Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   164 / 177
(#) kaqkk válasza skun hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /

Akkor a beállításoknál állítsd hs re az oszcillátort és a tervben ha jól gondolom a közös kivezetéseket kell invertálni .
A kvarc lábai 22pf os kondikkal GND re vannak kötve ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) skun válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /

30pf-es kondikat tettem.
Az oszcillátor xt-n van jelenleg
A közös kivezetéseket egy-egy NPN-es tranzisztorral kapcsolom a testre.
Így szerintem nem kell invertálnom őket.

Próbáld meg a hs beállítást és inkább 22-vagy 18pf os kondikat tegyél , elvileg működnie kell a wachdogot kapcsold ki és a portb felhúzást is a beállításokban .
(#) skun válasza skun hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /

Az oszcillátort átállítottam HS-re de semmi változás.
Próbáltam belsőre is de akkor "Error[113] C:\PROGRA~1\PARSIC\EXAMPLES\HS_DROT.ASM 23 : Symbol not previously defined (_INTRC_OSC)" hibaüzenetet kaptam.
Csatoltam a Parsic beállításait. Ez így rendben van?

ParSet.png

Kikapcsoltam a wachdogot is de semmi változás. Letudnád nekem fordítani a programot hex-re, hogy a parsicot kizárhassam.

A dro1hex az eredeti a másikba icipit belenyúltam

Sajnos ezekkel sem működik.
Ezek szerint lehet, hogy a PIC a ludas (netről rendeltem).
Úgy tudom ennek a PICnek (16f877a) nincs belső oszcillátora.
Szerintem ezért dobta a hibát is amikor próbáltam lefordítani.
Azzal még meg lehett volna próbálni.
Más ötletem sajnos már nincs
Köszönöm a segítséged.

Keresek neked egy hétszegmenses tervet meglátjuk avval működik e , ez elvileg jó csak konfigurálni kell (a te picedhez) és a kimeneteket bemeneteket átírni

levil7.PIC

Köszönöm
Holnap megpróbálom.

Még egy kérdés : az MCLR láb fel van húzva tápra 10k val ?

HS_DRO~2.PIC

Igen, fel van húzva.
Plusz még egy nyomó gombot is tettem rá resetnek.
(#) dcsabi válasza skun hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /

A Parsic 3.60-t használd, ha meg tudod szerezni. itt sokunknak megvan. nekem ezek a régi dolgok egy része eltünt egy Laptop katasztrófa miatt. Mplab-ot keress régebbi verziót 5.xx, vagy 6.xx verziókat, ezekkel megy helyesen a Parsic régebbi verziója.
(#) skun válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Sajnos sehonnan sem tudtam letölteni a 3.60-as(használható) verziót. Esetleg tudnál ebben segíteni?
Előre is köszönöm.
(#) snapscan válasza skun hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Az a baj, hogy a régi verziókban mentett fájlokat a friss 4-es nem jól olvassa be, így ha nincsenek bekötve a vezetékek, csak címkézve vannak, az baj, mert a számlálókat átszámozza, de a címkeneveket hagyja, stb...
Könnyebben tudunk segíteni, ha rendesen bekötöd a vezetékeket, nem labeleket használsz. Több munka, de a 4-es alapból kidob olyan hibákat, amiket a korábbi verziók nem, így sok felesleges kör megspórolható..
(#) skun válasza snapscan hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Nincs 4-es verzióm. 3.4 illetve 3.56-ossal próbálkoztam. Sikertelenül. MPLab-ból eleinte az 5-öst használtam, de itt a fórumon olvastam, hogy többnek a 8-assal működik rendesen. Így én is arra váltottam, de nem hozott eredményt.
Esetleg tudnál dobni egy linket ahonnan a 3.6-ost vagy a 4-est letudnám tölteni?

Köszönöm a segítséget.
(#) dcsabi válasza skun hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Egy link...az az a link ahova én saját magam feltöltöttem pár éve, 1 hét tartamra. Az egész csomag licensze a nevemmel. Én anno (2005) megvettem, talán egyedül az országban. (?) Kb 25e. Innét jó páran letöltötték.
Aki olvassa, kérem ajánlja fel most elküldésre, én már jó ideje nem használom, most kézzel fogható forráson nincs, ahol azonnal elérném. A P4 az USB kulcsos, azt hiába töltöd le, játszani jó, de programot PIC-be nem tudsz készíteni vele. Ez egy kicsit drágább, de akinek van elég elszántsága, elő tudja rá teremteni (én nem cigizek, nem "iszom" és nincs 200e-s okostelefonom) ezt fontosnak tartottam, és megvettem, 200 euro-ért el lehet hozni, mond meg, hogy ennyi van rá és odaadják. (Parsicitalia) Ez már sok mindenre használható és még fejlesztgetik is...Ezzel már egy kis házi PLC-t csinálhatsz akár 80 lábú PIC-el is. Én csináltam, a képe kb 1-1,5 évvel vissza, itt a topicban.
(#) HA5AWS válasza skun hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Szia!
Úgy emlékszem, hogy a tokoktól ki kell húzni a vezetéket és úgy hogy a kis sárga kocka megjelenjen. Akkor lehet átnevezni. Ha nincs igazam javítsatok ki.
Üdv: Gábor
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
(#) snapscan válasza skun hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

A 4-est én megvettem, legjobb tudomásom szerint nincs is belőle tört verzió, tehát azt csak megvenni tudod. Korábbi verzióm nekem is csak a 3.4-es volt valamelyik torrent oldalról, amit csak próbára használtam, hogy mennyire "fekszik" a program. Így sajnos nem tudok neked küldeni vagy linkelni.
(#) dcsabi válasza skun hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Itt van egy demo. elvileg működnie kell. A RB.0 és a RD.4 felváltva villog.
(#) kaqkk válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Én régen feltettem a 3,6 telepitőt a saját oldalamra , ha valakinek kell ott megtalálja
(#) dcsabi válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /

Pontosítok.(?) azt hiszem, amit feltettem az eredeti file újrafordítása. Tehát a hétszegmens...
Közben előkerült nekem is a 3.60. "kérjetek és megadatik..."
(#) skun hozzászólása Ápr 13, 2017 /

Sziasztok.
Először is mindenkinek köszönöm a segítséget.
Az összes általatok küldött programot kipróbáltam de semmi eredményt nem hozott.
Közben megkaptam a 3.6-os verziót, azzal átkonvertáltam az eddigi programokat de semmi.
Végül letöröltem az egészet és elkezdtem nulláról az egészet. És láss csodát, MŰKÖDIK.
Fokozatosan tettem bele 1-1 elemet majd égetés és tesztelés. Minden megfelelően működik.
Már ami a PIC belsejét illeti. De a kijelzőn azok a szegmensek is látszanak (ugyan halványabban) amiknek nem kellenének. A feltöltött "Led4x7 képen jól látszik, hogy mire gondolok. Jelen esetben 12 05 -nek kellene tisztán látszania. Ahogy változtatom a számokat egy-egy kijelzőn, úgy változnak a fölösleges szegmensek a szomszédos kijelzőn. Ez mitől lehet? Hogyan tudnám ezt kiküszöbölni?

Továbbá a második (Pic) képen kijelöltem néhány elemet. Mi ezeknek az értelmük? Először azt hittem, hogy ezek szükségesek, hogy a fent említett fölösleges szegmensproblémámat kiküszöböljem. De ha kitörlöm őket, akkor is ugyan úgy működik minden. Semmi változást nem veszek észre.

Válaszotok előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza skun hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

A szegmens problémák azért vannak mert a két digit között nincs szünet , úgy kell megírni a programot hogy a közös kivezetéseken ne azonnal jelenjen meg a következő jel hanem egy szünet után .
(#) Panhard válasza skun hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Ez korábban volt már itt téma.
Bővebben: Link
A hétszegmenseg kijelzőkhöz kevés egymagában a parsic. A kijelző függvényt asm-ben kell megírni, és megszakítással hívogatni. Úgy lesz tökéletes.
Egyébként úgy működik, a kijelző váltás, hogy:

- kikapcsolom az előző kijelzőket.
- kiírom az új adatot a szegmens lábakra.
- bekapcsolom a következő kijelzőt.

Mindezt a programban egymás után. Na most erre a parsic így nem képes.
A másik dolog, hogy ezeket megszakítással kell csinálni, különben ha valamit dolgozik a PIC, lelassul a program, azt a kijelzők fényerején észre lehet majd venni. Villannak egyet.
(#) kaqkk válasza Panhard hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

De igen képes csak egy kis logika kell hozzá ! 4 digithez 8as multiplexer és csak minden második kimenetet használod fel a kijelző meghajtására ilyen egyszerű, és az a lényege hogy csak egy időzítő legyen benne az összes időt számlálókkal osztással kell kikombinálni .
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2017
(#) skun válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Na ezt azonnal ki is próbálom
(#) Panhard válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Igen, de az milyen megoldás már? Sok időt elvesztegetsz vele. Sokat van kikapcsolva a kijelző. Sokkal gyengébb lesz a fénye.
Nem egyszerűbb megírni ezt a pár soros programot asm-ben, majd includolni a parsicba. És ha kész a program, még a generált asm-ben áttenni ezt a meghívást megszakításba. Mert alapból nem oda teszi az include fájlokat. És akkor a kijelző váltás el van intézve 3 egymást követő program sorban.

6 éve volt ugyanez a téma.
Bővebben: Link
Használod még a parsicot? Én már rég nem. Áttértem AVR-re és C++-ra.
(#) kaqkk válasza Panhard hozzászólására (») Ápr 13, 2017 /

Lehet de egy kezdő nem fog megtanulni asm-ül még a parsic mellett csak mert úgy jó . Ezt nem értettem soha ha grafikus szerkesztő akkor minek az asm ,ha asm akkor minek a parsic ? Aki tud asm nyelven programozni az miért használ mellé parsicot ? Én egyszerűen félretettem és kerestem jobb grafikus fejlesztőt ami már "mindent tud" (Flowcode)

Amikor én annakidején elkezdtem használni, még nem ismertem más programnyelveket. Hamar előjöttek a parsic korlátai. Viszont gyorsan lehetett benne programot írni. Muszáj volt elkezdeni tanulni az asm-et, ha egy normális programot akartam írni. Ezért volt az, hogy kevertem a két nyelvet. Amire a parsic nem volt képes, azt asm-ben írtam meg neki.
Következő: »»   164 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem