Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Mit nem szabad!? (kezdőknek se)
Alapból nem hiszünk a kapcsolóknak. Beéghet a kontakt, valaki átkötötte, stb. Találkoztam már olyan automata kismegszakítóval, ami lekapcsolás után tovább vezetett mert szét volt esve a belseje. Volt olyan villanyszerelő akit egy hibás hálózaton a NULLA rázott meg. Hiába áramtalanított a kismegszakítóval, valahogy feszültség került a nullvezetőre, és csúnyán megvágta. Mindig mérünk nem egyszer, legalább kétszer! Egy készülék csak akkor tekinthető feszültségmentesnek, ha a csatlakozódugóját a konnektorból eltávolítottuk. A hálózati feszültség nem játék. Akinek nincs tapasztalata vele, az ne végezzen szerelési munkát a 230/400V-os hálózaton. Ez nem a kezdők területe. Aki még soha nem épített elektronikát az elemről, vagy gyári biztonsági tápegységről dolgozzon. Kedvencem amikor azt mondják egy kezdőnek, építsen egy tápegységet magának, mert szüksége lesz rá.
Ha már villanyszerelés. Van egy ,,kedvenc" szerszámom ezen a területen. A fázisceruza. Mérésre alkalmatlan, láttam már belőle párat, de bizony volt olyan amivel egy elemhez nem mertem volna hozzáérni, nem hogy a hálózati feszültséghez. A legtöbben lévő ellenállás alkalmatlan arra a feladatra amire beleépítették. Apám villanyszerelő, neki van egy profi fázisceruzája, abban magas átütési szilárdságú ellenállás van (pedig amúgy érintésmentes fáziskémlelő). Ezekben az átlátszó izékben egy egyszerű általános célú ellenállás van szinte csak bedobva. Apám feküdt már elosztószekrény előtt, mert egy ilyen bóglibb fázisceruzában átütött az ellenállás. Hogy ezt miért írtam le? Egy kezdőnek kell tudni, hogy egy olcsó ,,piaci" fázisceruzával nem tapentoljuk a konnektort, mert hamar baj lesz belőle. Mondjuk mással se nyúlkáljon egy kezdő a konnektorba. Azt hagyja meg a szakembereknek. És ne bízzon meg abban sem, hogy műanyag. Engem 3 éves koromban úgy megvágott a konnektor amikor belepiszkáltam, szólni sem tudtam (csak bőgni). De nem én voltam a hülye! Én műanyaggal nyúltam bele, az volt a marha aki fémtartalmú festékkel kente be a műanyagot, az meg így vezetett. Bocsánat, kicsit hosszú lett.
Némely készülék a konnektroból való kihúzás után is tartalmazhat olyan alkatrészt,melyben nem kicsi feszültség van. (pl.:pufferkondenzátorok)
Az az anyag, amit a zseblámpák foncsorjának fényezésére szoktak használni, az is vezezi az áramot. Volt egyszer egy fázisceruzánk, amivel ha a fázist mérted, akkor megcsípett. Nem nagyon, csak kicsit. Megmértem multiméterrel: 50 valamennyi volt volt rajta, 230-as hálózatot mérve. Mondom ez kuka, mert ha belemérünk a 400-as hálózatba, az nagyon szerencsétlen lesz.
Bocs, én hálózati feszültségben gondolkodtam most, de igazad van, köszönöm a kiigazítást. Tipikus példa a kapcsolóüzemű tápok. Én egyszer kaptam akkorát egy PC táptól, a fene gondolta, hogy az egyik hűtőbordára kirakja a feszültséget, én meg bekapcsolt állapotban hozzáértem, persze pont előtte mondtam havernak (ott állt mellettem), hogy óvatosan kell ezekkel a tápokkal bánni, mert rúgnak.
Én a fázis ceruzát egy dologra használom, csavarhúzónak tökéletes. Fáziskémlelésre ott az SN-1-es kombinált fáziskémlelő.
Mi feszültségkémlelőnek nevezzük ezt az eszközt, lényegesen jobb bármely fázisceruzánál. Aki villanyszerelő, meg állandóan szerel, annak érdemes beszerezni egy jobb fajtát. Feszültségkémlelő
Egy ilyen 400V-ig használható. Nomeg kikapcsolás-kisütés, földelés után feszültségkémlelés kell következzen. A témánál maradva: nem csak kezdőknek kell így szerelni.
Apámnak fázisceruzaként olyan van, biztos ismered átlátszó türkiszkék és nem kell közvetlenül hozzáérni a fázishoz, hanem a drót szigetelésén is átjelez, sőt ha nincs mélyen a vezeték a falban még azt is jelzi. Fáziskémlelőnek SN-3-ast használ. Én meg a régi Csehszlovák SN-1-est.Ezt.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
Mindkettő egész jó ketyere, bár szívesen megkergetném úgy 1500V-on, szigetelési ellenállás mérés keretein belül.
Az SN-1-esem lehet fennakadna a rostán, 25 éves elmúlt, ennyi idő alatt már romlanak a szigetelési ellenállás értékek, de jobban bízok benne mint a piacosban. Használni is jobb. Mivel a glimm mélyen ül a dobozban árnyékban van, napon is lehet vele dolgozni, az átlátszóakkal csak kukk sötétben lehet dolgozni.
Viszont hogy témánál maradjunk, átolvastam a témát sok okosság van leírva, de egy fontos dologról nem volt szó. Nem elektronika, de szorosan kapcsolódik az elektronikához és a hobbinkhoz. Balesetvédelem a műhelyben. Rengeteg helyen le van írva, védőszemüveg, kesztyű, zárt cipő stb. Viszont kevés helyen emlegetik a megfelelő ruházatot. Pedig ez az egyik legfontosabb a műhelyben. Persze az adott munkafolyamattól függ az, hogy milyen védőruházatot használjunk. Például hegesztéshez nem jó a gumicsizma meg a strandpapucs. Minden munkához (főleg az aki sok területen dolgozik (nem hektárban)) a legjobb a nem műszálas, nem gyúlékony ruha. Marha rossz dolog amikor a sarokköszörűből előtörő szikra meggyújtja a műszálas trikót, nadrágot. Hegesztésnél pláne. A jó munkaruhának amellett hogy zártnak kell lenni, nem szabad, hogy ,,lifegjenek" a részei, mert egy forgógép elkaphassa. Nem szabad, hogy a zsebek túl tágak legyenek, mert elakadhat valamiben. Hegesztésnél sokan csak arra gondolnak, felveszem a hegesztőpajzsot oszt jól van. Ott is fontos a ruházat. Hobbi körülmények között az azbeszt előke nem is fontos annyira, de a hosszú ujjú felső és hosszú szárú nadrág elengedhetetlen. Az erős ívfény leégéshez, bőrrákhoz vezethet (persze nem egy két perc alatt). Sok kezdő nem gondol rá, hogy forgógép használata közben (köszörű, eszterga, állványos- illetve oszlopos fúró stb.) nem viselünk kesztyűm, mert a gép elkaphatja és seperc alatt oda van pár ujjunk. Munka közben nem viselünk nyakláncot, gyűrűt, karkötőt stb. mert a forgógépek elkaphassák, elektromos szerelésnél jobb esetben zárlatot okoz rosszabb esetben agyonvág a nagyfeszültség. Akinek hosszú a haja az hordjon sapkát. Anyuméknál az ipariban volt olyan lány akit megskalpolt az eszterga, elkapta a haját és letépte fejbőröstül. Ez se lett valami rövid. De nem baj,mert fontos. U.i.:Nem írtam le mindent, de ez egy olyan téma amiről köteteket lehet megjelentetni. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2015
Üdv.
Elnézést, hogy beleszólok, csak olvasgattam itt... és egy picit fájt... Gondolom, csak elírtad véletlen. Fázisceruzáról írtál, amin a 230-nál 50-valamennyi voltot mértél, és mi lesz 400V-nál? Mi lenne, ugyanaz. Gondolom, Te is tudod, hogy a 400V a két fázis közti fesz.különbség, egy-egy fázist mérve - fázisceruzával mást nem lehet - bármelyik fázis "csak" 230V. Egyébként nagyon igaz, főleg tápfesznél, én ha kihúzom a konnektorból, még félek hozzányúlni (illetve rettentő óvatosan), egy idő után rámérek a pufferre, és ha már nincs rajta, csak akkor kezdem forgatni, meg FŐLEG! forrasztgatni!
Ha ezt én személyesen látom, biztos leveregetem a csempéket a fejemmel a falról!
Amúgy szerintem ez egy infravénásan kávézaccal működő kütyü
Sziasztok. Végigolvastam itt a dolgokat, de azt hiszem, talán ezt még nem írta le senki. A legutóbbi esetem tanulsága az, ha kísérletezel valamivel, bármennyire deszkamodell is még az, nem szabad azt elkövetni, hogy egy szál dróttal nyúlkálok a sokérintkezős csatlakozóba, azzal indítgatom az áramkört. Véletlenül összezártam a csatlakozón olyan pontokat, amiket nem lett volna szabad szerencsére törpefesz. dolog volt, de akár tízezres nagyságrendű károkat okozhat egyes drága alkatrészek leégése, a füstölés. De adott esetben még nagyobb is lehet a kár. Soha ne sajnáljunk, még próbára sem, legalább egy kapcsolót beépíteni, vagy a véglegeshez közeli állapotban rögzített dolgokkal próbálgatni egy áramkört, mert az egy szál lecsupaszított vezetékkel való nyúlkálás néha balesetet, jobb esetben is költséges füstölést okozhat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
Sajnos lett ej újabb tapasztalatom ami szervesen is kötődik az elektronikához.
Saját magamon tapasztaltam egy burkolatlan házi műszerész esztergagép segítségével sajnos elvesztettem a bal kezem kisujjának az utolsó percét körmöstől. Tanulság Ne bízz abban hogy Nem fogsz a fogaskerekek közé nyúlni. Lehet hogy úgy állsz hozzá de ha belekezdtél el fogod felejteni és megesik a baleset.
Nem egy karácsonyi kacagós történet. De legalább tanulunk belőle. Jobbulást!
Jobbulást. Én egy ilyen masinával vágtam le a jobb középső ujjamból egy darabkát. Bizony nagyon oda kell figyelni és néha az sem elég.
Hehe,
Engem is 5-éves koromban rázott meg először, azóta sem tudom lerázni magamról!
A kép, már nem elérhető, de én csak faipari gépekkel daraboltam magamat... Körfűrész, láncfűrész, /13-öltéssel rakták össze a vállam, de varratszedésre, már volt oldalcsípőm, csipeszem, a fene sem vissza! / fűnyíró.... Sem flexel, sem más vasipari géppel nem történt hasonló. Talán, mert apám , mindenképp erdészeti iskolába akart íratni, én meg nem hagytam magam!
Ha magasfordulatú géppel dolgoztok, mindig ellenőrizzétek le inkább 2-szer a befogott fej stabilitását. Nemrég egy Dremelnél fordult elő, hogy belefogattam egy kefefejet, belenyomtam a patronba, aztán ráhúztam a szorítócsavart. Mivel jónak tűnt érzésre, ígyhát indítottam, max fordulaton a gépet. Az eredmény a következő volt: Induláskor egy csattanás, a fej kirepült a gépből. Miután megtaláltam a földön, l alakban meghajlott a szára úgy, hogy ezt többet nem lehet használni. Engembaj nem ért, mert úgy tartottam a gépet, hogy magamtól elfelé állt a tokmány, de mi lett volna, ha pl. más helyzetben áll?
Mint utólag kiderült, belecsúszott ugyan a patronba, de nem annyira, mint kellett volna, egy mérettel nagyobb patront igényelt az a fej.
Ha elkap is semmi, mert volt rajtad ugye szemüveg/félálarc. Cnc vel viszont a "tuning" 8 as patron ER 11 be plusz nem rögzített anyag tud rombolni nagy fordulaton.
Okosság, menetfúrás csak szemüvegben, még kézzel is főleg kezdőknek, menet mélység előtt visszahajtani ha zsákfuratról van szó mert törik mint a ropi persze csak az amelyik minőségi amivel 10.000 menet se akadály de persze befeszíted egyből kuka.
Sziasztok.
Apró szösszenet a szakikról és a kábelekről. Már hétfő óta nincs internet az iskola tanműhelyében. Szóltak a "megfelelő" embernek, aki ma ki is jött. Az iskola épület és a műhely épülete között wifi kapcsolat van, a két antenna a tetőkön van elhelyezve, jó rálátással. A kiérkező szaki felment a tetőre, mikor lejött közölte, hogy el van rozsdásodva a tartókonzol, az antenna burkolata szét van mállva stb... Ki kell cserélni az antennát ("tányért"), a routert, mindent. Na mink is felmentünk a tetőre (4 szint magas épület, lapos tető élmény volt ebben a magasban ). Hát amit láttunk... Ha ott lett volna a szaki biztos megverjük. A tartókonzol csillog villog semmi baja, az antennának sincs baja. Vittünk fel egy laptopot, rákötöttük közvetlenül a routerre, ott volt net. Semminek semmi baja! De a szaki meg akarta vetetni az újat. Nézelődünk a tetőn, hogy miért nincs net, mi lehet a hiba. Egyszer csak megakad a szemem az UTP kábelen. Furcsán ezüstös színe volt. Le volt róla mállva a külső szigetelés! Pár méterrel arrébb méter hosszan még az árnyékolás is lemállott, be volt repedezve a belső erek szigetelése. Zavarvédelemnek, hullámimpedanciának lőttek. Persze a kábel minden esőben beázott, eloxidálódott a réz. Aztán meg miért nincs net. Holnap ki lehet cserélni a kábelt. A tapasztalat: 1. Mindenféle botcsinálta szakiknak nem kell hinni, mindig ellenőrizzük (ha tudjuk), hogy igazat e mond és nem csak lehúzni akar minket. 2. Nem UV álló kábelt nem teszünk a napra, mert pár éven belül elporlad.
Csak érdeklődve kérdezném, ha értetek hozzá, akkor minek kellett a "szaki"?
Szerintem náluk nincs Kelebesberg szaki ellátó és fizető...
Nem tudom, én csak diák vagyok, nem látok bele az iskolára vonatkozó szabályokra. Sajnos elég bután vannak itt Felvidéken ezek a dolgok szabályozva. Rengeteg számomra logikátlan szabályozás van központilag, de ebbe nem akarok belefolyni, mert nem értek hozzá.
Feltételezhetően a háztetőre (mégha lapostető is) nem szívesen engednek ki tanulókat.
Ez maximálisan érthető is, csak aztán valahogy mégis a tetőre mentek a tanulók...
Lehet. De akkor ennyi erővel a festő tanulókat meg nem lehet felengedni az állásra, mert még leesik. A villanyszerelők meg nem gyakorolhatnának mert még megrázza a villany.
De nem is azért mentem ki a tetőre, mert azt mondták, csak követtem a mestert. Kíváncsi voltam, de annyira hülye nem, hogy leessek.
Megnyugodhatsz, rajtam kívül nem is volt kinn más tanuló. El is zavarták volna őket.
Én nyugodt voltam eddig is. Tudod, vannak ilyen utolsó mondatok: " Kíváncsi voltam, de annyira hülye nem, hogy leessek."
Az mit jelent, hogy "csak követtem a mestert"? Vele mentél fel? Utána mentél fel? Egyedül? "Rajtam kívül nem is volt kinn más tanuló. El is zavarták volna őket". Miért, neked van külön engedélyed erre? A topik címét olvastad?
Imént még többes számban írtál: "mi(nk) is felmentünk", "biztos megverjük", "rákötöttük"; vagy ez csak fejedelmi többes? Utána mentél fel, -követve az útvonalat-, miután lejött?
Amúgy a hülyeség (szabályok) máshol is jellemző. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2017
Nem fejedelmi többes, mi vagyis a mesterek és én.
Kb. egy méterrel követtem, kivéve a létrán, mivel azon egyszerre két személy nem tartózkodhat. Ronin: Igen, van külön engedélyem. Nem papír alapú, hanem az, hogy magasabb tapasztalattal rendelkezem, mint a többi diák. És ez nem önjellemzés, hanem mások által megformált vélemény! Sajnos tapasztalatból mondom, hogy korombeli diáktársaim meggondolatlanok, hiába dolgoznak veszélyes környezetben (lássuk be, egy gyárhangár teljes egésze az), nem figyelnek, nem vigyáznak sem a saját sem más épségére. Lökdösik egymást, cukkolják a másikat (Úgy sem mered megcsinálni!) stb. Az eredmény gyakran baleset. Néha teljesen úgy viselkednek mint az óvodások. Amúgy megnézném azt a szerencsétlent aki egy 50x30 méteres vasbeton tető közepéről képes leesni, úgy, hogy körben egy majdnem 1 méter magas és 40cm széles beton "fal" van. Erről csak készakarva lehet leesni. Ha háromszög tető lett volna nincs az a pénz amiért felmegyek. Tegnap volt egy egész épületre kiterjedő feszültségmentesítés is, mert munkát végeztek a hangár tápsínjein. Még a lekapcsolást el is tudta (volna) végezni a főmester, mert egy "centrál stop" feliratú gombot még meg tud nyomni, de hogy a RITTAL-os elosztószekrényt hogy kell kinyitni és a MODEION630-ast (630A-es minideon) hogyan kell visszakapcsolni azt csak nézte a hátam mögül. Ő még nem dolgozott ilyennel, én már igen! Erről beszélek amikor azt mondom, hogy van tapasztalatom. Viszont egy apró szösszenet ha már tapasztalatok, tanácsok. Mindenkinek, főleg kezdőknek mondom, hogy ha munkát végeztek (bármilyet) akár magasban, akár a földön ha egy pici bizonytalanságot éreztek akkor álljatok meg és gondoljátok többször végig (ezt amúgy is tanácsos elvégezni) a következő mozdulatokat. Ha bármiért bizonytalan vagy, akkor nagyobb eséllyel követsz el hibát, mint amikor biztos vagy a dolgodban. Van ahol csak egy kis füst száll fel a NYÁK-ról, de van ahol végzetes lehet egy apró tévedés, bizonytalanság. A "TALÁN JÓ LESZ!" mondat mindig rosszat jelent. Ha valamit nem tudtok mindig kérdezzetek, nem szégyen! Rosszabb az, hogy ha a partidon mindenki áll, csak te fekszel! A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2017
Nos erre csak annyit tudok mondani, hogy lehet bármilyen papír vagy nem papír alapú képesítésed, engedélyed mindezekre a dolgokra, viszont a tanáraid, mestereid elég felelőtlenek. Nem hinném, hogy csak azért mert te láttál, szereltél már olyat, van tapasztalatod, feljogosítana bármire. Ez az egész történet nekem kicsit a tulbuzgóságodról szól és pont ez az amitől a kezdőket óva inteném. Az igazi mesterek ismérve a szakmai szerénység. A tapasztalatod lehet, hogy megvan, ez meg majd idővel megjön.
Ne haragudj a személyes szavakért, de szerintem ha egy hasonló korú fiatal a soraidat olvassa, és rosszul méri fel a képességeit, még baj is származhat belőle. Mert az első bejegyzésből az jön le, hogy önjelölt hősként az iskola tetején mászkálva netet varázsolsz a műhelybe. |
Bejelentkezés
Hirdetés |