Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   183 / 248
(#) nagym6 válasza dobanandras hozzászólására (») Márc 14, 2017 /

Mikor gyengül? Ha gyorsabb eltérítés felé tekerve gyengül, az ez bizonyos gyengülés szintig természetes.
(#) szapcsika válasza dobanandras hozzászólására (») Márc 14, 2017 /

Gyorsabb eltérítésnél az ilyen szkópokon normális, hogy csökken a fényerő. Mikor erősödik újra? Még gyorsabb felé tekerve, vagy ha lassabb felé tekered? Utóbbi esetben normális.

Triggerelve van a jel? Mit nézel rajta?
(#) dobanandras hozzászólása Márc 14, 2017 /

A gyengules eltunt miutan kifujtam suritett levegovel az egesz szkopot.Most semmi jel nelkul a kepen lathato jelt produkalja.

Ez viszont brummos, valószinűleg valamelyik táp szűrőkondi lehet a ludas. Másik szkóp megmondaná biztosabban.
(#) dobanandras hozzászólása Márc 14, 2017 /

Minden alkatresz eredeti benne.Holnap nekifogok merni.Meg van egy szkop.Ezt valaki bontani akarta,majd meggyoztem hogy adja nekem.Vagy 10 eve nem hasznaltak.A szurokondik bizonyara mar nem mukodnek.Kifogom cserelni a tapbol,majd ujra jelentkezek.Koszonom.

Nem törvényszerű a szűrőkondik halála, másik szkóppal a tápfeszültségek szűrését meg tudod nézni. Lehet, hogy csak egy rossz. Illetve meg kellene nézni a látható hullámosság frekvenciáját, csak saccoltam brummra, az eltérítési sebességet nem tudom.
(#) dobanandras hozzászólása Márc 22, 2017 /

Sziasztok.Azt vettem eszre hogy a VOLT/div kapcsolot tekerve a sugar sztabil a 20V/cm es a 10V/cm-nel.A tobbinel elmaszik.Hogyan tudnam beallitani?Melleklem a dokumentaciot.Koszonom.
(#) Stewe válasza dobanandras hozzászólására (») Márc 22, 2017 /

Elmászik, vagy elmászott??
Nem mindegy, hogy instabilitás van, vagy csak utánállításra van szükség.

Mikor atkapcsolok mindjart elszokik a sugar a kozeppontrol.Igy kaptam a szkoppot.Lehet kell kalibralni.Tehat elszokik felfele.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2017
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Márc 22, 2017 /

Szia!
Az "Amplifier calibration"-t kell beállítani a leírás szerint.

Az első legyen a panelek tisztítása, a porréteg alattomos kúszóáramai könnyen elhúzhatják az erősítő bemenetét.
A méréshatárváltó két végén lévő yaxley szerű érintkezőcsoportot is ellenőrizd, minden a helyén van-e.
A méréshatárváltóban állítási lehetőséget nem látok... meglepő, hogy a két alsóvonalnál rendben van, csak akkor rossz, ha nagyobb érzékenységet kapcsolsz.

A bemeneten nem lehet DC offset? ha letesteled a szkóp mérőérintkezőjét, nem változik a sugár helyzete?

A panelek tisztak.Ha letestelem a szkop meroerintkezojet,nem valtozik a sugar helyzete.A ket alsovonalnal rendben van.
(#) dobanandras válasza kadarist hozzászólására (») Márc 22, 2017 /

Szia.Az "Amplifier calibration"-t kell beállítani a leírás szerint.Az angolt csak nagyjabol ertem.
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Márc 22, 2017 /

Bemelegedés után kapcsold 100us állásba az eltérítést, auto állásba. Állítsd az Y-shift potmétert középállásba, majd az RV5 balance trimmerrel hozd középvonalba az időalapot (vízszintes csík).
Ezek után a "Gain" kalibrációt is érdemes megcsinálni, mert így lesz tökéletes a balansz mindegyik osztásnál. Ha valami nem világos, akkor tedd be a fordítóba, az segít.

Semmi jel nelkul brummos.Gain kalibraciot nem lehet allitani.a RV4-es trimmerel ha probalom allitani,a brumm megno amplitudoban.Tehat meg keresgelek.Koszonom mindenkinek a hozaszolasat.

A +/-40 volt szűrését nézd meg!
Másik ötlet, ideiglenesen tedd fel az oldalsó burkolatot, hátha kívülről gyűjti be!

A burkolatokat feltettem.Nincs valtozas.A+/- 40V szureset kesobb megnezem.Koszonom.
(#) devergo74 hozzászólása Márc 22, 2017 /

Sziasztok.
Elkezdett furcsán viselkedni az EO-201-es szkópom. Bekapcsoláskor megjelenik az alapvonal "jel", és egy idő után elkezd villogni, majd egy kicsivel később megszűnik a villogás. Ugyanez a helyzet, ha megmozdítom a vízszintes eltérítést, akkor is villogva megy az alapvonal le-fel.
Szerintetek a potméter lenne kontakt hibás, amivel állítom a jelet?
(#) asasin hozzászólása Márc 22, 2017 /

Üdv mindenkinek!

Ismét a H3015 szkópról lenne szó. Megérkeztek az alagútdióda kicseréltem és maradt még mindig ugyan az a hiba. A hibajelenség az hogy kb másodpercenként egy pillanatra beindul a vízszintes eltérítés utánna csak egy pont van a képernyőn. Mi lehet a hiba?
(#) scooby_ hozzászólása Márc 24, 2017 /

Sziasztok!

Pár éve, amikor épp időm engedi, és kedvem is úgy tartja, javítgatok egy kiherélt EMG 1568/2A-t. Korábbi hozzászólások. Arra jutottam, hogy ha a függőleges eltérítő lemezpár nincs előfeszítve, akkor semmi nem történik, így elkezdtem helyre rakni a függőleges végfokot. Jó hír, hogy tudtam bele minden tranzisztort szerezni, a munkaellenállásokat is kicseréltem soros 5W-os 330R+470R-ra. Így most a végfokozat ugyan működik, de van egy olyan érzésem, hogy valami még gerjed, ugyan is chopped és added üzemmódban a képek szerinti módon jelennek meg a "vonalak". Külön-külön a két csatornát működtetve nincs gond, illetve Alted üzemmódban, mikor a két csatorna jelét felváltva kezdi el megjeleníteni, akkor sincs gond. A vízszintes eltérítés is hibáddzik még egy picit: 1mS és 0,1mS között nem indul el a fűrészgenerátor magától, csak ha a bemenetre jelet kapcsolok. Ennek úgy gondolom, hogy valahol az time/div kapcsolón lehet a hibája, ahhoz, hogy meg tudjam nézni, ki kell bontanom a komplett vízszintes eltérítést, mert pont alatta van.
(#) dobanandras válasza Stewe hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Sziasztok.
Igy nezz ki a Volt/div kapcsolo a Marconi szkopbol.Mivel tudom szep tisztara lemosni,tisztitani a kapcsolot.Ha kezzel hozanyulok a fekete por,vagy oxidacio ami rajta latszik nagyjabol lejon.Tunner 600-som van.Koszonom.
(#) pucuka válasza dobanandras hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Azzal lehet, vagy radírral, de szerintem felesleges, mert ahol érintkezik, ott nem valószínű, hogy van oxid, kívül meg csak szépséghiba.
(#) Ge Lee válasza dobanandras hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Ha nem volt kontaktos ne bántsd. Ha igen, akkor fültisztítót belemártasz rozsdaoldóba (RO-55), finoman simogatva szépen leszedi. Utána ugyanezt elköveted izopropil alkohollal is, hogy a foszforsav maradékát eltávolítsd róla. De ha hozzáférsz valami finom szűrű fogkefével, azzal is le tudod mosni.
(#) dobanandras hozzászólása Márc 29, 2017 /

Kontaktos volt.Jobban latszik a harmadik kepen.Nem tiszta ahol erintkezik.
(#) pucuka válasza dobanandras hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Ha letakarítottad, érdemes passzíváló sprayt is használni, mert rövid idő múlva ugyanilyen lesz.
Amúgy csak az érintkező felületeket érdemes tisztítani Kontakt 60, vagy Tuner spray vel.
Mivel forgó kapcsoló, az érintkező felületek csúsznak egymáson, így az oxid automatikusak letakarítódik. Kivéve, ha már sérült a felület. Akkor jobb a Kontakt60, az ken is némileg.
(#) dobanandras hozzászólása Márc 29, 2017 /

Koszonom mindenkinek a hozzaszolasat.
(#) dobanandras hozzászólása Ápr 12, 2017 /

Sziasztok.Zarlatos lett a kepen lathato tranzisztor,Q552.Tektronix 455-os szkopba talahato,a magasfeszultseg reszen.Milyen massal cserelheto?Gyari kodszam 151-0426-01 GE 7448.Koszonom.

DSC04355.JPG

(#) Stewe válasza dobanandras hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

A rajz szervízkönyvből van? A Tektronix szervizkönyvekben kükön alkatrészjegyzékben írják az egyeles alkatrészek típusát, gyártóját.....
(#) szapcsika válasza dobanandras hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

D44H11 (pl: http://www.onsemi.com/PowerSolutions/product.do?id=D44H11)

Viszont, ha Tektronix cikkszáma van csak, akkor valószínűleg valamilyen paraméterre válogatott darab. Ugyanis a kereszt referencia a -00 végűre adja a D44H11-et, a 01-végűre csak annyit mond, hogy válogatott típus.
(#) gerenk válasza dobanandras hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Szia ! A Link felső részében a tranzisztor adatai vannak beírva, alul a lehetséges helyettesítők. Szerintem próübáld meg a BD 241A típust, ezt használta az EMG a nagyfeszültségű szinusz teljesítmény oszcillátorokba.
Itt megtalálod az alkatrészek típusát a pozíciószámok szerint.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
Következő: »»   183 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem