Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Erről van szó, ezt Tubeamp-nak is írom vegyen új hangcsöveket, tekerjen vagy vegyen rendes kimenőt, gyűjtsön rá pénzt, nekem is így jött össze hogy anyagi áldozatot kellett hoznom, az élet már csak ilyen.
Rendben van a hangcső használata,de akkor miért javasolják a kollégák pl a GU50-est is? Eredetileg harckocsi rádió végcsöve (rádiós végcső),így elvileg ő sem igazán használható ezen a téren,mégis sok kiváló erősítő épült rá. A PCL/ECL kategóriával kezdtem,attól most szeretnék nagyobbat építeni (úgy 4 éve építettem meg az első csövesem PCL86-al).
Visszatérve a PL36-os kapcsolásomhoz. Az előerősítő csövek alá szükséges a két potméter? (2db 820ohm-os)
PCC189? Legalább valami más kettőstriódát tégy elé. Vagy torzítót szeretnél? Az nagyon nem oké az a cső.. Tudja az erősítést.. de bazi nagy torzítás melett.
(Leginkább a soros fűtés miatt raktam be. ) Már kész az áramkör 90%-ban már csak az a két potméter kérdéses számomra.
Nem-e azért van benne a poti mert ez egy gitár torzító kapcsolás?
Eza cső egy rádiófrekvenciás erősítő. Vagy tedd fel az apróba hogy valaki küldjön neked egy rendes csövet, ECC83, vagy ilyesmit. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
Nem ,a rajz alapból egy PL csővel felépített erősítő volt,de mind a vég mind az elő fok cső kivételre került,aztán kerültek be ezek. A potméterek elhagyhatóak,vagy helyettesítsem őket egy x értékű ellenállással?
Milyenek csövek vannak még tévéből? Hidd el bármelyik jobb választás lehet. A PCC189 egy változó meredekségű trióda, pár mV-nál még jó is lehet. De itt ahol szinte 1V körüli jelet akarsz rágerjeszteni.. hiszen a mai eszközök ennyit adnak ki, garantáltan torzítani fog. Tehát egy ECC83 lenne ideális. De televízióban volt még ECC82, ami szintén jó lehet ide. A potmétereket tedd bele, s ahol a legjobbnak véled, mérd meg és olyan ellenállást tegyél bele. Érdekes móka lesz belőni a PCC-t.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
Rendben,akkor belövöm az erősítőt,aztán írok hogy hogy sikerült fülre.
Egyenlőre így fest,most kerítek hozzá táptrafót,a fűtés az mehet a labortápomról egyenlőre. Kimenőt is még be kell kötni.
Anódsapka? Nem méretezted túl, az tuti. Próba cseresznye..
Az már megvan csak kötözés híja van,na meg az andótrafó. 150V /2000µF-os puffer egyenlőre elég nem? Vagy még esetleg úgy lehetne hogy egyenirányítás-puffer-ellenállás-puffer (bár ez majd attól függ mekkora lesz a trafó amit találok ).
Petikém, Tubeamp annak idején vett csöveket, sokat, tekert kimenőt, meg hálózatit, meg nagyon sok időt töltött azzal,hogy jó kis csöves erősítője legyen.(lett is)
Ha Tubeamp anyagi ráfordítását megkapnád, fülig érne a kis szád. De ez a fórum nem arról szól hogy hogy csináljunk low-cost vackokat. Szerintem. De hiába akarok valakinek jót a kért-kéretlen tanácsaimmal, ha az neki nem jó. Tubeamp most befejezte a tanácsadást, ezentúl csak hátradőlök,és olvasom a fórumot. Mindenki tegyen kedve szerint. A hozzászólásaim pedig hiába értékeled negatívra, attól még nem lesz igazad
Nyugodtan építs GU-50 erősítőt, semmi gond vele.
Korrekt kimenővel, jól méretezett táppal szenzációsan tud szólni. A lényeg a KORREKT KIMENŐ, ha érted mire célzok. (Tehát nem 12V-os hálózati, megbetyárkodva ) Meg lehetőleg a Plachtovics György féle kapcsolást építsd meg, ne a linkelt szörnyedvényt A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
Ami a mostani áramkörön lóg az egy castone lézervágott torroid kimenő trafó. Mivel légréses így gondoltam megfelel a célnak.
Próbálok az illető anyagi körülményeihez igazodni abból a legjobbat kihozni, nem értem hogy miért de itt a fórumon szinte mindenki gyanúsan csóró, semmi anyagi ráforditás nélkül akar valamit összerakni sokszor alap tudás nélkül, gyakran érzem hogy minden segitségem reménytelen.
Más, az erősitőmet megcsináltam hogy átkapcsolható legyen ultralineár (50% leágazás), is, de szubjektive akkor szól jobban mikor a segédrács fixen van, igaz ekkor hangosabb is lehet az zavar meg, nem forditva kellene lennie tehát ultralinárban szebb hang?
Ez a PCC189-es elég érdekes választás, ahogy küzmös Gergely is említette, ez változó meredekségű cső.
Az Ra=100k-val meg azzokkal a katódellenállásokkal elég érdekes munkapontban lesznek a triódák...
Nem választás kérdése volt az van a fiókban és kész.
Ellenállásból még többféle akad. Működik az erősítő,ahhoz képest amit vártam nem is torzít szinte ( az elő fok csövek alatt fix 1K ellenállás). Kimeneten nem tudom mennyit adhat,az egész 107V-on 120mA-t vesz fel max /még hallgatható/ hangminőség mellet. Trióda-pentóda üzemmódváltót átkapcsolva érdekes,de a mélyei nagyobbak lesznek (pentóda módban) viszont halkabban szól. Trióda üzemmódban "élesebb" a hangszín,több a magas,de a mélyei elvesznek.
Végülis ha elégedett vagy vele az a lényeg.
Lehet volna még mit az előfokkal játszani,de majd csak ha bekerülnek a potméterek a helyükre.
Peter_S : Mekkora ellenállást javasolsz oda? Mint mondtam kollégával rajzoltuk össze,ez nem végleges csak "skicc". Bár a csöveken már nem változtatnék (panelre terveztem az egészet,viszont az alkatrészek elhelyezése "univerzális" így azokon tudok változtatni,de a csöveken már nem. )
A rendelkezésre álló értékek alapján gyorsan rajzoltam az Ia/Va görbébe munkaegyenest, munkapontot.
Hacsak valamit nagyon el nem rontottam, akkor saccperkábé egy triódás fokozat Ua=20V és Ug=-0,8V körül jár, 10% torzítással. Sajnos nem javaslok semmit, mivel szerintem ezzel kár foglalkozni zenehallgatásra. Ha nagyon igyekszel, a triódás végből akár 1W is kieshet, bár a kimenő illesztése számomra ismeretlen.
Értem,hát akkor lehet majd felteszem a polcra mint emléket,működni működik ,de tényleg nem hangos,mint egy átlag rádiós végfok,annyit tudhat.
Értem. Nekem is van a fiókban PL36, szeretnék ezzel a csővel egy 10W-os végfokot a 70centis amatőrsávra. Ötlet?
PL504 PP-n már agyaltam,de tápom megint csak nincs hozzá (szerintem kevés volna hozzá az amit egy sima rádió hálózatija kibír).
Elérhető még mindig a 6P1P, akár SE-ben, akár PP-ben, "első rúgásra" indul. Többeknek volt kezdő erősítőjük. Ne vessük el......
Már nem látod amit írtam, de amit Imi írt az sem elvetendő. Én tőle vettem 6P1P-t és orosz kettős triódát hozzá. Nos egy rádióból bontott trafó elbír egy 6P1P szereo SE-t is. S televízióból bontott kimenőkkel is nagyon tetszik a hangja! 3W körül /oldal.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
Esetleg egy mono blokk PP-t elviselne? QQE03/12-re gondoltam,bár a kimenő kérdése itt is fennáll.
Azt a csövet nem ismerem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |