Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   436 / 581
(#) orion7023 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 1, 2017 /

Kedves Janó bácsi!
Ez a hangszóró végül hozzám került. Azt szeretném kérdezni, hogy azokra a cuccokra, amit kiszereltél belőle, szükséged van? Ha nem, esetleg eladnád? Vagy esetleg csere is szóba jöhet, ha szükséged lenne valamire, vagy valamilyen készülékre. Nem akarom visszaépíteni bele, csak van néhány olyan készülékem, ahova fel tudnám használni az alkatrészeket. E-mail címem: orionradio.hu**mail.com
tisztelettel, orion7023
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 1, 2017 / 2

Kezd összeállni a szignál, már működik az oszcillátor, de még nincs modulálva. Sajnos újra kellett tekerni mind a két trafóját, mert szakadtak voltak. Nagyjából a helyén vannak a frekik is, bár 5-10 mega körül néha leszakad a rezgés. Szóval még kell rajta sportolni. A képen a szokásos KF frekin a jelalak látható, még modulálatlanul.
(#) fgyj hozzászólása Márc 2, 2017 / 1

Tisztelt Néprádió-ismerők!
Kaptam egy háromgombos készüléket, fadobozos, hátlapja szerint 115A. De van egy részlete, amelyről semmilyen adatot sem találtam egyik leírásban sem: az UF21 cső helyén is UCH21 van, és a sasszira is ennek jelét nyomtatták. A készülék száma: 310 780. Ezek szerint volt ilyen változat is. (A potméter középkivezetése itt is az UBL21-re csatlakozik, mint a 115A ismert kapcsolási rajzain - nem pedig a második UCH-ra, mint több kis két-UCH-s Orionban.)
Találkozott-e más is ilyennel? Vajon mi indokolta ezt a variációt?
Tisztelettel Fekete Gy. J.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 2, 2017 / 1

Idézet:
„bemutató, múzeumi célra.”
Csak egy bökkenő van, hogy ezek után már szebben néz ki, mint új korában. Most már azt kell majd bizonygatnod, hogy milyen régi.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Márc 2, 2017 /

Ha már csinálok valamit, azt megpróbálom rendesen összehozni. Talán 30-50 év múlva majd így is öregnek látszik.
(#) gkari válasza fgyj hozzászólására (») Márc 2, 2017 /

Úgy látszik, hogy volt ilyen is, a "Kádár" 1.köt. 17.oldalán megvan ennek a kapcs.rajza is.
(#) fgyj válasza gkari hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Köszönöm, kedves gkari! (Sajnos, nincs ilyen könyvem. Nem tudná esetleg idetenni a rajzot - hátha mást is érdekel?)
(#) hobbyjani válasza fgyj hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Orion 115A
(#) szikorapéter hozzászólása Márc 3, 2017 /

Sziasztok. Az Orion 440 rádió hangszórójával kapcsolatban kérdeznék. Nem látok a készülékben kimenő trafót,most az bele van építve a hangszóróba?
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Ez persze nem az a rajz, olyat kért amibe 2 UCH 21 van, nem pedig UF középen.
(#) Janó bácsi válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Olyan nincs, hogy a kitrafó benne van a hangszóróba. A kitrafó a panelen van, ha csak nem lopták ki belőle.
(#) szikorapéter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Össze van kötve minden mindennel,szól is,viszont a hangszóró hátán mintha ott lenne a "trafó".
(#) fgyj válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Köszönöm! De ez a szokásos (UF21-es) kapcsolás. Az én készülékemben két UCH21-es van.
(#) Janó bácsi válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Az nem " bele van építve a hangszóróba" hanem rajta van. Az elég gyakori.
(#) szikorapéter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Értem,hálás köszönetem a segítségért.
(#) gkari válasza fgyj hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Furcsa, hogy az nincs a "Kádárban", szerintem (a hullámváltó kivételével) ez azonos lehet az O216A-val.
(#) fgyj válasza gkari hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Csak annyiban rokon a 216A-val (és a 227A, 228A, 239A és a 323 típusokkal), hogy két UCH21 van bennük.
De a szóban forgó készülék mégis csak Néprádió (három fix állomás, a középső gombbal mozgatható finomhangoló fémkarika). A fent felsorolt gépekben a potméter a második UCH-ra csatlakozik, ebben a Néprádióban viszont az UBL-re, úgy, mint az UF-es alaptípusban.
Tisztelt Janó bácsi (akinek fantasztikus munkáját, sőt művészetét csodálattal láttam, végigolvasva ezt a fórumot) találkozott-e már ezzel a változattal?
(#) hobbyjani válasza fgyj hozzászólására (») Márc 3, 2017 /

Hát akkor ez kell legyen a két UCH -val,van benne még egy előerösitő hangfokozat
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
(#) Janó bácsi válasza fgyj hozzászólására (») Márc 4, 2017 / 2

Kedves fgyj. Kb 60 éve javítok rádiókat, valószínű volt már dogom ilyennel is. Azonban többször beszélgettünk már róla, hogy a néprádió-típusszuper család gyártását a saját korában kell értékelni. Ezek voltak az államosítás után, (Rákosi korszak) gyártott eső készülékek, tartós volt az alkatrész hiány, a gyárban az emberek nem pénzben, hanem részben élelmiszer csomagban kapták a fizetésüket, és mindenféle hozzá nem értő, de jó káderek kerültek a gyár vezetésébe .(Szövőnőből vállalat igazgató, stb.) Viszont a politika erőltette a gyártást a propaganda terjesztés lehetősége miatt. Ezért került a néprádió, a gyártási költségeknél is olcsóbban a boltokba.
Ilyen körülmények között úgy készültek a rádiók, hogy az üzemvezető reggel körülnézett, hogy aznap éppen mi van raktáron, és abból lett a rádió. Ha éppen nem volt UF, hát lett helyette UCH. De egyencsőből is legalább három félét használtak, plusz a szelén. Szegény Kádár Géza bácsinak ezért volt gondja rendesen, mikor kapcsolási rajzot akart összeállítani, közzé tenni, hiszen legalább 6-8 féle variáció volt forgalomban. Ezért, ha ebből a típus családból javít valaki, általában több rajzot kell használni, ha az egész készüléket át akarja tekinteni.
(#) hobbyjani hozzászólása Márc 4, 2017 3 /

Mindenesetre az UF21-el működő készülék nagyon siralmas tervezésü,a hanggfreki egyenesen a végpentódába megy a detektorrol,igy az az erösités gyenge,meg a másik kommunista őrültség,hogy fix nagytelyesitményű adók vételéhez mi a fenének kell szuper rádió,megeszi ezt egy egyenes is.Szerintem az UCH.t valaki upgrade okokbol tette belé,hogy nagyobb legyen a hangerő,és voltak akik forgót is szereltek belé,igy egy valódi szuper lett belőle.Meg az UCH heylett ment volna reflexesiteni a KF fokozatot,hogy hangot is erősitjen,csak itt a szürkeállomány nagyon hiányzott.
(#) fgyj válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 4, 2017 /

Köszönöm ezt a rajzot is - de ez is olyan, mint az imént felsorolt típusok. Az én Néprádiómban a második UCH nincs teljesen kihasználva (rögtönzés lehetett). A potméterről az UBL-re megy a jel.
(#) fgyj válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 4, 2017 /

Kedves Janó bácsi! Köszönöm a szemléletes tájékoztatót a korabeli gyártási állapotokról. Érthető, hogy az alkatrészhiány miatt variálni kellett. Csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy volt ilyen változat is (valószínűleg nem nagy tömegű, mert nem található róla kapcsolási rajz).
-- Még egy képet ideteszek: látható, hogy a második UCH egyik lábához nem forrasztottak semmit: az a láb szűz. (Mint laikus felvetem ötletként: lehet, hogy ebben a változatban hibás UCH-k egyik felét hasznosították?)
(#) hobbyjani válasza fgyj hozzászólására (») Márc 4, 2017 3 /

Igen,az UCH pentódaként van bekötve,ahogy létezik birkapásztorbol lett igazgató,úgy létezik favágóbol lett mérnök,ezek tervezték a rádiót.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2017
(#) gkari válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 4, 2017 / 1

A 2. UCH heptódája pentódaként ugyanazt végzi, mintha UF lenne ott (mint KF erösítő), kérdés, hogy a fűtőfeszek különbsége (20V vs. 12,6 V) hogyan lett megoldva.
(#) cua válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 4, 2017 / 2

Szarbol varat epiteni nem lehet, megis sokan megprobaltak, mert nem volt mas lehetoseg.
Bizonyos szempontbol ez elismerest erdemel.
Amugy pentodanak hasznalni egy heptodat (feltetelezve mas nem volt keznel) nem pont a legalja.
Ez senkit nem mentesit az igenytelenseg vadja alol, de egy minimalis empatiat begyujthetnel valahol.
(#) hobbyjani válasza gkari hozzászólására (») Márc 4, 2017 3 /

Aztán heuréka,később felfedezték,hogy az UCH triódáját lehet használni előerösitőnek a hangfrekiben,biztos ezért aztán megkapták a Kossuth dijjat a favágó mérnökök,lásd a 325 tipust
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2017
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 6

Nem kell leszólni az Orion mérnökeit. Ők azokban a nagyon nehéz időkben is képesek voltak világ színvonalon gyártani, exportálni rádiókat, műszereket, ha máshonnan nem is innen biztosan ismert bennünket Európa. 1958-ban például a Brüsszeli világkiállítás nagydíját sikerült elhozni az Orion 312-vel. Szóval aki nem élt itt abban az időben és nem ismeri az akkori viszonyokat, az ne kritizáljon ész nélkül.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) szapcsika válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Azért azt vegyük figyelembe, hogy a 21-es színüveg cső sorozat nagyon kevés elemből állt, így az ezzel csövezett készülékeknél ezek a megoldások gyakoriak voltak.
(#) fgyj válasza cua hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Elnézést kérek, kedves cua, helyeselni akartam a hozzászólását, de ügyetlenül a másik gombot nyomtam meg! (Első látásra azt hittem, hogy szövegbuborék, amelybe beírhatok.) Nem tudom kijavítani! Természetesen Önnel értek egyet, nem hobbyjanival.
(#) nedudgi válasza fgyj hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Még egyszer kattints arra a gombra, akkor eltűnik.
Következő: »»   436 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem