Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2969 / 3998
(#) granpa válasza jocka0012 hozzászólására (») Márc 27, 2017 /

Azért, mert a fesz.szabályzó nem jól szabályoz, úgy 14.2 V-nál zárnia kéne. 15V sok.
(#) Sebi válasza jocka0012 hozzászólására (») Márc 28, 2017 /

A 15V az nagyon durva, 14,4V szokott a max lenni, de a zárt akkut jobb 14,2-nél megfogni, mert ez nem szakaszos üzem (ahol 14,4 a vége).
Nem lehet attól, hogy az akku nincs feltöltve, mert akkor épp jobban szívná.
Inkább teljesen fel van töltve, vagy megnőtt a belső ellenállása és nem vesz fel áramot (eleget). Lámpák bekapcsolása változtat rajta?
(#) Stewe válasza jocka0012 hozzászólására (») Márc 28, 2017 /

A feszültséget mivel mérted?
Müszertípus, méréshatár?
Az akku pólusait mérted, vagy a negatív testen volt?
(#) vladcepes hozzászólása Márc 29, 2017 /

Sziasztok!
Ez a motor egy kenyérsütő gépből lett kiszerelve. A kérdésem az lenne hogy ezt meglehet hajtani így 230V-ról direktbe? Ha igen melyik szálakat kellene használni? Válaszokat előre is köszönöm!

motor.jpg

(#) Gafly válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Mérjél három ellenállást a három vezeték között.
Köszönöm.
(#) pont válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Direktbe nem, kell hozzá a kondenzátora is, az a "fekete kocka"...

Köszönöm a válaszokat! Előkeresem a kondenzátorát is. Közbe találtam egy képet így kell?

motor 2.jpg

(#) ferci válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

A nagyobb ellenállású tekercs legyen a kondival sorban.
(#) vladcepes válasza ferci hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Rendben,akkor mindenképp mérek ellenállást. De itt ha jól látom nem sorban van a kondival ugye?
(#) granpa válasza vladcepes hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

A nagyobb R a segédfázis, azzal sorosan van.

Rosszul nézed... szerintem sorban van... a kondi jön lefelé, aztán balra a segédfázis tekercshez van kötve.

Én ezt értelmeztem sorba kötésnek

motor 3.jpg

A "motor 2.jpg" rajzod alapján a bal alsó közös menjen a nullára, a motorból kijövő "vízszintes" tekercs ( segédfázis, nagyobb ellenállás ) menjen a kondira, a kondi pedig a fázisra a bal oldali ( főfázis ) tekerccsel együtt.
(#) vladcepes válasza ferci hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Rendben,valahogy kibogozom
(#) ark hozzászólása Márc 29, 2017 /

Sziasztok,
az alábbi témában szeretnék segítséget kérni:
kicseréltem a 6 foglalatos csillárban a hagyományos izzókat ilyen LED-es izzókra:

https://www.aliexpress.com/item/G80-G95-G125-4W-Golden-Edison-Retro...nvkRzT

(Az eladó esküdött rá, hogy fényerőszabályozhatóak a LED-jei.)

A csillárkapcsolót pedig ilyen fényerőszabályzósra:

https://www.aliexpress.com/item/ASEER-EU-Standard-1-Gang-1-way-LED-...RKdmJ4

A problémám az, hogy az izzók lekapcsolt állapotban is világítanak/pislákolnak egy kicsit. Nem lehet lekapcsolni őket. Kicseréltem az egyik LED-et hagyományosra és a probléma megszűnt...

Lehet, hogy az a probléma, hogy a kapcsoló igényel egy minimális áramot (hiszen lekapcsolt állapotban is kéken világít) és ez az áram a LED-eken keresztül folyik? Ha igen, mi a megoldás? És ha nem ez a probléma akkor mi?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) nedudgi válasza ark hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

A dimmer leírásában szerepel, hogy "Applicable to incandescent lamps, halogen lamps ONLY."
Ilyen esetre szokták javasolni, hogy a körtével párhuzamosan kössünk egy ellenállást, kondenzátort. Ez lecsökkentheti a dimmer működéséhez szükséges áramot, ami átfolyik a körtén. Talán az értékét is meg tudja mondani valaki - én nem.
Megoldás lehet még a dimmerrel sorbakötött, hagyományos kapcsoló.
(#) Stewe válasza ark hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Ahogy nedudgi írta, nem biztos, hogy jó választás volt a kapcsoló, a LED-ek minimális árammal is világíthatnak valamennyire, LED esetén a nulla fényerőt külön probléma megoldani a kapcsolón belül.
A becsavart izzólámpa a szabályzó szivárgó áramát söntöli, így rajta fog áram folyni, nem a LED-es fényforrásokon.
Egy párhuzamos ellenállással tehát a probléma orvosolható, arra viszont mindenképpen gondolj, hogy mikor a LED-ek teljes fényerővel világítanak, a feszültség teljes mértékben rákerül a párhuzamos ellenállásra is, a teljesítményét eszerint kell megválasztani.
(#) zamatőr hozzászólása Márc 29, 2017 /

Sziasztok! 9 volt stabil feszültségre keresek megoldást minimális többletfeszültséggel. 3 li-ion cella maximális kihasználás lenne a cél.
Köszönöm.
(#) nedudgi válasza zamatőr hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

9V LDO-t keress. Azt nem árultad el, mekkora áramra kellene?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2017
(#) mechanika hozzászólása Márc 29, 2017 /

Sziasztok!

Egy ilyen PIR szenzort szeretnék használni.
3,3V tápfeszt kap.
Két kérdésben kérném a segítségeteket:
1. A képen látható ellenállások értékét hogyan lehet megválasztani?
2. A bázis-emitter ellenállásnak mi a feladata?

A segítségeteket előre is köszönöm!

pir.JPG

(#) zamatőr válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

120-150mA
(#) tbarath válasza zamatőr hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

1. áramkorlátozás a fő cél (+ a B-E ellenállással együtt feszültségosztóként a bázisfeszt is beállítja), max 100 uA áramról ír a kapcsolás, illetve a tranyó bétájától, terheléstől is függ. Mi a load?
2. feszültségosztó + ha az érzékelő nem ad ki jelet akkor a földre húzza a bázist és zárja a tranyót
(#) mechanika válasza tbarath hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Köszi!

Az ábra az adatlapból való a load abban van, én egy fet-et akarok vele kapcsolni.
Esetleg tipp, hogy hogyan számolhatnám ki az ellenállások értékét?
(#) tbarath válasza mechanika hozzászólására (») Márc 29, 2017 / 1

Nem ismerem a PIR szenzorokat - a konkrét típust meg ugye titkolod, nehogy könnyű dolga legyen annak aki segítene - de ha úgy működnek hogy a tápfeszt kiadják a kimeneten ha mozgást érzékelnek, egyébként pedig GND a kimenő fesz, akkor tranyó nélkül is meghajthatsz egy olyan logikai FET-et ami 3,3V-nál kinyit. Pl. az IRLZ34N 3V körül pár ampert már átvezet (ID) az adatlapja szerint.
Adatlap szerint a Gate-to-Source Forward Leakage Current max. 100 nA, ami 3 nagyságrenddel kisebb a 100 uA maximumnál a rajzról (gondolom a szenzor max. ennyit tud leadni). Viszont a FET gate-et egy megfelelően nagy ellenállással húzd a földre hogy ne lebegjen. Ha pl. 100k ellenállást használsz azon 33 uA terhelést jelent a szenzornak, ezzel messze 100 uA alatt leszel.
(#) Gafly válasza tbarath hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Idézet:
„a konkrét típust meg ugye titkolod”

Nem teljesen így van, linkelve volt a a teljes adatlap
(#) mechanika válasza tbarath hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Köszi!

Ott van a típus az első mondatban linkelve!
Lehet hogy megpróbálom BC-337 40 tranzisztorral (az van itthon).
(#) tbarath válasza Gafly hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

És valóban, elkerülte a figyelmemet.
(#) tbarath válasza mechanika hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

Bocsánat, benéztem, nem láttam az aláhúzást.
Először szerintem mérj kimenő feszt a szenzoron, ahhoz kell belőni az áramkört.
(#) c27 hozzászólása Márc 29, 2017 /

Sziasztok!

Viszonylag pontos 5V-os feszültségreferenciát szeretnék minimum 1,5A terhelhetőséggel. A lényeg, hogy ne változzon a feszültség, az még nem is annyira érdekes, hogy 5V vagy 0,1V-tal több vagy kevesebb, csak stabil legyen.
Esetleg egy 7805-öt lehet stabilabbá tenni? Vagy a TL 431 pl egy ilyen?
(#) pont válasza c27 hozzászólására (») Márc 29, 2017 /

A referencia feszültségek kis áramokra valók a minimum 1,5A az nem kicsi tápegység, ha stabil lenne se tudna annyit a 7805. A DC-DC konverterek viszonylag stabilak. Vagy a Pc táp az tuti stabil 5v...
Következő: »»   2969 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem