Fórum témák
» Több friss téma |
Milyen időintervallumra kell gondolni?
Illetve mivel érdemes kapcsolgatni? Trafo elött vagy után? mert kismillio verziot láttam!
Trafó utánit nem láthattál. Ezer Amperekről van szó.Fél-től pár másodpercig.
Az áramerősség az 1000A-t is meghaladhatja. Olyan műszerhez nem igazán férsz hozzá, amivel mérni tudnád. Vagy nagyon sok nagyáramú söntöt kéne összekötnöd, de drága mulatság lenne.
Az idő csökken, de nem mindegy, meddig tart a hegesztés, anyag- és vastagságfüggő. De az időzítés témája, eszközei is említésre kerül a topicban, olvasgass vissza.
Ha szeget tudsz olvasztani a trafóddal, akkor hegeszteni is lehetne vele. Ne az áramerősség mérésen gondolkozz elsődlegesen, hanem a hegesztés jóságán.
Természetesen a kábelre rá tudnál tolni egy saját készítésű áramváltót, ami alapban csökkentené kicsit az áramot is ebben a tartományban. Húzzál vissza fél menetet a kábeledből, mindjárt csökken a feszültség is arányosan, nameg az áram is és már finomabb lesz a rendszer. Az időzítésre pedig ott van pl. az 555-ös topik, keress egy neked tetsző monostabil kapcsolást a rajzok között ( felesleges ide csatolgatni ), aztán tőled függően kapcsoltass egy kis relével egy kisebb mágneskapcsolót, tekintettel a mikrótrafó "durva primer áramára " és a gyakorlat alapján bekalibrálod pl. 0.3 - 3 sec tartományra. A trafót pedig nem kell direktben kapcsolgatnod, több szempontot is figyelembe véve: sorbakötsz vele egy 100-150 wattos 230-as izzót, ami alapban világítani fog valamennyire, meg is világíthatja a munkaterületedet és a mágneskapcsolóval ezt hidaltasd át a hegesztés időtartamára. Legalább a trafó se direktben kapcsolódik be és ki.
Sziasztok!
Hozzá jutottam másfél méter 5 eres kábelhez egy ér vastagsága 1 centi! lefejtettem a külső szgetelést... meg alatta azt a cement szerű anyagot! Erenként a szigetelés vastagsága alig 1 miliméter (vagy talan kevesebb! Ez a kábel megfelel egy kiszuperalt mikrotrafoba?? A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
Szia! Hány menetet raktál rá? Rárakok 1 db 100-200 A-es diódát, s már 1 cellt tudok is tölteni. /targoncán/
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
Hát visszaolvastam megint vagy 15 oldalt... az alapjan arra jutottam hogy a kábel szuper! mondjuk lehetne jobb is ha picit vastagabb lenne de -" Ajándék lónak .......
Amivel még bajba vagyok az az időzítés! Sajnos se szkopom se tapasztalatom... olvastam hogy nem jo nullánal kapcsolni... kesöbb kell 90° kel vagy a csúcson.... hát Amit megértettem hogy nem jo ha nullán kapcsolok! Tudtok javasolni valami olyan megoldást amivel jol tudom vezérelni? Az időzítés maga nem gond... mert egy PIC-el tetszőleges ideig adok jelet! Csak minek adjak jelet? Egy olyan szilárdtestrelének ami bármikor kapcsol nem csak nullánál? Milyen kondival tudnám csökkenteni a trafo hálozatra mért rugását? Köszönöm
Szia!
Ha visszaolvastál volna több topikban is ( talán ), van ezzel ellentétes beírás is és nem hobbis-forrás.. Nem mindegy, hogy a kikapcsolás pillanatában milyen a félperiódus feszültsége, árama, aztán az ennek megfelelő visszamaradó, remanens mágnesességet éppen növeli az első félperiódus helyzete vagy sem. Attól függ, hogy mekkora lesz majd a bekapcsolási áramlökés.
Szerintem olvasta az én egyik korábbi hozzászólásomat is, amiben írtam hogy csökken a bekapcsolási áramfelvétel, ha feszültségcsúcson kapcsolja be a trafót. Ez akkor is igaz, ha nincs remanens mágnesezettsége a trafónak, de ha van akkor még jelentősebb.
Van aki sima nullátmentnél kapcsoló SSR-el és mikrokapcsolóval oldotta meg a problémát. Ez is működik, de én itthon elég sokszor levertem már trafókkal a kismegszakítót. Ezért amit én megépítettem kapcsolást (visszaolvasva megtalálható a kapcsolási rajz), az a fenti elvet figyelembe véve épült meg és azóta sem volt ebből probléma. Az 1 cm vastag kábel már jónak tűnik. Ha jól számolom ennek az ellenállása 0,22 mohm/méter, ami már teljesen okés.
Oké... nem hobbi-oldalról idéztem, nem akarok vitát nyitni.
Úgy olvastam én is, de lehet alapja.. Idézet: „A teljesen zárt mágneskör és a vasmaganyag hiszterézisgörbéjének nagyfokú négyszögessége - ami az üresjárati áram szempontjából egyébként előnyös - egy hátrányos tulajdonsággal is jár: ez pedig a nagy bekapcsolási áramlökés. A bekapcsolási áramlökés nagysága teljesen véletlenszerűen változik, valójában a bekapcsolás és az azt megelőző kikapcsolás fázisának viszonyától függ. Kikapcsoláskor a vasmagban a telítést megközelítő üzemi indukció és a négyszöges hiszterézisgörbe miatt nagy remanens indukció maradhat vissza és ha a következő bekapcsoláskor a primer tekercsre kapcsolt feszültség polaritása olyan, hogy az indukció tovább növekszik, akkor a vasmag telítésbe megy és a primer tekercs áramát csak annak ohmikus ellenállása korlátozza.. Ebből következik, hogy a probléma elsősorban nagyobb teljesítményű trafóknál jelentkezik. 150..200 VA-nál nagyobb teljesítményű trafóknál bekapcsoláskor a tranziens áramlökés olyan nagy lehet, hogy a biztosíték kiol(va)dhat.” A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2017
Nem azért akarom nullan vagy csúcson vagy 90° on kapcsolni mert nekem ott jo! Hanem mert ehez a részéhez teljesen sülthal vagyok!
Először énis erre az SSR-re gondoltam! a Jelet meg egy PIC időzítené! De akkor ha röpködne a kismegszakító az nekem nem buli.... Rákeresek a kapcsolásodra hátha .....
Megtaláltam a kapcsolasodat.... Az az ami az 555 topikba is fent van...
Ha jol értem akkor azzal ha mondjuk nullátmenetnél kapcsolok (vagy bármely más időpontban ami nem megfelelő) akkor azt veszélyeztetet, hoy a trafo akkorát rig a hálózatra hogy leverem a kismegszakitót...
A legkíméletesebb az lenne, hogy gyújtásszögvezérléssel indítani, és azzal állítani le.
Mondjuk 20 periódus alatt a gyújtásszöget 180° -tól előrehozni 0° -ig bekapcsoláskor, majd kikapcsoláskor visszavinni 180°ra, és leállítani a gyújtójelet. (a kikapcsolás törénhet hirtelen is gyújtójel megszüntetéssel is, ettől nem fogja verni a biztosítékot.)
Sajnos mivel ez meghaladja a képességeimet, ezért vagy megkell kérjek valakit hogy tervezze meg építse meg... vagy marad a kismegszakitó visszakapcsolgatása...
Amit Exabit épített az akkor elvileg egy fokkal már barátságosabb erre a célra ugye?
Nem feltétlen kell építeni, venni is lehet, vagy bontani valami nagyobb fordszabályzós gépből pl 2kW os porszívó, sima izzóhoz való lámpadimmer.
Lényegében ugyan az az elektronika kell, mint ami a fordulatszabályzós kisgépekben van, a ravaszát tövig nyomva meg is van a lágyindítás (dimmert maxig tekerve..), viszont az időzítés manuális marad.
Most kezd körvonalazódni!
Akkor tulajdon képpen nekem egy lágy indító elektronika kell elé?? Csak mondjuk egy olyan aminek elég gyors a felfutása??
Igen lényegében lágyindító, hiszen a lágyabb indulás eredményeképpen nem verődik le a biztosíték.
Idézet: „Csak mondjuk egy olyan aminek elég gyors a felfutása??” Elég gyors az relatív, csak annyira lehet gyors, hogy a biztit még ki ne oldja. Szóval nem gyorsnak kell lennie hanem lassúnak. A gyors az az, hogy egy pillanat alatt maximumra kapcsol ilyen az SSR vagy kontaktoral kapcsolás (csak be, vagy ki álllapot, közte hirtelen váltással). Lassú az az, hogy a be és ki állapot elérése között megfelelő idő telik el, mialatt a tarfó munkapontja monoton halad a két végállapot között. (ilyen lehet egy megfelelő előtét (ellenállás vagy tekercs) alkalmazása majd annak rövidrezárása. Vagy mint az elöbbi fázishasítással való fel és lefuttatás).
Az ilyen jó lehet nekem?
Elvileg 10 A bír... Csak lehet hogy a "fajtája" nem jó! A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
Ahhogy látom ez relés előtét ellenállásos. Azzal az ellenállással amit adnak nem biztos hogy működne.
Először próbáld ki pucéran csak egy mágneskapcsolóval, aztán kiderül hogy "veri, vagy nem veri".
Mi elé kell és minek? Ha mikrotrafóról van éppen szó, akkor az működött eddig is nem? Az enyém háromszor-négyszer akkora mint egy mikrotrafó, és az elé sem kell lágyindító.
És milyen kismegszakítod van??
Amug igen mikrotrafóról van még mindig szó! Mundjuk én egyedül akkucellák forrasztására fogom használni,(Arra is havonta kb egyszer) Ugyhogy lehet hogy arra nagy is az a teljesítmény . Csak forrasztani nem akarom mert attol azért a Lipo is Meg a Lion is tud sérülni ha tul van melegitve! Viszont az is igaz hogy az késöbb oldható az a kötésfajta!
Csak egy észrevétel:
Az iparban lévő ponthegesztő vezérlőkön paraméterezhető a felfutás, de amiket eddig láttam, azon alkalmazásoknál 20 periódusra sehol sem volt szükség. Általában 2 periódus alatt (4db gyújtás) probléma nélkül bekapcsolható a trafó. A technológia elvileg a "rövidebb ideig nagyobb áramot" beállítást szereti, hogy a hő szétterjedésére ne legyen idő, ezért a felfutásnak is minél rövidebb időt igyekeznek beállítani.
Egy másik változat ugyanerre a témára: Bővebben: Link
Viszont azt nem tudom, hogy mennyire egészséges dolog a Li-Po akkukat rövidre zárni, még ha rövid időre is.
B16. A lion cellákat én mindig is forrasztottam, egyikkel sem lett gond soha (gond annál van vele aki nem tud forrasztani). A mikrotrafó egy ilyen művelethez még majdnem sok is. Nekem egy kb. 22x22x22cm térfogatú trafóból van a ponthegesztő, 2mm-es vaspálcákat hegesztgetek vele, a primer oldalon csak egy lábkapcsoló van.
Nincs az "rövidre" zárva! A MosFET RDS(on) ellenállása sorba van vele kötve (0,004Ω)...
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
Ja, az úgy már mindjárt más! Arról nem is beszélve, hogy öt darab van belőle párhuzamosan.
Ilyesmit csináltam én is.
arduinos ponthegesztő Nekem bevált, igaz autó akksival. A kábelek melegednek csak használat közben (35mm2 1 méteresek egyenként). Mosfetek teljesen hidegek.
Hogy én erre nem gondoltam!
Ugyis be van tervezve egy akkupakk a kis barkácskuckóm szünetmentessétételéhez! kettő darab ilyet vettem e célra. 74 Ah 680 amper! Gondolom elketyegne róla!?
Nálam régi 45Ah akksiról megy.
45Ah de hány A?
De akkor gondolom ez a két uj biztos jo lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |