Fórum témák
» Több friss téma |
Helló szétszedtem a monitort, a képcső amúgy LG. a gondom hogy a képcsőnyakon lévő panelra 4 oldal t és középen elég robusztus forrasztásokkal egy védőlemezt tettek így nem tudom megnézni a panel forrasztási oldalát, az IC-ét megtaláltam amire alu hűtőt tettek ennek öt lába van. Viszont erre a panelre csatlakozik a VGA kábel is most az megmozgattam és úgy néz ki most van minden szín rendesen. Kérdés ha tényleg visszajön a probléma, érdemes lekínlódni a védőlemezt?
Esetleg csavarhúzó nyéllel kocogtatva tesztelgetheted, hol van a kontakthiba, de ha a forrasztási hiba a panelen van, le kell kínlódni a bádogot, A leforrasztott füleket egyenként kell felszabadítani, ónszívó nem árt, ha van, és megfelelő teljesítményű páka. Általában hártya vékony forrsztásokból az IC hőtágulása kiszakítja magát, ha nem tudod másképp megnézni, a lemezt le kellene venni. Az a csatlakozó is a forrasztás felől lehet kontaktos, sőt sokszor az egész olyan trehányan van forrasztva, mintha mártóforrasztás lenne. Repedt ónozások, feketéllő alkatrészlábak, gyanús hideg forrasztások.
Sziasztok!
Gondban vagyok, amiben segítséget szeretnék kérni tőletek. Van egy Samsung SyncMaster 793MB monitorom ami érdekes hibát produkál. Egyszercsak rendszertelenűl ugra-bugra módon barnán becsíkozódik vizszintesen, majd teljesen rapszódikusan megszűnik. Van, hogy egy napig nem jön elő, de van, hogy ötpercenként. Mi lehet a hiba, volt már valamelyikőtöknek ilyen hibajelensége? Mit lehet tenni, hol keressem a hibát? Mellékelek egy képet a jelenségről. Várnám segítő válaszotokat. Üdv. Pibácsi
FLATRON t710bh monitor hiba jelensége a kép becsikozódik vissza jön aztán a folyamat ismétlődik újra és újra mi lehet a baj?
Cseréld ki a kondikat a tápba.
Én többször találkoztam már ezzel a hibával és a video-kártya csinálta ezt a problémát.
Próbáld meg megmozgatni a csatlakozót és a kártyát is és előfog jönni a baj szerintem.
Sziasztok!
Milyen hibát okozhat a túl magasra állított képfrissítési frekvencia? Tipikusan mi szokott ilyenkor tönkremenni?
Ha Valaki ide tévedne: Segítség!
A fenti kérdésemhez mellékelnék képeket. Állítólag az alábbi monitorokat az tette tönkre, hogy túl nagyra állították a képfrekvenciát. Jelenleg nagyfesz nincs, de hogy a táp ment tönkre, vagy a sorvégtranzisztor, vagy az RGB fokozat, vagy valami más azt valaki megsúghatná, mert még rajzot sem találtam hozzájuk, ami alapján mérni tudnék. Magamnak szeretném legalább az egyiket megjavítani, ha lehetne akkor a Philipset, mert az a nagyobb képernyős. Ha valakinek volna kapcsolási rajza, nagyon megköszönném! Philips 4CM6089/00T és Axion CK-3148L Köszönöm: Laci
Sziasztok!
Van egy monitor, amivel szívok. Ez egy Totoku CDT1593B monitor, ez egy speciális orvosi készülékekhez való monitor. Ha bekapcsolom megy a táp, van fűtése a monitornak. Ha bedugom a VGA kábelt, akkor kikapcsol a táp, valószínűleg a túláram miatt. Ha kiveszem a sorvégfok FET-et és belerakok egy izzót, akkor is ugyan ez a szitu. Átnéztem a tranyókat nem találtam rosszat. Van több ilyen rossz monitorunk is, ugyan ezzel a hibával. Mit nézzek még meg rajta ? Itt van a rajza
Sziasztok!
Adott egy Sony GDM-F520-as CRT, két hibával. Az első, hogy minden bekapcsolásnál nagyon erősen dominál a zöld szín, amit meg tudok oldani az OSD-n belül ennek a 0-ra állításával, illetve 15-20 perc után magától is megszűnik ez a probléma. A másik: időtől függetlenül néha olvashatatlanul homályos lesz a kép, ilyenkor ki-be kapcsolom és valameddig jó lesz. Csak FPS játékra használom, 1024x768@165Hz-en. Eddig négy kábellel próbáltam ki, ebből az egyik egy jó minőségű VGA, illetve köztük volt egy BNC-to-VGA is, notival is teszteltem, ugyanez a jelenség. Ezeket leszámítva még mindig tűéles a kép, nagyobb felbontáson is, a típusra jellemző vakító fényerő sincs. Némi keresgélés után a flyback transzformátor lehetséges hibájára akadtam, valóban ez lenne a probléma? A segítséget előre is köszönöm!
Sziasztok,
Érdeklődnék, hogy egy CRT képcső nagyfeszültségű klipsz gumiját mivel szokták bekenni? Mert most előszedtem egy évek óta porosodó LG FLATRON 776FM multimédiás monitort, amiben pár éve elszállt a TOSHIBA 2SC5589 nagyfesz tranzisztor, ami persze már nem beszerezhető, így most vettem hozzá FAIRCHILD FJL6920-at, hogy beüzemeljem. Ennyi volt a sztori, de a kérdés az az, hogy anno amikor szétszedtem, emlékszem, hogy a nagyfesz klipsz valami színtelen zselészerű anyaggal be volt kenve nagyon vékonyan. A belső felülete, ami felfekszik a képcsőre. Lehet, hogy valami szilikonszerű anyag lehetett, nem tudom, már a szétszedéskor le lett takarítva a gumi is és a képcső is. Eddig még nem találkoztam hasonlóval, mindig simán szárazak voltak a gumik. Van ennek jelentősége? A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2017
Senki?
Nem jár errefelé semmi képcsőmágus?
Szia.
Alapvetően a nagyfesz csatlakozón lévő gumi szokott csak lenni. Ennek viszont jól kell felfeküdnie, hogy minél inkább eltakarja a szennyeződések elöl. Nagyon kevés monitornál láttam hasonló anyagot. Az oxidációt próbálja meg elzárni például. Takarítsd meg a csatlakozó környékét, hogy por és grafit ne legyen ott. De akár vékonyan be is kenheted szilikonnal.
Szia,
Igen, csak a gumisapka széle volt körbekenve, vékonyan. Én sem találkoztam még hasonlóval, azért is érdeklődtem. A gyár után én voltam az első aki hozzányúlt. A gumi állapota is kifogástalan, teljesen hajlékony, rugalmas, mintha vadiúj lenne, így nemigen jutna alá semmiféle por és egyéb, elég "cuppantósan" rajta volt a képcsövön a gumi. De közben az jutott eszembe, hogy azért lehetett bekenve, hogy amikor a pici koreai gyári munkás rányomja a klipszet a szerelősoron a képcsőre, akkor ne alakuljon ki vákuum a képcső felülete és a gumi között. Így a gumi a rugalmassága miatt és a bevonat miatt "kirúgja" magát, így a fém horog nemcsak oldalról érintkezik a képcső furatában, hanem a gumi próbálná kifelé húzni, így a hajtott körmökig visszahúzza a horgot. Nem lehet, hogy csupán ez volt az oka?
Sziasztok.
Egy kérdésem volna a tapasztaltabbakhoz. Egy CRT monitor elektronikát javítok, miután feszültség alá helyeztem, kattogott a primer körben a relé, de nem tudott meghúzni. Méregetés közben kiderült, hogy a sorvégtrafót körülölelő hűtőlemezen levő pirossal bekarikázott tranzisztor zárlatos. Kiforrasztottam, rögtön elindult a táp, világít a bekapcsolást jelző LED. Viszont jár a sorvégfokozat is, mivel nagyfeszültség van. Hallani a koronakisülés hangját. Egy másik kísérlethez kell a kapcsolóüzemű táp és a sorfokozat, ezért javítom. Én arra számítottam, hogy a nagy SEC C5088 típusú tranzisztor a sortranzisztor. Viszont mivel kiforrasztás után is működik a sorvégtrafó így nem az. Akkor viszont melyik részben szolgált szerintetek? A vezetősávokat lekövetve a zölddel bekarikázott MOSFET (SEC SSS5N90) lehet a sorvégtrafó meghajtója. A kérdésem csak annyi, hogy mi célt szolgálhat az a nagy tranzisztor a monitorban? Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam a neten. Előre is köszönöm.
U.i.: Lefelejtettem a képet.
Nem "egy CRT monitor"....hanem biztos van gyártója és típusazonosító száma is! Ezek megadása nélkül mit vársz a "nagyérdeműtől" ?
Szerinted nem írtam volna meg, ha tudnám? Csak egy panel, amin nincs feltüntetve gyártó. A rajta talált kódok alapján több órát kerestem a neten a kapcsolási rajzot, a sasszi szám a SAMSUNG syncmaster753 típussal egyezik meg (vagy legalább is erre hasonlít a legjobban, ezt adja találatnak a google), de a kapcsolási rajzok nem passzolnak. Még az IC készlet sem, sem a kapcsolástechnika. A sassziszám: BH41-10345D. A doboza, képcsöve nincs meg. Nekem csak a kapcsolóüzemű táp és a sorfokozat kell belőle egy másik munkába, viszont kíváncsi vagyok, hogy mire szolgált a tranzisztor. Mivel más CRT-kben is ott van ez a nagy tranzisztor ezért kérdeztem, hogy hátha valaki tudja. Pl. "Az a soreltérítés végfoka, de nem ő hajtja meg a sorvégtrafót, csak az eltérítőtekercset." Ez most csak tipp tőlem, valami hasonlóra gondolok. Legalább is a vezetősávok az eltérítőtekercs csatlakozójához vezetnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2017
Idézet: „Az a soreltérítés végfoka, de nem ő hajtja meg a sorvégtrafót, csak az eltérítőtekercset.” Úgy tűnik, hogy jól tippeltem. Most kerestem egy CRT monitor képcsövet (milyen jó, hogy minden vackot elteszek ). Összekötöttem a megfelelő drótokat, és nincs vízszintes eltérítés! Kép van, de csak egy függőleges vonal képében. Ezek szerint a CRT monitorok nem közvetlenül a sorvégtrafó meghajtástól kapják az eltérítést, hanem külön végfok van rá. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2017
A minap neztem meg egy SONY monitor rajzot, es abban is ugy tunt, hogy a sorelteritesnek semmi koze a nagyfesz eloallitashoz. Ami nem is csoda, mert míg a regi TV-kben az egesz sorvegfok ki volt hangolva 15625 Hz-re, itt ez nem lehetseges, mert 20-80 kHz kozott kell mennie az elteritesnek.
Hello Elektroncso! Ez a fórum a "CRT monitor javítás"-ról szól...feltételeztem, hogy ezen ügyködsz.
Kedves Uniman. A fórumunk a Hobbielektronikáról szól. Ez a téma (vagy topik ha jobban szereted az
idegen kifejezéseket) pedig a CRT minitorok javításáról. Azért írtam ide, mert egy CRT monitor elektronikát javítok. Az lényegtelen, hogy javítás után átalakítom XY monitorrá vobbulátor kijelzőnek illetve HF mérésekre. Attól még a javított elektronika CRT monitoré. Mellesleg érdekes feltételezéseid vannak, mikor a kezdő hozzászólásomban írtam vala: Idézet: „Egy másik kísérlethez kell a kapcsolóüzemű táp és a sorfokozat, ezért javítom.”
Köszönöm válaszod!
Nem tudsz ezzel kapcsolatban valami leírást? Amikor a vobbulátoromat kezdtem építgetni tavaly nyáron akkor televízióból indultam ki, utánaolvastam az általános működésüknek és konkrét készülékek rajzaihoz tartozó leírásokat is elolvastam (pl. Gyurkovics Attila Modul tv-készülékek szervizkönyve). Jó volna hasonló leírásokat olvasni CRT monitorokról is, de nincs tudomásom ilyen műről.
Ha van kedved hozzá, tudok küldeni néhány Samsung monitor szervizkönyvet.
Sajnos nincs ilyen irodalmam, csak az az egy SONY kapcsolasi rajzom.
Küldhetsz. Áttanulmányozom őket. Pár szervizkönyvet félretettem én is amit keresgélés közben találtam és érdekesnek ítéltem.
Semmi gond, csak kérdeztem.
Igen, van több olyan - főleg 31cm-nél nagyobb képátlójú - monitor, amiben külön van a soreltérítő és a nagyfesztrafót meghajtó tranzisztor. Ez több szempontból előnyös: kisebb az egy tranzisztorra eső teljesítmény, jobb a méretek stabilitása a stabil nagyfesz miatt, valamint jobban kézbentarthatóak a geometriai torzítások - a képcső sarkokon is.
Köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |