Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv Mindenkinek!
Hozzám került egy RFT Robotron RR1022 keletnémet rádió. Már van nálam egy ilyen, végerősítőnek és hangdoboznak használom (telefonról megy bele az internetrádió), kicsi, kellemes hangú könnyen hordozható készülék. Emiatt arra gondoltam, hogy ezt is életre kelteném. Ez viszont sajnos részt vett egy lomtalanításon, így külső esztétikai sérülésein túl valaki kitépte belőle a hálózati transzformátort (pótolható), illetve sajnos a végerősítő IC (A210K) szét van robbanva a közepén. Mivel A210K IC-m nincs itthon, így a raktáron lévő tda2030-ra gondoltam. Az alábbi módosításokat hajtanám végre: A210k 12es láb -> tda2030 4-es láb (output) A210k 8s láb -> tda2030 2-es láb (input) A210k 1es láb -> tda2030 5-ös láb (+) A210k 10es láb -> tda2030 3-as láb (-) A210k 6os láb -> tda2030 1-es láb (inv input) Kell még valami mást tennem?
Szia! A TDA2030-nak a az 1-es láb a bemenete és a 2-es a visszacsatolás, amit neked kell kiépítened. Erre példát ad az adatlap.
Úgy nézem a TBA810 lenne a megfelelő helyettesítő Bővebben: Link.
Köszönöm, úgy hozta az élet, hogy ma Pápára vetődtem, ahol egy kis boltban kaptam A210k-t 500 forintért, így az átalakítás elmarad, egyszerű csere fog történni.
Az IC csere sikerült, külső tápról tökéletesen működik a gép. Abba kérnék segítséget, hogy hány voltos a tápja (jelenleg 9V-ot engedtem rá), mert sajnos azt a részt kivették belőle. 21-24 pontokra készítenék egy új tápot, 12 V-os vajon jó neki? (Rádióként nem fogom használni)
A 21. pont alatt kb. 1,5cm-rel 16,7V-ot írnak a mérőponton. De szerintem 12V-ról is elműködik, maximum nem lesz akkora a teljesítménye.
9V-ról is megy, ezek szerint 16,7-et kellene neki adni. Ilyet nehéz találnom itthon, főleg a standard feszültségekre van bontott anyagom (12V, 9V, 6V), lehet kap 12V-ot helyette
A 12 V-os tápegység teljesen jó lesz hozzá. Ezt az IC-t, de a TBA810AS -t és a TDA2003 -at is hordozható elemes készülékekbe és autórádiókba építették be.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2017
Szia! Úgy nézem a TDA1521 utáni betűk a gyártónként változó tokozást jelzik, a lábak funkciói megegyeznek.
Sziasztok. Megépítette már valaki highand négy IC-s KAPCSOLÁSÁT?
Sziasztok!
Építenék magamnak erősítőt. Van egy 150W-os erősítőm ami egyenirányítás után lead 2x20V-ot. Arra gondoltam először, hogy TDA2050-ből csinálnék neki erősítőt, így kijönne belőle kb 20-25W 8 ohmon. De most arra gondoltam, hogy hidalnám. Elbírja ez az IC a 8 ohmos terhelést ekkora feszültségen? Ha jól számolok akkor így kb 50-60W-ot kéne leadnia.
Szia! A híd 8 Ω-os terhelése megegyezik az alapkacsolás 4 Ω-os terhelésével. Nyugodtan építheted.
Erősítő helyett trafót akartam volna írni.
Az 50W akkor kb helytálló?
Igen, 50 W körül várható a teljesítmény.
Gyorsan összedobva a nyáktervet, ez így működőképes lehet?
A 3-as és az 5-ös táplábak közvetlen közelébe vinném a szűrőkondikat, mert ez az elrendezés már több kollégának okozott gerjedést.
A teljesítmény- és a jelföldet teljesen szétválasztanám ugyan ezen okból, ettől a brumm is elhanyagolható mértékűre csökkenne.
A te tervedet sűrítettem kicsit összébb. Az a baj, hogy el kell férnie ekkora helyen.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2017
Ezt akkor elszúrtam, mert a jobb oldali kimeneten rövidzár van és a szűrés nem kap testet.
Javítva. Ha így jó, akkor holnap maratom is ki, hogy ki tudjam próbálni, először 2030-al.
Ezeket szabad szigeteletlenül feltenni a hűtőbordára? Gondolom mindegyik azonos potenciálon van, így ha a borda nem ér semmihez nem kéne semmi bajnak lennie.
A hűtőzászló a negatív tápon van, a békesség kedvéért tennék alá szigetelőt.
PC tápról, meg 2030-al kipróbálva eddig minden rendben.
(Próba erejéig azért volt rajta hűtés)
Nem vagy kispályás! Tegnap még csak rajzolgattad, ma meg már szól az asztalon! Szép a panel is. Mancs ment
Köszönöm!
Nem sietek vele pedig, mert ráér az egész 2-3 hétig még, mire megjönnek a 2050-esek. Ebay-esek úgyhogy kíváncsi leszek rájuk, bár eddig amiket rendeltem onnan TDA ic-ket eddig mind eredeti volt. Az alkatrészeket próbáltam egyvonalba tenni, hogy azért jól is nézzen ki.
Egyáltalán rá merjek adni 2x20VDC-t ezekre? Elvileg ezek a 2030A-sok bírják az adatlap szerint.
Az "A" jelű elbírja, 6-8 Ohm-mal terheld!
Üdvözlet!
Az nagyon gáz ha tda2030 szimpla tápos ami 35v-ról üzemelne de a kimeneti csatolót csak 25v-os tudok beletenni?
'Határeset'...Elviekben fél tápfeszültség ( ~17V ) van a kimeneten, de ha valami hiba folytán kiül a táp ( 35V ) a kimenetre, akkor olyan furcsa sercegő-fortyogó állapot következik, majd ha nem szakadásba megy át az elkó, hanem rövid zárba...a tápfeszültség kint fog 'csücsülni' a hangsugárzón. Megéri kockáztatni?
Sziasztok!
Elkészítettem ezt a kis erősítőt. Az a gondom, hogy külön-külön próbálva és hídba is csak pár másodpercig működik, aztán csend. |
Bejelentkezés
Hirdetés |