Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
A Saleae 8 azért jó, mert ismer sok protokollt (soros, SPI, I2C stb,), szépen kiértékeli a biteket. Én most rendeltem egy 100MHz-es 16 csatornásat is, mert nagyon megszerettem. A S8 egy-két ezer, a 100MHz-es majdnem 10, de szerintem megéri, ha 80MHz feletti MC-vel szeretnél dolgozni, szinte nélkülözhetetlenné teszi magát...
Tényleg jók az olvasottakból kiindulva.Nekem logic8 -asom van,már majdnem 1 hónapja,de még nem volt időm kipróbálni.De majd lassan nekiállok,csak még be kell fejeznem a tervezett 3-4 tesztpanelemet.
![]()
Letévesztettem a képet.... Az SPI -t akartam mutatni igazából...
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2017
A mellékletben a C# "párjának" részlete. Az első eljárást a RUN gomb indítja, a másodikat egy timer hívogatja, amíg meg nem jön az adat.
Ha szerethetően handy cucc, valószínűleg előbb-utóbb az én eszköztáramban is benne lesz. Az eddigiekben barkács cuccot használtam arra, amire kellett. Nem olyan rossz egy ubw32-t dedikálni sem, amíg egyszerre csak egy dologra kell figyelnem, ergo megengedhetem magamnak a luxust, hogy külön vezérlő programot írjak a teszter eszközbe. Ha azt nem engedhetném meg magamnak (merthogy nincsen idő semmire), valószínűleg kiesnének a barkács megoldások.
Apropó az 1-2 ezer milyen pénznemben? Én ezt találtam árlista gyanánt.
Rákerestem google pajtással "PICkit 2 Sychron Serial Tool", de nem jutottam el annak a project-nek a weblapjára. Saját barkács cucc?
Így keresd: Saleae 8ch 24MHz logic analyzer
Nem kell olyan messzire menni ... Bővebben: Link
Szeretnék makrót írni (MPLAB-X, XC32), és az a kérdésem, meg tudom-e valahol nézni, mire fordul? Van-e más lehetőség, mint hogy "debug"-ra fordítok, és az assembly lista - persze a "C" sorokat nézve?
Találtam egy ilyet is: Bővebben: Link eszetlen árkülönbségek vannak.. Találtam free shippinggel is: Bővebben: Link Elgondolkodom majd rajtuk, a tippet köszönöm.
Csak a tisztanlatas miatt, a makro nem fordul semmire, csak atmegy a C elofeldolgozon, ami kifejti azt. Ugy lehet megnezni, hogy a C forditot (a gcc-t) -E opcioval inditod el. Hogy ez mplab-x kornyezetben hogyan tortenik, azt pontosan mar nem tudom, de evekkel ezelott csinaltam ilyet vindozon, terminalbol elinditva a forditot. Ilyenkor a terminalba kiirja az elofeldolgozon atment forrast, azaz latod, hogy makriodat hogyan fejtette ki az elofeldolgozo.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2017
Egy régebbi hozzászólásodra "válaszolok", mert ahhoz passzol.
Végre sikerült beállítani, hogy ne kelljen a közösre tervezett headereket minden azt használó projektbe bemásolni. Még két helyre be kellett állítani a saját include könyvtárat, az "xc32-g++", és az "xc32-ld"-hez is.
1. Jogos a megjegyzés, megint pongyolán fogalmaztam.
![]() 2. Működik is meg nem is a "-E" opció. Keletkezik megfelelő lista a projekt egyik alkönyvtárában, viszont valamiért hibás lesz a fordítás. Sajnos nem értek hozzá, így nem tudtam elérni, hogy mindkét dolog egyszerre jó legyen.
Mit ertesz azon, hogy hibas lesz a forditas? Ha a -E opciot megadod, akkor nem forditja le a forrast a fordito, csak atnyomja az elofeldolgozon es megall.
OK! Értem. Mint említettem, sajnos nem értek hozzá, a minimális angolommal sokszor csak tapogatózom, próbálkozom. Az "output" utolsó sora ez: "BUILD FAILED (exit value 2, total time: 569ms)", ebből következtettem.
A lényegen végül is nem változtat, a -E opcióval meg tudom nézni, hogy mire fejti ki a makrókat, ha sikerül úgy megírni, hogy jó, törlöm a -E opciót.
Egy kérdés a plib-bel kapcsolatban. Nem emlékszem biztosan, de úgy rémlik, valamikor régebben olvastam, hogy a makrókat vagy a függvényeket érdemesebb-e használni? Most meg nem találom, vagy eleve rosszul emlékszem, és nem is volt ilyen írás.
Példaként mondjuk melyiket érdemesebb használni, PORTSetBits függvényt, vagy a PORTBSetBits makrót?
Ha több soros a makró, akkor több helyet foglal, viszont gyors, a függvény kevesebb helyet foglal, viszont lassabb. Neked kell tudnod mikor melyiket használod.
Megnéztem a PORTSetBits fv. source file-ját nem rossz fv. nem fogsz vele sokat veszteni.
Én is valami ilyet barkácsoltam struct-al ami adott register címre hivatkozik és így mondjuk csinálok egy olyan struct-ot, hogy RA0 és így az RA0 a class-okba nekem hordozható. Kicsit az Arduino-hoz hasonlóan, de annál sokkal jobb ![]()
Amennyire emlékszem előző felírásokból, többen is foglalkoztok a topic-on nagyobb felbontású színes grafikus kijelzők pic-hez kötésével. A rövid kérdésem hozzá pár link lenne, miket találtatok handy cuccnak?
PIC vagy TFT érdekel? Van egy PIC TFT-s topic (Bővebben: Link)...
Olvass vissza, pontos kijelző típus és PIC típus is van említva.
Napok óta guglizok, leírásokat próbálok találni a makrózásról. Amit meg tudtam csinálni:
Azt nem tudom megcsinálni, és a talált leírásokból azt sem tudom kiokoskodni, hogy nem lehet megcsinálni, vagy csak én nem tudom a következőt:
Azt valószínűleg azért nem tudod megcsinálni, mert logikailag is eltérőek. Az egyik esetben egy függvényed van 1 bemenő értékkel, a másik esetben meg 2 bemenő értékkel. Kicsit nem stimmel a paraméter szám. Ha meg is csinálod, egy illogikátlan valamit kapsz. De ha mégis jó lenne neked az bármire, tessék egy tipp:
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2017
Ilyen formában valóban nem ér semmit, de ezek szerint másképp meg nem lehet megcsinálni. Kár. Itt nem írtam be újra, de ehhez is tartoznak az előző, működő példa kezdő sorai. A cél az lenne, hogy az általánosnak szánt program részekbe (most épp karakteres LCD kezelés) ne legyenek fixen beégetve a lábak. Hogy kell-e olyan, ahol több lábat lenne jó egyszerre megadni, még nem tudom, csak gondoltam, ha meg lehet csinálni, miért ne.
Meg lehet csinálni, nézd meg a harmony-ban hogyan csinálják. Annál egyszerűbben nem lehet, mert akkor ők is úgy csinálták volna. (De lehet, hogy nem értem mit akarsz...)
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2017
Preprocesszor tippnek: Bővebben: Link
A macrok felé kezdtél el kacsintgatni, de nem biztos, hogy szeretni fogod őket. Néha segítség, de ha túlzásba viszed a felhasználásukat, az átláthatósági és újrahasznosíthatósági álom programozói rémálommá válik végül. Jobban járnál konkrét kibontott és rendesebben kommentelt program részletekkel 8 biten, vagy függvényekkel 32 biten.
Nem PIC, de ebben a tutorial-ban találsz egy csomó makrózást LCD-vel kapcsolatban.
Bővebben: Link
Én ilyen módon szoktam megoldani (C18-al kicsit máshogy kell, mert az nem eszi meg ezt):
|
Bejelentkezés
Hirdetés |