Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   27 / 113
(#) Robin2 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 5, 2017 1 /

Számomra ez pont azért érdekes, mert mint ahogy idézed is, ezek a szavak egyidejűleg is keletkezhettek. Tehát akkor az a megállapítás, hogy a kél szavunkból lett a kelet, az is inkább csak egy hajnali mese
(#) Szárnyas válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

De érdekes módon a keresztnevét le tudta írni helyesen, nem azt írta oda, hogy Tópiás.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Jó, hát ez az írógépzett szöveg nettó hamisítvány, de mindenképpen szórakoztató.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Nem tudom, lehet. Nem vagyok nyelvész, mindenestre ha hallottál igazi sváb beszédet, nagyon hasonlít rá.
De ha valakit érdekel, akkor:
Bővebben: Link
(#) Szárnyas hozzászólása Feb 6, 2017 /

Azt hiszem ez a videó éppen ide illik: Bővebben: Link
(#) otvenkilenc válasza Robin2 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Úgylátom te nagyon a nyelvünk ellen vagy. Mondatm írtam logikus nyelvv magyar és a természethez kötödik, de azt hiszem fölösleges neked ezt elmagyarázni. Írtad nem magyarul gondolkodszm nos pont ezért nem értenéd meg. Ezért kötekedsz az az érzésem téged bosszant, hogy a magyar nyelv nem a szokványosak közé tartozik és kiemelkedik a többi közül.
(#) jocko válasza Robin2 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Azt hiszem találtam valamit.Dél ,delej,mágnesesség,déli mágneses pólus
és észak,éjszak?
(#) lazsi válasza jocko hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

A delej, mágnesség, iránytű szerintem sokkal későbbi, mint a nyelvünkben a "dél" szó. Inkább pont fordítva gondolnám: a vasdarab megmutatja merre van dél, ezért delejes. Vagyis a "delej" származik a "dél"-ből. Egyébként még az is lehet, hogy a "dél" szó kialakulásakor az adott szálláshelytől délre volt egy ezzel összecsengő nevű település vagy hadúr...
Talán még a tél - dél összefüggés sokkal valószínűbb, mert ha jön a tél, délre kell vonulni a hideg elől. Ne felejtsük el, hogy egy égtáj, irány meghatározása mennyire fontos egy folyamatosan vándorló, nomád népnek, vagyis ez nagyon ősi szavunknak kellene lennie...
(#) jocko válasza lazsi hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Pont a tél-dél hasonlóságot néztem,de nem volt logikus ,hogy a déli meleg ,meg a téli hideg hogy jön össze?
így már érthető,de elég furcsa a logikája.
(#) weend válasza Szárnyas hozzászólására (») Feb 6, 2017 / 1

(#) Robin2 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Feb 6, 2017 1 /

Köszönöm válaszod. Nem a nyelvünk ellen vagyok, egyszerűen érdekelnek a dolgok, és ezért kérdeznék. De úgy látom, ha nem bólogatok a többiekkel együtt, akkor jön ez a fajta válaszolási mód. Ha a topik címét elolvasod rájöhetnél, hogy itt minek kéne zajlania. Állítasz valamit, visszakérdezek, és nincs rá válaszod (csak az, hogy én alkalmatlan vagyok erre).
Mondjuk, még mindig korrektebb vagy, mint aki érdemi hozzászólás nélkül egy unlike-ra képes.
(#) Robin2 válasza jocko hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Köszönöm, én a délre nem találtam semmi értelmeset. Az északra ezt találtam: Az észak kifejezés feltehetően az éjszaka szóból eredhet, ugyanis abból az irányból (legalábbis az északi félgömbön) soha nem süt a nap.
(#) Robin2 válasza lazsi hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

"Ne felejtsük el, hogy egy égtáj, irány meghatározása mennyire fontos egy folyamatosan vándorló, nomád népnek, vagyis ez nagyon ősi szavunknak kellene lennie... "
Ez lenne számomra is a lényeg, hogy mik lehettek az eredeti égtájakat jelölő szavaink?
(#) vkrisz81 válasza vkrisz81 hozzászólására (») Feb 6, 2017 1 /

Idézet:
„Ha már a szabályzatot nem olvastad el.
Minden felhasználónkat arra kérünk fogadja el, hogy a Hobbielektronika.hu fórumán - más fórum oldalaktól eltérő módon - a magyar nyelvünkkel szembeni tisztelet jegyében magyarul, helyes mondatokkal és az interneten terjedő "MSN és facebook szleng" nélkül kommunikálunk, és ezt minden esetben elvárjuk és megköveteljük. Moderátornak joga van és az oldal fenntartói egyben kérik is a moderátorokat, hogy jelezzék a hibát és követeljék meg magyar anyanyelvünk helyes használatát.
Okunk nem titok: A magyar nyelv nehéz és szép, a műszaki és mérnöki nyelv pedig pontosságot és érthetőséget követel. Amennyiben a szakmai információ nem jut el mindenkihez, annak nem megfelelő nyelvi formája miatt, úgy az információ hasznavehetetlen.”

Köszönöm a kiigazítást, mindig nagy megtiszteltetésnek veszem, amikor a magyar nyelv szépségeire oktatnak. Azt azért kicsit nehezményeztem, hogy és amennyiben ezt nyilvánosan teszik, meglehet, ezt privátban is lehetne közölni, ha már a magyar nyelv szépségeiről és a stilisztikáról van szó, beszélhetnénk az illemről is.
Ámde nem sétálhatok el amellett sem, hogy ha már a magyar helyesírásról beszélünk:
1.: miért nem rakott a kedves nyelvtan oktató vessző írásjelet a kérünk után? Két ige közé mindenképpen vesszőt kell rakni ha a fene fenét eszik is!
2.: ":" jel után miért nagybetűvel folytatjuk a mondatot? ismereteim szerint a tulajdonneveket és a mondat kezdőbetűt kell nagybetűvel írni, miközben szemmel láthatóan nincs mondatvégi írásjel az "A" előtt, ha csak a ":" jel nem az lett az idők folyamán - nem, nem lett az!

Persze értem én oktassuk a népet, szívesen is veszem a kiigazítást, csak adjuk is meg a módját, miszerint privátban feddjünk és azt helyesen írva, ha már egyszer a helyesírás az, amiről az elektronika fórumon értekezni akarunk!
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
(#) granpa válasza vkrisz81 hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Ezt úgy-e a "Vitatkozzunk, beszéljük meg"-be akartad írni? Privát: van ~7 helyesírási hiba is. (Nem az idézetben.)
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
(#) vkrisz81 válasza granpa hozzászólására (») Feb 6, 2017 1 /

Idézet:
„Ezt úgy-e a "Vitatkozzunk, beszéljük meg"-be akartad írni? Privát: van ~7 helyesírási hiba is.”

Tehettem volna oda is, de az admin vagy op itt fűzte hozzá név nélküli észrevételét, ezért muszáj volt ide válaszolnom :S
De érdekelne hol találtad azt a 7 hibát, mert még a helyesírás ellenőrző SEM talál
Lehet, hogy a nagy világcégeknek téged kellene foglalkoztatniuk?
(#) Secret válasza otvenkilenc hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Idézet:
„":amikor fordítva ,jobbról balra olvas ír, (ír és olvas ) valaki,(na) azzal mit kezd egy átlag európai?"

Közép europától nyugatabbra nem nagyon tudnak. A latin betükhasználata előtt mi magyarok is jobbról balra írtunk. Emlitttem korábban, hogy a magyraság kötődik a természethez. Ez az írásában is meglátszott. A nap égi járását követte. Azaz keletről nyugatra. Mert hogyan is van a mondóka?
Előttem van észak hátam mögött dél balra a nap nyugszik, jobbra pedig kél. (nem érdekes, hogy az égtáj jelentése a nyugat a nyugszik szóból ered. A kelet meg a kél szóból)”

Kelet felé nézek, Észak tőlem balra van. Éppen felkelt a Nap, ami pedig elkezd jobbra vándorolni. Azt hiszem, nem értek valamit.
(#) _BiG_ válasza Secret hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Rossz felé nézel
Tudod, a fa mindig a moha déli oldalán nő
(#) kaqkk válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 6, 2017 /

Láttam olyan fát ami körben mohás volt , el is tévedtem az erdőben
(#) lazsi válasza vkrisz81 hozzászólására (») Feb 7, 2017 /

Idézet:
„1.: miért nem rakott a kedves nyelvtan oktató vessző írásjelet a kérünk után? Két ige közé mindenképpen vesszőt kell rakni ha a fene fenét eszik is!”

Vicces, hogy miközben a vesszőt hiányolod más mondatában, éppen abban a mondatban te is lehagyod.
Idézet:
„... vesszőt kell rakni ha a fene fenét eszik is!”

... vesszőt kell rakni[vessző] ha a fene fenét eszik is!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
(#) kameleon2 válasza lazsi hozzászólására (») Feb 7, 2017 / 1

Fontolgatom, hogy nem ártana egy külön nyelvész témát létrehozni itt a hobbielektronikán. Ugyanis egyszer-egyszer a "Ki mit épített" vagy itt a "Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!" témában de már a cnc-s témákban is megjelennek a nyelvi párbeszédek. Örülök, ha ennyien ápoljátok édes anyanyelvünket, de már tényleg megérne egy ön- és különálló részleget. Aki rá szeretne csodálkozni nyelvünk igazi szépségére, annak ajánlom a Lórum ipse oldalt.
Idézet:
„Ebben a csicsában van a rekvő kültőr irozásának köténzés és vezés fizmusának cenozás parca. A kültőr vintje tele van adagolással, tisztával, csengető egyennel és bérsekkel.”
(#) szamóca válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 7, 2017 / 1

Volt már pár éve ilyen téma. Bezártuk, mert nagyon gyorsan személyeskedésbe torkollott minden alkalommal. Ez itt alant is úgy kezdődött, hogy az illető nem használt nagy kezdőbetűket, felcserélt, melléütött betűket, hol használta a hosszú magánhangzókat, hol nem. Ezt szemet szúrt valakinek, és kért rá mod. kérelmet. Az idevágó passzus bemásolása után az illető belázadt, és átment támadóba. Egyébként az azt követő hozzászólásaiban sem olyan következetes, mint ahogy itt felrója a hibákat az oldalnak. Akkor szoktunk szólni, ha a legalapvetőbb hibákat vétik, (nagy kezdőbetűk, írásjelek hiánya-sokasága) illetve olyan szinten olvashatatlan a hozzászólás, hogy értelmezhetőség határát súrolja, eléri.
(#) kissi válasza sonajkniz hozzászólására (») Feb 7, 2017 / 2

Sziasztok!
A gondolatokat olvasva eszembe jutott:
Idézet:
„Idézet:
„A mai fiatalokról...

Mit hallunk ma nap mint nap a fiatalokról? Például efféle kiábrándult nyilatkozatokat:
1.Fiatalságunk [...] rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre és semmiféle tiszteletet nem tanúsít az idősek iránt. Manapság fiaink [...] nem állnak fel, amikor a helyiségbe belép egy idős ember, feleselnek a szüleikkel és fecsegnek ahelyett, hogy dolgoznának. Egyszerűen kiállhatatlanok.?
2.Nem táplálok többé semmiféle reményt országunk jövőjét illetően, ha holnap a mai fiatalság kerül hatalomra, mert ez a fiatalság kibírhatatlan, nem ismer mértéket, egyszerűen rettenetes.?
3.A világ válságos helyzetbe került. A gyermekek nem hallgatnak többé a szüleikre. Nem lehet messze a világ vége.?
4.A fiatalság velejéig romlott. A fiatalok elvetemültek és semmirekellők. Sohasem lesznek olyanok, mint a régi idők fiatalsága. A mai fiatalok nem lesznek képesek megőrizni kultúránkat.?

Mintha a legfrissebb újságcikket olvasnánk. Azonban az első idézet Szókratésztől való (Kr.e. 470-399), a második Hésziodosztól (Kr.e. VII. sz. első fele), a harmadik egy egyiptomi szerzetestől (2000 éve), az utolsó pedig több mint 3000 éves, Babilon romjai között találták egy égetett agyagtáblán.

J. M. Petitclerc, szalézi pap, fiatalok evangelizációjáról szóló könyvéből
(Keszeli Sándor jegyzetéből)

Erről mi a véleményetek ?!
(#) sonajkniz válasza kissi hozzászólására (») Feb 8, 2017 / 1

A jelek szerint ez ciklikusan ismétlődő probléma.
Mert ha ez folyamatos lenne, már rég kihalt volna az emberiség.
Lesznek olyan vélemények, hogy az idősebb korosztály mindig így vélekedik a fiatalabbakról, de ez nem igaz.
Minden idős ember volt fiatal, tehát van összehasonlítási alapja. Bár az emlékezet álltalában szépít az emlékeken, de ennyit nem.
Én inkább úgy látom, hogy a degenerálódás egyenes következményei a háborúk, amikor is az emberek óriási pofont kapnak a saját hülyeségüktől. Ezért egy időre ismét észhez térnek. A következő generáció behúzza fülét - farkát, és épít. A rá következő számára még friss az emlék, ezért még jó úton jár. De utána már halványul a dolog, és jön a süllyedés.
(#) _BiG_ válasza kissi hozzászólására (») Feb 8, 2017 / 2

Hát, ha megnézzük, hogy mi maradt fenn az ógörög, az egyiptomi és a babiloni kultúrából, akkor kiderül, hogy igazuk volt
(#) bbalazs_ hozzászólása Feb 8, 2017 /

Vagy a kesobbi enunk - a tudas birtokaban - lenezi a fiatalabb enunket.
A multkor megtalaltam az elsos egyetemi jegyzeteimet (mindent egy fuzetbe irtam), annyi baromsag volt benne, hogy csak na. A gorog/ latin kifejezesek fele tartalmazott minimum 2db helyesirasi hibat szavankent. Mondjuk hallas utan irtam le, es akkor nem jelentett nekem semmit.
(#) jocko válasza kissi hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Én ahogy elkezdtem olvasni a soraidat,tudtam hogy valami hasonló lesz a konzekvencia.Bár.....Egyébként sajnos most tényleg van valami komoly probléma a fiatalok életében,mert több alkalommal is olvasok gondolatokat,látok mostani életutakat.Például mióta megjelentek a valóságshow -k a köztudatban,szépen lassan átvették azt a filozófiát,miszerint a végén csak egy maradhat,kiszavazóshow,rád és rád nincs szükség,te vagy az oka a problémáknak,jobb lesz nélküled...stb stb....Ebből ami következik abba belegondolni is rossz.És ezt kb. 9 éve hallottam először.Szintén egyre jellemzőbb a fiatalok körében a 20 éves kor előtti érzelmi kiégés...Nyugtatókhoz nyúlnak legjobb esetben...És most beszéltem nemrég egy emelt szintű gimnáziumban tanuló zsenipalántával,egy 18 éves lánnyal,és kérdezgettem az életéről.Elmondta ,hogy emelt szinten tanul biológiát,kémiát,és ez irányban szándékozik tovább tanulni.A gyógyszeripar világába betekintett már,de unalmasnak találja.Most a génmódosítás érdekli .Én mondtam neki,hogy pont ez az a terület,ami elég nagy vitákat kavar,de ő szentül meg van győződve róla,hogy ez jó dolog.És amikor jobban rákérdeztem,akkor hirtelen előállt azzal az elmélettel,hogy igazából a biológiai terrorizmussal szeretne foglalkozni,mert túl sokan élnek már a Földön.És ez lenne a leghatékonyabb módszer,mert láthatatlan.És milyen kedvesek az országba érkező menekültek,és nem is igaz,hogy vírusokat hordoznak,hol olvastam ezt a hülyeséget,és miért kell elítélni a másságot,és milyen jó dolog az azonos neműek felé való irányultság,több ilyen kedves ismerőse is van... Elnézést,de muszáj volt nevén neveznem a gyereket...(???)
(#) dokidoki válasza jocko hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Akkor megnyugodva elmondhatjuk, hogy az oktatás, propaganda-képzés, kiválóan működik. Semmi gond sincs e téren. A jövő kiváló kezekben van... A baj, hogy vannak azok, akik minderre oktatás nélkül jönnek rá, illetve helyezkednek erre az álláspontra. Jaj nekünk. Bocsánat, - mindenkinek.
(#) jocko válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Azért valószínű,hogy az általam említett példa eléggé ritka,de ezek a gondolatok így együtt, az én korosztályomnak valóban sokkolóan hatnak...
(#) dokidoki válasza jocko hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Nos, én azért reagáltam az írásodra, mert maga az érzülete gondolkodásmódja a benne szereplő lánynak nem egyedi, és nem korosztályfüggő. Én magam negyvenes vagyok, és a baráti körömben, mely igen szűk, található oly barát, ki még ráadásul idősebb egy évvel, és mégis így látja. Teljesen más a világnézetünk, annak ellenére, hogy sokmindenben találunk egyezést. Csak a dolgok alapjai - a gyökerük nem stimmel.
Következő: »»   27 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem