Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Ez meg nekem nincs meg.
Mi nagyjából egy korosztály vagyunk. Én is egy katonai fülhallgatóval és egy germánium diódával kezdtem, esőcsatorna antennával.
Bocs, elnéztem, Gyantáscinnek szántam. Veled lehet, hogy nem vagyok egy korosztályban.
Némileg ifjabb vagyok, igen De nekem is volt nagyohmos fejhallgatóm meg diódám
Én most próbálom átadni amit felszívtam a fiatal (most inkább kölyök) korosztálynak, szakkör keretében. Az utolsó projekt egy ferritantennás egyenes vevő volt a 6-8 évesek nagy örömére.
Helyes Gondolom volt nagy pislogás, amikor a drótkupac megszólalt
Valószínűleg egy korosztály vagyunk sőt tovább megyek, én is a Guszev utcában szereztem szakpapírt
Én 1980-ban, de honnan tudtad? Már jó ideje a Műegyetemen folyik a képzés.
Sziasztok. Kíváncsiságból rendeltem egy kittet az ebayról. Nagyon kíváncsi voltam hogy tényleg működik e tekercs nélkül egy kristály rádió. És működik. Valaki el tudná magyarázni hogy hogyan?
És hogy mi az az induktor?(470μH-úgy néz ki mint egy ellenállás) Küldök képet is ha sikerül A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
Ezért kár volt rendelned ...
Ha elég hosszú az antennád (20-40 vagy több méter) akkor elég a diódán keresztül földeled és a hallgatót párhuzamosan kötöd a diódával akkor is megszólal benne a rádióadás. Némi önkapacitása és ön induktivitással az antenna is rendelkezik.
Az egy induktivitás. Ami egy kicsike tekercs.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
Nem értek egyet veled. Úgysem fogtam semmit egy germánium diódával,hogy több száz méter antennám volt. Számtalan kristály rádiót építettem már. Persze tekerccsel jóval gazadagabb a vétel,csak én a miniatürizálásra megyek. Mindig is szerettem volna "kihagyni" a tekercset. Ezzel az induktorral lehetséges,így a miniatürizálás is,és mégcsak táp se kell neki meg tranyós erősítés se.
Persze mindez adótól való távolság függő , nekem volt szerencsém ilyen módon is detektoros rádiót csinálni. (és nem solti torony árnyékában próbáltam ki)
Detektoros vevőt nagyon könnyű beépíteni szándékolatlanul is pl. egy erősítőbe. Ott az induktivitást egy földhurok keretében építed be. Biztos ismerős a jelenség, mikor a mobiltelefon belekerreg egy hangrendszerbe. Régen, amikor még a lakitelki adó működött Budapest közelében, bizony előfordult, hogy a lemezjátszóból is szólt.
Azonban ezek szélessávban veszik a "zavart", ha szelektíven szeretnél hallgatózni, akkor szükséged lesz konkrét induktivitásra, (jóval nagyobbra, mint a parazita induktivitás) hogy a hangolt rezgőköröddel szelektivitást tudjál biztosítani. Idézet: „Úgysem fogtam semmit egy germánium diódával,hogy több száz méter antennám volt.” Ne haragudj meg, de ezt eddigi tapasztalataim alapján egyszerűen nem hiszem el. A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
Az a germánium dióda egyetlen alkatrész, a demodulátor, az mindenképpen kevés.
Kell mellé legalább egy hangolt elem, és a jó sokszáz ohmos hallgató. A "tranyós erősítés" pedig kizárja, hogy detektoros vevőről beszéljünk, itt az a lényeg, hogy csak az antennával levett energiát használhatjuk. Mindenféle nagy impedanciás erősítés csökkenti a hangolt kör terhelését, javítja a szelektivitást.... úgy könnyű!
Egy aktív elem megengedett még versenyeken is,azt mondták itt
Dióda (demodulátor) nélkül nem lehet detektorost csinálni, de rezgőkör nélkül lehet. Legfeljebb szélessávú lesz. Mondjuk annak az egyszem vehető nagytérerejű adónál mindegy.
Budapesten (bár szerintem sokfelé másutt is, picike országunkban) a Kossuth rádió szerintem bárhol, bármikor vehető (már ugye ha éppen van adás Solton) egy diódával, földeléssel, antennával és nagyohmos hallgatóval...
Közelében hangszóróval is
Különben aki Magyarország déli részén él, de akár másutt hány rádióálmást tud megfogni középhullámon? Kosuth az van, de regen volt kb 5 álmásom, Temesvaár, Kosuth, Pécs és meg valami román az 2 szer. De valahogy hiányoznak, vagy nálam romlott el valami.
Ez egy nagyon jó kérdés.
Szerintem a hiba nem a készülékedben van, hanem inkább rájönnek a gazdák, hogy nem éri meg a középhullámú műsorszórás és sorra szüntetik meg az sugárzást. Akkor volt ez nagyon fontos, amikor ezt és csakis csak ezt tudták hallgatni az egyszerű emberek, meg át lehetett vele "szólni a szomszédba" is. Az internet korában ez meg már felesleges. A propaganda ott terjed (és sokkal olcsóbb). Jó lenne egy lista a környező meglévő adásokról. Amit lehet netről is összeszedni, meg saját tapasztalatból. Én örülnék egy ilyen táblázatnak (csak lusta vagyok ).
Megengedett persze...
De ami majdnem az, az nem az.
Első munkahelyem telephelye a miskolci kh adótoronytól pár száz méterre volt, ott a telefonon lehetett hallgatni az adást, sőt, a hívott fél is élvezhette a műsort
Mert a túlfeszültség védőben ott volt a dióda, az antenna pedig a rövidebb hosszabb készülék zsinór.
A következőket tudom Békésben hallgatni középhullámon: Kossuth, sok román adó, köztük Temesvár is, MR4 Lakihegyről és Szolnokról, Dankó Miskolcról és Nyíregyházáról, valamint még néhány román adó. De már egyre kevesebb adó van KH-n, azok se nagy teljesítményűek. A Kossuth kivételével egyik se szól nálam detektoroson.
Pedig nem kell lenézni a küzéphullámot. A 90-es évek embargója alatt sokat voltunk áram nélkül, ekkor jó jött a középhullám és a detektoros rádió a tőlem 25Km-re lévo Szabadkai rádió 800ohmos hangszórón is szólt még 99-ben le nem bombázták. Mivel nehéz volt elemhez jutni és minden drága volt nekem nagyon jó volt a középhullámú detektoros rádió, sőt 99-ben sok adó elhalgatott vajdaságban akkor jó hogy lehetett a sok határon túli adókat fogni. Most egy háborús helyzetben nem tudom mi lenne,a wifi, mobil meg fm nagyon korlatolt akár az internet, Ez mind sokat nyújt de könnyű a kommunikáció lefékezése. Tudom többet nem lessz haború, de ezt hamarább is így gondoltuk. Vagy csak ne agy isten legyen valami katasztrófa helyezet :-/ a közép, hosszú és rövid hullám a megmentő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |