Fórum témák
» Több friss téma |
Ez itt off. Ahogy látom, már az Autodesk-hez (Autocad) tartozik, de Viewert nem látok hozzá letölthetően. Az Autocad-hez viszont van ingyenes (telepíteni kell...) viewer, ami nem is kis méretű. Talán előbb-utóbb kezelni fogja (akár máris?) az Eagle fájlokat. Mivel nem használok Autocad-et, illetve vele készült fájlokat, ezért én sem fogom ezt most kipróbálni.
Legegyszerűbb megkérni azt, aki készít Eagle fájlt, hogy exportálja valami könnyen elérhető formátumba.
Lementettem png formátumba.
Ebben az esetben a telepítés mindössze egy másolást jelent, semmi extra összetevőt nem fog a gépedre tenni. Ha céges géped van, amire tiltott a telepítés, az persze más tészta.
Ha 6, vagy feletti eagle fájlokról van szó, akkor telepítés nélkül is meg tudod nézni és akár szerkeszteni is a circuits.io oldalon. Egyébként meg maga a szoftver ingyenesen telepíthető (freeware licencet kell választani), csak az ingyenes változatnak vannak megkötései, amik a szerkesztésre vonatkoznak. Azonban a több rétegű, vagy nagyobb méretű fájlokat is meg tudja nyitni, mindössze szerkeszteni nem engedi.
Szia!
Erről bővebben lehet tudni valamit?
Ez a digitális vezérlés, amely egy külön öcsi panelen van elkészítve.
A terveit és a png formátumú kapcsolási rajzát is tartalmazza a tömörített mappa "digital board" néven.
Ez így OK, csak a lábkiosztás 1-11-ig kicsit zavaros (lehet hogy csak nekem ...???)
A digital board.brd panelt nézve, ha a számozást 1-11-ig balról-jobbra nézem, és beazonosítom (illetve látszik a feliratozás kinagyitva a brd filet), akkor a -5V-os kimenet a brd panelterv alapján a legutolsó (11 kivezetésnek kellene lenni). Az sch rajzod alapján a 4-es kivezetésre került a digital board.png szerint.
a brd-n így látszik:
Jogos az észrevétel. Az első terven így nézett ki a digital board, viszont így a nyákterv tartalmazott "légkötéseket". Az áttervezett digitális részen a -5V a panel szélére került, de nem terveztem át a "digital board"-ot mint Eagle alkatrészt. A nyákterv és a sematikus ábra passzolnak egymással, csak a valóságban fizikailag a -5V láb nem a két GND között, hanem a panel szélén helyezkedik el.
Ez így igaz, amúgy passzol minden.
Sziasztok!
Attila86 smpsII labortápot megépítettem és van egy hiba ami számomra zavaró, a készüléket ha áram alá helyezem és minden potméter letekert állapotban van és bekapcsolom a főkapcsolót és DC kapcsolót akkor az áram sárga ledje világít a feszültség zöld ledje nem világít és nem lehet a feszültséget állítani, csak!!! akkor ha a kimenetet pillanatra összeérintem ekkor átvált a zöld ledre a világítás az áram ledről és ezek után állítható a feszültség. Valaki esetleg megtudja mondani mi lehet a hiba vagy ne foglalkozzak vele? Köszönöm!
Attila oldaláról idézek:
Idézet: „• A táp néha bekapcsolás után 0V-al és világító áramgenerátor-leddel indul. Sajnos ez igaz. Nálam is 20 bekapcsolásból kb egyszer úgy kapcsol be hogy 0V van a kimeneten és világít az áramgenerátoros üzemet jelző LED. Próbáltam rájönni hogy mi okozza ezt, mi az ami reteszelődik de az a baj hogy a digimulti mérőcsúcsának odaérintésére a hiba azonnal megszűnik (már ha egyáltalán nagy nehezen sikerül előidézni a hibát!) így gyakorlatilag ez a hiba kimérhetetlen. Ha lesz időm ezzel is foglalkozom majd még. Viszont a hiba nagyon könnyen orvosolható ha egy pillanatra leterheljük a táp kimenetét, akkor azonnal észhez tér! A leggyorsabban ez egy egyszerű rövidzárral is kivitelezhető. Azaz ha esetleg így indulna az SMPSII akkor zárjuk rövidre a kimenetét egy pillanatra és már jó is! ”
A megnevezés továbbra is helytelen, mert attól hogy van előtte egy kapcsolóüzemű előszabályozó ez még nem lesz SMPS labortáp, majd egyszer megmutatom hogy hogy néz ki egy olyan...
A hiba kiderítése roppant egyszerű. Ha az előszabályozó megy (gondolom igen), azaz az analóg áteresztő táp kap bemenő feszültséget, akkor a műveleti erősítő hibája. Próbáld meg másik típussal.
Ez engem is érdekel, de nem tudom, hogy milyenekre lehetne cserélni, tudnál ajánlani?
Ilyet én nem építettem, így azzal sem kísérleteztem hogy melyik műveleti erősítővel hogyan viselkedik. Ezt olyantól kell megkérdezni aki foglalkozott az adott kapcsolás hibáival.
Esősorban Ferkógyerektől, /de bárkitől akinek van kedve segíteni/ kérdezném hogy az SMPSII-ben a TLC2272 ic-k LM6132-re cserélhető e átalakítás nélkül?
A rövid válasz igen.
Viszont több paraméterében, ami ebben az alkalmazásban számít, rosszabb az LM6132 a TLC2272-nél. Nagyobb offset drift. Magasabb zaj. Igaz a sávszélessége az LM6132-nek jóval magasabb, ezért drább is, viszont ebben a kapcsolásban ez nem játszik szerepet.
Tudnál javasolni alkalmasat?
Köszönöm!
Léteznek sokkal jobb paraméterekkel bíró műveleti erősítők melyek alkalmasak egy az egyben a TLC2272 kiváltására pl.:ADA4522-2 viszont ezek jóval drágábbak.
Szerintem Attila86 a táp tervezése során több különféle tipust számba vett és talán ki is próbált, mire eljutott az adott műveleti erősítőig, amely jó ár/érték aránnyal bír és könnyen beszerezhető. Elolvastam a szerző oldalán felvetett problémát és nem vagyok róla meggyőződve hogy az adott tipusu műveleti erősítő a felelős a hibáért. Annál is inkább, mivel az általam épített tápok nem produkálják a jelenséget, pedig a legrégebbi több mint két éve van használatban és ugyanezen alkatrészeket tartalmazza, csak a nyákterv más.
Értem, köszönöm szépen a részletes választ.
Sziasztok!
Megépítettem Attila 86 SMPS labortápját. Működik is szépen ahogy kell. A trafóvel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ami nekem van úgy van tekerve 0-12-24-42V. Köthetem úgy, hogy a 0-12 a segédtápnak, és 0-42V a főtápnak? Így közös lenne e segéd, és fő táp nulla pontja. Előre is köszönöm a választ! Peti
Üdv!
Én is megépítettem a hiba ugyanez, ha az áram durva potiját egy milliméterrel feljebb tekerem megszűnik. Ha teljesen le van tekerve csak akkor produkálja....... A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
Trafóra és panelmérőre várva, a tekerők kicsit combosak lettek legalább finomabban lehet állítani
Nem tökéletes de eddig is sok melóm van benne....
Csak kérdezem, a közepén a kék gomb/kapcsoló mire van?
Panelmérő kijelzésmód váltás, ilyen kapcsolót rendeltem véletlen ezzel lett megoldva.
Üdv!
Elkövettem egy hatalmas amatőr bakit, addig matattam csavarhúzóval hogy a feteket a tulvilágra küldtem. Hozzáértem, és lényegében áthidaltam a szigetelőgyűrűt. Most rendeltem mindent, a kérdésem aki járt már így kapásból mit érdemes cserélni? Feteket rendben van, amit tudok ki mérek, de szívesen fogadok tanácsot. Smps II táp
Kicsit utánajárva, pontosítva a dolgot, a H1-es pont, ugye maga a ház fala és az IRF3710 drain-je ért össze, de jól elvagyok itt magamban.
Üdv!
Hátha valaki ad tippet! Megjött a tekert trafó, előtte egy 24 voltos trafóval ment úgy kivettem belőle 37 voltot 10 ampert. Az újjal az a jelenség, rövidzár, poti teker és 9 amper után visszaesik olyan 8,6 ra, hallani is hogy a freki leesik a tekercsen. Nem tudom feljebb tolni az erősebb trafóval, érdekes, és mióta ez a trafó van rendszeresen beragad áramgenerátoros módba, nem csak indulásnál, rendszeresen rövidre kell zárni ha letekerem az áramot utána. Valakinek van ötlete? Jó lenne rájönnöm mielőtt összerakom!
Nem lehet hogy telít a tekercsed?Hány A van méretezve?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |