Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Számítógép használati idejét mérő eszköz
Témaindító: Szebence, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Egy barátommal csinálni szeretnénk egy eszközt a számítógéphez, ami a bekapcsolási idejét számolja a gépnek, mármint ameddig használva van. Egy HD44780-as 2x16 karakteres kijelzőre lenne kiírva az óra, amennyit eddig üzemelt a gép. Hogyan lehetne ezt kivitelezni PIC16F628 (vagy most nem tudom milyen atmel-es vezérlővel) Úgy gondoltam, hogy ha kikapcsolom és/vagy áramtalanítom a gépet, akkor se törlődjön az eddig eltárolt adat, ha újból bekapcsolom a gépet, akkor az előző adatokhoz adja hozzá az aktuálisat. 5 percenként frissítené és tárolná el. A kiíratás a következő képpen lenne: Eleinte amikor még alig ment pár percet a gép, akkor a következő képpen írná ki: óra:perc majd ha már egy jóideje megy akkor: nap:óra még több idő után: hónap:nap:óra később pedig év:hónap:nap:óra Ez a programban lenne beállítva, hogy hol van az a köszöb, ahol egyik formátumból át kell váltani másikba. Esetleg lehetne havonta összesítést csinálni, ami megmondaná, hogy adott hónapban hány órát ment a gép és mennyi volt az átlag. (Mint a hőmérőnél amit vicsys készített, ott is eltárolja a napi legkisebb és legnagyobb mért adatot, majd napi átlagot számol. Ez is hasonló lenne csak havi átlagot számolna) A társam aki programozná a mikrovezérlőt nemrég kezdett el megismerkedni ezekkel a mikrovezérlőkkel. Tanácsokat, ötleteket várok
Ha van a gépeden szabad USB port, arról lehet tápot adni neki, és az üzem figyelése meg is van oldva (csak akkor lesz kijelzés, ha be van kapcsolva a gép).
Prociban interrupt-os megszakítással és számlálgatással az 5 perces intervallum lejártakor belső EEPROM-ban felül kell írni a korábbi értékeket, illetve néhány összehasonlítás után eldönteni, hogy melyik kijelzési mód szükséges. Ezek, meg a statisztika, számolgatások kicsit talán megnehezítik a társad életét, ha még csak most kezdett ismerkedni a kontrollerek világával
Jó ötlet ez az usb-s megfigyelés, előbb ezen gondolkodtam, hogy honnan kellene levenni a jelet
A másik, hogy kicsit továbbfejlesztve (USB kihagyásával) meglehetne csinálni, hogy bármire rá lehessen kötni, 3 kábel lenne pozitív, föld, jel. Így bármire rá lehetne kötni és 2 mikrokapcsolóval lehetne nullázni, mint azt az atme égetőt ami barátomnak van: "A" gomb lenyomása mellett "B"-t is lenyomva tartjuk, majd "A"-t felengedjük és a "B" kapcslót is, így lehet törölni a tartalmát... ezt meg így lehetne nullázni, hogy véletlenül ne történjen meg 1 gombnyomással Olyan kérdésem van ezzel az egésszel kapcsolatban, hogy a PIC-en és a kijelzőn + (a két nyomógombon) kívül kell-e más alkatrészt felhasználni?
A "bármire rákötés" tulajdonképpen ugyanaz a panel, táp ugye mindig kell neki, USB-s esetén a jelet is a táp adja, egyéb alkalmazásnál meg lehet pl. állandó a táp, és jumper vagy váltókapcsoló kijelölheti a bemeneti vonalat.
A nullázás, ha EEPROM tárolja az üzemidőt, megint csak pár programsor, adott bemeneti kombinációnál kinullázza a memória megfelelő részét. Előbb elfelejtettem mondani, hogy ha a tápvezetékről megy a számlálási engedély is, akkor vagy egy külső komparátoros áramkörrel, vagy belső komparátorral / feszültségcsökkenésre bekövetkező megszakítással (amelyik elérhető) esetleg gondoskodni kellene a "részidők" mentéséről is; ha ez nincs, csak az említett ötperces felbontással tudod a számlálást végrehajtani, kijelezni. Procitól függ, hogy mi kell még köré, célszerű olyat választani, amiben megvannak a szükséges perifériák, és akkor tényleg csak pár kapcsoló, kondi, na meg (nem USB-s hajtáshoz) egy stabilizátor kell hozzá.
Szerintem csak a kikapcsolásnál kellene menteni az EEPROM-ba,ha ilyen hosszútávra tervezed.Ezeknek korlátozott az írási számuk pár 10000 csak.Ez pedig néhány hónap alatt elfogy.Vagy a számítógepekben alkalmazott elemeket alkalmazod ,akkor még a pontos időt is tudhatja.
Az a 10000 a programmemóriára vonatkozik, az adat EEPROM-nál 1 millió írás garantált, 10 millió meg tipikus érték (lsd. pl. 16F628 adatlap); igaz, hogy nem tesztelt paraméterek, de az igazság nem lehet túl messze tőlük. 5 percenkénti mentéssel, egymillió felülírás folyamatos üzem mellett 9.5 évnyi működést jelent, szerintem elég az
Nem néztem utána nekem csak az adatvesztő Usb stickek (pedig még váltogatták is hogy melyik cellába írjon elvileg) meg a recsgő blaupunkt autórádió jutott eszembe (eepromba mentette a hangerőt amíg tudta szegénykém).
Egy pendrive teljesen más dolog; az oprendszer állandóan kérdezgeti és frissíti a FAT-tábla információit, a csatlakoztatott eszköz gyakorlatilag folyamatos írás-olvasás alatt áll, ezért rövidül az élettartama.
A rádiónál talán másféle volt a chip, nagy volt a frissítési (azaz írási) gyakoriság, ki tudja. Adatlaphoz igazodó használat mellett nem nagyon hallottam még olyat, hogy egy PIC EEPROM-ja megadta volna magát.
Ha mégsem lenne jó az 5 percenkénti írás, akkor 5 percről lehet 1 órára tenni az írást, ha a köztes értéket eltudja menteni.
Vagy még lehetne írás manuálisan is, gombnyomásra...
Uraim!
Nekem van egy LCD-s üzemóra mérő panelem, de az ügy nem ilyen egyszerű! Ugyan is az USB 5V-os tápján a számítógép leállítását követően is van feszültség! Ugyan annyi, 5V, csak épp nem terhelhető több száz milliamperrel. A gép áramtalanítását követően szűnik csak meg a feszültség. Én az üzemóra-számlálómat a power-LED-hez kötöttem. Ennek még egy előnye is van, ha standby üzembe tesszük a gépet (villog a LED) fele akkora idővel számol. Az áramkör a szükséges teljesítményt a jelből veszi, kb. 1mA-t. Így a tápja pufferolva van majdnem 15mp-ig egy pár száz µF-os kondival. Folyamatosan frissíti a kijelzést, de az értéket az EEPROM-ba csak 6 percenként írja, mivel a kijelzés sem pontosabb. (egy tized órára pontosan) A végállása 99 ezer óra, azaz 11,4 év. Remélem segítettem. Üdv. deguss |
Bejelentkezés
Hirdetés |