Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Mérd meg, 10 Mohm minimum kell.Egyébként nem az anód amin mérni akarsz hanem a KS cső gyorsító feszültsége. Egy feszültség kétszerező kapcsolás 2 DY806 diódával, célszerű a kettő között mérni.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2017
A DT-s kínai műszer belső ellenállása DC módban 10mohm így gondolom azt használhatom akkor. A maxwell-el kapcsolatban semmit nem találtam sajnos.
![]()
Nem kell találni, meg kell mérni a másikkal, de jobb ha a Max kimarad a mérésből, lehetnek extrém nagy impulzuscsúcsok amik könnyen tönkreteszik a digi műszereket.
A maxwell maximuma amúgy is kimerül 600V-nál. De legelőször az áteresztős tápokat mérem végig hogy ott minden rendben van-e.
A jó öreg "UNIVEKA" belső ellenállása 5kV-on 100Mohm, azzal mérhető lenne.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2017
Időközben piszkáltam a gépet. A fényerő a csőben okés. De az eltérítés az istennek se megy. Elővettem hát a táprajzot,megkerestem a fő feszeket ( +85V ,+15V ,-15V ,-45V) és rárajzoltam a főpaneljára hogy hol melyik feszt találom.
Aztán bekapcsolás és méricskélés,az eredmények lejjebb: (+85V-os táp) : +23V (+15V-os táp) : +14V (-15V-os táp) : -15V (-45V-os táp) : -45V Gondolom akkor felesleges a nagyfeszültségű részt ellenőrizni ha egyszerűen nincs meg az a feszültség ami a sugarat eltérítse. A +85V-os tápért felelős áteresztőre gyanakszom,de előtte meg kéne találnom hova dugták el a gép belsejében. ![]()
Közben eljutottam oda hogy végigmértem az ASZ18-at. Azon is bárhol mérek csak 23V van jelen. Gondoltam előszedem a tápelkókat (táptrafó szekunder tekercse után egy dióda és utána közvetlenül a puffer). A rajzon ez C201-es jelöléssel van. Jól láttam hogy csak az egyik kivezetésére van forrasztva (az a +) ,így a háza a test. Műszer GND-t rá a géptestre,+ ment a kondira,mérés ,és ott is 23V van pontosan. Már most gondolom akkor a táp diódája lehet a hibás ha a táppufferen is 23V-ot mérek? (A műszer 10mhom belső ellenállású,a tápelkónak a nem beforrasztott lába felé is mértem (elvileg az volna a másik - a házán kívül) és ott is ugyan ennyi volt a feszültség. Gondolom akkor most szedjem szét a készülék táprészét és keressem meg a 85V-os táprész diódáját,majd váltsam ki valamivel ami típus azonos.
Sziasztok.
Nem igazán javítás, de nem tudtam máshol feltenni a kérdésem. Adott egy régi oszcilloszkóp, és nem Bnc-csatlakozós, hanem valami másféle, ilyen régi szkóphoz honnan lehetne mérőkábelt szerezni? Köszönöm.
Szia, a C201 kondin mérj feszültséget , a kondi negativja nincs testen R241 keresztül az ASz collektorára megy.,
Titok, hogy milyen csatlakozója van, vagy csak kimaradt a kép?
A csatlakozó beszerzésén múlik minden, azt egy szabványos kábelre fel lehet tenni. Még jobb a szkópon ajzatot cserélni.
Időközben észrevettem egy tranzisztort berakva egy TO-3-as helyére (bent a trafó felett) ,és le volt róla csúszva a két vezetéke. Visszatettem őket,most érdekel dolgot művel a szkóp. CH2 működik ,de függőleges irányban szemetel,viszont most már reagál a horizontális és vertikális potijaira a gép. A kondenzátort nemsokára lemérem.
![]()
Bocsi a kép lemaradt.
Akkor az lenne a legjobb ha cserélném az aljzatot?
Tudna valaki ajánlani olyan szakit, aki foglalkozik szkóp javítással?
Az aljzat cseréje nem nehéz,azt te is el tudod otthon végezni.
![]()
Van egy másik szkópom, ami kicsit bonyolultabb. Nem az aljzat csere miatt keresek szakit.
Ha gondolod írj privátban.
![]()
Szia!
Ha az derül ki, hogy az ASZ18 halt meg szólj, tudok adni. Üdv. Laci
Sikerült életre kelteni egy két bemenetű IEMI 0103 nevezetű román szkópot, ami pár óra üzem után azt a hibát produkálta, hogy a vízszintes eltérítés nem fut ki az ernyő bal szélére, hanem egy belső pontból indul. Nem arrébb csúszott az egész, tehát nem a pozicionálás a gond, mivel az időalap szerint mozogna a sugár de az új kezdőpontban több időt tölt. Vagyis egy belső pontban áll egy darabig, és onnan indul el.
Az X erősítő hibája kézenfekvőnek tűnik az egyik tranzisztor melegedése feltűnő is. A BFW45 tranzisztor helyettesítése is egy érdekes kihívás, de a kérdésem az, hogy van-e itt szükség válogatott tranzisztorokra, vagy a kommersz darabok is használhatók?
Valószínűleg negatív táp hiba a vízszintes eltérítő fokozatokban. Mivel hosszabb idő után jön elő, valamelyik tranzisztor melegedik el. Fagyasztó spray -el lehetne megkeresni.
Félreértettél.
Nem lassan jön elő a hiba, csak írtam, hogy nem sokáig örülhettem szegény öreg jószágnak. A tranzisztort sem kell keresni a BFZ45-ösnek megroggyant a műanyag sámlija, egy méterről látszik, hogy ő a beteg, a kérdésem arra vonatkozott, hogy lehet-e őket külön cserélni, vagy csak az ellenoldalival együtt... és ha együtt, akkor kell-e válogatni őket.
Nem BFY45 véletlenül?
Bővebben: Link Amúgy meg párosan szép az élet... A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Hasonló kicsit, de nem az.
Elég kihegyezett darab lehet. Bővebben: Link Két-háromezer forintos ár mellett nem biztos, hogy szórni kell az alkatrészeket, egy (nagy jóindulattal ) tízezer forintot érő szkópba. ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Nem követnél el nagy hibát, ha egy tévéroncsból kivennél két video-végfok tranzisztort és ezeket ültetnéd be párosával.
Szerintem is párosan kéne cserélni. 10 MHz sávszélességig bármelyik videó végtranzisztor megfelel.
Igen, ettől féltem... de kezd elmenni a kedvem az egésztől, mert az eredeti 120MHz-es darab, így a szkóp elveszítené az egyetlen tulajdonságát, amiért érdemes megtartani.
![]() Ezen az áron pedig nemigen érné meg: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Szia! Ez igaz csak fT 90 MHz, de szerintem megfelel
http://www.semicon-data.com/transistor/tc/bf/BF259.html#BF259 http://www.semicon-data.com/transistor/tc/bf/BFW45.html#BFW45
Döntened neked kell. Szerintem is megfelelne BF259, olcsóbb is, és hogy néhány MHz -el csökken a szkópod határfrekije, azt észre sem venné senki, még magad sem, ha nem te követted volna el.
Teljesen igazad van.
Egyébként is a legkisebb időalap 0,2us, vagyis az x eltérítés maximális frekvenciája 5MHz, az eleje és a vége torzulhat egy leheletnyit....
Sziasztok.Kaptam a kepen lathato oszcilloszkopot.Azt vettem eszre,ha tekerem az idoalapot,a fenyero nagyon valtozik.Hol elgyengul,majd ujra erosodik tekeres kozben.Megszeretnem javitani.Koszonom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |