Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » FOK-GYEM TR9178 tápegység
Kiméregettem őket és jók, de köszönöm a tippet!
Újból átmértem mindent a rossz oldalon.
Ezek a mérések különböznek a jó oldaltól: IC 3-as lába -1,2V IC 6-os láb 0V IC 5-ös láb 0V
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy tárgytalan, a jövő héten el is viszik a tápot így hibásan. Majd a következő gazdája ír, ha ő sem boldogul vele. Néha igen drága eszközökkel kell fejlesztenem, én már nem merem ezeket rákötni erre a tápra, ha hirtelen kiugrik a 65V akkor mindent visz. Inkább veszek egy új labortápot.
A labortápegységem csak 3 voltot ad ki. Lassan emelkedik a feszültség és kisütéskor ujra leugrik 3 voltra. Ez a tápegység egy fok gyem tápegység. Lövésem sincs mi lehet a probléma.
Szia!
A kisütést hogy kell érteni? Az egyenirányító kimenetén meg van a rendes bemeneti feszültség?
Sajnos mérned kell, ahogyan Kadarist is írta.
A kimeneti darlington tranzisztorait is mérd meg. Ha mondasz egy típust, akkor jobb tippeket is tudunk adni.
fok-gyem táp jav nagy feladat!
sokat csináltam! mc1466l és lm324-es vezérlésüket is! de nincs jobb labtáp, mint egy jó fok-gyem gyártmány!
Sziasztok!
Lenne egy beárazással kapcsolatos kérdésem ami kicsit off, de mennyi a reális ára egy működő TR9178-nak, állapota jó, teljesen hiánytalan
Hibásan 10, nem hibásan (olyan meg nincs ) kicsit több.
Dupláját még akkor se adjál érte, ha sok pénzed van... De nem értek hozzá
Köszi!
Sziasztok. Hozzájutottam egy ilyen tápegységhez és az volna a kérdésem hogy a feszültség és áram beállítását végző kapcsolókat ki lehetne-e cserélni helikális potméterre, csak ott kezdődik a probléma hogy nem tudom hogy ezeken mekkora teljesítmény folyik át, hogy megéri-e potméterre cserélni. A válaszokat előre is köszönöm.
NEM! Tök jó a gyári. Amúgy huzalpotik vannak benne.
Hello! Elviekben lehetséges, de a gyakorlatban nem érdemes. Az áramszabályzó ellenállása 1kohm lenne, de a feszültségszabályzóé már 40kohm. Mert az MC1466 belső áramgenerátora 1mA áramot ad a szabályzóra és hogy azon 0..40V feszültségesés legyen, 0..40 kohm értékben kell változnia. 40 kohm-os helipoti, pedig nem minden bokorban található. Az áramgenerátor árama pedig csak korlátozott tartományban állítható. Egyébként a poti teljesítménye nem lenne akadálya, mert az ekkor csak maximum 40mW.
De ha erre a tápra perverz módon aksit kötsz, és a szabályzót nullára tekered, megpusztul a poti. Akkor már inkább egy ellenállást legyen szükséges cserélni, mint egy drága potit. Mellesleg az MC is belepusztul ebbe a kísérletbe. De sajnos.. "Akinek van egy új kalapácsa, az mindent szögnek néz.."
Sziasztok!
Van egy ugyanilyen tápegységem. Ma aktív műterheltük a kimeneteket. A bal csatorna hibátlanul működik, viszont a jobb oldal nem tökéletes. Ha működés közben állítom az áramkorlátot, az hatással van a kimenő feszültségre. Ha nyúltam az áramkorláthoz, akkor a kimenő feszültség stabil volt. A bal oldalon nincs ez a jelenség. Van valami ötletetek, hogy mi lehet a probléma?
Sziasztok!
Van egy TR-9178 típusú tápegységem, évek óta nem volt használva. Kihasználatlanság miatt szeretném eladni, ezért teszteltem. Aktív műterheléssel próbáltam a kimeneteket. A bal csatorna hibátlanul működik, viszont a jobb oldal nem jó. Ha működés közben állítom az áramkorlátot, az hatással van a kimenő feszültségre, továbbá terhelés hatására is változik a kimeneti feszültség, tehát nem stabil a tápegység jobb oldala. A bal oldalon nincs ez a jelenség. Érdekesség, hogy a kimenő feszültség a terhelés növekedésével egyre növekszik. Névleges 24V-ra beállítva tápot, 200mA terheléskor 22V-ot ad le a táp, 500mA-nél megzuhan 18,8V-ra, innen a folyamatosan terhelés hatására a kimenőfeszültség folyamatosan emelkedik, míg 2A-es, teljes terhelésnél a tényleges kimenőfeszültség 24,05V. Multimérerrel mérve is ennyi. A kimenet a soros áteresztők PN átmenetek veszteségeit leszámítva szépen követi a MC1466-os IC kimenetének (5-ös láb) változásait, ezért szerintem a soros áteresztők szerintem jók. Ellenőriztem: IC tápfesz: OK, kimeneti terhelésre nem változik. D5,D6, T2: OK D10-et valaki már cserélte, de az is OK. Az áramkorlátos körre gyanakodtam, ezért P6 lábáról (II/3. pont) vezetéket eltávolítottam. A tápot 2A fölé lehetett terhelni, a kimenő feszültség így is a fent leírt módon változott. E-bay-en be lehet szerezni az MC1466L IC-t. Érdemes most beszereznem, vagy más lehet a probléma, mert több hét, míg megjön? Köszönöm, ha tudtok ötleteket, vagy megoldást adni a problémámra.
Szia!
A bal csatorna hibátlanul működik, akkor annak az alkatrészei jók, tehát azt referenciának tudod használni a jobb csatorna javításához, feltéve, hogy a két csatorna egyforma felépítésű. A jól működő csatornából át tudod pakolni a jó alkatrészeket a rosszba, egészen addig amíg a hibás alkatrészt meg nem találod. De egyszerre csak egy alkatrészt tegyél át, mert akkor nem fogod tudni, hogy melyik a hibás. Jelen esetben, ha az MC1466L IC-re gyanakszol, akkor a jó csatornából finoman vedd ki az IC-t, tegyél be alá foglalatot, hogy kíméld a panelt is meg az IC-t is a forrasztgatástól, és tedd át a rosszba. Ha megjavul a működése az IC cserétől, akkor megvan a hiba, megrendelheted az IC-t. De a csere előtt összehasonlító mérésekkel nézd meg az összes alkatrészt, hogy hátha megtalálod úgy is a hibát. Pl. megnyúlt egy ellenállás, átvezet/kiszáradt egy kondi stb. Így meg fogod tudni javítani a tápot. Hajrá! A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2018
MC1466 utánrendelés kissé necces, de nem értek hozzá.
Nem olyan vészes az... Sokszor rendeltünk innen, megbízható cég.
Utsource
Akiben van elég nagy elszántság, az utánépítheti diszkrét elemekből. Bővebben: Link
Vagy így:
Szia!
Köszönöm, hogy hosszan válaszoltál. Pénteken már két órát foglalkoztam a javítással, arra jutottam, amit fent leírtam. Valamilyen alkatrész öregedésből eredő hibára gyanakszom, ezért is kérdeztem, hogy érdemes-e az IC-t cserélni, hátha mégis rossz helyen kutakodom. Elsőre az áramkorlátozó áramkörre gondoltam, azt kikötve ugyanúgy fennáll a hiba. Jövő héten tovább próbálkozom. Ha van valamilyen fejlemény, megírom.
Nagyon szívesen, kíváncsian várom a fejleményeket. Ezzel a módszerrel amit leírtam Neked, meg fogod találni a hibát. Az ilyen összehasonlító mérésekkel nagyon sok készülék megjavítható, ha van egy jó készülék amihez hasonlítani tudod. Csak akkor érdemes cserélni az IC-t, ha egyértelműen kiderül, hogy az a hibás. De ha a jó IC-vel is ugyanaz lesz a hibajelenséged, akkor az IC rendben van, és kizárható a hibásnak vélt alkatrészek közül. Csak vigyázz rá, finoman forraszd ki a panelból, mert kicsit nehézkes az IC beszerzése, mint ahogy azt a többiek is írják.
Sikerült megtalálni a hibát! Nem fogjátok elhinni, csak az IC volt a rossz, semmi más! Pont mentünk alkatrész boltba vásárolni, a munkatárs megkérdezte, hogy hátha van IC, hát volt! Eredeti Motorola! Még van 16 db az üzletben. Ha valakinek szüksége van IC-re, akkor itt be lehet szerezni. Elekrofok a bolt neve, Nagytétényben vannak, nem messze a Camponától. Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget. Mellékelem a fotót.
Sajnos ki... Túl sok mássalhangzó van egymás után. Helyesen: Elektrofok
http://www.elektrofok.hu/ A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni hozzáértőktől, akik jól ismerik az MC1466L "lelki világát", hogy a kapcsolási rajzon szereplő R4 ,R6 (15M, 30M) ellenállásoknak mi a szerepük a működésben? Az én tápomban az egyik fél tartalmazza, a másik nem - és mindkettő kiválóan működik! Ráadásul a beforrasztott példányok erősen megnyúltak, ~24M ill. ~39M az értékük. A válaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Nándi
Hello! Ha jól értelmezem a rajzot, akkor az R6 az IC offset hibafeszültségét mozdítja el olyan irányba, hogy nullára tekert feszültség szabályzók finombeállító potméterének "holtjátékát" csökkentse. Vagy is hogy eltekerésével azonnal induljon a feszültség felfelé.
Az R4 a sönt felől valósít meg egy visszacsatolást, hogy a CC/CV üzemmód átváltása határozottabb legyen. Szerintem, egyik ellenállás értékének változásnak sincs olyan drasztikus hatása, ami észrevehető lenne a használat során. |
Bejelentkezés
Hirdetés |