Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
A központi csip adatlapján az "Electrical Characteristics"-nál láthatod a választ. Bővebben: Link
Jó lenne de nagyon messze lakunk egymástól, én Veszprámi vagyok.
Köszönöm!
Igen már néztem. Tekintettel arra, hogy elég népszerű modulról lévén szó, bíztam benne, hogy valakinek van már vele tapasztalata. Lenne még egy kérdésem: ugye jól gondolom hogy az alarm funkció csak akkor működik, ha Vcc feszültség alatt van?
Nézd mit találtam a fiókban. egy lágy indítós szabályzó, mik vannak nem is tudja az ember. egy 16A 600V os triak van rajta, ez elméletileg vinni is fogja ezt az 1700Wos fűrészt.
A posta elvitte volna oda is. De így hogy van még jobb.
Most már csak azt kellene kitalálni hogy miképpen tudnám megoldani hogy akkor kapcsoljon be mikor megnyomom a gép kapcsolóját?
Tedd a gép elé egy dobozba ahogy már írtam.
Lehet nem. Ha az áramkört áram alá helyezed és a motor kimenetére a fűrészed akkor azt csak akkor kapcsolod be amikor akarod. Amikor meg nem akarsz már többet fűrészelni kikapcsolod, vagy kihúzod az elektronikát is.
Az a gond ha a lágy indítót bedugom a konnektorba, a gér fűrészt meg a lágy indítóba akkor ez így nem fog jó lenni, lágy indítót miest bedugom rögtön lecseng a lágyindítás, és a kimenetén max feszültség lesz, így mintha semmit nem csináltam volna, de mivel a fűrész garanciás így nem tudom megbontani hogy a kapcsolója után kössem a lágy indítót.
Az nem megoldás hogy kiakasztom a fűrész kapcsolóját és folyamatosan üzemeltetem.
A gépnek milyen kapcsolója van? Sima kétállású billenő/nyomógombos, vagy öntartókörös?
Ez a kijeltő tetszik, éppen nem rég említettem Alkotónak, hogy ilyen kijelzőt szeretnék használni, és áttervezte az eredeti NYÁK-ot. Bővebben: Link
Én eredetileg ezt építettem be a labor tápegységembe. Bővebben: Link Te e-bayről nézted a kijelzőt? Esetleg meg van már?
Van amint látom kapcsoló a panelen is. A gépet bekapcsolod fixre és a panelen lévő gombbal indítasz vagy állítasz le. Nem a szomszédban kell elhelyezni, csak karnyújtásnyira. Az enyém egyébként nem ilyen. Lágyindít akkor is, ha a gépet kapcsolgatom csak.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2017
Sziasztok!
Szeretnék egy BD139-el 1.2A-t kapcsolni egy sima földelt emitteres elrendezésben. Mindent szépen ki is tudok számolni viszont egy dolgot nem értek. A katalógusban megadták az áramerősítés értékének minimumát és maximumát. Ilyenkor milyen értékkel kell számolni? Egyetemen mindig B=100-al számoltunk mondván, hogy legtöbbször ennyi az annyi. Viszont itt azt látom, hogy adott kollektor áramhoz 25, egy másikhoz meg 250 az erősítés. Nagy butaság a kettő számtani közepével számolni?
Ha kapcsolásra használod, a legkisebb (garantált) áramerősítéssel számolj, így lesz minimális a tranzisztorra jutó teljesítmény. Szerencse, hogy némely típus osztályba van sorolva az áramerősítés alapján.
Ilyen esetben mindíg a kisebbel tanácsos számolni. Ha van tartalék a bázisáramban, az nem gond, viszont ha nem nyit ki rendessen a tranyó az már gond lessz. Meg a BD139 szerintem sovány lessz neked. Az NXP féle adatlapban van egy kollektoráram - hFE grafikon amin látszik, hogy 0, 9A-nál letörik az erősítése. Ha kettőt párhuzamosítasz az működhet, ekkor én hFE-t 20-nak venném és tranzisztoronként 0,6A/20=30mA-es bázisáramot adnék.
Közben megnéztem a TIP41-es adatlapját is. Ott szépen le van rajzolva a kollektor áram függvényében az áramerősítés. 1.2A-hez nagyjából 50-et ír. Csakhoz ehez a bázisba legalább 26mA
áram kellene hogy follyon :/ ami baj mert az IC csak 25mA-t bír ki. Esetleg használjak darlington tranzisztort?
Szia!
Először is: Miért pont BD139? Az áramerősítés nem egységesen 25...vagy...250, ráadásul ez még hőmérséklet (Gondoljunk csak a Vbe alakulására...) és frekvencia függő is! Azt kijelenthetjük hogy kb minden tranyó, (főleg a teljesítmény) a max kollektor áramnál éri el az erősítés minimumát. Ajánlom tanulmányozni ezt az adatlapot: https://www.elektronik-kompendium.de/public/schaerer/FILES/bd139.pdf Itt láthatod, hogy körülbelül 150mA-es kollektor áramnál a legnagyobb a Hfe. Ekkora áramot én biztosan nem ezzel kapcsolnék...mennyi lesz a disszipáció? Miért nem inkább egy N-FET-et használsz? (Én jövőre szeretnék menni egyetemre, de hogy még ott is csak 100-as Bétával számoljak....)
N-FET + bázis ellenállás.....?
A kapcsolási idő gondolom nem kritikus...
Igen van, de én nem akarok mást nyomogatni, az egyik kezemmel az anyagot tartom á másikkal meg a fűrészt kezelem. Az a baj hogy ennek a lágy indítónak kell fázis-nulla, ha csak fázist kapna akkor mikor a triak teljesen kinyit kiesne a vezérlő IC. Egy olyan kapcsolás kellene ahol sorba kötném a triakot és a G jét valami R C taggal nyitnám ki lassan.
Bárkinek bármi ötlete van őt is szívesen meghallgatnám.
Sziasztok!
Van egy samsung régi lcd tv-m, időnként elmegy valamelyik szín, és zöld lesz a kép, de mostanában olyat csinál, hogy a képekben az élek szélein színes zajos sáv jelenik meg, gyorsabb mozgásoknál. Ha kikapcsolom, és vissza, akkor elmúlik. Mi lehet a problémája, esetleg kh-s valamelyik összekötő kábel?
Nincs igazad, és még neked áll feljebb! Kerüld az ehhez hasonló megnyilvánulásokat a jövőben!
Leírtad a megoldást, a kivitelezéshez pedig csak annyi kell, hogy egy külön egyenirányítóval és a triak telítési feszültségét kiszolgáló feszültségosztóval kell a a töltő R-C tagot táplálni.
Hogy a második, harmadik, sokadik indítás is lágyabb legyen, az osztó alsó ellenállása egyben egy munkaellenállás is, ami kikapcsolás után kisüti a kondenzátort. Ennek az értékét kell úgy beállítani, hogy a kondi, a fűrész leforgási idejének kb fele alatt kisüljön, a felső tagot ennek értékéhez kell számítani.
Jó reggelt!
Segítséget szeretnék kérni, a következő számításba. Akarok készíteni egy bicikli lámpát. De sose tudom kiszámítani, hogy ha van egy áramforrásom(zselés akku 6/12V), van egy led fényforrásom(mondjuk 12V-os led spot izzom). Hogyan tudom méretezni az akkut, hogy legalább 5-6 órát világítson a lámpa. 12V-os akku, hány Ah-s kell legyen, hogy egy 12V-os 3W-os led spot izzo világítson vagy 5órát. Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |