírom egy pár alkatrésznek a típusát ami benne van hátha nem látszik jól a képeken. D101-DI106S,kicsi trafo L101/SPB-0766, IC101-MIP2C2,PC101-ET1108,T101/SPB-0752 SECB-1614. Képek: Sony rádiós óra képek Előre is köszönöm a segítséget.
Ha 5V-tal megfelelően működik, fogj egy 5V-os telefontöltőt, vagy bármit, és használd vele. Mivel 300-500Ft-ért kapható készen, olcsóbban és gyorsabban kijössz. Trafót nem valószínű, hogy találsz helyettesítőt, de ha cserélni is kellene akár IC-t, akár trafót, valószínűleg nem úsznád meg 300Ft alatt.
Az még eszembe jutott, hogy visszarajzolod az eredeti táp szekunder oldalán az optocsatolós részt, abból ki lehet számolni, mennyi volt az eredeti feszültség, vagy pedig adj labortápról feszültséget a kimenetre, és figyeld az optocsatolót, mikor vált állapotot. Ha nem csinál semmit, és már a szekunder oldali kondik feszültségtűrésénél tartasz, akkor lehet éppen az optocsatoló a rossz, esetleg a köré felépített rész.
Köszönöm a választ!
Azt hogy 5V-tal megfelelően működik-e azt nem tudom csak azt hogy beindult.A visszarajzolós, kiszámolós megoldás az kicsit nehezen menne nekem azt hiszem mert én csak hobby szinten javítgatok nem érteném mit és hogyan számoljak vagy hogy hova tápláljak vissza és hol mérjek.A telefontöltős dologra én is gondoltam csak azt nem tudtam, hogy mekkora áramerösségü legyen. A mai nap kicsit jobban belenéztem az órába és láttam, hogy pont a táp bemenetelen van egy BA33BC0 ami 3,3 V os.Labortápról megtáplálva 3,5 V nál kezd működni es rádióval bekapcsolva a tápegység szerint úgy 180-200 mA fogyaszt.Úgyhogy egyenlőre megoldottam egy micro USB s 5V-650mAes töltővel.Azért jó lett volna megjavítani az eredetit ha sikerül. Nem hiszem hogy az optocsatoló része rossz de lehet. A lényeg hogy el se jut a feszültség odáig.Amint írtam az L101/SPB-0766 bemenetéig van 230 onnan tovább semmi a D101-DI106S nél 0V és a 22µF os kondinál is nulla.Azért kérdeztem itt ,hogy az az L101 es vajon egy 230/230as szeparációs trafó lenne és ezt a 230at egyenirányitja?Mert én még nem találkoztam ilyesmivel.
A 3.3v zéner az amelyik az optocsatoló mellett van hozzáadva az infra dióda nyitó feszültséget 1.2v . 4.5-4.8v a táp kimenete.
Sziasztok!
Kapcsi táphoz (PP megoldás, vcs. nélkül) szeretnék méretezni trafót. Tudtok ajánlani ehhez jó segédletet?
Igen, transzformátor méretező képletnek hívják, ami egyébként teljesen független a topológiától és minden mástól is: n = U x tbe / delta B / A ahol n a menetszám, U a tekercsre kapcsolt feszültség voltban, a tbe a bekapcsolási idő szekundumban, a delta B az indukcióváltozás mértéke Teslában, az A pedig a mágneses avagy vaskeresztmetszet négyzetméterben.
Nem tudom mit takar a "PP megoldás", de a záróüzemű topológiáknál még a légrést is méretezni kell.
Köszönöm a hasznos infókat.A biztosíték jó és a tekercs bemenetén is van 230Vac, de a 3-4 es lábakon már nem lehet mérni semmit úgyhogy biztos az a hiba amit irtál. Sajnos nem tudom, hogy mivel tudnám helyettesíteni vagy azt hogy ha esetleg kivenném a tekercset és anélkül próbálnám működésre bírni lenne e valami gond. Most egy 5Vdc-ről működik az óra ,de ha sikerül majd valamikor megjavítanom akkor visszacserélem az eredetire.
Sziasztok!
Van egy Makrai ME.80-14/ ASW-P 12V 6A tápegységem, általában a kondik szoktak kiszáradni, melyeket kicserélek és működik, sajna most nem ez lett, a kondi csere előtt nem volt terhelhető, most meg lesett a fezsültség 7 voltra és hát nem is szabályozható a fezsültség. Nincs valakinek egy kapcsolási rajza? Esetleg valami ötletetek mit nézzek meg?
Jobban belemélyedtem, de nem lettem okosabb.
A feszültség beállt szabályozható 11,5-12,9 volt között, mely kevesebb mint korábban, ha megterhelem akkor nem tarja meg hanem 1-2 voltot esik, és halk kattogó hangot hallok. Olvastam a fórumon a visszacsatolásokról, de mivel lehet szabályozni és a táp is elindul, arra gondolok nem a szabályzással van a baj. Van öltetettek hol kezdjem? mit mérjek? ( a kimenetén van egy led - ha piros akkor kevés a feszültség, ha zöld akkor 12 - 12,8 V között van ha villog akkor 12,8 felett van, ha megterhelem 10 ill. 20 W leesik a feszültség, gondoltam megemelem a potival a feszültséget, emelkedik is, de 11,8 felé nem megy terhelve - de a zöld led villog. Mit nézek meg? Segítsetek? Az elko kondik ki vannak cserélve.
Csak nem tudtam megnyugodni és várni, ismét előröl kezdtem,
a lényeg, a kicserélt puffer kondi is hibás volt az egyen irányító után, hiába volt új! A csere után működik rendesen a táp,
Sziasztok!
Akit érdekel esetleg ! A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2017
Szia!
Ha esetleg érdekel valakit az eredeti fejlesztés: Bővebben: Link.
Szia!
Miért növelted meg a FET source-ellenállását?
Azért , mert a primer oldali áramfelvétel így minimális lett, persze ez egy kicsit a teljesítmény rovására megy , nem sokkal!
Ez egy érdekes kapcsolás, nagyon sok mindenre rájöttem , mert az eredeti kapcsolási rajzon feltüntetett értékek pl a fet helyett ,csak úgy rakhatsz másik fajtát , ha a source ellenállást is változtatod, különben indításkor szó szerint robban!
A 250 voltos MPSA felesleges ide, mert a 16-18 voltos zener megfogja a kollektorfeszt mindenhogyan.
Mint már mondtam, ezzel az alkatrészlistával lett a legjobb legstabilab a táp! Össze kell rakni tesztelni kell , nem fog csalódni senki !
Nem a feszültség miatt raktam 250 voltos tranyót! Az mpsa42 nem csak feszültségben jobb egy bc107-nél! Azért írtam a bc107 tranyót, mert kb ez a megfelelője a kc507-nek. Egyébként mikor kísérleteztem ezzel a táppal , egy esetleges zárlatnál ment a zéner és vele a bc tranyó is!Ezt követően, ahogy be került az mpsa, ugyan annál a zárlatnál csak a zéner lett zárlatos, így a kistranyót nem kellett állandóan cserélgetni! A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |