Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is! Idézet: Mit számoltál? Biztos, hogy nem menne pár másodpercig, talán 20-30 ms-ot bírna ki a számítógép tápegysége de lehet hogy túlbecsültem, nem számoltam utána.„Például egy 3300-4700µF kondit ahogy számolgattam simán ki kell bírnia azt a pár másodpercet, így a gépet eleve dc-ről táplálnám meg amúgy is kapcsolóüzemű a tápegysége gond nélkül mennie kellene.” A: Veszel egy szünetmentes tápegységet. B: Addig jársz a szolgáltató nyakára, amíg meg nem oldják a gondot. Nálunk is volt ilyen, minden ismerősömet megkértem, telefonáljanak ez ügyben, lett hatása igaz, kellett két hét. Addig viszont minden nap jött ilyen áramszünet, kb. azonos időben. Valószínűleg átterheléskor keletkezett a kimaradás.
mA -t nem lehet fogyasztani, az csak folyik. A mAh, az az elektromos töltés mértékegysége. Fogyasztani energiát lehet, az pedig mWh, vagy Wh.
Lehet a Bláthy féle fogyasztás mérővel (villanyóra), vagy mikrovezérlős mérőrendszerrel. Egyidőben megfelelő, pontosságtól függő mintavétel a feszültségből, és áramból, majd a számolt értékek összegzése. Ha egy vezetőben áthaladt töltést kívánod mérni, azt is hasonlóképpen lehet, mikrovezérlővel.
Üdv!
Atombiztosra lezárt dugasztáp kinyitásához szeretnék segítséget kérni. Gondolom nem nagyon kell bemutatnom, fröccsöntött műanyag váz, oldalt egy csík ahol összeért a fröccsöntőszerszám... Érdemes itt próbálkozni, vagy felejtsem el? Hogyan lehet ezeket kinyitni? A válaszokat elölre is köszönöm!
Ti csillámot vagy inkább szigetelő gumit használtok? Az utóbbihoz is használtok szilikon zsírt?
Melyhutoben lehutod jo alaposan, utana satuban megroppantod korbe a ragasztast.
A hűtés még nem jutott eszembe, de kalapáccsal körbe ütögetve ha valahol enged az összetételnél, utána szét lehet feszegetni. Általában ultrahangos hegesztéssel vannak összerakva, ha túl jól sikerült előfordul, hogy inkább a hegesztés mellett reped végig.
Én kb. 200-250W-tal számoltam és úgy hogy a kondi feszültsége leeshet 120V-ig. Egy alacsony fogyasztású gép csak a proci és a vinyónak kell ellátás talán még a 200W is jócskán túlzás.
Épp eleget telefonáltunk már, nem ugyanabban az időpontban van áramszünet és kijelentették nem foglalkoznak az üggyel, mert nem az ő hibájuk. A környékbelieket nem érdeklik, mert nincs számítógépük (sajnos). A legbosszantóbb amikor elmegy az áram majd visszajön megint elmegy és ez 2-3mp belül 4-5 alkalommal történik. Azért utána számolok még egyszer nem mondom, lehet valahol elszámoltam az este.
A legolcsóbb megoldás a szünetmentes, tízezer alatt kapható. Ahhoz, hogy öt másodpercet átvészeljél, tizenezer mikrofarád kondenzátor kellene, mindössze 400V kivitelben.
Lásd melléklet. 0,66 másodperc alatt leesik a kondenzátor feszültsége kb. 100 V-ra, Ohm-os terhelés esetén. A számítógép tápegysége valószínűleg gyorsabban lenyeli az energiát. Bővebben: Link.
Az alapvető probléma, először is, hogy a kisfeszültségű oldalon minden feszültséghez külön kellene kondenzátor telep, a primer oldalon viszont nem olcsó mulatság 400v-os kondenzátorokból összeszedni a szükséges tárolókapacitást, és még van egy olyan veszély, ha különálló segédtápról van a vezérlés meghajtva, a primer oldal öngerjesztő rezonáns táp, akkor ha a vezérlésnél már elfogyott a tápfesz, az önrezgő primer oldal vezérlés nélkül elszáll.
Szóval szünetmentes kell, ha nincsenek hosszú áthidalandó intervallumok, akkor az nem kifizethetetlen, ráadásul, ha lenne 5mp-et áthidaló megoldásod akkor jönnének a 6mp-es áramkimaradások, Murphy... A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
A fogyasztóvédelemnél folytatnám, azután a bíróságon, és ezt közölném a "szolgáltatóval". Olyan nincs, hogy nem az ő hibájuk, mert a hálózatot nekik kell fenntartani, ellenőrizni, javítani, sőt azt is megkeresni, hogy mitől viselkedik így a hálózat. Először nekem sem hitték el, hogy akár 50-60 V különbség is van a fázisok közt, de rájuk szigorítva, feltették a regisztrálós mérőt, majd töredelmesen bevallották, hogy rosszul van elosztva a terhelés az elosztóvezeték fázisain.
Hát én ilyet mini flex-szel szoktam szétvágni és ragasztópisztollyal összeragasztani (hőre olvadó rudacskással). A flex-szel persze vigyázni, nem mélyre vágni.
Hello! A kérdésed igen általános. Az áram, 1 másodperc idő alatt átáramló töltés. De a fogyasztás pont ezért már nem mA-lesz, hanem mAh. Hiszen Te nem az áramot szeretnéd mérni, hanem a töltésmennyiséget. Ahol a Q=I-t.
De pld. úgy ahogy ebben a cikkben én is tettem.
Sziasztok!
Van nekünk egy öreg beépítős elektromos sütőnk (... és ebben ki is fújt a hozzászólásom elektromosság-tartalma), aminek sajnos régen lekoptak a funkciókapcsolójának az ikonjai. És lassan az emlékezet is kezd kopni, így már csak tippeljük hogy melyik állás melyik funkció. Kerestettem a barátommal (gugli) manuált, vagy normális felbontású képet, de semmi eredmény. Hátha a kollégák között akad egy, aki ismeri. Edesa (azaz Fagor) Dynamic 2H-150. Mellékelem az egyetlen képet, amit a gugli kidobott a típusról. Előre is köszönöm a segítséget!
Azért van jobb minőségben is
Köszi, már majdnem jó. Csak mégsem... Mert nem lehet kinézni az ikonokat. (a venti alatt/felett van-e a fűtés jele).
Itt van egy csomó használati utasítás. Kis türelemmel össze tudod ollózni a megfelelő ikonokat, pl. lásd melléklet. Bővebben: Link
Ebben valaki? Ki mit használ? Az látszik, hogy a csillámnak nagyobb a termikus ellenállása, azaz rosszabban adja át a hőt...
Azaz mindenki áttért a gumira?
Én, ha kell, gumi szigetelőt hazsnálok. Kevés pasztát kenek a gumi és a tranzisztor, valamint a gumi és a hűtőborda közé is.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
Sziasztok!
Ebben a kapcsolásban mivel helyettesíthető a 741 IC? Valamint a BC 547 helyére bármilyen NPN tranziszor jó lehet?
Nem reklámozni akarom, de SOS UPS-nél a felújított UPS bruttó 6350 Ft-tól indul. Ezt ettől olcsóbban nem nagyon lehet kihozni.
Kb. bármilyen műveleti erősítővel helyettesíthető. A tranzisztor is kb. mindegy, csak bírja el a relé behúzótekercsének áramát. Azt azonban vedd figyelembe, hogy ez a módszer talajnedvesség érzékelére nem az igazi, az elektromos áram valamilyen módot polarizálja (?) a földet. A kezdeti jó mérés később hanyatlásnak indul (általában).
Értem.. Valamilyen más mód van a talaj nedvesség mérésére?
Valamint a műveleti erősítő mit takar? Bármilyen 8 lábú IC jó (lehet hogy hülye kérdés.. :bonk ?
Hello! Gyakorlatilag akármivel, mind kettőt. De a poti szabályozási tartománya cseppet el van túlozva. Valamint nincs a komparátornak hiszterézise, és ez a Led sorba a bázissal, is gyenge dolog. De a talaj nedvesség mérése is csak játék így. Nézz meg egy gyári dolgot, nem is ezen az elven alapul.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
Akkor milyen kapcsolást javasolsz e helyett? (jó lenne, ha 12V-ról működne)
Én kapcsolást jóérzéssel semelyiket. Mert véleményem szerint "ellenállás méréssel " nem lehet talajnedvességet mérni, csak játékból. Mert a szonda körül kirakódik a talajból minden és megváltoztatja a potenciálokat, vagy akár elszigeteli önmagát. Tehát szerintem nem lesz üzembiztos csak rövid ideig.
A hozzáértőket kérdezném hogy jól rajzoltam e meg ezt az osztót? Illetve hogy működne-e?
Tisztelettel Madzagos
Félreértettél. Szeretném a funkciókat tudni, hogy melyik hol van a kapcsolón. (Nem a ikonok hiánya zavar, hanem hogy nem tudom merre mit csinál pontosan a sütő)
Felesleges felfűtések nélkül gondoltam megoldani a problémát, de úgy látom sajnos tapasztalati úton kell kitalálnom az egyes funkciók helyzetét.
A lábak bekötését nem néztem meg, de az elején szerintem baj van. A TTL IC-k bemenete üresen hagyva magas szintnek számít. Ebben az esetben bemenő feszültség mindkét félperiódusában magas lesz (magas és magasabb).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |