Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Segítségeteket kérném motorfelismerésben Szétbontottam egy nagyon régi nyomtatót. És volt benne négy motor. Viszont semmi nincs rajtuk, hogy milyen motorok, milyen feszültségszinttel kell vezérelni stb. Először léptetőmotorra tippeltem (felhasználás, vezetékek száma), de kiszedés után kiderült, hogy nem "röcög" ha kézzel megforgatom. Továbbá mindegyik hasonló bekötésű viszont kettőn van pozícióérzékelő. Az egyiken optos, a másikon talán mágneses, de abszolut pozíciót ad. (utóbbiról nincs fotó). Kettő hat vezetékes, másik nyolc. Lásd a fotókat. Szóval ha valaki tud róla bármit, milyen motor, milyen vezérlés, hogyan deríthetem ki hány voltal megy stb, örömmel fogadom....
Ha nem "receg" akkor sima egyenáramú motor... Találkoztam sok ilyennel, sok Hp21... szeriáju nyomtatót berheltem. Azokban mind ilyen van... Egyenáramú szervo hajtás... A "jeladóval" vissza van csatolva a meghajtó áramkörre és ez alapján tartja precizen a poziciót...PL: a hp szkenner 9600dpi-t is tud, egyszer próbáltam de "megfektette" a 2.4 GHz-e p4-es gépemet...
Sima motorként minden további nélkül használhatod néhány watt... szerintem kezdheted 5v-al aztán esetleg mehetsz fölfelé 9, 12V-ig ha nem melegszik. A meghajtás tápjából lehet következtetni, ennél több ritkán van... Az eredeti funkcióját teljes mértékben nem egyszerü dolog kihasználni, megérne egy jó használható projektet a fórumon... motor kivezetéseire add a feszt!
Ha sima egyenáramú motor lenne akkor két vezetéke lenne nem? Ezek meg hat és nyolc vezetékesek...
Sajna a vezérlő elektronika bonyolultabb volt annál hogy visszafejtsem (kb fél négyzetméter ) És az asszony kidobatta velem, mondván így is túl sok a lom... Felismerhető alkatrészek közül BDX54 és BU522, no meg öt voltos, és -5V-os stabic-k.... Viszont ennél több fesz kell valószínűleg a legnagyobb motorra, mert az kb tízenöt centi átmérőjű... nem hiszem, hogy sima öt volt megforgatná...
Azér mert nem"receg" lehet léptetőmotor.
A változó reluktanciájú léptetőmotorban nincs állandómágnes,így tartónyomatéka sincs,ami a "recegést" okozza. Ezzel nem azt akarom mondani hogy az. Lehet még BLDC motor is. Ki kéne méregetni a tekercseket. üdv.
Köszönöm az eddigi infókat.
Akkor a tekercsek kimérése: Minden lábnak van egy párja, amin 7 ohm mérhető. (Tekercs két vége). A "nempárok" között nincs kapcsolat. Hat vezetékesen három pár, a nyolc vezetékesen négy pár van. Akkor ez milyen motor? Üdv: Tamás
Ismét, egy igen pontos típusmegatározás!
Próbáltam keresni leírást, esetleg rajzot, (hátha többszáz napi találgatást megspórolhatnánk) de sajnos így: "egy nagyon régi nyomtató" - nem találtam Lehet, nem csak ezt az egy nyomtatót gyártották a világon, azért nem ismeri fel elsőre senki ...de legalább azt tudhatjuk, hogy nem "röcög"....
Ha van némi jártasságod, esetleg mitől forog egy motor vagy hasonló, akkor csavarozd szét és többet látsz.
Kiderül, hova mennek a vezetékek, állórészre, vagy kefékre,... ebből lehet következtetni, milyen jellegü...
Pontos típusmeghatározás nem lehet, lévén, hogy a motor típusát keresem A nyomtató meg elég ismeretlen: "Handy Type" Ez egy A3-as margaréta-tárcsás nyomtató.
Reméltem hogy valaki szaki itt a fórumon ránéz és megmondja, milyen motor... Nem csak ezt az egyet gyárották, kettőt szedtem szét
Hiszen már meg is találtad a választ :yes: :
Idézet: „Hat vezetékesen három pár, a nyolc vezetékesen négy pár van.” Ezek szerint (szerintem 100%) hogy léptetőmotorokról van szó! Méghozzá BIPOLÁRIS tekercs elrendezésű. De az is lehet, hogy UNIPOLÁRIS amit a motortesten belül kötöttek el . Viszont akkor lenne egy egy "középmegcsapolás" is, úgyhogy ez nemlehet... :no: Vagy, nem csak két tekercsrendszerel alakították ki a motorokat! Hanem minden tekercset függetlenül vezettek ki... Az oplikai és mágneses jeladók, szerintem más célt szolgáltak...
Éredemes lenne egy kicsit felpörgetni a motorokat PL: >> ezzel << a kapcsolással.
Nem bonyolult, valamint UNIPOLÁRIS és BIPOLÁRI motorok is meghalythatók vele. A vezérlés STEP DIR rendszerű. A Direction az irányt, a Clock a lépést vezérli. Valamint >> itt << egy kis infó. A fájl végén vannak a lehetséges motorbekötések.
A léptetőmotor esélyes.... Ugyan szédszedni nem tudtam (minden csavar ki, és mégse jön szét ) De a legkisebb motor egyik tekercsére ráadtam öt voltot és megmozdult, (kb egy huszadot fordult ) És utána nem lehetett kimozdítani a tengelyt a pozíciójából amig fesz volt rajta. Ezen tünetek alapján valóban léptetőmotornak tűnik, de én még olyat nem láttam amelyiket kézzel pörgetve nem röcögött volna... Erről nincs valakinek infója?
Ezek szerint tuti léptetőmotor? Mágneses abszolút jeladó a kocsimozgató motoron volt. Az optós pedig a margaréta-tárcsa forgatását végezte. (Itt egy opto mindenképp indokolt, a tárcsa elejét megtalálni...) Üdv: Tamás
Léptetőmotornak léptetőmotor lett. (legalábbis lépked
De mi az a "változó reluktanciájú léptetőmotor", és a BLDC? Esetleg valaki ötletet nem tud arra, hogy mekkora feszültséggel terhelhetem? Ellenállásból vagy valahonnan nem lehet kiszámolni? Vagy csak állítsam be egy pozicióba és küldjem rá a fesz, amíg melegszik? Ez nem tűnik tökéletes ötletnek...
A változó reluktanciájú léptetőmotor a három léptetőmotor alaptípus (állandómágneses,vált.rel.,hibrid ) egyike.A BLDC az meg a kefenélküli DC motor.Nézz utána a neten.Egy halom infó meg leírás van fent mindkét típusról.
ha az lesz amit mondtam kérem a pontot. üdv
Hát azért jobban örültem volna, ha írsz valami támpontot, ami alapján eldöntöm, hogy az é vagy nem.
Annyit találtam a változó reluktanciájú léptetőmotorról, hogy nincs tartó nyomatéka. Node ennek van. Radok egy tekercsére feszt, és áll mint a cövek. Persze más infó is van, csak csupa olyan ami a felismerést nem segíti (pl.: miből van - ehhez szét kéne szedni stb). Szóval más ötlet? (Esetleg lehet vegyes, akkor van tartó nyomaték is, de akkor nem kéne röcögnie?)
http://fuzzysys.hu/files/16_nopass/bldc_presentation.ppt
Remélem segít egy kicsit... Esetleg: GOOGLE / BLDC. Hobby CNC: Idézet: „... | Válasz | #25 Az AC szinkronnal az AC hálózat önmaga adja a forgó mezőt ami után rohangál a szegény forgórész... A BLDC-nel pedig külön (elektronikai)apparátus gondoskodik a mező "forgatásáról"...mivel ugye a betáp DC. A kefe néküli egyenáramú (BLDC) motorok a felépítésüket tekintve az AC szinkron motorokhoz hasonlítanak, működésüket tekintve azonban mind a DC, mind az AC motoroktól eltérnek. A BLDC motorok kommutációját valamilyen külső vezérlő egység végzi, általában egy mikrokontroller. A vezérlés minden kommutáció során a három fázisból kettőt bekapcsol, a harmadikat pedig lebegve hagyja. A következő kommutációs lépésben az egyik bekapcsolt tekercset kikapcsolja és az előző lépésben lebegő tekercset kapcsolja a helyére. A vezérlés célja, hogy a kommutációt megfelelő időben végrehajtva a forgórész lemaradását az állórész mágneses mezőjéhez képest átlag 90°-on tartsa. Ehhez szükséges a rotor helyzetének ismerete, ami vagy Hall-szenzorral, vagy szenzor nélkül az indukált feszültség mérésével nyerhető ki a rendszerből.”
Köszönöm a választ. Mostmár tudom mi ez, és hogy müxik, de még sajnos mindig nem tudom, hogy hogyan lehet felismerni egy ilyet? Valahogy egyértelműen nem lehet kimérni vagy tesztelni, hogy BCDC-e?
És akkor azzal, hogy nem röcög, de van tartónyomatéka egyértelműen kizártuk, hogy léptetőmotor?
Nem-nem,
de én is rosszul fogalmaztam.Tartónyomatéka van,ha feszültség alatt van a tekercs.Az adatlapok ezt jelölik "Holding torque" néven. Ami a "recegést" okozza az a "detent torque",ez feszültségmentes állapotban értendő,ez az a nyomaték amit ki kell fejtenünk ahhoz hogy a feszültségmentes motor tengelyét elfordítsuk. Tehát a vált.rel.motornál nincs "recegés" de tartónyomatéka attól még van. Méregesd ki a tekercseket,és próbáld már ki. üdv.
A léptetőmotorban nincs hall-elemes jeladó. A BLDC-ben 100% hogy van!
A léptetőmotorok páros tekercseléssel készűlnek. (Én eddig csak olyat találtam. ) A BLDC tekercsei páratlan, pld: 3 tekercspárt tartalmaz, jellemzően. A léptetőmotoroknak egy lépésre elég kicsi szöget fordul. A BLDC egy tekercsváltásra ( a leírás szerint amit találtam) 90 fokot fordul, tehát elég nagy az elfordolási szöge. Talán ezen paraméterek alapján könyebben beazonosítható a motor. Idézet: „A léptetőmotorban nincs hall-elemes jeladó. A BLDC-ben 100% hogy van!” Nem 100%,mert van olyan BLDC motor amiben nincs Hall szenzor. üdv.
OK! Akkor eddig én nem találkoztam olyannal!
A kimérés már megvolt korábban (lásd fentebb).
Próbálgatáshoz meg áramkör kéne ami készül, csak lassan (lévén hat, meg nyolc vezetékes, így szokványos vezérlő kevés hozzá). Amúgy "kézzel" vezérelve, számomra ugyanúgy működik mint a léptetőmotor. De nem tudom, hogy pl a korábban felvetődött BLDC motor hogy működik. Gondolom ha megtalálom a megfelelő sorrendet a tekercserknél és feszt adok rá, akkor az is fordul picit. De pl egy BLDC motornál ha egyik tekercsen fesz van, mozdul picit majd megáll, és tartja a tengelyt? Vagy mit csinál ilyenkor?
Ezekből 6 vagy 8 vezeték jön ki, és mindegyik párnak hasonló az ellenállása, tehát hall szenzor ebbe nincs. És mint korábban írtam a "seggén" van opto pozicióérzékelő a másik típuson meg abszolut pozicióérzékelő. Ez helyettesítheti a hall szenzort nem?
Mate78-nak adom a pontot, mert ő találta el először, hogy változó reluktanciájú léptetőmotor lehet.
De _Jani_-nak is köszönöm a válaszokat. Az ő válaszaiból sokkal többet megértettem mint Mate78 szűkszavú felvetéseiből. Arra sajnos nem kaptam választ, hogy egy kefe nélküli DC motor mit csinál arra, ha egy léptetőmotorvezérlő vezérli. Pedig csak úgy tudnám kizárni 100%-ra. Mindemellett az ismeretlen motor jól működik, ha léptetőmotor-vezérlő vezérli. Még egy kérdés, így utólag: A motor szétszedése nélkül hogy lehet eldönteni, hogy a fenti motor (elsősorban a 8 vezetékes) az vajon bipoláris (2x4 tekercs páronként a közös pontja összekötve és nem kivezetve, így kívülről úgy tűnik mintha 4 különálló tekercs lenne), vagy 4 terkercses unipoláris, és minden vezetéke ki van vezetve. Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget, elsősorban _JANI_nak és Mate78-nak. Üdv: Thomson
hali
Azért voltam szűkszavú,mert azt akartam hogy saját magad jöjj rá a dolgokra.Így sokkal többet tanulsz belőle. Rengeteg infó van fent a neten,keresni kell,olvasni,olvasni..... A BLDC motor nem működhet léptetőmotor vezérlővel:gondolj csak bele,BLDC-nél a tekercsekre a forgórész pozíciójától függő pontos vezérlőjelet kell adni,a megfelelő sorrendben,ehhez vagy Hall szenzor kell,vagy a Back EMF mérésével lehet meghatározni a pozíciót,tehát mindenképpen visszacsatolás kell,és a kapott jelet fel is kell dolgozni.Léptető vezérlő erre nem képes.Azonkívül a legtöbb BLDC 3 fázisú,ezek a kicsik meg általában csillagkapcsolásúak,3 vezetékesek,a tied meg azt mondtad 8 vezetékes. És köszi a pontot. Amúgy több embernek is lehet pontot adni. üdv
Hello Mesterek!!
Az az én nagy problémám hogy nem tudom hajtani a 3db motorom.5x5cm 5mm tengely.10ohm/tekercs és ebből van 3 tekercs 1 motorban,6 kivezetéssel és 24 lépés/fordulat.nincs semmiféle encoder rászerelve,de valami bordásszijjat halytott kb 1cm széleset.NA ehhez kéne valami step/dir rendszerű meghajtás.sajnos a az elektronika nem igazán a szakmám,de rajzból összerakok dolgokat.+köszönnék bármilyen ötletet.
szia! jutottál velük valamire?? a 3 tekercsesből nakem is van 3db.jó lenne használni is őket.
Hali Mindenkinek!
Az lenne a kérdésem hogy hogy lehet megtudni egy törpefeszültségű villanymotor feszültségét amiről működik.Mert van most egy pár új szerzeményem amiről semmi információm nincs.Se felirat se semmi nincs a motor testen.Annyit látok rajtuk hogy szénkefések és kb 0.8 mm-es vezetékkel van tekercselve a forgórész.A motortest átmérője kb 4 cm.Sajnos muszáj megkérdeznem mert nem rég gallyra vágtam egy elég nagy fordulatú motort.Hajszárítóban volt.És mielőtt szétkaptam volna nem figyeltem hogy sorba van kötve a fűtőszállal.Így rátettem a 230-at persze mondanom sem kell hogy füsttel működött a másodperc ezred része alatt. Köszi!
Bocs, de kerestem.De mivel nem tudom a pontos kifejezéseket (mit és mire keressek) és a napi 18 óra munka kiveszi a maradék szellemi képességemet így nem találtam meg.De azért köszönöm megnézem.
Úgy döntöttem hogy elkezdem 6 V-al és haladok felfelé.Aztán a hangjából megállapítom hogy mi az ideális neki.Sajnos a két link nem vezetett nyomra.Semmi számomra hasznos információ nincs ott.Teljesen más jellegű kérdések és válaszok vannak ott.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |