Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
2013-ban ilyen volt a detektoros rádíó listám http://detectorradio.blogspot.rs/ QTH = JN95RX
Ne legyen háborús helyzet, de pont ezért megy még a solti adó.
Ez van sajnos. Van egy egy tranyós detektorosom is. Azzal még német meg francia adót is fogok. A legfinomabb hangolással...tekercsben mozgatott ferrit rúddal.
Már csak műszaki csemegeként is érdemes a "tisztán" detektoros rádióval foglalkozni. Még a múlt évezredben pusztán érdekességként elmeditáltam azon, hogy mi lenne, ha Solt a 2 MW-ot akusztikai energiaként sugározná ki. Nos, a hozzávetőleges számítás eredményeként az jött ki, hogy itt Miskolcon olyan 65dB körüli hangerő lenne, ami a normális társalgás hangszintje.
Következésképpen a detektoros rádió hatásfokán még bőven lehetne javítani, még akkor is, ha tudjuk, hogy a hasznosítható oldalsávokban kisugárzott teljesítmény a fenti teljesítménynek csak töredéke.
Miért van az hogy elhallgat a kristály rádióm,majd újra "elindul"..elhallgat....
Mi lehet az oka? Csak passzív elemek vannak benne.
Zárlatos vagy kontakthibás forgókondnzátor?
Én szerintem meg ennek semmi köze a rádiódhoz.
A rádióamatőrök QSB-nek nevezik, angol neve fading magyarul pedig a jelek elhalkulását jelenti. Ezt több minden okozhatja, például az, hogy az antennára két (vagy több) irányból érkezik a jel (ezt a jelek visszaverődése okozza). Ha a két jel azonos fázisban érkezik az antennára akkor egymást erősítik, ha viszont a fázishelyzetük nem egyezik meg akkor akár teljesen "kioltják egymást". Rádiófrekvenciás hullámterjedés.
Pontosan erre gondoltam én is. Köszi!
A középhullámú sáv alján, (MR1) Magyarország területén a fading nem jellemző. Természetesen napszaktól függő térerősség változás az van, de ez nagyon lassú folyamat. Itt még a földfelszíni terjedés a jellemző, de a sáv vége felé már érezhető a fading jelenség. Ez a jelenség jellemzően a térhullámok vételénél van, különöse ha az átviteli útban nagyon távoli adók vételénél, többszörösen visszavert jelek esetén. Általában a rövidhullámokon fordul elő, mert ott a földfelszíni terjedés a kevésbé jellemző.
Milyen antennát használsz?
Ha egy gyors kapcsolási rajzot is kapunk, könnyebb okoskodni....
Itt van a kapcsi rajz. Antennának az eresz csatornát használom ami(viszonylag)hatalmas felületű "antenna". Ez egy tekercs nélküli kristálydetektoros.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2017
Az L1 induktivitástól és e mellette lévő nyomtatott induktivitástól eltekintve tekercs nélküli.
Az lehet itt a baj, hogy az esőcsatorna tagok csatlakozása villamos szempontól nem tökéletes és ez külső környezeti hatásoktól változik. Amennyiben az antenna kapacitása része a rezgőkör kapacitásának - márpedig az - akkor a vétel elromlásához elég az, hogy a csatlakozás átmeneti ellenállása 10-100 ohm értékre megnőjön.
A csatorna az részben földelt,a semmitől jobb, de nem az igazi, báris szerintem.
Nincs földelve,bár Gyantáscinnek igaza lehet. Elég régi de sajna nincs lehetőségem több száz méter drótot kihúzni.
Nem kell annyi!
Nekem kb 10 méteres közönséges sodrat is tökéletesen működött...
Ez meg egy fm vevő. Kipróbáltam,működik. Némi átalakítással.
Ha utána raksz egy deprez-műszert akkor jó lesz az RF áramkörökben csúcs detektálásra is.
Feltennétek nekem egy kapcsolási rajzot ami ferritrúddal ér 500pF-es forgókondenzátorral van megépítve?
A téma képei közt nem találtál?
A linkek között sem.
Bármelyik KH zsebrádióból kiemelt ferritrudat felhasználhatod.
Ki kell csengetni a tekercsek kivezetéseket melyik kivel van. Ha ez meg van akkor a forgókondival párhuzamosan kötni valamelyik 2-t ami 1 tekercset alkot. Azért van többféle tekercs rajta mert a impedancia illesztést is végez a kicsatolás. Ez általában kevesebb menetű mint a rezonáns tekercs rész. Ennyi az egész , aztán lehet rá tenni hosszú drótot antennának, másik végére a földelést. A detektort és a fejhallgatót pedig a föld és antenna közé párhuzamosan a rezgőkörrel. Elvirajzokon mindent megtalálsz párhuzamos LC kör vele párhuzamosan a detektor és hallgató. Az 500 pF bőven elég lesz mert a zsebrádiók pvc forgói általában 2-300 pF körüliek . Ennyi az egész ...
Józsibácsi kedves! Remélem, nem a ferritantennára gondoltál, mert a ferritantennás detektoros csak az adó pár km-es körzetében működik.
Köszönöm, a JÓ indulatú hozzászólást, de csak a menetszámra lettem volna kiváncsi, de látva segítőkészségeteket lemondok a továbbiakban arról, hogy véleményt formáljatok!
Ravasz módon ezt is meg lehetett volna kérdezni....
Nos a menetszám nagyban függ a ferritrúd anyagától, keresztmetszetétől, és hosszától is. Erre nagyon nehéz lenne válaszolni. A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
Háááát.... nem tudom. Évekkel ezelőtt, amikor még a III. kerületben laktam, remekül működött ferrit antennával is, jó hosszú ferrit rúddal, 27 szálas litzével. Kiegészítve mindössze 1 db tranzisztorral még antenna nélkül is vette a Kossuthot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |