Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2022 / 2533
(#) granpa válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Nem muszáj elrontani!
(#) tothbela válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Nem tudom melyik a problémás csatorna, így mind a kettőnél bejelöltem a két csatlakozást, ami a hangszórókra megy. Odaforrasztasz két vezetéket, majd ezt használod kimenet gyanánt. Akár mind a két csatornát is kivezetheted. Fontos, hogy ezek a vezetékek ne érjenek össze semmivel. Visszarakod a paneleket, majd ráteszed a két hangszórót a vezetékekre. Az egyik csatorna invertál, ezért ha netalán keveslenéd a mély hangot, az annak tudható be, hogy kioltódik. Persze csak ha megszólal. Ha igen, akkor csatlakozós baj van. Amit leírtál hibát, az arra utal, hogy nagyobb hangerőnél átível a tökéletlen érintkezés, és az ívtől összeheged. Majd megint elég. A faston saruk gyárban csak rá vannak szorítva a vezetékre, ami a berothad, akkor nem akar vezetni.

Egyelőre ennyi. Várom a fejleményt.
(#) steelbird válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 2

Kocsmában
Hová?: -ba
Hol?: -ban
Ha moderáció van, akkor legyen már korrekt...
(#) zotya1983 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Ilyen triakos crowbart küldtél épp nekem is a feteshez.. Ami ha gáz van kicsapja az előtte lévő biztosítékot.. Ugye ott magas feszültség van ahogy itt is +-85v...
(#) honnerdavid4 hozzászólása Aug 28, 2017 /

Sziasztok ismét én meg mértem ujra az üres járati trafo áram felvételét. Induláskor 0.3 Amper fojamatban viszont csak 0.031 Amper. Szerintetek ez jót jelent? Mert üresen nem csapkod bisztit, nem búg, zúg, és nem katog.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Aug 28, 2017 /

Mivel lehetne meg terhelni egy ilyen trafót hogy kiderüljön hogy tényleg jó-e. És mégegy észrevétel van még benne egy hőbiztositék is ami sorba kötve szintén működik és benne van a trafóban gyárilag is be van kötve. Az erősitő panelen az egyik oldali vég tranzisztorok rövidzárlatosak. Ezek verhették ki a hálozati biztit?
(#) blasz hozzászólása Aug 28, 2017 /

Sziasztok,szeretnék egy nagyon jóhangú végfokot épiteni,ahol nem a kimeneti watt ezrek számitanak hanem csakis a minőségi megszólalás.Nem szeretnék csövessel foglalkozni mert nem értek hozzá,és öszintén bevallom nem is értem a müködését.
Nem szeretnék rettentően melegedőt sem csinálni nem szeretném állandóan azt figyelni mikor durran el valami a nagy hőtöl benne.
Biztosan van köztes megoldás..Sok ST.-t épitettem már különösebben nincs bajom a hangjával,de szeretnék valami tényleg nagyon szép hangú véget csinálni.Tudom szubjektiv hogy mi szól szépen mi nem,de megpróbálom.Van 3 pár Videoton Preludium hangsugárzom,"de fura igy irni",Vifa belsővel,azok könyörögnek minőségi hajtásért.
Köszönöm előre is a segitséget és mindent előre.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) CIROKL válasza blasz hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Egy szavazat ide .

Itt kezdődik valami , ha szereted a csöveket ha nem , a minőség itt kezdődik a többi csak àmitàs.
(#) blasz válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Tudom hogy a csöves az igazi de nem értem a müködését,és ha bele is vágnék, itt több szaki megöszülne a sok sok kérdésemtől.Pedig hidd el régóta kacérkodom a gondolattal egy csöves felé,csak nem értem mi mit csinál benne.
(#) CIROKL válasza blasz hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 1

Igazabol na akkor ne érts., eddig még aki kért segitséget mindenki kapott elhiheted , nap mint nap évek óta segitünk amiben tudunk itt is vagy akàr màs egyéb módon.
Nem kell meghàtràlni a csövektől ,sok esetben sokkal probléma mentesebb egy egy csöves erősitő /előerősitő/ mint egy félvezetős .
Téged ismerve simàn vennéd az akadàlyokat ,szerintem semmi gondod nem lenne .
(#) blasz válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Ez nagyon jól esett főleg az utolsó mondat.Ha van bejáratott jó rajz alkatrész listával,vagy még jobban örülnék nyomtatható változatnak neki vágódnék a készitésnek. Talán csövek is vannak valahol pár tíz darab mindenféle.Ha van segitség akkor hajrá...
De előre bocsájtom nem szakmám hanem hobbim az elektronika,én autószerelő vagyok az idősebb korosztályból....
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 1

Írok én is egy véleményt. Az ST-nek elég zsenge hangja van, azt én nem is sorolnám ide. Ha sokat olvastál a témában, és meghallgattál sokféle gyári és épített csövest, akkor arra is rájöhettél hogy az is csak mítosz, divat. Csöveset nem fogsz öt számjegyű összegből építeni, olyat, amire tényleg azt lehetne mondani hogy jól is szól. Félvezetősben szerintem a HTA egy nagyon jó alap, ezt nem csak én mondom, hanem nagyon sokan. Lehet is a hangján javítani (meg rontani is pl. csővel), nem csak az alkatrészek csereberélésével, hanem más véggel, van olyan rendszer amin pl. sokkal jobban szól ha darlington helyett kvázikomplemeter tranyók a vége. Aztán ami még jó lehet a KD féle B100 buffer előtt egy két olyan meghajtás ami egyszerű, de emellett (állítólag) nagyon jó hangja van. Ennek még én is a végére akarok járni, így fogok belőle építeni egyet itthonra. Csővel eszembe sem jut semmilyen végfokot építeni, a fürdőbe vízvezetéket azt inkább.
(#) krisz69 válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Igen,azok voltak .
(#) blasz válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Szia azt nem mondanám hogy zsenge hangja van az St.-nek nem "háj-end " az tény.Nem rosszabb mint a hires Quad végfok csak nem füti fel a szobámat.Igen nagyon sok erősitőt hallottam már szólni,és volt is rengeteg,de lehet most megköveznek sokan,de számomra legjobb hangú erősitők az Unitra,és a Tesla erősitők voltak. Főleg a Tesla hangja tetszett,a maga 2x5w teljesítményével.Hallottam csövest is párat,tényleg különleges hangjuk van,de számomra tabuk voltak mert nem értettem és most sem a müködésüket.Csináltam már sok féle fetest is,volt is gyáriban,páran talán emlékeznek még a Füleki féle fetes végfokokra,ami igazából Urbán féle végfokok voltak,annak is tetszett a hangja.
De igazából ténylegesen kiváló hangú végfokot még nem csináltam és most kaptam kedvet hozzá hogy épitsek egyet.Ha kell megtanulom a csövek lelki világát vagy bárminek a müködését .
(#) pjg válasza blasz hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Életem legjobb hangú erősítője, a 15 évesen, PCL82-es csővel épített volt. Mono. B42-es magnóval hajtottam. Egyszer apám megjegyezte: "Te ez nagyon szépen szól". Ekkor kötöttem házasságot az elektronikával. Igaz már 3 éve jegyben jártunk. 1970.
(#) soos csaba hozzászólása Aug 28, 2017 / 1

Sziasztok!
Sikerült újra éleszteni ezt a PROEL PRL1300-ast.
Eredetileg csak a fél oldala szólt, és egy transzformátor volt benne, és az is irtó rondául volt meg tekercselve, hogy még rossz volt rá nézni is!
Kapott két 770W-os 2X68V és 1X16V-os szekunderrel ellátott toroid transzformátort (amit át kellet hogy tekercseljek), és az előlapot is át alakítottam egy kicsit mert eredetileg szerintem irtó rondául nézet ki.
Sikerült be lőni a nyugalmi arámot is stabilan, és jól teljesített a frekvencia teszteken is (50Hz, 1KHz, 20KHz).
Most már mehet dolgozni a kicsike!
(#) soos csaba hozzászólása Aug 28, 2017 / 1

És még néhány kép.
(#) honnerdavid4 válasza krisz69 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

És akkor miért nem a szekunder oldali biztositékot vágta ki? Talán a kopanásgátló miatt? Vagy miért mert nem értem. Valaki egy kicsit magyarázza el. A szekunder oldal 2x31volt 2x6.3amperes biztosittékkal van kialakítva. Azok túl nagyok? De viszont gyári érték. Akkor miért?
(#) krisz69 válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /

Szia a szekunder oldali biztosítékot a gyártok előszeretettel túl méretezik. (Lényegében azért van ott hogy nehogy kigyulladjon az erősítő , mire az kiszokott menni már mindenek vége.) a primer részt szokták normál biztosítani ez annyit tesz hogy a teljesítményéhez való biztosítékot teszik. Mivel túlterhelés jön létre a szekunder oldalon. a Zárlatos végfok miatt így egyértelműen a transzformátorod is túlterhelődik. Ezért csapkodja ki.
(#) tothbela válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 29, 2017 / 1

Akár több száz volt is lehet, mert ezek a triakok bírják. A gyújtókör a lényeg. Van egy alul áteresztő RC tag, utána meg valami triggerdióda. A hangszórókimenetet zárja rövidre, aztán pukkan ami pukkan, de a drága hangszóró megmarad.
(#) tothbela válasza krisz69 hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Nagyon jól látod. Egy erősítő bármely alkatrésze olcsóbb, mint egy lakóház. Esetleg stadion. Normál üzemben semmi nem terhelődhet túl. A hűtőbordára szerelt hőérzékelő, a végfok túl áram védelme, a biztosítékok ne azért legyenek hogy ne hallgassam hangosan a zenét, hanem ha megszorul a venti, ha zárlatos a hangszórókábel, ha a táncoslány a tűsarkúval betapossa a trafó szigetelését, akkor tegyék a dolgukat a védelmi áramkörök. Időszakos portalanítás, gondosan elrakott kábelek, valamint a táncoslány távol tartása az erősítő tetejétől, hosszú életet biztosít az erősítőnek.
(#) tothbela válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Bár nem tudom miféle az a trafó, nálam a MAG300 basszusfej 300-400VA-es toroidja szívbaj nélkül lecsapja alkalomadtán a 6 amperes lépcsőházi automatát. Toroid trafó üzemeltetéséről találsz leírásokat. Ne kérdezd hogy miért csapkodja, mert nem erősségem a transzformátorelmélet.
(#) trickentrack válasza tothbela hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Egyenlőre nem kötöttem rá a vezetékeket.
Hanem egy próba erejéig összeraktam.
A B oldal egyenlőre most szól. Első bekapcsoláskor az A is szólt, utána úgy ahogy a felvételen hallatszik, harmadjára pedig sehogy.
Videó: Bővebben: Link
A hangerőt én állítgattam.
(#) debe válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

A kapcsolás alapján igazatok van a kimenetet illetően, de szerintem ezt a jelenséget a némító áramkör hibája okozza (két P csatornás JFET az elején és környéke). Egy oszcilloszkóppal, vagy akár egy jobb multiméterrel óvatosan minden kideríthető - végig kell mérni hol szűnik meg a jel - 1kHz szinusszal.
Persze a kimeneti csatlakozó esetleges hibáját előtte mindenképpen ki kell zárni!
(#) tothbela válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Amit debe írt, azt meg lehet nézni egy egyszerű próbával. A bridge üzemmódot kell kiválasztani, mert így egyszerre megy a két végfok ellenfázisban. A fetes némítás is közös. A hangdobozok maradjanak ahogy vannak, azokat nem kell hídba rakni. Ha ebben az állásban mind a két végfok egyszerre némulgat, akkor lehet hibás a fetes rész. Ha továbbra is csak az egyik oldal szemtelenkedik, akkor ez az opció kilőve.

Kipróbáltam, mind két oldal ezt csinálja. Próbáljam meg kicserélni a feteket?
(#) tothbela válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 29, 2017 /

Nem. A fetek előtt már alig van alkatrész. Ezek szerint a végfok kimeneteinek jó a kontaktja. Ami a bemenet körül van néhány kisáramú szalagkábel, azokat mozgasd meg kicsit, mert lehet hogy nem érintkezik rendesen. A potik, a kis kapcsolók, a szalagkábelek csatlakozói lehetnek gyanúsak.

Maradjon ebben az állásban minden, és nézd meg, hogy a jel némításával egy időben a power led kialszik, vagy villog-e.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2017

Rendben, ellenorzom a kabeleket. A power led ugyan ugy vilagit illetve a signal is.

Van ilyen potméter tisztító kontakt spraym, azzal befújhatom a csatlakozókat ugye? A nem vezet.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Aug 29, 2017 /

Köszönöm a válaszokat. Igy már értem. Az egyik oldali végfok kiégett azt le kötöm ki veszem mert a panel is repedt igy ujra kell gyártani portalanítok, végig nézem mi rosz benne és ha a másik fele ok akor csinálok egy próbát. Viszont ha valamivel el akadnék irok remélem segiteni tudtok majd. Köszönöm.
Következő: »»   2022 / 2533
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem