Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 48V DC-ből AC-t

Témaindító: ciw, idő: Feb 24, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) ciw hozzászólása Feb 24, 2010 /

Üdv !

Van egy 48V akku pakkom on-line töltővel, afféle DC szünetmentes egység.
Ebből szeretnék AC kimenetet csinálni.
A kimenet 21A -t tud leadni.

Próbálkoztam 555 és H híddal de sok kinlódás után kis terhelés mellett is eltűnik az AC feszültség a kimenetről. Üres járatban jó, de nem lehet terhelni.

Gondolom az 555 cucc helyett kéne egy kapcsolás ami komolyabb és kezeli a FET-ek vagy Tranzisztorok átkapcsolási idejét is.

Eddig a H hídban gondolkodtam, de ha van jobb megoldás, annak örülnék.

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) mate_x hozzászólása Feb 24, 2010 /

Szia!
Az 555-tel felépített kapcsolás csak annyi áramot tud leadni, amennyit az ic is képes leadni.
Tegyél utána egy nagy teljesítményű tranziszort! Úgy már biztos jó lesz.
Ja és ez négyszögjelet szolgáltat, nem szinuszosat.

Üdv.: mate_x
(#) klemo86 válasza ciw hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Egy ilyen kapcsolással meg tudnád oldani.
Nagyobb előtét kell a CD4047-esnek, a trafó primerjét át kell egy kicsit számolni, a szekundernek meg olyat tekersz, amilyen kell.
(#) ciw válasza klemo86 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Trafó felejtős, mert fölösleges és drága.
Durván 1kW.

Valami fet es cucc lenne jó, gondolom én.

mate_x:

Tranzisztort tettem utána, H híd.

De valamiért az sem volt jó, nem lehetett terhelni.
Valami kapcsolás kéne amiből ki lehet indulni.
(#) pako válasza ciw hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

PIC-ekkel mennyire vagy jóban? Én úgy oldanám meg, hogy FET-ekből építenék egy H-hidat, két alsó FET menne a 2 PWM csatornára, 2 felső pedig szabadon választott lábakra. A 2 felső FET átkapcsolásakor hagyni pár u.sec holtidőt. A 2 PWM csatornán pedig szinuszosan változtatni a kitöltést, a H-híd kimenetére, ha szükséges, egy LC filtert.
(#) ciw válasza pako hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

PIC az nem gond, ahogy tapasztaltam a tranyók kihajtásával van gondom, mert ugye npn pnp.
Láttam olyan H hidat amiben 4 db N csatornás fet volt, de az sem működött.
Nem értem, pedíg csináltam már pic-el nem egy meghajtást. Az egyik romániában egy kaszinó homlokzatán van 192 PWM csatornával.

Olyan min ha nem lenne elég fesz, vagy áram a tranyók nyitásához.
(#) pako válasza ciw hozzászólására (») Feb 24, 2010 / 4

Ha sima tranyókat használsz, akkor átlagban az NPN-eknek 5-6V, PNP-nek (-5)-(-6)V kell a bázisának, 2-3A-el. Tudsz nekik adni elegendő áramot, ezekkel a feszültségekkel? (Én ezt 7805+PNP; 7905+NPN párossal oldottam meg.)
FET esetén próbáld ki fet-meghajtóval. Amit én javasolok: MIC5011BM. Ezzel elég jó tapasztalataim vannak, H-hídban használtam, ami 4 db N-ch FET-ből ált. (IRF3205), tehát High-side módban is használható.
(#) ciw válasza pako hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Elég olcsó a fet.

Akkor ha jól értelmezem ehhez a cucchoz nekem 4 db FET és 4db meghajtó IC kell.

MIC5011BM hol kapható?

Köszönöm a segítséget, ez a megoldás már tetszik !
(#) pako válasza ciw hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Én egy kis szutyok boltban vettem, ott majdnem a duplája volt. De a zárt ellenállása, és a terhelhetősége miatt ez a FET éri meg szerintem a legjobban.
Örülök, hogy tudtam segíteni.

Beszerezhetőséget nem tudok mondani a FET meghajtóval kapcsolatban, egy fénymásolóból bontott nyákon találtam 8 db-ot. Talán az IR-nek is vannak High-side módban működő meghajtói, de ezt passzolom.
(#) Topi válasza ciw hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Használj helyette IR2104 -et. Az még kapható is, és olcsó. Maximálisan megfelel a feladatra. És nem kell belőle kettő, mint a MIC5011 esetén.
Mert egy IR2104-ben benne a Lo és Hi meghajtó.
(#) ciw válasza Topi hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Kössz Topi !

Ráadásul az IR2104 kezel deadtime-ot.
Godolom így már nem fordulhat elő, hogy a két FET szembekapcsoljon.
(#) padri986 hozzászólása Feb 25, 2010 /

Sziasztok! Valakinek lenne ötlete hogy hogyan lehetne a tl494est meg az IR2110 összehozni,Feteket szeretnék vele kapcsolgatni 50Khz-en
Mert nem tudtam IR2110 adatlapján elmenni
(#) ciw hozzászólása Márc 3, 2010 /

Üdv !

Valaki nemtudja az IRF3205 FET lábkiosztását ?

Az adatlapjában nincs benne.
(#) Topi válasza ciw hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Pedig benne van. 8. oldal.

Bővebben: Link
(#) ciw válasza Topi hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Tényleg !

Köszönöm !

Jobban el sem dughatták volna.
(#) hgpl hozzászólása Jún 15, 2010 /

Hát nem tudom... talán ide jó a kérdésem...
Látom hogy napelemek 235 W Sanyo HIT 40V körüli kimeneti feszültséggel.
Ebből 8-at összeszedve elég lehet elméletben egy háznak. Az ára így kb: 1,4millió. Egy hálózati inverter ehhez kb 800ezer Ft...
Azt is látom, hogy 24V DC-AC inverter 400w kb 14ezer. Igazából nem értem és ez a naiv kérdésem:

Ha minden napcellára tennénk egy DC-AC invertert és azok kimenő 230-át összegeznénk az nem lennne olcsóbb és egyszerűbb.

8 napelem * 15000 = 120000Ft szemben a 800ezerrel.
Tudom persze ezt is hogy a hálózattal szinkronizálni szükséges... ez lenne ebben ennyi?
(#) MWatt válasza hgpl hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Üdv! az elgondolásod szeintem nem rosz,csak hiányos.Én is hasonlon töröm a fejem,de a gyakorlatban azt tapasztaltam,h az inverterek(amit eddig hasznaltam)egyes fogyasztok"hohéra"sziszuszosak.Amikor a monitort csatlakoztatam,egy ijen inverterhez a monitorom ugy muzsikált,mint egy mikro bekakcsolva max.terheles alatt. ,de mas fogyasztoknál is hasonlot tapasztaltam.szerintem a legjobb a házi készitesü,és hozzávetöleg anyiba kerül mint egy gyári.de azért járj utána!
(#) bitorlo hozzászólása Jún 21, 2017 /

Sziasztok,

12V dc-ből szeretnék 12v ac-t, utóbbi oldalon max 200-300mAh lenne az áramfelvétel. Erre szeretnék valami egyszerű kapcsolást.
Előre is Köszönöm!
(#) vargaf válasza bitorlo hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Milyen jelalakra van szükség az AC oldalon?
(#) bitorlo válasza vargaf hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

50 Hz-es szinusz lenne a célszerű. Egy kis 2w-os szökőkút szivattyút hajtana meg.
(#) bitorlo válasza bitorlo hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

A helyzet pikantériája, még mielőtt valaki feltenné a kérdést- teljesen jogosan, hogy miért nem szerzek be egy 12vac trafót-annyiban nyilvánul meg, hogy napelemről szeretném hajtani, mint viszont kiderült ac-s a motor..
(#) erbe válasza bitorlo hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Valószínűleg nem motor, hanem vibrációs szivattyú. Négyszögjel kis jelformálással megteszi neki. Fojtó+kondi a teljesítményhez igazítva. De jobban járnál valódi 12V DC szivattyúval, pl autó ablakmosó vagy üzemanyag szivattyúval. Bontóból olcsón beszerezhető, ha már nem akarod a gyári 8-10000 .-Ft-ost megvenni.
(#) bitorlo válasza erbe hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Üzemanyag szivattyúval az a baj, hogy nem tartós üzemre tervezték, gondolok itt heteken hónapokon keresztüli folyamatos üzem. Illetve víz alá nem meríthető közvetlenül..
Nem vibrációs, forgó mozgással továbbítja a vizet, van egy rotor, ami egy állandó mágnessel szerelt tengely hajt.
(#) gulyi88 válasza bitorlo hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Ha nem akarsz vesződni sokat, akkor vételezel egy mostanság népszerű "D" osztályú végfokot (ebay, vagy néha itt is van az apróban). Bemeneti jelnek csinálsz pár alkatrészből egy szinuszgenerátort (50Hz, vagy ami kell).
és meg is vagy.
Ha a bemeneti tápfeszültséged sokat ingadozik, azt is meg lehet csinálni, hogy a D végfok stabilan tartsa a kimenetet (már amíg kisebb a kimeneti jel csúcsa, mint a tápfeszültség).
(#) bitorlo válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Valami még egyszerűbb alternatívára gondoltam, ha mar ebay v. ali kell, akkor inkább rendelek dc motorral, illetve ez esetben fennáll a drágább a leves esete..1200 Ft volt a "szivattyú"..
(#) Gafly válasza bitorlo hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Akkor ez olyasmi lehet, mint például amivel az akváriumban keringetik a szűrőhöz a vizet. Kiöntött 12V-os tekercs, a forgórész meg egy megfelelően mágnesezett henger a tengelyen. És az egész vízben áll. Ha ez igaz, akkor elvileg sem a feszültségre, sem a jelalakra nem annyira kényes, viszont csak váltakozó feszültségről megy. Azért 48Vpp túlzottan sok lenne neki. De ha nem egy szivattyúd van, sorba is kötheted.
Én egy 48V step down konverteren gondolkoznék, amivel legalább a felére csökkenteném a tápot, majd egy komplementer kapcsolóüzemű végfokkal állítnám elő az 50Hz-es négyszögjelet. Előtte kipróbálnám, hogy negyszög jellel hogy megy a szivattyú, illetve mennyire melegszik. Szerintem amíg nem melegszik nagyon, addig nyugodtan fel lehet menni a feszültséggel. Lefelé meg addig, ameddig még jól spriccel
(#) bitorlo válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Nem én nyitottam a topikot
Szó sincs 48V-ról, 12-15V DC-t kellene konvertálni..
Egy kapcs. rajzot ha linkelne valaki a témában azt megköszönném.
(#) Gafly válasza bitorlo hozzászólására (») Jún 21, 2017 / 1

Én valahogy így indulnék el.
(#) bitorlo válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Köszi, beszerzem hozzá ezt a pár alkatrészt, és meglátjuk.
CD 4011 I/O-ok (kapuk) a rajzon balról jobbra számozva?!
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2017
(#) Gafly válasza bitorlo hozzászólására (») Jún 21, 2017 /

Ahogy kényelmesen adja magát, panelt ekkora áramkörnek én nem csinálnék. De itt a lábkiosztása.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2017
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem