Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Tárhelyszolgáltatótól érdemes megkérdezni, hogy van-e valamilyen lehetőség erre, ez egy elég népszerű megoldás.
Illetve van még a highcharts, erről csak olvasmányélményeim vannak, egy js cucc ami böngészőben, tehát klien oldalon fut. Personal / nonprofit célra ingyenes.
Panhard: "5V kevés a fetnek, hogy teljesen kinyisson"
Miért is? Logikai szintű FET-ről va szó. Panhard: "És az áram is kevés hozzá, amit a mikrokontroller le tud adni." A FET-et nem áram kapcsolja, hanem feszültség. Természetesen nem ideális rendszerről van szó, de max néhány mikro Amper fog folyni. A legtöbb MCU pedig 5-15 mA között tud lábanként leadni. "A térvezérlésű tranzisztorok működésüket tekintve tehát feszültséggel vezérelt áramgenerátorok." Lásd itt: Dr. Halmai Attila: Analóg eletronika Lásd az IRL540 adatlapját: "Logic-Level Gate Drive" "Drain-Source On-State Resistance RDS(on), VGS = 5.0 V, ID = 17 A, 0.077Ω" "Drain-Source On-State Resistance RDS(on), VGS = 4.0 V, ID = 14 A, 0.11Ω" IRL540
Igaz, azt nem néztem, hogy logikai fet.
Arra céloztam, az árammal, hogy normál fetnél azért kell tolni bele az áramot, hogy a Gate-et fel tudja tölteni, és ki tudja sütni xxkHz-en. Különben melegedni fog. Persze ha már feltöltötte, akkor nem folyik áram.
IRL540 datasheet max. 100 nA (nanoamper) fwd leakage-et ír 10 Volton.
A gate kapacitást ha elég gyorsan akarod tölteni, kisütni, oda áram kell. Fogj egy kondit (mondjuk 100uF) és nézd meg, hogy 0.1mA-re korlátozva az áramot mennyi idő múlva éri el az 5V-ot, majd adj neki 1A-es korlátot, és úgyszintén figyeld meg. Ha kevés a gate áram, akkor a FET analóg üzemben fog dolgozni egészen addig, amíg el nem éri a 4-5V-ot a gate fesz. Ez melegedéssel jár, mert az RDSon sem 0.11ohm lesz, hanem szakadástól kezd szép lassan csökkeni, ahogy emelkedik a gate feszültség.
A "jav.png"-n nem jól vannak a fetek szerintem. Az S lábnak kellene GND-n lennie nem?
Az rajz hiba lesz. Bekötve S a földön van.
Ez így igaz, IRL540 esetén 2200 pF kapacitást ír a datasheet.
Korábban javasoltam a kérdezőnek, hogy használjon áramkorlátozó ellenállást.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2051634.html#2051634 Az Arduino tipikusan 490 Hz PWM frekvenciát használ. Én úgy tudom, hogy ez eléggé alacsony frekvencia, és nem fog nagy áram folyni a kapun. Jól tudom?
Van a Gate-n egy 150 ohm-os ellenállás.
Érdemes átnézni ezt a Gate Drive Characteristics and Requirements for HEXFET Power MOSFETs, vagy más hasonló application note dokumentumot.
Attól függ, melyik PWM kimenetet használod. Alapértelmezésben Timer0 64-el van osztva. Mindenesetre növelni kellene a frekvenciát addig, ameddig már nem hallható.
Én 15 ohmot raknék be soros ellenállásnak. Alacsony frekvencián a gate kapacitás töltődési ideje kis részt tesz ki az egész PWM jelből, így amelegedés kicsi lesz. Minél feljebb megyünk a frekivel, idővel annál több átkapcsolás lesz, és kevesebb ideig marad a FET fix be vagy fix ki állapotban, több hő termelődik.
Csak halkan kérdem meg, mint már korábban is kérdeztem, (és mások is), hogy a FET -et áttetted a negatív ágba? Ha igen, akkor nem szóltam. Vagy még mindig a pozitív tápfeszt "kapcsolod" vele?
(Tehát úgy kell bekötni, ahogy a feketefehér rajzon van, nem úgy ahogy te rajzoltad.) Mert úgy nem szerencsés, ugyanis a G feszültség átfolyik a terheléseden is, úgy viszont mivel a fogyasztód a test és S láb közt van, az S láb potenciálja megemelkedik, így kevés marad a gate feszültség, ez által meg oszcillálni kezdhet meglátásom szerint. Tehát mikor kinyit, az S láb feszültsége megemelkedik, és emiatt a FET -en kevés lesz a G feszültség, és lezár, aztán kezdődik előről... Ha valóban jól van betéve, és a negatívat kapcsolod, próbáld ki legalább, hogy kapcsolóként megy -e, csak aztán akarj PWM -ezni... A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2017
A jav.png hibás valóban. A bekötés a kiemelt képen jó es a 3. kép alapján van kötve.
Sziasztok!
Megérkezett az I2C-vel szerelt kijelzőm, sajnos rá van forrasztva, nem levehető. Addig jutottam vele, hogy működik rendesen. De az A4 és az A5-ös analóg kimeneteket használja. Át lehet valahogy állítani, hogy valamelyik két digitális kimenetet használja? Jelenleg így van beállítva:
Innen vettem a driver-t: Bővebben: Link
Szia!
Miért szeretnéd áttenni? Az I2C-hez analóg lábak kellenek. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2017
Használhatsz software-s I2C-t, de sok értelmét én sem látom.
Bővebben: Link Mi az, aminek pont az A4, A5 portok kellenek, és nem lehet áttenni máshova?
"De az A4 és az A5-ös analóg kimeneteket"
Ezek a lábak lehetnek: Az AD konverter bemenetei. Az I2C busz SDA/SDL lába. Digitális I/O-k. Interrupt bemenetek. Az ATMega 328-on nem lehet máshová rakni az I2C-t.
Át lehet tenni, de akkor bukod a gyors képfrissítést, és a hardveresen támogatott adatmozgatást, tehát prociidőt pazarolsz el, és még a képfrissítés is lassú lesz.
Szerintem ez lesz a számomra megfelelő. Köszi.
Üdv Mindenkinek!
Érdeklődnék, hogy egy 1,5m-es kanthal huzalt kellene fűtenem X°C-on tartósan. Arduino lenne az alapja, mert kell rá kijelző is. A kérdésem az lenne, hogy Ti hogyan oldanátok meg a huzal fűtését állandó hőmérsékleten? Én a felvett áramból készítenék visszacsatolást, ami alapján szabályzom a pwm-et, de még se huzal, se tápegység nem jött, hogy látnám a gyakorlatba, miként működik. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Ki mit csinált már, ha csinált, vagy milyen ötlet javaslat van ami hasznos lenne? Előre is köszönöm Mindenkinek!
Hőmérsékletet kell mérned, de mivel és hogyan fogod? Egészen addig kell maxon járatni a kantalhuzalt (ahol nem károsodhat), amíg el nem éred a megfelelő hőmérsékletet, majd átváltasz be-ki üzemmódra. Meg kell egy hiszterézist határoznod. Ha akarsz, PWM jellel is közelítheted a beállított hőmérsékletet. Vagy megpróbálkozol a PID szabályzással, aztán lehet szerencséd lesz. A felvett áramot visszacsatolni nem sok értelme van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2017
Az a baj, hogy a hőmérséklet érzékelőt nem tudom hova tenni, mert hungarocell tömböt vág.
Valami olyan megoldás kéne, amivel hőmérés nélkül kapnék vissza adatot... Olyan paramétert kellene nézni a huzalnak, ami vágás közben változik és az alapján beleszólni. A vezérléssel nincs is baj, a szabályozással viszont annál több. Nem tudom mi alapján kéne megoldani. Az a baj, hogy ha elkezd vágni, 10-15cm után már hűl és nem vág olyan gyorsan, a gépi előtolás meg ugyebár nem foglalkozik vele, hanem nyomja neki. Emiatt kellene valami temperáló fűtés.
Elvileg törekedhetnél a huzal ellenállásának a stabil értéken tartására. De a Kanthál pont arról híres, hogy nagy a fajlagos ellenállása, de kicsi a hőfoktényezője (3,5 x 1o-5 a változás 1 C fokra).
Ez már problémásabb lesz egy kicsit... Huzal ellenállását mérni talán, de az is nehéz lesz... Szerintem máshol kiraknak egy potit, amivel a PWM jel kitöltési tényezője manuálisan állítható, aztán az ember feljebb tekeri, ha túlságosan lehül a kanthal.
Eddig ami készült, az mind így volt, de akkor csak max 15cm vastagság volt és kézi előtolás.
Ez eléggé nehezített pálya, de hát valahogy biztos megoldható... csak jöjjek rá hogyan.
Nem tudod a huzal hőtágulását kihasználni a méréshez?
1,5méteres huzalnak a hossza azért már változik valamennyire ha meleg. Gondolom feszítve van rugóval egyik végén. Ott lehetne mérni a nyúlását. Vagy ha fixen van rögzítve mindkét végén, akkor egy erőmérővel lehetne mérni a feszességét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |