Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Mérd meg, 10 Mohm minimum kell.Egyébként nem az anód amin mérni akarsz hanem a KS cső gyorsító feszültsége. Egy feszültség kétszerező kapcsolás 2 DY806 diódával, célszerű a kettő között mérni.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2017
A DT-s kínai műszer belső ellenállása DC módban 10mohm így gondolom azt használhatom akkor. A maxwell-el kapcsolatban semmit nem találtam sajnos.
Nem kell találni, meg kell mérni a másikkal, de jobb ha a Max kimarad a mérésből, lehetnek extrém nagy impulzuscsúcsok amik könnyen tönkreteszik a digi műszereket.
A maxwell maximuma amúgy is kimerül 600V-nál. De legelőször az áteresztős tápokat mérem végig hogy ott minden rendben van-e.
A jó öreg "UNIVEKA" belső ellenállása 5kV-on 100Mohm, azzal mérhető lenne.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2017
Időközben piszkáltam a gépet. A fényerő a csőben okés. De az eltérítés az istennek se megy. Elővettem hát a táprajzot,megkerestem a fő feszeket ( +85V ,+15V ,-15V ,-45V) és rárajzoltam a főpaneljára hogy hol melyik feszt találom.
Aztán bekapcsolás és méricskélés,az eredmények lejjebb: (+85V-os táp) : +23V (+15V-os táp) : +14V (-15V-os táp) : -15V (-45V-os táp) : -45V Gondolom akkor felesleges a nagyfeszültségű részt ellenőrizni ha egyszerűen nincs meg az a feszültség ami a sugarat eltérítse. A +85V-os tápért felelős áteresztőre gyanakszom,de előtte meg kéne találnom hova dugták el a gép belsejében.
Közben eljutottam oda hogy végigmértem az ASZ18-at. Azon is bárhol mérek csak 23V van jelen. Gondoltam előszedem a tápelkókat (táptrafó szekunder tekercse után egy dióda és utána közvetlenül a puffer). A rajzon ez C201-es jelöléssel van. Jól láttam hogy csak az egyik kivezetésére van forrasztva (az a +) ,így a háza a test. Műszer GND-t rá a géptestre,+ ment a kondira,mérés ,és ott is 23V van pontosan. Már most gondolom akkor a táp diódája lehet a hibás ha a táppufferen is 23V-ot mérek? (A műszer 10mhom belső ellenállású,a tápelkónak a nem beforrasztott lába felé is mértem (elvileg az volna a másik - a házán kívül) és ott is ugyan ennyi volt a feszültség. Gondolom akkor most szedjem szét a készülék táprészét és keressem meg a 85V-os táprész diódáját,majd váltsam ki valamivel ami típus azonos.
Sziasztok.
Nem igazán javítás, de nem tudtam máshol feltenni a kérdésem. Adott egy régi oszcilloszkóp, és nem Bnc-csatlakozós, hanem valami másféle, ilyen régi szkóphoz honnan lehetne mérőkábelt szerezni? Köszönöm.
Szia, a C201 kondin mérj feszültséget , a kondi negativja nincs testen R241 keresztül az ASz collektorára megy.,
Titok, hogy milyen csatlakozója van, vagy csak kimaradt a kép?
A csatlakozó beszerzésén múlik minden, azt egy szabványos kábelre fel lehet tenni. Még jobb a szkópon ajzatot cserélni.
Időközben észrevettem egy tranzisztort berakva egy TO-3-as helyére (bent a trafó felett) ,és le volt róla csúszva a két vezetéke. Visszatettem őket,most érdekel dolgot művel a szkóp. CH2 működik ,de függőleges irányban szemetel,viszont most már reagál a horizontális és vertikális potijaira a gép. A kondenzátort nemsokára lemérem.
Bocsi a kép lemaradt.
Akkor az lenne a legjobb ha cserélném az aljzatot?
Tudna valaki ajánlani olyan szakit, aki foglalkozik szkóp javítással?
Az aljzat cseréje nem nehéz,azt te is el tudod otthon végezni.
Van egy másik szkópom, ami kicsit bonyolultabb. Nem az aljzat csere miatt keresek szakit.
Ha gondolod írj privátban.
Szia!
Ha az derül ki, hogy az ASZ18 halt meg szólj, tudok adni. Üdv. Laci
Sikerült életre kelteni egy két bemenetű IEMI 0103 nevezetű román szkópot, ami pár óra üzem után azt a hibát produkálta, hogy a vízszintes eltérítés nem fut ki az ernyő bal szélére, hanem egy belső pontból indul. Nem arrébb csúszott az egész, tehát nem a pozicionálás a gond, mivel az időalap szerint mozogna a sugár de az új kezdőpontban több időt tölt. Vagyis egy belső pontban áll egy darabig, és onnan indul el.
Az X erősítő hibája kézenfekvőnek tűnik az egyik tranzisztor melegedése feltűnő is. A BFW45 tranzisztor helyettesítése is egy érdekes kihívás, de a kérdésem az, hogy van-e itt szükség válogatott tranzisztorokra, vagy a kommersz darabok is használhatók?
Valószínűleg negatív táp hiba a vízszintes eltérítő fokozatokban. Mivel hosszabb idő után jön elő, valamelyik tranzisztor melegedik el. Fagyasztó spray -el lehetne megkeresni.
Félreértettél.
Nem lassan jön elő a hiba, csak írtam, hogy nem sokáig örülhettem szegény öreg jószágnak. A tranzisztort sem kell keresni a BFZ45-ösnek megroggyant a műanyag sámlija, egy méterről látszik, hogy ő a beteg, a kérdésem arra vonatkozott, hogy lehet-e őket külön cserélni, vagy csak az ellenoldalival együtt... és ha együtt, akkor kell-e válogatni őket.
Nem BFY45 véletlenül?
Bővebben: Link Amúgy meg párosan szép az élet... A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Hasonló kicsit, de nem az.
Elég kihegyezett darab lehet. Bővebben: Link Két-háromezer forintos ár mellett nem biztos, hogy szórni kell az alkatrészeket, egy (nagy jóindulattal ) tízezer forintot érő szkópba. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Nem követnél el nagy hibát, ha egy tévéroncsból kivennél két video-végfok tranzisztort és ezeket ültetnéd be párosával.
Szerintem is párosan kéne cserélni. 10 MHz sávszélességig bármelyik videó végtranzisztor megfelel.
Igen, ettől féltem... de kezd elmenni a kedvem az egésztől, mert az eredeti 120MHz-es darab, így a szkóp elveszítené az egyetlen tulajdonságát, amiért érdemes megtartani.
Ezen az áron pedig nemigen érné meg: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Szia! Ez igaz csak fT 90 MHz, de szerintem megfelel
http://www.semicon-data.com/transistor/tc/bf/BF259.html#BF259 http://www.semicon-data.com/transistor/tc/bf/BFW45.html#BFW45
Döntened neked kell. Szerintem is megfelelne BF259, olcsóbb is, és hogy néhány MHz -el csökken a szkópod határfrekije, azt észre sem venné senki, még magad sem, ha nem te követted volna el.
Teljesen igazad van.
Egyébként is a legkisebb időalap 0,2us, vagyis az x eltérítés maximális frekvenciája 5MHz, az eleje és a vége torzulhat egy leheletnyit....
Sziasztok.Kaptam a kepen lathato oszcilloszkopot.Azt vettem eszre,ha tekerem az idoalapot,a fenyero nagyon valtozik.Hol elgyengul,majd ujra erosodik tekeres kozben.Megszeretnem javitani.Koszonom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |