Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion hs 280 - 282

Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 23
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Halkabb az 1,9-es, de másféle váltással jó lehet, mert a felső oktáv kb egyezik. Bővebben: Link
Esetleg egy kiegészítő mágnessel még 1dB-t lehet hozni a hangnyomáson.
(#) darthdenes válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Milyen jellegű másféle váltás?
Ragasszak rá egy plusz mágnest?
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Akár ragaszthatsz is, azzal is hangosabb. Egy másodrendűbb szűrés (2,0µF × 0,2mH) jót tenne neki, csak nem tudni, hogy illeszkedik ezzel a középhez. Szóval erre nincs pontos válasz, amíg meg nem néztem.
(#) darthdenes hozzászólása Jan 20, 2017 /

Összeraktam az itt található leírás alapján, mert ilyen alkatrészek voltak itthon. Reflex nyílást megszüntettem. A mélyből egy hajszálnyit csökkentettem a magason kb ugyan ennyit növeltem az erősítő hangszínszabályzóján. Kb jó bazb egyensúly. Viszont az énekhangokkal nem vagyok kibékülve. Olyan mintha függöny mögül énekelnének.
Mi legyen a teendő?
Valamelyik hangszóró fordított polaritással kössem be?
Ha nem akkor megpróbáljam amit linkeltél kapcsolást?
Tekercsek értékeit mennyire változtatta meg az ,hogy a mágnesre ragasztottam őket? Adódhat e a probléma ebből?
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Ezt mérés nélkül nem tudom megmondani. Főleg mivel ilyen hangszóróösszeállítással nem dolgoztam még.

Attól függ, mit és hova ragasztottál, a középhangszóró pl. hátul egy műanyag fedéllel van lezárva, ott messzebb van a vas, a mély és magashsznél meg közvetlenül látszik.
(#) darthdenes válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 21, 2017 /

Teljesen igazad van.
Ez a mérés már régóta foglalkoztat. Van erről valami leírás, hogy miként fogjon az ember hozzá?
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Jan 21, 2017 /

Mkrofon, hangkártya, spektrum analizátor. Egy pár év alatt meg lehet tanulni.
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 21, 2017 /

(#) midgardcoil hozzászólása Feb 14, 2017 /

Sziasztok!

Egy barátom hozott hozzám egy pár régi hangládát, ránézésre HS280. Az egyik mély biztosan rossz benne, de a közép- ill magas sugárzóknál is hallok olyat, ami nem oda való. Meg akarja tartani, de szerintem neki inkább a doboz számít, így tennék bele neki teljesen új hangszórókat, közepesen jó cuccokat, amit még elbír a költségvetés (Visaton, ilyesmi). Nem audiofil a srác, kell valami, amin megszólal youtuberól a UKtop40.

Találtam egy leírást, (itt is írodott hozzá egy hangváltó fejlesztésről), a mélyem biztosan 4 Ohmos (LB1021). A leírás szerint a 3 hangszóró LB1031 - MD40 - HD25. Elvileg mind 8 Ohmos, nekem a mély 4, a magasra és középre nincs írva semmi. Létezik, hogy azok is 4 Ohmosak, vagy létezik, hogy az MD40/HD25 is készült 4 Ohmos változatban?

Köszönöm, üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
(#) uniman válasza midgardcoil hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

Hello! Itt láthatod a kérdésedre a választ...
(#) gyuszo válasza midgardcoil hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

Bővebben: Link
Mint látható létezik 8 ohmos és 4 ohmos változatban a HS 280 és a HS 282 típus is.
A benne levő hangszórókat meg lehet mérni, és meg is lehet javítani.

Köszönet és hála!
(#) gyuszo válasza midgardcoil hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

Ami fontos és mind a 4 rajzon megfigyelhető, hogy a középsugárzó MD 40-es fordított polaritással van bekötve.
(#) P_Laszlo válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

És pont úgy szól a legrosszabban. Több frekvencián is ellenfázisban.
(#) uniman válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

Hello! Bővebben?...és mi a megoldás?
(#) P_Laszlo válasza midgardcoil hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

Visatonnal nem érdemes igazán próbálkozni. Az eredeti hangszórók megjavíthatók. Ha mégsem azt választanád, akkor a H2000 bőven megfelelő szint hozzá.

A mélyhangszórót a bolgároknál készítették, ezért van rajta címke. A közép és magas az Orion saját gyártása, egy piros pötty 4 ohm, két piros pötty 8 ohm, a + kivezetés mellett.
(#) gyuszo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

A műanyag membrán meg kék színű BASF fóliából .
(#) P_Laszlo válasza uniman hozzászólására (») Feb 14, 2017 / 1

Bővebben mondjuk itt a HE-n a hangváltós cikk hozzá. De végülis csináltam helyrepofozott hangváltót 280-ból kiindulva is, csak nincs kedvem igazán megírni, összerendezni, publikálni.
Normális hangváltóval
Eredeti HS 280

(#) gyuszo
Fene tudja. Ezt írta a HFM. Valami poliészter fóliából van, az biztos, de nem a legjobb választás volt erre a célra.

Köszönöm a részletes útbaigazítást! Ha a felújítás mellett döntünk, a közép- és magas-sugárzókra be lehet valahonnan szerezni a műanyag burkolatot?

A fekete színű zárófedelekre gondolsz?
(#) midgardcoil válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 14, 2017 /

Arra a két különböző féle kör alakú műanyag alkatrészre gondolok, amikre a magas- ill. középsugárzók csavarozva vannak (valószínűleg a hangszórók alkatrészei).

Hát, magashoz még akad pár darab nálam is. Középhez nem igazán. Talán egy valahol, de az sem biztos.
(#) sp_balint hozzászólása Feb 22, 2017 /

Sziasztok!
Szerencsémre vagy szerencsétlenségemre hozzájutottam egy pár HS 522 óriásdobozhoz. Az utolsó nagy dobások egyike lehetett, mert neten, fórumokon alig van fenn ezekkel a darabokkal kapcsolatban bármi is.
A lényeg, hogy az eddigi JAMO studio 105-höz képest elég jól szól, de biztos vannak még benne tartalékok!!
Remélem kapok tőletek némi tanácsot ill. biztatást, hogy ne vágjam még bele a baltát
Az eredeti Dyras német hangszórókból csak a mélyek maradtak meg (50W, 8ohm, peremek rendben). A magasat biztosan cserélni kell (vmi gagyi kínai van beletuszkolva) -ez lenne az első kérdésem: mit érdemes belerakni? HG1,9 - 8ohm?
Közép: MD40 került bele - ezt kb hagyom.
Hangváltó: előző leírások-kapcsolási rajzok alapján ez a HS 280-é lehet (H 779 U-3), rakok fel képet. kábelek simán összetekerve!!néhol forrasztva
Ezzel kapcsolatban gondolom érdemes kondenzátorokat cserélni,
ill. hát az egész kábelezést rendbe rakni.

Köszönöm előre is a tanácsokat!

Bálint
(#) gyuszo válasza sp_balint hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

A dóm magas hangszórónak én a HG 1,9 623-ast Bővebben: Link-est javasolnám. Ez illik talán legjobban bele.
Esetleg ha gondolod még ez is. Bővebben: Link
A hangváltóra több féle változat van, rád bízom. Én már kipróbáltam elkó helyett fólia kondenzátorral is. Más lett a hangzása.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2017
(#) sp_balint válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

Köszi! ezeket nézegettem én is az előző hozzászólások alapján.
aztán persze vannak sok pénzért jobbak is...
(#) Mate78 válasza sp_balint hozzászólására (») Feb 22, 2017 / 1

Nekem is volt egy pár HS522, eredeti hangszórókkal.
Sehogy sem tudtam megszeretni a hangját, végül eladtam.
(#) FordPrefect válasza sp_balint hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

Idézet:
„Az utolsó nagy dobások egyike lehetett, mert neten, fórumokon alig van fenn ezekkel a darabokkal kapcsolatban bármi is.”

Igazándiból az ORIONAK utolsó (hangsugárzók tekintetében) nagy dobása a HS20/HS40 volt. Vagy 40 éve. A HS100/200/400 még tűrhető volt. Aztán jött a HS 280, ami megosztotta a HIFI társadalmat, mindenesetre tényleg jó szólt. Csak sokszor/mindig a középdóm megadta magát a rossz méretezés miatt. Az Összes többi felejthető.
(#) P_Laszlo válasza FordPrefect hozzászólására (») Feb 23, 2017 / 1

Műszaki szempontból nincs korrekt Orion hangsugárzó. Nem volt. És ezek nem is szólnak jól, eredeti állapotban. Egy halom munkával lehet belőlük jobbat, alapszinten jót csinálni. De a hangszórók nagyon korlátozzák a mozgásteret.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
(#) P_Laszlo válasza sp_balint hozzászólására (») Feb 23, 2017 /

A hangváltó nem jó biztosan, és nem a kondenzátorok-kábelek miatt. A kapcsolás nem illeszkedik a hangszórókhoz. Egyenletes átvitelű nem lesz.

A legolcsóbb jó magashangszóró nagyjából a Vifa BC25-nél kezdődik most, de azt legalább be kell süllyeszteni az előlapba, a középpel együtt.
(#) sp_balint válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 23, 2017 /

Ha kell besüllyesztem. egyébként Vifa BC25-höz hol jutok hozzá? hirtelen csak külföldi csomagküldéses oldalakon találtam meg. Ott is csak 4 ohmosakat, az lehet?
ill. kérdezném: Monacor magasakkal tapasztalat vkinek?
(köszönet minden tanácsért)
Következő: »»   14 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem