Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Ezt felejtsd el. Az a sárgaréz tokmány alig ér valamit. Néha lehet venni acélttokmányt ( hasonlot mint a Proxxon használ), azzal lehet dolgozni.
Egy oszlop azonban mindenképpen kell. Még a legolcsobbak is jok szoktak lenni. Az ilyen kis oszlopokkal sokkal kényelmesebb dolgozni mint ama állványos géppel. A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
A konkrét terméket nem ismerem, erről nem tudok nyilatkozni.
De a patronos befogást jól ismerem, részben saját tapasztalat, részben sok éves forgácsoló műhelyben töltött idő alapján. A patronnal, mint megfogási móddal az egyik legprecízebb megvezetés érhető el (és mindezt már egyszerű gyártástechnológiával is el tudjuk érni). Kicsi a helyigénye, jól szorít, remekül tájol, és egyszerű a szerszámcsere. Viszont kicsi a méretátfogása, tehát patron-készletben kell általában gondolkodni. Mellékeltem képeket egy sok éve a birtokomban lévű egyenáramú motorról, amivel iskolás éveimben marékszám termeltem a forgácsot a kollégiumi asztalomon. Fúrtam ezzel a panelokon kívül vasat, fát, műanyagot, ékszert, óracsatot, sőt csiszoló betétekkel még díszítő gravírozások is szériában készültek bicskába, öngyújtóba, pénzérmékbe stb. A befogott szerszámnak gyakorlatilag egyáltalán nincs érzékelhető ütése, teljesen koncentrikusan forog. Manapság arra használom -mert már van külön panelfúróm), hogy egy gumibetétet húzok a végére, és így szorítom oda egy forgó tengely végéhez. A kis eszköz felveszi a forgó tengely fordulatát, én meg jól megmérem a generált feszültséget, és egy táblázat alapján ebből jó közelítéssel meg tudom a fordulatot mondani. Falusi módszer, de szerszámgépeknél bőven elég pontos a kerületi sebesség meghatározásához.
Szia!
Egyetértek veled a patronos befogásról írtakkal, HA azok a befogó patronok valóban jó minőségűek. Ilyeneket mi is használunk, illetve a Dremel-hez hasonló gépemhez adott (a fotódon is szereplő) réz patronok is meglepően jók. Viszont ez, egy kalap k***. (Nem néztem meg, hogy a patronok, vagy a befogó rész miatt, de szinte szétrázta motort, fúráshoz alkalmatlan volt.) Ez a tokmány viszont nekem bevált. Készítettem hozzá egy állványt, amire egy akkus fúrógép motorja van rögzítve, annak a tengelyére pontosan illeszkedik a tokmányhoz adott közdarab. A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2017
Említed a tokmányos jó tapasztalatokat. Ehhez kapcsolódva van egy teljesen elméleti aggályom. Pl.itt remekül látszik milyen módon rögzül a tokmány a tengelyen. A felfogás mikéntje nekem tetszik, a rézbetét furata és külső kúppalástja koncentrikus, akkor semmilyen futási hibára nem számítanék.
De a tokmánykulcs nagyon zavar. Ahhoz hogy ezzel rögzíts bármit is a tokmányban, elkerülhetetlen, a motor tengelyének jelentős oldalirányú terhelése. Ez hosszabb távon nem hajlítja meg kis mértékben a viszonylag vékony motor-tengelyt?
A linkelt képtől eltérően nekem szinte a motor csapágyig van tolva az a mini morze kúp, amit adtak a tokmányhoz. Nem is ennyire rövid (ennél nem látom, hogyan rögzíthető a motor tengelyén), hanem olyan kialakítású, mint amit én linkeltem be.
Ettől függetlenül felléphet a fúró cserénél oldalirányú erő, de mivel közben fogom a tokmányt, így ez minimális lehet.
Én is vettem ilyen tokmányt, de végül is nem furogépre került, mert ahhoz tul nagynak tartottam meg a kulcs is nagyon zavart. Van néhány furogépem, amin ilyen 3 pofás tokmány van (Dremel meg Proxxon), de kulcs nélkül. Azokat szertem, könnyük és sok mindenre jok. A kulcsos tokmány egy kézi szerszámba került, amibe menetfurot, finom dörzsárt stb tudok befogni.
Persze NYAK furáshoz a patronos gép nagyságrenddel jobb.
Szemünk fénye a legfontosabb.
Sziasztok!
A KRESS Gyárt fordulatszám szabályozós flexet? Kerestem a teermékeik között, de nem találtam. Köszi.
kép
Ilyen lamellás polírozó koronghoz keresek fordulatszám szabályozós sarokcsiszolót. Ebben a hozzászólásban is kétszer leírtam hogy flex, de már javítva
Köszi, bár hamar megondoltam magam, és egy percel a kérdés kiírása után töröltem is magam, de ugy látszik nem sikerült, pedig akkor eltünt. Gondoltam elmondom, na mindegy. Amugy én 18 éves vagyok, és soha nem hallottam még a flexről, mint gyártóról, eddig, kérlek nézd el nekem, de lehet hogy a megszokás miatt néha még leírom hogy flex, de nem vetem meg a
centi,villanykörte,konnektor,rotling kifejezéseket sem.
Hello! Semmi gond...
Amúgy normál sarokcsiszolót is használhatsz külső dobozba épített fordulatszám szabályozóval (pl. egy porszívóból bontott triakos fordulatszám szabályozóval). Persze a gép hűtésének hatásfoka is csökken az alacsony fordulatszám következtében. A kőfaragók használnak efféle drága profi gépeket, de olcsón is megoldható, úgy is ahogy leírtam, csupán néha-néha hagyni kell hűlni a gépet. A "FLEX" a No.1 ! Az ő találmányuk 1922 óta: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2017
Szerintem akkor veszek egy olcsóbb ford. szab. sarokcsiszolót. Milyet ajánlasz?
Már megnéztem azóta, hogy miből maradtam ki de köszi azért a linkeket.
Nem vettél egy Makitát régebben?
Itt van lista, de a mostaniak tuti nem bírnak annyit, mint az (pont Kress gyártmány!) a példány, amelyet egy haverom használ huszonvalahány éve. Van nekem is egy hasonló korú Kress-em, de az szabályozó nélküli. Viszont van benne kuplung, amely átcsúszik túlterhelés esetén, vagyis sosem éghet le, ha megszorul...
Persze ilyeneket már csak használtan lehetne beszerezni... A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2017
NEM, De nagyon akartam, és itt beszéletük meg. De szamóca megvete előlem
itt a tipus is A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2017
A NAV is Úgy hívja a sarokcsiszolót hogy Bosch NAGYFLEX
Ott mekkora baromságok szoktak lenni... hibás megnevezések/adatok, még kapható termékeknél a bolti árnál magasabb becsérték, stb.
Sziasztok!
Lehet, hogy nem ebbe a topikba tartozik akérdés, de hátha... Megéri-e vajon ez a csavarhúzókészlet? Bővebben: Link
Ez egy jó kérdés. Nyílván van, akinek igen, van, akinek nem. Neked akkor fogja megérni, ha arra tudod használni, amire tervezed. Ennyi pénzért nem várható el csúcsminőség, cserébe nem fáj annyira a fejed, ha túl yorsan kopnak el.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2017
Köszönöm, nagyjából én is így gondoltam. Mindenesetre megnézem.
Üdv!
Végül sikerült szereznem egy fúróizét hála szikorapéternek, és egy állványt a HEStore-ból. Kis gányolással össze is raktam a kettőt! Szerintem ez jobb lesz így mint egy oszlopos fúrógép. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2017
Ne a "jobbságra" törekedj, hanem az alkalmasságra. Ha az eszköz tudja amit elvársz tőle, akkor az jó, ha nem, akkor kell elgondolkozni melyik a jó változtatási irány.
Sziasztok.
Folytatódik Nálam az EMG műszerek mentése, most egy EMG 1257 (TR-0463) funkciógenerátor érkezett, egy kisebb hibával. A szkóp ábrán látszik, hogy nem túl szép a kimenetei jelalak, a végfokban lesz a hiba. A javítás most következik. Ha sikerül a találkozóig megjavítani, akkor ez is kint lesz a többi mentett EMG műszerrel. Korábbi műszer javítások: Frekimérő1 Frekimérő2 Funkciógenerátor
Reméljük a legjobbakat , nekem volt hasonló műanyag állványom 2 hét után átalakítottam 1 hónap után kidobtam , még nyákfúrásra sem volt jó .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |