Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik!
Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Annyival egészíteném ki, hogy egy TV ára most is magas, de a gyártási minősége és a használhatósága ehhez képest sokat romlott. Beleértve az adók és az átviteli lánc minőségét is. A digitális TV technológiának hála itthon figyel 2db settop boxom is és mindkettő besz@rt. Az egyik 2 éves, a másik 1 hónapos sincs. Az eredmény: sok pénzért még nem is működik. Eladnak teszteletlen prototípusokat. Ez már nem tréfa. A fogyasztóvédelmet természetesen felszámolták.
Szerintem sok ember azt hiszi, ha valami drága az annál jobb. (Na jó, biztos akadnak kivételek is.)
Azért nem mind szemét, néha beesik "gyártási vagy tervezési hiba" is, amikor a végtermék akarva vagy akaratlanul használható lesz. Az 5 éves 32"-os GABA LCD TV-met fél éve adtam oda az öregeméknek mert én vettem helyette másikat. Nem képvisel hű de nagy minőséget, ennek ellenére működik hiba nélkül, és 64ezer volt az új ára.
De mondhatnám a Powermaster fantázianevű akkus fúrómat is, amiben ugyan az NiCd akku megadta magát 3 év után, viszont amit a gép az évek alatt kapott, azt sok nagynevű társa megirigyelhetné, és még most sincs sem elektronikus sem mechanikus baja. A képtovábbítás és a szolgáltatások terén valóban van hova fejlődni, kaptam ajándékba egy DIGI HD box-ot előfizetéssel együtt, kb. 2 hónapig lehetett nézni, most már olyat csinál esténként hogy 5-10 percenként megakad a kép a hanggal együtt, és 5-6 másodpercig áll...
Azok nem azért döglenek be, mert rossz a gyártási technologia, hanem azért mert sajnos a digitális adással mindenki azt csinál amit akar. Alig van kötelezö szabvány, igy a gyárto folyamatos updatere van kényszeritve (ha egyáltalán tudja, hogy az adott adon milyen agymenést vezettek be), ami viszont sok esetben megoldhatatlan. Sajnos ugyanez érvényes a TV-kre is, általában már egy év után kénytelen vagy valamilyen upgradet telepiteni ( ha van honnan) s ha nincs, elöbb utobb bedobja a törülöközöt és mehetsz a sohivatalba.
Éppen most vitatkozok az egyik szolgáltatoval, aki egyszerüen degradálta a drága készüléket azzal, hogy elkezdte kodolni a müsort, igy kártya kell a TV-hez, amit adott is. Azt viszont nem vette figyelembe, hogy a kártyával egyszerre csak egy multiplex vehetö, igy a készülék az adott tunerröl (pl DVB-T2) csak egy müsort (a csomagbol) tud rögziteni, és ha ezt teszi, akkor párhuzamosan más programot nem lehet nézni (akkor meg minek rögziteni?). A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2017
Sziasztok! Vitára bocsájtanám a következő kérdésem Miért van az aki mindig mélyen alávállal és életveszélyes kivitelezést csinál(vill.szerelés)? Miért hígult fel ez a szakma? Én például nem tudnék nyugodtan aludni... Nagyon sokszor volt olyan hogy nem engem hívtak de javítani én mentem. Most ennyire bátrak vagy ennyire buták az emberek?
Az egyre növekvő szegénység..
Nagyon olcsón csak gyenge minőségben lehet kivitelezni (általában). Van létjogosultsága, mert az emberek általában a villanyszerelést szükséges rossznak gondolják (alig látszik valami a munkából), nem szeretnek rá pénzt kiadni.
A környéken pár hónapja volt áramszünet kb. fél napig, több településen. Édesapám (villanyszerelő): - Most leglább látják, mit jelentek nekik. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
Nem írnék nevet. Regisztrált szerelő szerelt új szerelés se szonda se fi relé... Hogy mer valaki ilyet csinálni? Egy kevés ideje benne vagyok a szakmában szinte minden papírom megvan folyamatos továbbképzések stb a napokban viszont elgondolkodtam rajta hogy szakmát váltok vagy nem tudom mit csinálok de én tákolni nem fogok! Valahogy csak kellene ezt jobban szűrni vagy az embereknek elmagyarázni hogy nem vicc kategória! Nemrég voltam egy suliba letelt a 3 év tehát ÉV mérés minden ugyanúgy volt mint a 3 évvel ezelőtti jegyzőkönyvbe...
50m2-es műhelyt anyag nélkül most akart szerelni ismerősnél egy villanyszerelő.
8 Emika fénycsőarmatúra amiből három sodronyon, a többi az oldalfalakon, összesen 10 dugalj, elosztótábla, és kb. 60-70m vésés téglában 400000Ft ért! A koma szerint két nap alatt kész van vele. Szerinted?
Hol?
Mi hol?
No meg a kapzsiság az oka.
Mondjuk a 2 nap irreális (gépesítve is), de nem is akarja megcsinálni (nem ért hozzá?), azért mondott ilyen árat.
Vill.szer. vállalkozó az illető. Nem gondolom hogy nem értene hozzá, vagy nem tudja az árakat.
Egyszerűen annyit kér amennyit akar. Most evidens, hogy aki csináltatni akarja, rögtön másfelé nézelődik, mert a 20000Ft-os órabért nem igazán szeretné kifizetni. De a gázosok áraihoz képest ez még hagyján! Ott vannak csak még földtől elrugaszkodott árak. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
Ez egyik véglet. De a legtöbb amivel találkozok valóban olcsó persze bent hagyja az alu felét... Szintén vállalkozó mondta hogy nem tesz fi relét mert csak a baj van vele. A hab a tortán amikor a laikus tulaj rádförmed hogy eddig egy biztosíték volt most minek 10? És hasonló ötletek. Vagy felhúz 20 misiért egy házat és párszázezer már nem fér bele. Volt olyan hogy 7,5KW Össz teljesítményű elektromos tűzhelyet akartak beköttetni 2 szál 1,5-ös alura. Mondtam hogy szekrénytől külön áramkör stb,stb na mondták is hogy ez lehúzás majd megcsinálja más (meg is csinálja)
Ha csak 100 Ft-tal emelnék a nyugdíjamat/hozzá nem értő vállalkozó (csak azok után, akikkel én találkoztam!), én is a milliós nyugdíjúak közt lennék (pedig most átlagos!).
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
Egyszerűbb kitanulni a szakmákat, mint találni egy normális szakembert
Az embereknek nem fogod tudni elmagyarázni, ha vitázol velük akkor csúnyán fognak rád nézni. Én műszerész vagyok nem villanyszerelő, de szükségből néha kell villanyt is szerelnem, ismerősöknek, szomszédoknak stb. Egyszerűen nem tudom megtenni hogy nem csinálom meg, mert úgy néznek rám mint a rosszakarójukra amíg nem bólintok rá, meg szinte az összes eset olyan hogy szükségállapot van, gyorsan kellene a villany, de nincs kit kihívni. És ami a lényeg, nem is akarnak senkit sem híni, mert az már pénzbe kerül.
Természetesen mindenhol 40-50 éves szerelés, földelés vagy védőföld még elméletben sincs, de menni kellene a konyhában a mikrónak... És ha azt merem mondani hogy ezt meg kellene normálisan csináltatni mert életveszélyes, akkor csúnyán néznek rám, hogy miért akarok nekik rosszat. Amíg valami működik addig nem foglalkoznak vele, meg egyébként is, ami 40 évig jó volt, az most mitől ne lenne jó... A regisztrált szerelő is úgy lehet ezzel, hogy ahol ilyen rendszer van, azt úgy is hagyja, elintézi inkább egy kis turkálással. És felénk szinte mindenhol ilyen szerelés van, az már csodaszámba megy ha valamelyik házban a védőföld is el van húzva. Nálunk sincs, az egész házban földeletlen aljzatok vannak, kivéve a fürdőt, bár a védőföld behúzva szerintem oda sincs, sosem néztem.
Ezek szerint nem vagy tisztában a tervezett avulás fogalmával. Nem azt jelenti, hogy egy készülék paraméterei ne feleljenek meg az elvárhatónak, hanem az a cél, hogy lehetőleg minél több alkatrésze azonos élettartalmú legyen. Ez a tervezés nagy szakértelmet és sok tesztelést igényel. Amit fogyasztóként kifogásolunk, az az, hogy ezt az élettartamot, amire beállítanak egy egy készüléket, túl rövidnek tartunk. Sajnos a kisgépeknél ez kb. a garancia hossza, mivel nincs kötelező alkatrészellátás meghatározva egy adott időtartamra, mint ahogyan a tartós fogyasztási cikkeknél volt.
Szóval a tervezett avulás egy nagyon is fontos és létező dolog az iparban és nem hit kérdése. Idézet: „Nálunk sincs, az egész házban földeletlen aljzatok vannak, kivéve a fürdőt, bár a védőföld behúzva szerintem oda sincs, sosem néztem.” Műszerész létedre elég merész hozzáállás.
Lehet, hogy otthon is csúnyán néztek rá, ki tudja?
Pláne, ha ott az anyós is, minek földelés, még hangot is ad, nem csak füstöl, ha rossz helyen a fázis... ,
Ha észérvekkel nem tudod meggyőzni a tulajt, hagyni kell a fenébe. Általában hat, ha elmagyarázod mire miért van szükség. A Fi-relétől is rettegtek, ( köztudatban az van, hogy minden kis sz. leold) és amikor elmondtam milyen hasznos, húzódozva, de belementek. Azt is elmondtam, hogy kínai Chinget nem építek be, csak jó minőséggel vagyok hajlandó szerelni. Megértették. Amikor slaggal belocsoltak egy szivattyú tömítetlen kapocsdeklijén és leoldott, akkor értették meg csak igazán, mit is ér valójában, és örömmel újságolták.
Elmutogatva, és a baleseti lehetőségeket feltárva, egy épeszű ember leveszi, hogy amit mondasz az értelmes, érthető, és hajlandó érte fizetni, vagy lehúzásszagú a dolog, és keres mást. Ha csak a pénzmegtakarítás motiválja, ne bánkódj hogy gánypeti kapja a melót helyetted, ők meg is érdemlik egymást. A legborzasztóbb "a hozzáértő" (mindenhezértő) tulaj, azoktól mentsen az ég! A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
Nem teljesen ide, de azért megemlítem, hogy dolgoztam egy helyen, jó drága. Pultban ipari mosogatógép, azt javítom. Észreveszem, hogy nincs leföldelve, kérdezem, hogy nem rázott a készülék. Mondja a pultos, hogy dehogynem, már többször szóltak a főnöknek. A 3 fázisú dugaljban nem volt védőföld. Mondtam, na, ezt a gépet bekapcsolni tilos, majd szóljanak, ha lesz földelés.
Idézet: „De a legtöbb amivel találkozok valóban olcsó persze bent hagyja az alu felét...” Meg aki nem olcsó az is bent "felejti".
Egyszerű a válasz. Minden ellenőrző hatóságot felszámoltak. Nincs számonkérés. Elszaporodtak az "erdélyi szakemberek" akik bemondásos alapon tetőfedők, bádogosok, kőművesek és villanyszerelők. Félelemérzet híján bármit elvállalnak. Példa: Volt főnökömnek nem tetszett, hogy mindig felhívtam a figyelmét arra, ha szakmailag téved. Sokszor alulbecsülte a felhasználandó vezeték keresztmetszeteket - én számoltam. Persze nyilván anyagi okai voltak erre. Majd megunta, felvett egy karosszérialakatost és egy műbútor asztalost. Most már senki nem mond neki ellent, azt csinálják, amit a főnök mond. Nekem felmondott. Az emberek hisznek a csodában és bíznak a vállalkozók szövegeiben. "Mi majd megoldjuk olcsón!" , "Nem kell arra költenie". Láttam a Sasadi úton egy házat már évekkel ezelőtt. A tulaj úgy gondolta, megspórol egy csomó pénzt és ő maga lesz az építésvezető. Felvett a még a Moszkva téren 20 erdélyi szakembert. Ment is szépen az építkezés. Kifestették, levonultak. Este elkezdett takarítgatni a tulajdonos. Ráesteledett, gondolta felkapcsolja a lámpát. Így is tett, de a lámpa nem világított. Gondolta kiéghetett az izzó. kicserélte, nem történt változás. Megnézte a kismegszakítókat a villanyóránál, minden fel volt kapcsolva. Ekkor hívott minket, szakembereket. Ügyes volt a brigád. Amikor a lámpát felszerelték, beépítettek 10cm vezetéket, odagipszelték és bekötötték a lámpát. A kapcsolóknál, dugaljaknál szintén így jártak el. Azaz csak annyi vezeték volt bent, amiből úgy látszott, mintha rendesen le lenne vezetékezve. Csak éppen a lámpa és a kapcsoló között nem volt sem cső, sem vezeték. Hát ezért voltak gyorsak. Miután levonultak és visszamentek Erdélybe - már nem is volt kin számonkérni mindezt. Mi pedig verhettük szét a szépen kistukkózott, kifestett házat.
A probléma ennél összetettebb. A hatóság csak azt a tevékenységet és annak eredményét tudja ellenőrizni, ami a tudomására jut. Magánlakásban végzett munkáról csak rosszakaró segítségével vagy baleset után szerezhet tudomást bármely hatóság. Általános, megkerülhetetlen ellenőrzést csak az első hálózatra kapcsoláskor lehetne megoldani, lakossági felhasználóknál a későbbiekben már csak valamilyen egyszerűsített év. ellenőrzést lehetne időszakosan megejteni, pl. a kémények ellenőrzésének mintájára. Ami nem feltétlenül buktatja le a később bekerülő (felújítás/átalakítás) időzített bombákat és nem oldja meg a "létesítéskori szabványoknak megfelelő" problémakört sem.
További probléma az emberek anyagi helyzete. Nem csak a szolgáltatási árak, de az igények is gyorsabban nőnek a jövedelmeknél. Így aztán egyre kevésbé (és kevesebb) jut a (különösen a "nem látszó") szakipari munkákra, maradtak hátul a sorban, de mára sokkal több dolog előzi meg azokat. Javítás "csak működjön" jeligére.
Az építőiparban az ilyesmi elég általános volt. Mi '73 -ban kaptunk (bocsánat vehettünk) új lakást. Mikor beköltöztünk, a fürdőszobában, és a közlekedőben nem volt villany. Gondoltam semmi gond, megoldom. Nem igazán sikerült, szóltam a még területen levő kivitelezőnek, az a villanyszerelőnek aki némi pénzért "megoldotta" egyből. Két doboz között hiányzott az MM falikábel. 21 ÁÉP V.
Akkor még nem voltak idegen szakmunkások. A WC lefolyójába pedig sörösüveget építettek. Gondolom véletlenül. Hallottam olyanról is, hogy a kéménybe felvágott kalapot építettek be. Persze, ez csak az első begyújtáskor derült ki, hogy nem szelel a kémény. Hívták a kéményseprőt, az golyózott, letolta a seprűt, látszólag semmi gond. Csak nem jött meg a huzat, hívták a kőművest, aki építette, az addíg téblábolt, amig kiszedte a kalapot, ő már csak tudta, hogy hol van. Jó pénzért megoldotta a kérdést.
Egy részével egyetértek a leírtaknak, de jó részével nem. Épp az imént jártam egy egészségügyi intézményben Kőbányán. A beton épületből a vasbeton szerkezet vasai kiállnak és rozsdásak. Szakemberek tudják miről beszélek. Olyan lámpatestek vannak a mennyezeten, amik 30 éve is már elavultak voltak. Ezt egy határon túl nem lehet a kevés pénzre fogni. Főként, ha az ember tudja, mennyi pénzt fizet be adóként kifejezetten erre minden polgár. De ez messzire vezetne és off lenne a végén. A magánlakásokat illetően az a baj, hogy például nem mestervizsgához kötött a tevékenység. Számtalan munkáról kellett villanyszerelőt kirúgnom, mert alapvető fogalmakat összekevert: Nulla, védőföld, gyengeáramú rendszer nullája, stb. Mert szerintük ez tök ugyanaz. Pedig nem. Nem beszélve arról, amikor nem megfelelő kábeleket húznak be: erőátviteli színezett kábel helyett jelzőkábeleket, majd szükségből a zöldsárga vezetőre kötik a fázist! Ez csak 1-2 hiba, de mindegyik eredménye életveszély!
Kifejezetten lakossági oldalról írtam. A közületi/ipari felhasználók esete annyiban más, hogy ott legalább kiderül a probléma az ellenőrzések során (a megoldása más kérdés).
Magánlakásoknál legfeljebb az építésekor kiépülő hálózatot tudnák mestervizsgához kötni, ez évtizedes távlatokban is a lakások néhány százaléka, a többi ettől még marad olyan, amilyen volt (+ mi a helyzet a "pecsételőkkel"?). A későbbi munkákhoz (ill. meglévő lakásoknál) a többség azt hívja, aki olcsóbban elvégzi a munkát, de még azt is csak akkor, ha már nincs világítás, nem megy a lapostévé vagy valami megfoghatatlanul csíp. Bármilyen, biztonságot javító vagy nem látható életveszélyt elhárító munka szükségességéről majd akkor lehet meggyőzni az embereket, ha általános lesz a téli gumi, gyerekülés, a CO érzékelő használata, eü. szűréseken részvétel, stb... Szóval akkor, ha az emberek tömegesen/többségében hajlandóak lesznek a problémák megelőzésével is foglalkozni. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |