Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   66 / 81
(#) fecameca válasza Banyo hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Én mikrofonkábellel használom. Az árnyékolás bekötésével megküzdöttem, de ez legalább nem törik.
(#) Edimax válasza Edimax hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Üdv :
(#) rascal válasza Edimax hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Tanácsok. Google?
(#) Tomi94 hozzászólása Jan 20, 2017 /
 
Sziasztok!

Kaptam összeszerelésre egy (elvileg) elektromos cigarettához való kapcsolót. Nem túl bonyolult dolog: van benne egy FET-es kapcsoló, ami a pozitív ágat szakítja meg inaktív állapotban; a negatív pedig maga a fémház. Az elektronikai részével meg is vagyok, csak épp a fémházra sehogy nem sikerül forrasztanom (elvileg alumínium). Úgy néz ki, mintha lenne egy rész forrasztáshoz kitalálva (a negatív érintkezővel átellenesen, a cucc belsejében), de ott se tapad meg az ón..

Egyáltalán forrasztható lehet ez az anyag? Vagy van valami módszer rá, hogy sikerüljön és ott is maradjon a negatívra kötendő alkatrészláb?

DSCN0631.JPG
    
(#) Edimax válasza Tomi94 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /
 
Szia Ez kéne neked.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
(#) Edimax válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Köszi . Pedig ott van, igy néz ki. kép. És ez : amasan lágy folyasztószer ALU33. Igy nézni meg.
Valamiért ugy nem dobja ki.
(#) Chipmunk1960 válasza Edimax hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Hát igen ez valóban az alumínium forrasztására lett kitalálva. tanulmányoztam már néhány megoldást, mert gazdasági szempontból sok helyen használnak rézvezeték helyett alumíniumot, még motor-trafó tekercselésénél is. A két anyag meg nagyon nem bírja egymást....
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Erre találták ki, a közben már majdnem teljesen eltünt, ALNICO (?) lemezt. Ez egy hajszálvékony fémlemez volt az egyik oldala ALU a másik meg réz, közben meg valoszinü nikkel volt ( nem tudom a pontos technologiát).
A 3 réteget szinterezéssel préselték össze, hogy az anyagok elviseljék egymást. Akkoriban az alu huzalokra tekertek egy ilyen lemezt (majdnem olyan mint az alufolia, csak keményebb és rugalmasabb) és igy fogták be a többnyire rézböl készült csavarfoglalatokba, kontaktusokba. Ismeri még valaki ezt az alnico anyagot?
Már legalább 40 éve nem láttam.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
(#) rascal válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Lakásfelújításkor a villanyszerelő azt mondta, amikor a lakás új rézvezetékét hozzákötötte a ház akkor még alu vezetékeihez, hogy kadmium(os?) érintkező van a csokiban ezért nem lesz gond. Később egy villanyszerelési boltban ilyet próbáltam kérni, de csak néztek rám nagy boci szemekkel...
(#) Chipmunk1960 válasza rascal hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Én sem hallottam még róla, de régi házakban sok gondozott okozott a kókányolt felemás összekötés...
(#) Massawa válasza rascal hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Azt látod a csokiban, hogy fehér a fém. A sima csokikban sárga. Mind a kettö sárgarézböl van, de a fehér nikkelezett.
(#) rascal válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2017 /
 
Akkor lehet, hogy én emlékeztem rosszul. Azóta már szerencsére a házban is réz van ezért nem okozhat gondot.
(#) Gabó hozzászólása Márc 7, 2017 /
 
Adott egy relatíve jobb fajta füles, és vissza kellene a jack dugót forrasztanom. De elakadtam, hogy a vezetéket, hogy tudnám úgy beónozni, hogy nem égetem szét, az ón is befogja, és oda is tudjam a csatira forrasztani. Ezt a lakk réteget vagy mit, mivel lehet szépen eltávolítani?
(#) kadarist válasza Gabó hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Szia! Pengével lekaparod vagy gázlángban leégeted és utána bőségesen adagolt folyasztószerrel és inkább alacsonyabb hőmérsékletű pákával valamint ólmos ónnal forraszd fel.
(#) Chipmunk1960 válasza Gabó hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Talán óvatosan öngyújtó.
(#) Gabó válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Az öngyújtó nem a legjobb, mert kormol :/
kadarist:
Talán a legjobb ha valami óngolyóba nyomom a végét míg le nem ég, és utána folyasztószer és ón használat lesz a nyerő. Sajnos a szikés kaparás nem jó, mert véknyak a szálak.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Nekem még soha sem sikerűlt úgy leégetnem semmivel a lakkot, hogy a művelet után forrasztható legyen a vezeték. Szurkolok!
(#) rascal válasza Gabó hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Én meg azon csodálkozom, hogy egy füles vezetékén minek van lakk? Ez sodrott vezeték? Egy eres, pl. trafóból visszamaradt vezetéket én tűreszelővel szoktam megtisztítani, esetleg finom csiszoló vászonnal sodort vezetéket is meg lehet annyira pucolni, hogy már lehessen forrasztani.
(#) Gabó válasza rascal hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Mivel nem a sima 100ftos füles, aminek a vezetéke olyan is, na azon nincs lakk szigetelés, de ami jobb, az lakk szigetelésű és műanyag (vagy valami hasonló) finom szálak közé/köré van szőve, a hajlékonyság, és a strapabíróság miatt. Itt az erek így vannak elszigetelve egymástól.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Na sikerült a műtét. Nekem úgy sikerült, hogy a leg laposabb és nagy felületű pákahegyet betettem a pákába vízszintesen, csináltam rá egy kis dombot ónból. A lényeg, hogy mindig legyen rajta folyasztószer, vagy jó gyantás ón. Így nagyon szépen leoldotta a lakkot és rendesen ónozódott.
A képen valamennyire látszódik.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Remek! Úgy tűnik, a mai lakkok gyengébbek. Amikor utoljára így próbáltam, a lakk fittyet hányt a pákára, az egyéb módszerek pedig odaégették a lakkot a vezetékre, a végén maradt a vakarás.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Az elképzelhető, hogy gyengébbek. A füles se bírta addig mint az elődje, de sajnálom kidobni, mert ahhoz képest, hogy "agybadugós" jó a hangja, (nem ez az egyhangú kínzóeszközként használható verzió, mély és magas hangok terén teljesen jó ahhoz képest) és nem kényelmetlen a viselése.
A mostani új telefonhoz kapott fülesnek sincs a hangjával bajom, de akkora a feje, hogy a fülem megfájdul tőle hosszabb távon :/ Már csak a csatlakozóhoz kell kitalálnom valami jófajta kábeltörés megoldást.
(#) balazs19 hozzászólása Márc 9, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítségre,hozzáértőkre lenne szükségem. .
Új hobbiként teljesen amatőrként elkezdtem D:I:Y: elektromos kitteket rendelgetni, és összeforrasztani, több kevesebb sikerrel.. Most egy számomra bonyolultabb kisrádió érkezett. Itt egy soklábú IC-t kellene beforrasztanom.Nagyon sokat olvasgattam/ néztem utána, és a következőkre jutottam.
1 ABővebben: Link
mellé szeretnék venni egy hőlégfúvásos állomást(Bővebben: Link)., hozzá meg ónpasztának Bővebben: Link
Az én elképzelésem szerint a denaturált szesszel megpucolt nyáklapra rákenem az ónpasztát, és a levegős cuccal ráforrasztom.
Amit szeretnék kérdezni. Alkalmas-e a kinézett állomás erre, van-e valami tapasztalat a proskit márkával kapcsolatban, illetve, hogy jó-e az elképzelésem.
Az előző kittnél nagyon megszenvedtem a fél milliméternyi ellenállások, tranzisztorok beépítésével, illetve pontosan azzal, hogy ha picit elmozdult a két három láb valamelyike, akkor borzalmas nehéz volt arréb raknom(kiforrasztanom). Ezért is gondoltam egy levegős cuccra, hiszen elképzelésem szerint az egyszerre több lábat is fel tud melegíteni.
A videókon látható szürke színű krémszerű anyag az ónpaszta?
További kérdésem lenne, hogy a kapott rádiókittben van egy zebrafólia az lcd kijelzőhöz. Látszólag csak rányomják egy pecsételő szerű gumival. Nem kell ezt melegíteni, vagy ragasztani?

Előre is köszönök szépen minden segítséget, és bocsánat az amatőr kérdésekért, de igazán kezdő vagyok
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2017
(#) jlazar válasza Gabó hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Kalmopyrin. Páka és drótvég belenyomva.
(#) Bakman válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Az a hőlégfúvós állomás semmire sem jó. A használhatóak alapból ennek tízszeresébe kerülnek.

Felületszerelt alkatrészeket, főleg IC-ket, könyű egyszerű pákával is beforrasztani lásd a módszert itt: YouTube videó. Nem igényel semmilyen extra dolgot, viszont jó folyasztószert annál inkább. A denaturált szesz a közelében sincs a jó folyasztószernek.

Forrasztó paszta sem szükséges, megfelelően hegyes pákahegy, vékony forrasztóón. Lehet kapni SMD gyakorlópanelt távolkeletről, több típust is, "smd solder practice" hívószavak után, viszonlyag olcsón.

Ne feledd a kulcskérdés a folyasztószer.

A zebrafóliát fényképezd le, érdekes lehet. Ha olyan, amilyenre gondolok, baj lehet az LCD-re illesztéssel, házilag nem egyszerű feladat.
(#) Zsolt50 válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Külföldről rendelve töredékébe kerül. Igaz várni kell rá. Nekem is hasonló hőlégem van. (nem csodálkoznék ha csak a felírat lenne más). Elég jól használható.
(#) Zsolt50 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Laptop BGA cserére jó volt Nyilván egy vállalkozást nem alapoznék rá.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2017
(#) balazs19 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Köszönöm a segítséget.
A rendelt készlet rádió, a fólia meg a beépítése a videón 5,47 től látszik
A denaturált szeszt zsírtalanításra gondoltam, az ónpasztát, amit linkeltem, a folyatószernek.
Ha tudsz ajánlani bevált megfizethető áru itthon kapható folyatót, azt megköszönném
(#) Zsolt50 válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Ehhez jól használható egy jobbfajta páka is. Hőlég ide picit ágyúval verébre, bàr megoldható. A zebracsík öntapadó àtvezető, a gumival a jobb tapadás miatt nyomja meg. Régi quartz órákban pl. Vezető gumit használtak, némi mechanikai nyomással az LCD bekötéséhez. Csak pontosítás miatt: az ónpaszta forraszgolyókat és folyatószert tartalmaz. Épp ez van megrendelés alatt. Az adatlap alapján remélem használható lesz. Nem egy csúcsminőség az tuti, de nem írtak volna alá egy 50ezres megrendelőt évi pár alkalom miatt
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2017
(#) balazs19 válasza Zsolt50 hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Köszönöm szépen a segítséget, lassan összeáll a kép, és nekikezdek.
Már csak egy általatok ajánlott folyatószer hiányzik a készletemből.
Amit eddig beszereztem: forrasztó krém,
forrasztó olaj.forrasztó olaj.
Amit még szeretnék, az egy adag forrasztó gyanta, szalmiákkő a hegy tisztításához., illetve egy ajánlott folyatószer, ha az általam vásároltak nem megfelelőek.
Kérném további segítségeteket.

Gyakorlópanel berendelve)
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
Következő: »»   66 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem