Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ugyan nem értek az ilyen konyhaművészethez, de nagy valószínűséggel neked egy 0,1 °C felbontású hőmérő is jó lenne olyan kijelzővel, amely hisztogrammot is tartalmaz. Ha kitapasztalod, hogy a görbe melyik részén mehet a sütőbe a tészta, elég lenne csak rápillantani a kijelzőre.
Nagyon szépen megindokoltad, hogy miért kell a 2 tizedes pontosság. A gyakorlatban viszont sok értelmét nem látok. Ha ez olyan fontos adat lenne, akkor ipari körülmények között is alkalmaznák ezt a módszert. De a hőfejlődést annyi más tényező is befolyásolja, hogy nem alkalmazzák. Gondolom a liszt sikér tartalmát, hőmérsékletét, az adagolt víz hőfokát, a környezet hőmérsékletét és a dagasztó készülék hőmérsékletét is megméred, az élesztőgomba laboratóriumi vizsgálata is megtörténik. Mert ezek vizsgálata is fontos lenne a helyes eredmény eléréséhez. De hogy az eredeti kérdésedre is válaszoljak, természetesen építhető ilyen készülék, más kérdés, hogy van-e értelme erre a célra használni.
Milyen kapcsolóval lehet egyszerre kapcsolni 3 dolgot? Egy erősítőnek lenne 2 tápbemenete, és egy kapcsolóval váltanék, de ha bekapcsolom, le kéne választania 2 hangszórót, amik nincsenek közösítve. 24V 10A táp bekapcsolásakor a 2 beépített hangszórót megszakítaná, kikapcsolásakor összekötné, mert akkor 5V-ról működne, és annyit kibírnának.
A tápfeszültségre kötött 24V jelfogó szakítsa meg a beéépített hangszók áramkörét.
De az a helyzet, hogy az lenne a cél, hogy univerzális legyen, vagyis működjön 5-24V közt bármilyen táppal.
Ha kisebb a feszültség, a jelfogó nem húz meg. Ha körülbelül 18V, akkor meghúz.
De úgy lenne, hogy egyik táp mikroUSB, telefontöltő, másik DC csatlakozó 5-24V. Tennék bele akkut, töltőt, egy feszültségstabilizátort 5V-ra a DC tápról egy Bluetooth modulnak, és gondolom ide még az erősítő bemenete, és a töltő kimenete közé kéne egy valamilyen dióda, hogy a DC táp magasabb feszültsége ne kerüljön rá, vagy azt is megszakítaná a kapcsoló. De jó lenne, ha akár 5V-os dugasztáp, ha nagyobb áramú, mint a telefon töltő is használható lenne. Szóval amilyen van. Hogy hülyebiztos legyen, lehet be kéne még rakni egy graetz hidat, de nem tudom, hogy olcsón lehet-e olyan szűrőt csinálni, hogy ne zúgjon egy AC táppal.
Szia! Mivel most is csak "címszavakban" írod le a dolgokat, mint "egy normál usb A csatlakozó" "másik csatlakozó", így nem tudjuk, miről is van szó pontosan, de ha egy normál usb kábelt, valahol, a közepén , megszakítasz, akkor az áram csak arrafelé megy, amelyik felére kötöd... nyilván a D+ D- vezetékeket (adatvezetékeket) ne szakítsd meg... na igen az usb2-nek elvileg kell külső árnyékolás is, ilyenkor azt is meg kell szakítani...
De gyanús, hogy az eredeti felvetésedtől kezdődően írt hozzászólásokban nem egyről beszélünk... Én a lejátszó/settopbox/nemtudommármi tápjával nem foglalkozok, én azzal kapcsolatban írom ezt, hogy ebből a vinyót kezelő valamiből jön ki egy kábel a vinyó felé, és onnan kellene megszakítani a tápot a vinyó felé, és a vinyónak külön adni külső tápot, külön tápegységről... (a megszakítást leginkább valami gyári kábellel, amiről a táp külön leágazik, megspékelve azzal, hogy az egyes eszközökön a különböző típusú csatlakozóknak megfelelőek legyenek a kábelek végein is...) De amit most feltettél fotót az elektronikáról, ha meg tudod csinálni,akkor valószínűleg oda lehet forrasztani tápcsatlakozót, ahol a NYÁK-on látszik, ahogy írtad... meg lehet a dióda is kell, de lehet pufferkondi sem árt... de ha ezt nem tudod megcsinálni (mert ha tudnád, gondolom nem kérdeznéd), akkor inkább arra keress megoldást, amit fentebb írtam... készen is lehet, hogy van ilyen kábel, az eszközeiden lévő csatlakozók alapján tudsz megfelelőt keresni... Vagy esetleg lerajzolhatod egy kis mórickaábrán, hogy akkor mi mivel van összekötve, te hova dugnád a tápot, hol milyen usb csatlakozó van stb, de ezt eddig is írtam, de erre nem reagáltál érdemben... A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
Lassabban! Egyszerre csak egy részletet rágjunk át. Odáig tiszta, hogy lesz egy erősítő, ami 5-24V tápfeszültséghatárok között működhet. Van vlami beépített hangszóró, ami elmegy mondjuk ...
Hány volt tápfeszültségig? Erre a feszültségre kell belőni a jelfogót. Ha a táp alacsonyabb ennél, akkor a jelfogó nyugalmi érintezőjén keresztül a beépített hangszórók működhetnek. Ha meghaladja ezt a feszültséget, akkor meghúz, és leválasztja a beépített hangszórókat. Egy három, vagy több áramkörös 10A kapcsoló nagyobb, és drágább, mint két tranzisztor meg a jelfogó.
Legyen 5V! Annyit kapna a mobil töltőről is, de igazából kérdéses, de ha meg lehet oldani potméterrel, vagy nem bonyolult átszámolni, akkor utólag is lehet variálni. A legtöbb ilyen kis szappantartót még erre se nagyon merném rátenni, márpedig a cél, hogy kicsi legyen, mégse magas éles hangú. Szóval hangfal még nincs, de szeretném eltervezni, hogy mi kell hozzá, mennyire bonyolult, mennyibe kerül, mekkora, hogy kössem össze, hova tegyem, meg ilyenek.
Szerbusztok. Az volna a kérdésem hogyan tudnám megoldani,hogy egy CB antennrol két rádiót használjak. Néztem a gyári átkapcsolot de az nagyyondrága. majorka.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
Egy közönséges kapcsolóval is átkapcsolhatod, csak a kapcsoló és az antennacsatlakozók között minél rövidebb vezetékek legyenek. A 27 MHz még nem annyira magas frekvencia, koax relé nélkül is lehet kapcsolni.
Ez ugyan egy három állású kapcsoló, de hasonló két állásúval is meg...ldani. Itt pedig egy három antennához alkalmas gyári antennakapcsoló belseje, láthatóan nem egy űrtechnika: A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
Aszt hiszem félre értettél. Én egy atennárol akarok kétrádiót müködten köszi.
Szerintem nem értettelek félre, az antenna kapcsoló oda-vissza működik. Mindegy, hogy a csatlakozóra antennát vagy a rádiót csatlakoztatsz. Lehet egy rádióval 2 antennát is használni, és lehet egy antennáról két rádiót is (de nem egyszerre persze). (Ha egyszerre akarsz egy antennára két rádióval adni, azt két CB rádióval nem lehet. Különböző sávú rádiókkal megoldható, de nem egyszerűen.)
Ipari körülmények között azért nem alkalmazzák, mert a különféle lisztjavítók és adalékanyagok optimálisra állítják be a tésztát (a végeredmény más kérdés). Az összes, általad felsorolt tényező valóban mind befolyásolja. Hűtőben is megkel, csak lassabban, mondjuk 24 óra alatt. Gyanítom, hogy oda már ezred pontosságú / / kellene, hogy nyomon lehessen követni a változást.
Ha azt mondod, hogy építhető, akkor körülnézek környezetemben szakember terén. Köszönöm.
Mindenesetre töltőről kipróbálva 25W-os hangszóróval jó volt egy PBTL erősítő, a terv szerint SE-be lesz kötve, gondolom, elvileg a fele akkora teljesítmény nem hallatszik feleakkorának, TPA3116D2 adatlapja szerint olyan 5W-ot adhatott le 5V-on, ez meg akkor sztereóba gondolom 2,5W ad egyre. De az a minimum cél, hogy az 5V-ot kibírja. Amúgy nem tudom mennyivel érdemes túlméretezni a hangszórót. A DVD lejátszóm 200W 40W táppal, a Genius sw-g 2.1 3000 70W táppal 70W.
Ha nem találsz szakembert erre a feladatra ne lepődj meg, nem egyszerű dologról van szó.
Pontosabban lehet egy antennára két azonos sávú adót kapcsolni, de az aztán tényleg nem egyszerű feladat. Készen is lehet kapni, aranyárban, vagy még drágábban, asztalsarkán pedig kivitelezhetetlen.
Kiegyenlített hibridet kell készíteni, és nagyjából felezi a teljesítményt.
Sziasztok!
Attól tartok egy nagyon amatőr kérdésem lenne. Belenéztem egy hálózatról és elemről is üzemeltethető rádióba és egy valamit nem értek. A hálózati transzformátor szekunder oldaláról két (piros) vezeték megy a diódák és az elektrolit kondenzátor elé, ez tiszta. Egy másik vezeték az elemek pozitívjáról a diódákat megkerülve csatlakozik a NYÁKra, ezt is értem. Egy további vezeték megy a NYÁK-ról az elemek negatív pólusára, ez is érthető. De amit nem értek az az, hogy ugyaninnen, miért megy egy eltérő színű (fekete) vezeték a hálózati trafó szekunder oldalán lévő harmadik kapocsra. Mi ez a harmadik kapocs? A rádió egyébként II. év osztályba tartozik, tehát a dugvillán nincs földelő érintkező. Előre is köszi a válaszokat
Két diódás egyenirányító a trafó szekunder tekercsének középmegcsapolásával.. Bővebben: Link
A "hőtermelődést" nem a hőmérséklet jellemzi, mivel azt erőteljesen befolyásolja környezet hőmérséklete is, ami változó. Ehelyett a hőmérséklet deriváltja és/vagy gradiense sokkal jobban tükrözi a hőfejlődést. Ezek megjelenítéséhez és kiértékeléséhez tökéletes az általam korábban linkelt Pico gyártmányú eszköz.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a váltóáram esetében mindig van-e fázis és 0? Vagy ez csak a hálózati áramra jellemző? Azért kérdezem, mert egy öntözés vezérlőt szeretnék beüzemelni, és az 24V váltóárammal kapcsol mindent, nekem viszont egyenáramú a szilárdtest relém, ami a szivattyút kapcsolja. MÁSRÉSZT a szivattyút szeretném kézzel is kapcsolhatóvá tenni, egy kapcsoló megnyomásával. Így a szilárdtest relé kaphat váltóáramot a vezérlőtől és kaphat váltóáramot közvetlenül a tápról is, kapcsolóval. Mindkettőt egyenirányítani kell. Arra gondoltam, hogy a kapcsolót az egyenirányító elé teszem, így egy Gaetz híd is elég. De a kapcsolót a fázis ágra kellene tenni, ha van olyan. de nem tudom van e, a fázisceruzát meg nem tudom használni 24Von. Idézet: Nincs. Attól lesz fázis a fázis és nulla a nulla, hogy a generátor oldalon az egyik pont össze van kötve a földeléssel, ez lesz a nulla. Ennek érintésvédelmi szempontjai vannak, 24 V~ esetén érdektelen a dolog. „a váltóáram esetében mindig van-e fázis és 0?”
Szerintem túlgondolod ezt a kábel kérdést, ez egy egyszerű Y kábel, minden 2,5"-os külső házhoz ilyet adnak. A HDD panelra fel tudom rakni a tápcsatlakozót, meg a diódát, azért kérdeztem, mert hátha valaki okosított már hasonló elektronikát. A képen a teljes probléma látható, a box, meg a külső hdd.
Ugye most a box tápálálná a hdd-t, de valami miatt kevés a manna, és mivel a box-on négy usb van, gondolom, hogy a tápot azért ennek függvényében méretezték, egy hdd- csak nem tudja túlterhelni. Ezért gondoltam, hogy a tápot csapolom meg egy usb aljzattal, mert így nem kell még egy táp a hdd-nek.
Csinálj egy ilyen kábelt: USB external power
A te esetedben a jobb oldalon nem USB hub lesz, hanem csak a HDD önmagában. A Vcc-t (+5V) meg kell szakítani. A képen egy védő diódával be van kötve az is. Elvileg működnie kell nélküle is (szakadással). |
Bejelentkezés
Hirdetés |