Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik!
Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Netán erre a kedves megállapításra gondoltál a kolléga?
Idézet: „Aki eleve összecsődít egy ilyen fórumot, az egyéb gazságokra is képes” Mert ez elég érdekes vélemény attól, aki csak az utóbbi 12 oldalon mintegy 30 bejegyzést írt, és nem éppen rövideket. Mint azt kadaristnak is írtam, akinek nem tetszik, ne látogassa. Farizeusi viselkedés az ilyen beszólás. Engem például nem érdekelnek a celebek, nem érdekelnek a sztárok magánéleti dolgai, ezért nem olvasok bulvárlapokat. Ilyen egyszerű.
Micsoda dolog, az hogy nem turkálsz mások magánéletében?
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
Nem igazán erre gondoltam, de akinek nem inge, nem veszi magára
![]() Egy kis olvasnivaló: Bővebben: Link Apropó, rugós nyák fúró, hogy áll? ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
Nincs elfelejtve, de sorol még előtte más, fontosabb projekt.
Volt szó édes anyanyelvünkről, meg arról, mivé lesz az ifjúság - meg a többiek.
Érdekes merítés a népszerű közösségi oldalról, viccesen, hogy ne sírjuk el magunkat azonnal: Facebook idióták by Radics Peti
Majdnem hozzászóltam, de kitiltottak volna.
![]()
A haver ilyenkor mindig azt mondja: "B+, ezeknek ugyanannyit ér a szavazata mint a Tiéd...."
https://www.youtube.com/channel/UCyvINNzmvwF7ZvwfAsGhMTg
Sziasztok! Megpróbálkoztam ma reggel a videó-vlog formátumú információközléssel... Ennyi sikerült.Három rész, elég sok perc folyamatos (értelmes?) beszéd... I. résznél kezdődik a mondandóm. Igazából nem ide készült,de ha valakinek kedve támad belenézni,most megteheti.Kérdésem úgy nagyon nincsen.
Tudja esetleg valaki, ki volt az, aki ennyire nyomatékosan töröltette magát az OFF-ban is látható módon?
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
Hódít a gagyi!
Rendszeresen nézem a youtube-on a technikai tartalmú videókat. Megfigyeltem, hogy minél ócskább, minél gagyibb valami, annál nagyobb a nézettsége. De ez a videó végképp kiverte a biztosítékot. Az áramkőr bonyolultsági foka kb 4. osztályos általános iskolai szinten áll. Ráadásul hosszútávon működésképtelen. A lézer, még az ilyen kicsi is, rekord idő alatt tönkretesz egy fotoellenállást. Ha nem zárt terű a használata, a napfény, vagy egy zseblámpa könnyedén átveri. Ha zárt terű, akkor meg minek a lézer? Ez a gagyi egy év alatt több mint 1 milliós nézettséget, és több mint 6000 pozitív like-ot ért meg. De ez más témákban is így van. Ha valaki felveszi videóra, és feltölti a youtube-ra, hogy hogyan játszik a telefonján, az értelmes, tudományos, vagy oktató videók nézettségének sokszorosát kapja. Mi lesz a következő lépés? Egy szál gyufa meggyújtása a doboza oldalán 2 nap alatt fog százezres nézettséget kapni?
Én is nézegettem már jó néhány videót. Én sem értem miért van ezeknek ilyen nézettsége. Talán a cím miatt és sokan rákattintatnak. Az általad linkelt videóban furcsán helyezi be az alkatrészeket. Sőt még forrasztani sem tud.
Ha marages-re gondolsz, tudom...
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
És az ilyen "wireless" marhaságokhoz mit szólsz?
![]() Biztosíték helyett szerezz be valami leoldó automatát ![]()
![]() Először nem értettem, hogy mit akarsz az utomatával. Azután megnéztem a videót és megértettem. Nálam is kiverte a biztosítékot! ![]() Nem biztos, hogy ezeknek ilyen nagy a nézettségük, de az ember elsőre nem tudja mi lesz benne, ráklikkel, amikor lássa, hogy hülyeség odébbáll. Viszont a számláló már fordult egyet.
Egyenáramot tekerccsel, és még csak nem is záródik az áramkőr?
Nem gyenge! Itt a következő rekorder. 1 hónap alatt 54000 megtekintés, több mint 600 like! 38 éve, 12 évesen csináltam ilyet, és már akkor sem voltam rá büszke. Úgy érzem emigrálnom kell! Egy másik bolygóra!
Hitelesebb lenne a számláló, ha azt is megoldanák, csak azt számolja, ki nézte végig ezeket az ortopéd semmirekellő hulladékokat... egyből leesne legalább tízezred részére a nézettség...
![]()
Ezzel nem értem mi a probléma. Valahol mindenkinek el kell kezdeni. Kapcsolástechnikailag nem a legkorrektebb, de működik, az előzőleg belinkelt "mobiltöltővel" ellentétben. Ha a saját első munkáimra gondolok, amikben elsődleges szerepe volt a karton papírnak, hungarocellnek, ragasztópisztolynak, kapcsoló, izzó stb. és hogy milyen büszke voltam, hogy nekem egy karton dobozba beletákolt kis DC motorom forog
![]()
Szerintem felesleges azt a számlálót nézegetni soha nem szokom. Inkább reális volna a kapott mancsok (tetszik/ nem tetszik), de ez is hülyeség, mert nekem pl. nincs is youtube fiókom, anélkül meg nem lehet mancsot adni, ez miatt meg nem csinálok. Meg nem is osztom a mancsokat sehol, sem itt a HE-n sem máshol. Ha valaki segít annak megköszönöm és jóvan.
![]() Meg kinek van ideje, hogy az összes hülye videót megkeresse és ossza a nem tetsziket? Elkopna a mikrokapcsoló az egeremből. ![]()
Most ez a divat... Nem kell vele foglalkozni, akkor nem zavar. Én így vagyok ezzel. Ha információkra van szükségem, azt megkeresem a nekem tetsző módon és helyeken (így vagyok a reklám-termék esetével is).
Gondolom az nem újdonság, hogy a YT segítségével pénzt is lehet keresni, a nagyobb bevételhez nagyobb nézettség kell. Ahhoz, hogy legyen mit nézni, tartalom is kell, lehetőleg olyan amivel nem lesznek jogi problémák (leginkább saját). Vannak olyanok, akik éppen ezt a video-diy hullámot lovagolják meg, láthatóan sikeresen. Szerzői oldalról csak ez a lényeg, az alkotás hasznossága, minősége másodlagos. A tartalmat fogyasztók oldala már érdekesebb. Amíg tonnaszám el lehet adni mindenféle, a (ígéretei alapján) fizika törvényein kívül álló kütyüket, vagy mindenféle elvont témáknak kisebb-nagyobb országnyi követői vannak netszerte, akkor ezen videók nézettsége nem rendkívüli. Ha a tartalmat nézzük: ez legalább ártalmatlan cselekvésre próbálja ösztönözni a témára ezen a szinten fogékonyakat. Nézd meg azon videók nézettségét, amik a fizikai törvények áthágását, összeesküvés elméleteket próbálnak bizonygatni, erőszakot mutatnak be vagy arra buzdítanak stb... Ezekhez képest amit Te kifogásolsz, ártalmatlanok. A szükségességük más kérdés, de inkább legyen értelmetlen, vagy szakmailag kifogásolható, mint az egyénre vagy társadalomra kifejezetten káros (utóbbiakat legalább hígítja). Lehet, én maradtam le némileg, de még mindig azt gondolom, az elektro (és ált. műszaki) témában egy jó írásos-rajzos dokumentáció többet ér ezer képnél vagy videónál. Idézet: „Nem kell vele foglalkozni, akkor nem zavar.” Nem tudok nem foglalkozni vele akkor, amikor a 43 éves kollégám kajaszünetben feltapad a monitorra, és valami tankos játékról feltöltött videókat bámul. Ha már ez a korosztály is fertőzött, akkor mit várjak a jövő nemzedékétől?
A "nem kell vele foglalkozni" kijelentést legalább annyira (jobban) a helyzet kilátástalansága miatt írtam, mint Neked javaslatként. Ez van, nem tudsz ellene tenni semmit. Legfeljebb megpróbálod keresni a pozitív oldalát (jobb, mint ez vagy az... persze ettől még nem lesz JÓ).
De ha már videó, akkor nézd meg ezt: hidraulikus robotkar házilag az íróasztal sarkán. Komolyan mondom, ha ilyeneket kellene fizika órán laboratóriumi gyakorlat alatt készíteni máshol tartanánk.
![]() ![]() Ha ezek a barkácsvideókkal (hack, diy) pár fiatalban felkeltették az érdeklődést a barkácsolás iránt akkor már volt értelme. Mert akit ennek a szele megcsap, mint az elektronikát nem fogja abbahagyni. Amikor ilyen videót látok, komolyan mondom sajnálom, hogy 8-12 évesen nem láttam hasonlót, mert akkor még volt időm ilyeneket csinálni. Nem mintha saját kútfőből nem jött volna hasonló, mert pl. motoros körzőhegyezőt csináltam én is. Kis DC motor tengelyére egy kör alakúra vágott csiszolópapírt ragasztottam, ahogy forgott meg tudtam vele élezni a körző grafithegyét. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2017
A tervezett elavulásról is szoktunk itt anyázni.
Személyes tapasztalat, ipari eszköz!
Szervizháttér nincs, a készüléket csak a gyártó cég javítaná. A ravasz vámtörvények miatt a szervizelésre visszaküldött eszköz is elvámolás alá esik. Ezért a magyarországi forgalmazó és a gyártó közösen az alábbi megoldás mellett döntött: Javítás nincs. Fél éven belűl ingyen cserélik. Fél évtől két évig indul az avultatás, azaz minden esetben új készüléket adnak, de az avulási értéket ki kell fizetni. Két év után pedig tessék kidobni, és újat venni!
Mióta picit nagyobb a rálátásom ezekre a dolgokra, annál kevésbé hiszek a tervezett elavulásban.
Persze megvan a villanykörte, amit X órára gyártanak, meg az ipar szempontjából nem fontos, hogy 10-15 évig működjön egy hűtőgép, ezen a törvények módosításával lehetne javítani, hiszen ha nem 2 év garanciát kéne vállalni, hanem 5 évet, akkor tartósabbra is terveznék az eszközöket. Viszont látni kell a másik felét az éremnek is. Ahhoz hogy egy elektromos eszközt forgalomba hozz rengeteg feleslegesnek tűnő előírásnak kell megfelelni, pl. EMC, semlegesítés, meg ehhez hasonlók, hogy az már magában a termék árában is jelentősen megjelenik. Ezek után a gyártó azt szeretné, hogy könnyen javítható legyen, csinál hozzá javítási útmutatót, amiben tételesen szerepelnek a lehetséges hibák, ami szintén jelentős mérnökórákat visz el, és ez még mindig az a szint, ahol kiveszik a hibás panelt, és beteszik az újat. Manapság hobbiszinten talán megéri hogy keresgéld a hibát egy vezérlésen, és újraforrassz 1-2 tranzisztort, de ipari szinten soha nem fogja megérni. Arról nem is beszélve, hogy a különböző tesztek csak az adott folyamatban, az adott minőségellenőrzés mellett érvényesek, gyakorlatilag minden javítás egyedi teszteket, ellenőrzéseket igényelne. Egyszerűen gazdaságtalan, még az adott hibás elem teljes újrahasznosításával is olcsóbb és energiatakarékosabb újat gyártani.
Régebben voltak szakszervizek azt a gyártónak kellett biztosítani. Költség egyszerűbb két évig működő tucatot gyártani mint a szervízhálózatot fenntartani. Csak a haszonszerzés növelése a cél.
Ezt hívják fiskális szemléletnek. Én is gyártok, de ha hosszú időre gyártok - keveset kell javítani és olcsón. Akkor megéri. Ez viszont tervezés kérdése is. Az pedig nem feltétlenül anyagi megfontolás tárgya. Némi etika sem ártana mellé.
Csak egy példa: nézd meg a Tisza cipőt. Alig van pár bolt Magyarországon, és drágák a cipők. Cserébe én minimum 2 évig hordok egy Tisza cipőt, ennyi ideig bírja napi használat mellett. Aggódok is, hogy be fog zárni minden üzletük, mert nincs forgalom, az ott dolgozó eladónak pedig minden hónapban fizetni kell, csak úgy, mint a bérleti díjat is.
Próbáltam Nike cipőt. 3 hónap után kilukadt a sarka. Visszavittem, elküldték a cipőt vizsgálatra, és megállapították, hogy járási hiba miatt tönkrement a cipő. Visszaadták, én meg kidobtam. Gyors nyereség (majdnem olyan drága mint egy Tisza cipő), anyagköltség minimális, és mindig lesz aki megveszi a szemetet, hiszen egy csecsemőnek minden vicc új! Ilyenkor elgondolkozok, hogy lesz-e 10 év múlva Tisza cipőm, vagy Nike-t kell vennem, mert nem lesz más?
Ráadásul valamikor majdnem egy évi jövedelmet tettél le a pultra egy jobb TV-ért manapság meg.... a baj az, hogy manapság az aŕak arra vannak kalkulálva, hogy örökké vegyél valamit ( muszájbol vagy csak mert uj és kellhet). Ez tartja fel az ipart ahol állandoan növeledni kell. S ha ez nem megy ( mint mostanság) akkor áll a bál, mert nincs pénz semmire. Se fejlesztésre se javitásra.
Betegesen haszonelvű lett a világ. Mindenáron több hasznot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |