Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   180 / 248
(#) pucuka válasza asasin hozzászólására (») Feb 9, 2017 / 1

gerenk kolléga hozzászólását figyelmen kívül hagytad. Tudom kellemetlen, de a hiba ott lesz.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) asasin válasza pucuka hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Ettől féltem sajnos mert ezt a diódát beszerezni lehetetlen
(#) sany válasza asasin hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Esetleg külföldről. Bővebben: Link
(#) asasin válasza sany hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Ez a baj hogy csak külföldről lehet, és alapból sem vagyok nagy ebay-es csekély angol tudásom miatt.
(#) pucuka válasza asasin hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

De nem lehetetlen, és ha kicserélsz mindent, még a dobozt is, végül kénytelen leszel ezt is kicserélni. Minden más könnyen lehet felesleges munka, esetleg még hibát is vihetsz a rendszerbe.
(#) norcseszto válasza peterpan hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Ezt találtam én is ,köszönöm.
(#) nagym6 válasza asasin hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Esetleg egy konstrukciós átalakítás. Ennél gyorsabb pld.: 60Mhz szkópoknak sem tunneldiódás a triggerük, hanem gyors komparártor ic.-s Pld.: UA760.
(#) asasin válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

És mennyire kell átalakítani?
(#) nagym6 válasza asasin hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Ötletnek gondoltam, ha meg tudod tervezni. Nem túl egyszerű.
(#) asasin válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Akkor maradok inkább a dióda beszerzési ötletnél.
(#) gerenk válasza asasin hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Meg kellene előbb nézd hogy tényleg hibás. Ez az egyszerű mérőkapcsolás megmutatja egyenáramú viselkedését. A potmétert szabályozva a mérőműszer mutatója kirajzolja a tunel dióda görbéjét ha rendben van.
(#) papus51 válasza asasin hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Szia!
Tunnel dióda ügyben esetleg meg lehet kérdezni Trubiánszki urat. Ő volt az EMG-ben a szkópok atyja.
Valaki itt a fórumon tudta az elérhetőségét.
Közben rákerestem: 061-404-9697
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
(#) Stewe válasza ireg980 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

A világon semmi.
Ráadásul a fő kapcsoló nem a tápfiókban van, ezért még külön sem tudom mérni, míg a fenékcsatlakozó kiosztásból meg nem tudom, hol kell visszakapja vissza a 230V-ot
Ha legalább biztonsági trafó lenne benne, akkor tudnám melyik a primer tekercs kivezetése, de így teljes a sötétség.
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Külön kihívás, hogy nem tudom ez az alkotás terhelés nélkül működik-e... és ha
igen, akkor ugyanúgy működik-e?
(#) pucuka válasza asasin hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Az a baj a tunnel diódával, hogy kényes a munkapontra, ugyanis elég rövid a negatív ellenállású szakasz. Ráadásul viszonylag nagy áramú, ezért könnyen lehet, hogy csak a munkapont beállító ellenállás értéke mászott el, pl. öregedés miatt.
Egyébként a diódás ötlet nem rossz, mert így 1 ns körüli kapcsolási időket lehet elérni.
(#) asasin válasza pucuka hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Akitől kaptam azt mondta 2szer használta csak utána csak a dobozába tartotta. Pár évvel ezelőtt kapcsolta be és ekkor jelentkezett a hiba. Ezért hittem azt hogy a kondenzátorok cseréje megoldja a problémát. De sajnos nem
(#) pucuka válasza asasin hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Azt nem tudom, az eltérítő generátorban használatos kondik, ritkán elkók, a másfajták meg azért viszonylag stabilak.
Régen dolgoztam tunnel diódákkal, igaz nem eltérítő, hanem impulzustechnikai áramkörökben, épp gyorsasága miatt, de szinte mindig gond volt vele, instabilitása miatt. Örökké állítgatni kellett a munkapontját. De ott volt másik szkóp bőven, így az áram állító (huzal) trimmerpoti tekergetésének látszottak a következményei.
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Idézet:
„de szinte mindig gond volt vele”
Én egyszer vettem egy EMG1556 szkópot, abban már vételkor 3 tunneldióda volt rossz. Tudtam venni az EMG-nél. Valóban problémás alkatrész.
(#) norcseszto hozzászólása Feb 11, 2017 /

Sziasztok!
Megtudná valaki mondani hogy egy 20MHz-es szkóphoz mekkora chopper frekvenciát szoktak használni?
(#) kadarist válasza norcseszto hozzászólására (») Feb 11, 2017 / 1

Szia!
Nem hinném, hogy a sávszélesség meghatározza ezt a frekvenciát.
(#) gerenk válasza norcseszto hozzászólására (») Feb 11, 2017 / 1

Szia!
Akkorát hogy a jel jól értékelhető legyen.
(#) norcseszto válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Elég csak a szemünket becsapni?

Köszi!
(#) Stewe válasza norcseszto hozzászólására (») Feb 11, 2017 / 1

A szem viszonylag gyors, tulajdonképpen elég az utánvilágítási időnél kell egy kicsivel rövidebb periódusidő, és akkor már korrekt a kép.
(#) gerenk válasza Stewe hozzászólására (») Feb 11, 2017 / 1

A kapcsolási frekvencia 1 MHz körüli értékű ezt nem tudod állítani a legtöbb szkópnál.Amit állítasz az eltérítési sebesség, mennyi jelet szeretnél látni a képernyőn

Ezt produkálja a drága ha dual üzemmodba kapcsolok.
külön-külön szép folyamatos vonal van.Van valakinek ötlete mi okozhatja?
(#) szapcsika válasza norcseszto hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Chop módban valahogy így kéne kinéznie. (Pontosabban nem, mert itt már rég Alt módot kéne használni, de az illusztráció kedvéért.).

A képeden nekem úgy tűnik, hogy Alt módban van, különben függőlegesen nem lehetne egymás fölött vonal, de mégis a kioltóáramkör megszaggatja, mintha Chop módban lenne. Más eltérítési sebességeken mit produkál?
(#) gerenk válasza norcseszto hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Mekkora jelet adtál, és mennyire van állítva az VOLT/DIV kapcsdoló ?
(#) Stewe válasza norcseszto hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Túl nagy a frekvencia, és az időalap alatt többször is átkapcsol.
(#) pucuka válasza norcseszto hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Egyéb jel híján a rendszer a kapcsoló frekire szinkronizál. Az 1 MHz -nél (1 us) lassabb jeleknél kapcsolós, a gyorsabb jeleknél az alternáló eltérítést kell használni. A határ persze nem éles.
Következő: »»   180 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem