Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra fény átvitele

Témaindító: tod, idő: Márc 30, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tod hozzászólása Márc 30, 2008 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan oldható meg az, hogy egy infra távirányító jelét például rádiófrekvencián átvigyük kisebb távolságra. Én valahogy úgy képzeltem el, hogy egy rádiófrekvenviás adóra rákötök egy fototranzisztort, a vevőre pedig egy infraledet, és a vevőt az irányítani kívánt készülék elé teszem.
Működne ez így?

Köszi: tod
(#) ferci válasza tod hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

1., fordítva...
2., nem megy, mert a fototranyó RF-en már nem tudja követni a frekit sem meg a csomagot sem.

És akkor ezt hogyan lehetne megoldani?

Jó kérdés...
Kell egy RF-vevő, a vett jelet modulálni kell, formálni újra ( digitalizálni rendesen ), aztán megint IR-leddel a fototranyóra/infra vevőre sugározni..
Kissé körülményes.
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

jav. :demodulálni...

Valami ilyesmire gondoltam: Link

Hát ja... RF-en működő cuccok, utána meg az átalakító. Ezt írtam.

Tudom, hogy ezt írtad, köszi. Jó lenne egy ilyen is, de inkább én építeném meg, az úgy sokkal jobb...

Akkor kezdj hozzá: RF-adók, RF-vevők építése, stb...tanulmányozd a sok-sok szakkönyvet.
(#) tod válasza ferci hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

Köszi, elkezdek keresgélni...
(#) Báddzsó válasza tod hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

áh, felejtsd el, hogy építessz egy rf adót meg vevőt, (bár összejöhet) inkább vegyél egy adót meg egy vevőt 433MHzest 5-6e ft-ból kijön, +egy tsop4838 infravevőt kösd össze a rf adóval, 555el vagy vmi kapu ic-kel dobj össze egy 38kHz-es multivibrit, ezt és-eld össze a vevőd kimeneti jelével rá a ir ledet és kész is
(#) tod válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 30, 2008 /

én is valami ilyenre gondoltam, hogy egy kész rf adó-vevőre valahogy rákötöm a tsop-t és egy infra LED-et. Az mekoldható, hogy egy adó két vevőnek adja a jelet? Szóval, hogy két irányítót használnék, az egyik vevő az egyik helyen, a másik pedig a másikon lenne. Az meg szerintem mindegy, hogy mindkét helyen "jön ki" a távirányító fénye, ha nem akadnak össze.
(#) Báddzsó válasza tod hozzászólására (») Márc 31, 2008 /

persze, ha jól értem akkor csak 2 vevő kell neked ugyanarra a frekire.
(#) donsony1 válasza tod hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /

sziasztok azt irtad tod "kisebb távolságra" ehhez minek rádió . én épitettem egy vezetékes megoldást 50 méter riaszto kábellel lett kiprobálva (persze tekercsben ) anyagkőltsége kb 2500 ft volt azota is rendesen müködik. ha megfelelö távolságba elhelyezett és rálátó infra adodiodával teljes rendszert vezérel, (tv video dvd stb) szerintem ez házon belül ok . ha érdekel valakit elöbányászom a rajzát vagy lerajzolom.üdv mindenkinek. :kalap: ha mindenféleképpen rádios kell inkább ved meg .ha olcso épits vezetékest nekem bevált.
(#) donsony1 válasza donsony1 hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /

ja bocs a 2500 ft 2-3 db vevö rész alkatrész ára volt 2 muködik 1 a kisérletek folyamán elszált. a poén: épités utánn hasonlot láttam C..RA-ban(multi bevás ) 18990ft-ért alig birtam ki röhögés nélkül.
(#) tod hozzászólása Ápr 1, 2008 /

Szia donsony1!

Ha fel tudnád rakni a rajzokat, azt nagyon megköszönöm. Kipróbálom kábeles rendszerrel is, szerintem ez is jó lesz. De nekem két adó és csak egy vevő rész kell majd.
Üdv
(#) donsony1 válasza tod hozzászólására (») Ápr 2, 2008 / 4

halli tod a rajzot fel fogom rakni . sajna az eredeti rajzom az rég elkallodótt, de kézzel lerajzoltam ismét valahol be kell skennelnem hogy fel tudjam tenni.itt csak vevő oldalon kell elektronikát épiteni -mert az adó oldal csak 1 db infra led doda. tápfesz leválasztással rá lehet tenni pl a koax ra én igy kötötem be a müholdvevöre igy a másik szobábol is lehet rajta tv -t nézni csak a távszabályzot kell átvinnem.itt egy pár kép mig a rajzot be nem skennelem.

Kép001.jpg

(#) donsony1 válasza donsony1 hozzászólására (») Ápr 2, 2008 /

ez meg a beültetési oldal a képeksajna nem a legjobbak valamiért nem sikerült egy hozzászolásba beletennem a két képet .

Kép000.jpg

(#) donsony1 válasza tod hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

kissé hebehurgya lett a skicc remélem azért tartalmaz használható informáciot. infra vevonek bpw 41 et használtam ez csak az infrát veszi fekete szinu.
(#) donsony1 válasza donsony1 hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

nagyon fontos hogy az épités során a nyákot ugy alakitsd ki hogy a vevödioda a lehetö leg közeleb és a lehetö legrövidebb lábakkal keruljön beépitésre , és nemárt árnyékolni az égéssz áramkört valami kiss fémdobozzal különben összevissza fog gerjedni. én folirozott lemezböl (nyák ) bolkészitettem neki dobozt. a visszajelzö diodának csak az a szerepe hogy jelezze az infra fény vételét meg persze jelzi ha gerjed a cucc-
(#) Inhouse válasza donsony1 hozzászólására (») Ápr 4, 2008 /

Ööö, nem akarlak megbántani, de ez az EXE-s dolog felejtős, teljesen felesleges és jóval kisebb méretű lett volna 2 gif. Nembeszélve róla, ha már 2 oldalas, akkor egy exe-be is belefért volna...

Üdv
Inhouse
(#) donsony1 válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

bocs de egy évek ota nem használt osdi skennert vadásztam elö és örültem hogy sikerült életre keltenem a cél érdekében. ez igy sikerült , remélem a rajzban nincs hiba .de azért érdemes ránézni egy orion tv rajzéra azokban használták elöszeretettel a TBA2800-at ez csak 2-3 tranyoval let megtoldva hogy impülzus üzemben elvigyen egy ledet , igaz én raktam rá többet is .
(#) bazzeg válasza tod hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Szia
Olyan helyen dolgozom, ahol infrás és esetenként rádiófrekvenciás irányítással is foglalkozunk!
Meg tudom oldani hogy készreszerelt (házba rakott) infraadót és infra vevőt eljuttatok hozzád, akár kapcsolási rajzal! Ezekre sajnos nem lehet bemeneti jelet adni, csak az adó (távirányító) által kiadott jeleket képes fogadni, de ezzel viszont már különböző dolgok irányíthatóak ha rákötjük őket a vevőre.
Van 2-4-6-8-10 funkciós szett.
(#) tod válasza bazzeg hozzászólására (») Ápr 8, 2008 /

Szia!
Ez nagyon jó lenne! Tehát van nektek egy cucc, ami fogadja a távirányító jelét, és egy másik helyen kiadja? Nekem olyan kellene, amivel a másik szobában lévő UPC beltéri egységet tudom vezérelni.
(#) donsony1 válasza tod hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /

ez pont egy UPC elhelyezési vita miatt készült, azota az aszony megszokta.a cucc a nappaliba a hifi vel összekötve, a háloszobába csak a tv és az infra vevö került. akorjában még nem osztották 2 készülékkel .mostanság a dili tv valami hasonlot ad két készülék helyett.
(#) harisj válasza donsony1 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Szia donsony.
Nekem is szükségem lenne egy ilyen kütyüre, ha még életképes a dolog, érdekele egy.
előre is köszönöm...
(#) hegman hozzászólása Jan 19, 2009 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi csatolt file-okban szereplő kapcsolásokat építettem meg próbapanelen sajnos egyik sem működött. Legalábbis az elgondolásom szerint az infrajelet nem, vagy nem megfelelően továbbítja. Infraleddel nem tudtam működésre bírni, ha sima ledet raktam rá akkor a led villogott a távirányító megnyomására, tehát valószínűleg maga a kapcsolás működik. Az infraled önmagában működik egy távirányító infraledével párhuzamosan kötve az eredeti ledet eltakarva. A változás az eredeti kapcsoláshoz képest annyi, hogy az érzékelő elem a kiírt típusok helyett TSOP1736. Elképzelhető, hogy az érzékelő nem megfelelő?
Hegman
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem