Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2929 / 3981
(#) Bakman válasza Tranyó Tamás hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Ha a rezgőkör aktív, akkor kikapcsolással és megfelelő időben történő bekapcsolással megoldható. Az is célravezető lehet, hogy a beállításig elhangolod. Nem tudni, mi a feladat, de ez inkább digitális függvénygenerátornak való munka.
(#) gyoran válasza Tranyó Tamás hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Szia
A T az periódikusan ismétlődik? (akkor ez elvben PLL)
Vagy néha fellép? (akkor nem lehet, mert senki, legkevésbbé a rezgőkör nem tudja, hogy most lesz a T)
Elvben egy adott eseményhez persze hozzá lehet szinkronizálni mondjuk egy digitálisan létrehozott színuszjel valamilyen állapotát. De, ha ez az esemény véletlenül jön, és akkor oda kényszerítjük az oszcillátor állapotát, akkor előtte torzul a szinusz.
Vagy rosszul értettelek.
(#) Tranyó Tamás válasza Bakman hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Analóg megoldás kéne.
Több csatorna (nem feltétlen azonos frekvenciájú) pozicionálásáról lenne szó.

Mekkora frekvenciatartományról van szó? Részletesen meséld el a feladatot, mert így kb. ennyit tudunk segíteni.
(#) Tranyó Tamás válasza gyoran hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Elvileg szabályos szinusz hullám(ok).
Időben kéne eltolni. Ez az indítás időpontjával (frekvenciától függően) elvileg lehetséges lenne.
Kérdés, hogy a gyakorlatba is megvalósítható-e valami módon?
A frekvencia ~1-20000Hz.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2017

Nekem még mindig nem jön le.
Van egy (igen nagy sávban) változtatható RC vagy LC rezgőköröd, amit egy adott - a periódusidőnél ritkábban bekövetkező - eseményhez (T) szeretnél szinkronizálni?
A színuszhullám csak valamihez képest tolható el. Mi az a valami?
Az analóg rezgőkörök egyébként nem nagyon erőszakolhatók meg, azaz nincs olyan, hogy bekapcsolod és most rezegj 60 fokos fázisszögről indulva! Ha erre gondoltál, akkor ez csak digitálisan megy. Analóg rezgőkörnél (nagyon) sok periódusnak el kell telnie, mire stabilan megy.
Több csatorna pedig analóg módon eleve csak PLL-lel szinkronizálható, habár meg lennék lőve, ha össze kéne hoznom egy ilyet.
De mi a feladat?

A digitális függvénygenerátorokon van ilyen lehetőség (külső trigger), azokkal kb. gyerekjáték. Házilag megoldani már nem annyira.
(#) Tranyó Tamás válasza gyoran hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Ha a hullámot n/(f*360) sec késleltetéssel lehetne indítani (n=fázisszög), akkor elvileg működne.
A másik hullámot természetesen annak a frekvenciának megfelelő késleltetéssel.
A késleltetések az összes csatornán egyszerre indulnának (bekapcsolás), de a lefutási idejük különböző.
Amikor elindul az összes hullám, akkor a hullámok a beállítottnak megfelelő fázisszögekben találkoznak.

A válaszod alapján analóg módon nem megy.
Ha nincs "jobb" válasz
, akkor köszönöm, más irányba kell keresgélnem.

Ja, (one more thing Steve Jobs után szabadon)
Nincs az az analóg oszcillátor, ami ezt a frekvenciaátfogást nyújtja.

Szia
99%-ban biztos vagyok, hogy ez így csak digitálisan oldható meg. Sajnos.
Mondjuk a feladat érdekes lehet, remélem hallunk róla majd többet is
(#) bugyi680 válasza Stewe hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

de nekem nem akksi töltő kell hanem csak egy állítható tápegység
(#) asm hozzászólása Jan 28, 2017 /

#DSP
#audio
#frequency_filtering

Létezik olyan kapcsolás, olyan középáteresztő-szűrőhöz hasonló áramkör, ami nagyjából csak egy bizonyos frekvenciát, s azon kívül semmi mást sem enged át?
Tehát pl.: Van egy analóg jelsorozatom, amiben 200 Hz és 10 KHz között előfordulhat minden frekvenciakomponens. Én viszont egyesegyedül csak a 666 Hz-es frekvenciakomponens amplitúdóit szeretném átengedni. Vagy legalábbis a 666 Hz feletti és alatti frekvenciákat a lehető legjobban és legnagyobb meredekséggel, amennyire csak lehet, kivágni.
Létezik erre valami közismert módszer/kapcsolás, vagy ez nagyon spec. feladat lenne?
(#) reloop válasza asm hozzászólására (») Jan 28, 2017 / 1

Így működik például a rádió.
(#) asm válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Ennek örülök, mert ezek szerint létezik erre megoldás.

Viszont azt még kéne tudnom, hogy - pl. a rádión belül, ezt az adott modult - hogy nevezik.
Értelemszerűen, a rádión BELÜLI, lokalizálható részegység megnevezésére gondolok, ami azt a feladatot végzi, amit én körülírtam a fentebbi kérdésembe.
Azaz, amit utána ún. offline rendszerekben (vezetékes cuccokban) is tudok alkalmazni.

Tegyük fel pl.: Morzézni akarok. A morze alapjelének egy 200 Hz-es szinuszgenerátort használok. Egyik épületből a másikba, 1 VEZETÉKEN keresztül akarok morzézni. Közben töménytelen zaj kerül rá a vezetékre. Én a vételi oldalon ebből csakis a 200 Hz-es szinuszjelre vagyok kíváncsi.
(#) elektroncso válasza asm hozzászólására (») Jan 28, 2017 / 1

Olvass utána a szűrőáramköröknek. Ami Te keresel az ezek között a sávszűrő nevet viseli.
(#) asm válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Olvasok, olvasok, eddig is hasonló kifejezéseket bogarásztam, de valahogy az az érzésem, hogy valamit nem tudok, amit mások tudnak. Mindenhol csak széles spektrumsávokat látok ábrázolva.... Egyedül a "notch filter" az, aminél látom, hogy valóban kifejezetten keskeny és meredek frekvenciasáv-szűrést csinál, de a franc vigye el, ez meg az ellentettje annak, amit én akarok. Azt meg nem írják sehol, hogy mi a "notch-filter" ellentettje.

De most komolyan, valóban ilyesmi van a rádióban? Vagy ott is csak egy adott tartományt nagyjából átszűrnek, hisz a MHz-es számok már elég nagy nagyságrendben vannak, ott már sokkal durvábban, elnagyolhatóbban vehetők a lépésközök.

Vagy akkor mi a megoldás? Hatvanhatod-rendű (pl.) alul-felül áteresztő szűrő? Hajjjajjj, ahhoz bizony elég sok kondi és tekercs fog kelleni. De a sok kondi és ellenállás a legkevesebb, ennyi tekercset nem tudom, honnét tudnék beszerezni. Főleg, hogy a környékemen egy híradástechnikai bolt sem hajlandó induktivitásokat adni. Gőzöm sincs, hogy ennyire alap elektronikai alapkomponenst miért nem ismernek a boltok?? Nah mindegy....
És ha még a tekercset meg is oldom..... azt már végképp nem látom, hogy hogyan tudok paraméterezni, pontosabban egy adott frekvenciára beállítani egy nagyon-sokad-rendű alul/felül áteresztő szűrőt?!?
(#) reloop válasza asm hozzászólására (») Jan 28, 2017 / 1

Sávszűrő = band-pass filter.
A példának hozott rádió hangoló körében találsz ilyet.
A vezetékes adatátvitel azért már elég jól ki van találva. Írj még példákat mire szeretnéd használni. A morze jel nem hinném, hogy szűrés nélkül élvezhetetlen lenne.
(#) asm válasza reloop hozzászólására (») Jan 28, 2017 /

Konkrétan egy digitális jelsorozatot, 8 bites fixpontos számokat szeretnék egy eléggé zajos, sok KW-os háromfázisú motorok környezetében működő vezetékes vonalon továbbítani. (amúgy gondolom vezeték nélküli megoldásban ez még nehezebb lenne, mert a motorok elektromágneses zajt csinálnak, azok a szemetek mindent lefedően szétzajosítanak mindent)
Gondolkoztam, próbálok ötletelni. Eszembe jutott az a jelenség, hogyha pl. az ember rádión hallgat egy zongoradarabot, és nagyon-nagyon zajos a vétel, tényleg nagyon zajos, a hangszóró is recseg ropog, még akkor is az ember kihallja a zenét, felismeri, el tudja különíteni az egyes hangmagasságokat (feltéve, hogy nincsenek szélsőségesen összetett akkordok a zongoradarabban).
Ezért jutott eszembe egy olyan alternatíva, hogy a digitális jeleket egy analóg jelen modulálva küldeném át s venném le.
Bitek szintjén pl.: minden '0' bit esetén kapcsolnék egy 200 Hz-es szinuszhullámot, minden '1'-es esetén pedig egy 600 Hz-es szinuszhullámot.
A vételi oldalon a beérkező jelet két sáváteresztő szűrőbe vinném bele (párhuzamosan) : az egyik 200 Hz-re szűrne, a másik 600 Hz-re.
Mivel az legalább - kegyeskedik a természet ezt megadni - biztos, hogy a zaj véletlenszerű, alacsony adatközlési sebességen - pl. másodpercenként csak pár tucat bit - nagy-nagy valószínűséggel nagyon-nagy zajok esetén, mindent elnyomó zajban is legalább érzékelni tudnám a hibát : Ha pl. egyszerre van jelen 200 Hz és 600 Hz is, az egy lehetetlen eset, hisz egy adott bitpozíción nem foghatok egyszerre két értéket. Ha pedig egyik sávszűrőn se jönne át jel, legalábbis nem elégséges amplitúdóval, akkor is legalább tudom, hogy mindent elnyomó zajt csináltak a motorok, s nem érkezett meg a jelem. Azaz, legalább hibás értékeket nem veszek át.
S esetleg még kiírok az LCD-re valami olyasmit, hogy "Javítás szükséges : Kérjük, állítson bele egy fejszét az egyik bazinagy motorba. A rendszer addig működésképtelen..."
Ha pedig a 200-600 Hz-es váltások valamennyire is kihallhatóak a zajból, akkor a vételi oldalon, igaz, alacsony bitrátával (sebességgel), de dekódolni fogom tudni a 8 bites számokat azok mellett a hülye 3 fázisú motorok mellett is.

Szóval ilyesmin próbálok agyalni... ehhez tettem fel a kérdést, hogy hogyan lehet EGZAKT frekvenciára, nagyon magas Q értékkel analóg jelet szűrni.
(#) kendre256 válasza asm hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1

Ezt nehogy kitaláld már újra... Sok megoldás van, már húsz éve is kész IC-ket lehetett kapni erre.
Bővebben: Link
A rádiós átvitelt egy bizonyos frekvencia felett már nem zavarják a motorok, illetve a rádiós átviteleket fel szokták készíteni a zavarokra, szükség esetén ismételnek.
De ha olyan nagy a zavar, küldd át az egészet optikai kábelen, azt semmilyen villamos jel nem zavarja.
(#) asm válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

"küldd át az egészet optikai kábelen"
Jajjjj, de milyen drága is lenne az. Képzeljük csak el..... nem, várj, még annál is drágább. Nem-nem, még egy kicsivel annál is drágább.... még egy fokkal drágább.... Nah, igen, így jó. Most már azt hiszem elég drága.

Viszont:
Ezt a chip-et be tudnád mutatni röviden, egyszerűsítve a saját szavaiddal? Hogy én is megértsem....
(#) nedudgi válasza asm hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1

A múlt század közepén végeztek ilyen kísérleteket a Holdról visszavert jelekkel, talán a KFKI-ban? Valamelyik Rádiótechnika évköny ismertette az egészet.
(#) asm válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

WHAT??!!
(#) nedudgi válasza asm hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

That's not a new idea.
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

Hol volt akkor KFKI?
Egyesült izzó, Bay Zoltán. Keress rá.
(#) pucuka válasza Tranyó Tamás hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

A rezgőkörökben rezgések vannak. (Elekromágneses) hullámok a levegőben, max a vezeték körül.
Rezgések fázisát fázistoló áramkörökkel lehet manipulálni.
Általában mindenféle szűrő fázist tol, a legegyszerűbbek az RC, RL körök, de létezik a szűrők speciális fajtája, amit mindenáteresztő szűrőnek hívnak, egyetlen feladata, hogy fázist toljon. Ilyen pl. a késleltető művonal.
a hangfrekvenciás sávban leginkább mechanikus fázistolót használnak, nézz utánna a zengetőknek, visszhangosítóknak.
De tényleg jó lenne, ha tudnánk mit szeretnél.
(#) pont válasza asm hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1

Ha működik mobiltelefon, Bluetooth, wifi, a sok KW-os motorok közelében, akkor a szórt spektrumú jelátvitel képes zavarmentesen működni ott is. Vezeték nélkül, szórt spektrummal, lehet könnyebb lenne kísérletezni, mint antennaként funkcionáló vezetékezéssel.
(#) asm válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

Idézet:
„That's not a new idea.”

Az engem egy porszemnyit sem zavar... csak __működjön__.
(#) asm válasza pont hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

Áhhá! Kezd érdekes lenni, amit írsz!

Ha szépen kérem : Tudnál arról írni, hogy egy 0-5V-os digitális jelet hogyan, milyen elektronikával, milyen IC-vel lehet "vezeték nélküli szórt spektrum"-ra átvinni, valamint a vevő oldalán azt hogy lehet 5V-os TTL jellé visszaalakítani?
Van erre készen gyártott IC? Vagy publikus kapcsolás, megoldás a feladatra?
Az elektronikának a vezeték nélküli témaköreiben már egyáltalán nem vagyok jártas.

Amúgy így azt se tudom, hogy
Idézet:
„Ha működik mobiltelefon, Bluetooth, wifi, a sok KW-os motorok közelében”
...
Én csak azt tudom, hogy pofátlan nagy mennyiségben szórják ott a motorok a zajt. Ráadásul sunyi módon.
Azt láttam, hogy már nagy zavarszűrő dobozokkal is próbálkoztak, utána minden vezetékre feritgyűrűt pakoltak, de tényleg mindenhova, legalább 20-24 darabot felhasználtak már kínjukban a kollégáim. Mégis még az Atmel AVR mcu-t is képes volt annyira kiakasztani, hogy lefagyott minden.
De kis CNC gépen is zavarnak a kisebb dögök is. Hajjjaaajj.... Szerettünk volna végálláskapcsolókat beépíteni a gépbe, hogy a végpoziciókon túl ne kerüljön ki a fej, kezdeti marásnál be tudjuk állítani origóba a fejet. Na, ott a marófej kis szemét 12V-os DC motorja amint be lett kapcsolva, szétzavart mindent. Még az árnyékolt vezeték se tudta úgy elnyomni a zajokat, hogy jó legyen.
Tehát még egy 12V-os DC motor is akkora zat képes csinálni, hogy az árnyékolt vezetéken átjut. Hát akkor képzeljük csak el, hogy mit művelhet egy 2-3 KW-os háromfázisú 400V-os motor.
(#) pont válasza asm hozzászólására (») Jan 29, 2017 /

Idézet:
„Én csak azt tudom, hogy pofátlan nagy mennyiségben szórják ott a motorok a zajt.”

Hát én innét nem tudom kideríteni, hogy ott működik e mobiltelefon.
(#) reloop válasza asm hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1

A műhely és a lakás között ezzel kommunikálok. Ímmár második éve hibátlanul szuperál.
Következő: »»   2929 / 3981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem