Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
... ez a végén még rímelt is
Csak néhány apróság, a bemeneten és csatolónak a 22nF a tuti (mondjuk 100nF?)? Miért kell a 100Kohm az ECL rácsára sorosan? Az ECL 3-as lábánál az 1mikro 250V-os legyen? Rápróbáljak a kimenővel párhuzamosan tett kondi nélkül is esetleg vagy felesleges mert tutira gerjedni fog? Örülök neki ha így van, de megálja a helyét negatív visszacsatolás nélkül is mert az eredeti rédiórajzban benne van? ((A kérdések 100%-át a hozzánemértés és a tanulni akaró kiváncsiság szüli nem a kötöszködés!))
MrBrown írta hogy a hangszóró gerjesztő tekercse 9,2kohm. itt valami nem stimmel mert ha bekötnénk a tápba akkor 50 mA-rel számolva 460v-nak kéne rajta esnie
Jó kis csőnek néz ki az az AEG EY88. A következő csomagban a szép különleges csövek mellett küldök AZ41-et.
Kellene egy kis segítség. Találtam az elektroncso.hu-n 2db gu50 se kapcsolást. Az egyik 450v a másik 320v-ról meg. Mindkettőben ugynaz a kimenő. Hogy lehet ez jó mindkét helyre amikor egyik esetben kisebb a másik esetban nagyobb anódáram folyik mivel az anódteljesítmény állandó. A cső kimeneti impedanciája nem változik a 2 beállítás között? És a kivehető teljesítmény is azonos?
450v 320v
Van ott más bibi is, Jani!
Nézd csak meg, az anód, és segédrácsfesz nagyot (130V-ot) változik, az előfesz meg ugyanúgy 45V? Ez is furcsa...Azonos előfesz mellett jócskán kisebb lesz az anódáram 320V-nál.
Akkor most nem tudom hogy melyik működhet és melyikhez igaz a kimenő. Kéne nekem egy csődiagramm ha jól sejtem abból kiderül az előfesz meg a kimeneti ellenállást is ha jól sejtem.
Se-t nem igazán illik AB-be állítani. PP-nél a másik kiegészíti a jelet, de SE-nél erre nem számíthat a cső "senkitől".
Igen emlékszem. A diagramból meg azt látom hogy -45v előfesznél nem igazán folyik anódáram se 320v se 450v-nál.
Együtemű erősítőnél Aosztály van nem?
Én úgy fogom kipróbálni 320v-os változat. Hogy -45 voltról haladok a nulla felé egy potival és ahol már az anódáram akkora hogy Ia x Ua eléri az anódteljesítmény 90%-át ott fogom használni. Egyébként a kapcsolás többi része jó?
Azért érdekes egy tag ez az Ágoston. Van egymás után 2 feszültségerősítő fokozat, de a dolgok kicsit sántítanak. Ha az 1. fokozat anódellenállása 4x akkora - és ráadásul kisebb tápfeszről jár - akkor miért ugyanakkora katódellenállás kell? Milyen érték a 26k? 1M-s rácslevezetőre miért kell 470 nanó csatolni? A 2. fokozatban miért nincs a katódban 22 nanó?
Elsőre ennyi....
Szerinted ha elétennék egy ecc85-öt két fokozattal akkor az meg tudná hajtani. Szeretnék én összehozni egy kapcsolást. A végcső beállítása A osztályba 90% anódteljesítményre az menni fog. Nem tudom mekkora fesz erősítés kell az előfokna. Az elöfok két fokozata egformát erősítsen?
Igen, jó lesz a 85-ös. Azt majd meglátod, mindenesetre jó nagy fesz kell a kihajtásához.
A 2. fokozatot vagyis ami a végcsövet hajtja beállítanám féltápra az anódját. Így tudja a legnagyobb jelet kiadni. az első fokozat meg olyan lenne mint az el84 se-nél. Az átfogó visszacsatolás a katódot emelgetné.
Szerinted próbának jó lesz? 750 ft egy gu50 ha az előfesszel jól állítom be akkor máshogy nem tudom elrontani max nem szól jól.
2,5k kimenő ellenállást 320v anódfesznél számoltam míg 450 v anódfesznél 5k adódott.
Az Ágoston könyvben van sok marhaság is. Pl. az egyik OTL kapcsolásnál 20W-ot ír. Az a baj, ha kiszámolod a hozzá tartozó áramot ,kiderül, hogy azt a csövek közel sem képesek fedezni. Máshonnan meg nem származhat kimenőáram.
A fenti számolásom jó? 40w anóddisszipációval számoltam.
Szóval megvan hogy 2k5 lesz a kimenő. Akkor az áttétel 8ohmra 17,7 Na már csak kell egy jó 10 cm2 es vasmag. Ki kell szamolni a primer menetszámot ami fugg az alsó határfrekitől, a huzalátmérő meg az anódáramtól és így tovább... Lehet hogy lesz ebből egy gu50se Épp most beleztem ki egy csöves+tranyós tápegységet. Volt benne egy nagy M hálózati és egy szintén nagy EI folytó. Ebből egy monó próba összejöhet. Megmérem a folytó keresztmetszetét hátha jó lesz kimenőnek.
Marcibácsitól kaptam több az1-est további 26 csővel együtt, csodálatos darabok, pl. ABC1, AZ11, AM2, EF12, AF7.
A képen egy hálóanódos az 1 van.
A gyűjteményem első darabja egy spanyol címeres, pecséttel ellátott 6C5-ös.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |