Fórum témák
» Több friss téma |
Lehet,hogy kicsit erősen fogalmaztam. Nem akartam senkit felelősségre vonni, csak végigfutottam ezt a néhány oldalt, és szinte csak kérdéseket találtam. (Ezek szerint a kérdezők, szinte mindegyike erősitéje a szekrénybe, vagy hasonló helyen porosodik, mert senki nem javitotta vagy javitatta meg, vagy ha mégis, akkor sem dobálóznak az ötletekkel, megoldásokkal.)
Köszönöm a kimeritő válaszodat, és elnézést ha valakit megbántottam.
Ha a hangszóró hibát felcseréléses teszttel kizártad, akkor marad a végfok hiba, ahogy te is írtad.
Idézet: Akkor irány egy szervíz.... „...nem értek hozzá viszont szeretném javíttatni...”
Köszönöm az értékes hozzászólásod tisztelt steelbird , így hogy nem tudom megjavítani erre még én is gondoltam ...
Mivel hogy egy AVR erősítőről van szó több helyről elutasítottak hogy ilyen erősítőt nem javítanak , és furcsa módon a Yamaha márkaszervíz itthon szóba sem jöhet ezért próbálok segítséget és nem jópofa megjegyzéseket kérni . Naívan azt hittem hogy talán ezen a fórumon kapok segítséget. Azért köszönöm.
Bocsánat, de nem azt írtad, hogy szeretnéd javíttatni? A javíttatni számomra azt jelenti, hogy nem te javítod, hanem elviszed valahová és megjavítják.
De OK, akkor kérdezek: Azt kiszűrted, hogy nem -e jelforrás okozza a problémát? A bal oldal alatt a Main L kimenetet érted? Hangszórók meg voltak cserélve? Akkor is ugyanaz a kimenet hibás? A bemeneteken a bal/jobb oldal meg lett cserélve, hogy nem-e kábel probléma? Minden bemenetről, illetve minden műsorforrásnál jelentkezik a hiba? Direkt bemeneteken is ugyanúgy szól? (External Decoder Input) Valószínű, hogy ezek után a további hibakereséshez műszeres mérések szükségesek. Azokat el tudod végezni?
Üdv.
Köszönöm hogy időt szánsz rám, nem a jelforrás ; L kimenet ;megcseréltem a hangszórókat most a hangzás beállítások közül a Disco lehetőségen keresztül a két háttér hangsugárzó kimeneteit tudom használni, minden kábel probléma kizárva , minden műsor forrásnál , rádió és minden külső forrásnál is.
Volt ennek a hibának egy előzménye amikor ugyanis kb 1/4 hangerőn szólt a zene egyszercsak egy nagy pattanást hallottam a hangszórókból utána kikapcsolt vártam egy pár percet . Bekapcsolás után csak sistergést hallottam minden hangszóróból és nem tudtam halkítani hiába tekertem a pótmétert semmit sem reagált ugyan olyan hangerővel sistergett (mint amikor nincs adás) kikapcsoltam . Vártam fél órát majd amikor bekapcsoltam , a bal oldal nagyon halkan és túlvezérelten torzított , ez ugyanúgy a front és a rear "L "kimeneten a jobb oldal szól . Hét hangfal van (volt) rákötve mind 8 Ohm most csak a két háttér hangfal kimenetét tudom hallgatni (sztereóban???) a fő hangfalakat kikapcsoltam mivel csak a jobb oldalt nem élvezetes hallgatni . Mindezek után szerintem a végfok a gyanús de nem merek nekiállni mert ha mást is magával vitt akkor az új végfokot is csak elfüstölném ezért kérnék segítséget egy nálam jobban hozzáértőtől.
Szia!
Fórumon keresztül, lehetetlen érdemi tanácsot adni. A házi mozierősítök, nagyon sok szakemberen is kifognak, valószínűleg ezért, és az alkatrész beszerzés nehézségei miatt nem vállalták.
Szerintem inkább a rossz szervizelhetőség miatt, de egyetértünk. Fórumon keresztül nehéz vállalkozás.
Innen jön akkor az, hogy mérni kellene...
Nem tudom, mennyire hozzáférhető belülről a nagy panel, azon vannak a végfokok teljesítmény fokozatai. Szervizkönyv van az Elektrotanyán, egész jól használható. Mivel nem aktív a Protect, ezért valószínűleg nem billent el a hibás végfok kimenete, vagyis van esély rá, hogy nem nagy a kár. Meghajtó tranzisztor hiba, vagy pl. ellenállás szakadás okozhatja az általad leírt hibajelenséget, ezek mérésekkel kideríthetők. Ha néhány ellenállásmérést el tudsz végezni, akkor lehet, hogy meg tudod találni a hibás alkatrészt. A rajzon és a panel beültetésének ide vonatkozó részén bejelöltem pirossal az ellenőrizendő ellenállásokat. Szigorúan kikapcsolt, feszültségmentes állapotban ellenállás méréssel ellenőrizd a kérdéses ellenállásokat, nem szakadtak-e meg,vagy nincsenek-e megnyúlva? Segítségül akár összehasonlító méréseket is lehet végezni egy jó, meg a hibás végfok kapcsolási rajz szerint azonos helyen lévő alkatrészei között. Pozíciószámok vannak a rajzon is meg a beültetési ábrákon is, úgyhogy könnyen megtalálhatók az azonos alkatrészek a különböző végfokoknál. A végtranzisztorok emitter ellenállásai közös kerámia tokban vannak, azokat zölddel összejelöltem, melyik hozzáférhető pontok közé mérve tudod ellenőrizni. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
Sziasztok
Lenne egy RX-v450-es erősítő ami azt a hibát produkálta, hogy egyik napról a másikra nem kapcsolt be. Műszerész kicserélte a táp panelon az egyik kondit, mert fáradt volt és működöt tökéletesen egy pár napig amikor is bekapcsolás után cirka 10 perccel elkezdett elhalványulni a kijelzője és kikapcsolt. Ezt a hibát folyamatosan produkálja azóta! Megoldás, ötlet, tanács valami kiindulópont mert teljes a tanácstalanság! Előre is köszi a választ.
Szia!
A lápegységtől kiindulva, végig kell mérni, nem egyszerű , és időigényes feladat. Idézet: „Műszerész kicserélte a táp panelon az egyik kondit, mert fáradt volt és működöt tökéletesen egy pár napig amikor is bekapcsolás után” Első körben vele kellene, felvenni a kapcsolat.
Sziasztok,
RX-450V erősítőnél a hangerőszabályzó kissé defektes, ha tekerem akkor elvileg a digitális kijelzőn a tekerés sebességétől függően gyorsabban vagy lassabban kellene változnia a hangerőnek (és egyúttal a hangerő változása a fülünkkel is követhető lenne), de az enyém most azt csinálja, hogy csigalassúsággal változik a hangerő, sokszor több körbetekerésre is csak 1-2 dB-t, sőt van amikor jobbra tekerem de csökken a hangerő. Vajon drága dolog lehet ezt megjavíttatni, foglalkozik ezzel egyáltalán valaki? Azt sem tudom klasszikus potméter van-e benne mert lekaptam a tetejét de a tekerő tengelye egyből egy nyáklapba érkezik (jobban már nem akartam szétszedni), alig van hely normális potméternek.
Szia, ENCODER van benne, szedd szet tisztitsd ki, jo lesz.
Nagyon köszönöm, így már találtam is hozzá (hasonló) Yamaha erősítő volume control problémát a Youtube-on, látom mitől van ez és bátran hozzá merek nyúlni mert látszik hogy tisztítással megoldható.
Szevasztok
Nekem egy yamaha RX V550es van ,de nincs hozzá magyar használati útmutató valaki tudna ebben segíteni nekem! Köszönöm
Sziasztok!
Tanácsotokat szeretném kérni. Van egy RX-V661-es erősítőm, amit nagyon szeretek. Már régóta olyan hibát észlelek rajta, hogy nem mindig szólal meg a bal front hangfal. Eddig azt hittem, hogy hangfal probléma, de kicserélve a hangfalakat a hiba megmaradt bal oldalon. Nem mindig produkálja a hibát, van amikor bekapcsolás után szól az összes hangfal. Ha nem szólal meg a bal első, akkor nagyobb hangerőre állítva egy recsegés után megszólal, utána lehalkítva is szól a bal front. A jelenség független a hangkép beállításától. Mi okozhatja ezt a hibajelenséget? Javítható a hiba?
Visszaolvastam a fórumban és úgy néz ki megtaláltam a lehetséges hibaforrást:
A bal-front kontaktus beéghetett, hangfalvédő relé csere valószínű a hibát orvosolja. A relét, házilag egy ügyes kezű barkács ember ki tudja cserélni, Weller pákám van, szoktam használni vagy speciális műszerész felszerelésre van szükség hozzá?
A relé típusa WJ122400.
Az egyik Yamaha márkaszerviz 6e+ÁFA árat mondott rá. Amerikai webshopokon max. 6 USD. Csak nem szállítanak USA-n kívülre. Létezik ilyen reléknek helyettesítő terméke? Más gyártó de azonos paraméterű reléje?
Szia!
Ez inkább a Yamaha saját számozása. Neten keresgetve a 981-2A-24DS típust találtam. Ennek megfelelő helyettesítője lehet egy OMRON G5PA-2 24VDC. Az adatlap 3. oldalán ott vannak a méretek és a lábtávolságok, ezt kell egyeztetni az eredetivel. Ha egy olvasható képet tudnál feltenni a relé feliratairól, az sokat segítene.
Megtalálta a gyártót és típust és az adatlapját:
HSinda 981-2A-24DS-sp7 Egy orosz fórumon is találtam hasznos infókat és beszédes fotókat: http://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=61:2500:3165#3165 A relé adatlapját csatolom: A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2017
Ez alapján a fentebb linkelt Omron relé jó helyettesítőnek.
Köszi!
Meg is rendeltem innen reális áron: https://www.aliexpress.com/item/G5PA-2-G5PA-2-24VDC-24V-5A-6/328197...mWey5C A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
Most nézem:
HSinda 981-2A-24DS-sp7 Max. switching voltage 125 VAC, 30 VDC Max. switching current 8 A Max. switching power 625 VA, 150 W Omron: Max. switching voltage 250 VAC, 24 VDC Max. switching current 5 A Max. switching power 1,250 VA, 120 W Laikus kérdéseim: Az én esetemben nem okoz gondot a max. kisebb teljesítmény, illetve áram? A hangfal esetén milyen terhelést kell kapcsolnia a relének, illetve váltó és egyenáramot is? A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
Normál körülmények között váltóáramot kapcsol. Ha egyenárammal van dolga, akkor az erősítő meghibásodott, nagyon ritkán fordul elő. Továbbá szobai körülmények közt a terhelés meg sem fogja közelíteni a relé határait, nyugodtan használhatod.
Köszönöm szépen a segítő hozzászólásaidat.
Természetesen a szerelésről, cseréről majd beszámolok.
Szia!
Szerdán az erősítőben sikeresen kicseréltem nem csak egy, hanem mind az öt relét az általad ajánlott OMRON G5PA-2 24VDC relékre. Minden passzolt. És tökéletesen működik az erősítő. A bal front hangfal kis hangerőn is indul, és a dinamikusabb hangoknál nem recseg be. Még egyszer nagyon szépen köszönöm a szakmai tanácsodat. Az erősítő burkolat nélkül, az alsó alaplapon vannak a relék, ezért azt kellett kiszednem: Kiforrasztott relé helyek: A beforrasztott OMRON relék:
Szia!
Örülök hogy sikerült, használd egészséggel! |
Bejelentkezés
Hirdetés |