Fórum témák
» Több friss téma |
És miért csak a monitort?
Egyébként sem a PLC sem a HMI nincs leföldelve. Ezért is lettek a leválasztó trafóra kötve. Na és akkor jöttem én és a hibás HMI monitorjat ugy hidaltam át,hogy kihasználtam a külsö monitor csatlakozóját,és a VGA kábellel összehoztam a TFT monitorral. Most csak az a baj,hogy a VGA kábel árnyékolása vagy GND kapott egy földpotenciált. Ebböl lett a hiba. Földelés nélkül csinálja a dolgát rendesen. Idézet: „Na és akkor jöttem én és a hibás HMI monitorjat ugy hidaltam át,hogy kihasználtam a külsö monitor csatlakozóját,és a VGA kábellel összehoztam a TFT monitorral. Most csak az a baj,hogy a VGA kábel árnyékolása vagy GND kapott egy földpotenciált. Ebböl lett a hiba.” Rajz van magyarázattal, innentől én szét teszem a kezem A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
Ez nagyon nem fog müködni, miután nem véletlenül lettek a PLC meg a HMI egységek korábban leválasztva. Azt megszüntetni, még nagyobb bajt okoznál.
Szerintem Gafly is arra gondolt, amire én. A leválasztótrafót BRUT rakta a rendszerbe, nem gyári kialakítás. Legalábbis nekem ez jön le.
Azt nem tudom, de tény, hogy igy müködött eddig, igy ezt megbontani csak ujabb balhét okozna.
Egy leválaszto trafo után ujra földelni már csak ugy lehet, ahogy a rendszer eredetileg is földelve van ( ugyanabbol a pontbol - ha megtalálod hol van ez). A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2017
Idézet: „Ez nagyon nem fog müködni, miután nem véletlenül lettek a PLC meg a HMI egységek korábban leválasztva.” Ezt, ebből: Idézet: „Egyébként megpróbáltam 220/220V védötrafón keresztül,és ugy sem jó.” hogyan raktad össze?
Nos az a helyzet,hogy a védötrafó már eredetileg is ott volt. A PLC és a HMI arrol van táplálva. Miután a hiba jelentkezett,akkor próbálkoztam a védötrafórol megtáplálni a monitort.
A hurok valahol kialakul. Ezt kell valahogy megtalálnom. A monitorban nem lehetséges szétválasztani a földelést és a GND-t. Ugy van megépitve. Igy sajnos a VGA kábelen keresztül jelentkezik egy föld potenciál . Most azt kellene megtalálnom,hogy honnan ered a másik. A monitort helyes földelés nélkül müködtetnem? Ha védö trafón van akkor az úgy rendben van?
Már megirtam mit kell tenned. Addig persze mehet a monitor földelés nélkül is, de probáld megtalálni a gépen a technologiai földet. ( valahol a nagy gépen lesz).
Nos jelenleg itt tartok. A mellékelt rajzon megjelöltem piros körben az RS232 kábelen hol mérek föld potenciált.
Ez az 5 pin ,ami a GND. Tehát itt jelenik meg a föld potenciál. Ez minden bizonnyal a gép fütésszabályzóján keresztül valósul meg,mivel a hö érzékelö egy FeCo termocuple ami galvanikusan kapcsolatban van az egész gép testével azaz föld potenciál. Igy jön létre a hurok. Egyik oldalon a TFT monitor földelése amit a VGA kábel GND hoz be,a másik oldalon a termocuple amely az RS232 com kábelen jelenik meg. Ha a GND vezetéket az RS232 piros körben megjelölt helyen elvágom akkor mi lesz? A Hurok megszakad de a comunikáció a TX ,RX en keresztül nem jön létre, Vagy mégis? Itt a rajz:
Az RS232 GND-jét ne vágd el, mert az kell az Rx, Tx mellé harmadiknak. Vetethetsz példaul egy RS232 isolator-t. Nem egy nagy összeg, és nem kell gányolni...
Tényleg nem lenne egyszerűbb egy külső tápos, földelés nélküli monitorral?
Kérdező kapott jó, és kevésbé jó (helytelen/megengedhetetlen) megoldásokat:
- 12V-os monitor; - RS232 leválasztó; - Dugja össze a rendszert máshogyan; - Vágja el a földet valahol; - Azt mondjuk szerintem senki nem mondta, hogy javítsa/javíttassa meg a hibás készüléket Magam részéről én feladtam ezen a ponton.
Elnézést kérek mindenkitöl,de elnéztem a komunikációt.
Nem RS232 hanem RS485 a helyes. Mikor szétbontottam akkor láttam,hogy 4+1 vezeték van. Az 5 pin az valóban a föld potenciál,viszont helyesen kimérve majdnem 800 ohm. De az tuti,hogy a thermocuple hozza be mert amikor kikötöttem megszünt . Ebben az esetben talán elvághato a GND. Minden bizonnyal a hibás monitor kijavítása lenne a legjobb megoldás. De ha ez nem sikerül akkor kell egy megoldás,és a külsö monitor lett volna a legegyszerübb. Egyébként a hasonlo pc komunikációval kapcsolatban olvastam,hogy az a lehelyesebb,ha izoláljuk a föld potenciáltol. Ezért van eredetileg a védötrafó. A hibát én vittem a rendszerbe,azzal,hogy egy mezei monitorral kötöttem össze ami földelt GND vel rendelkezik,és nem is választható szét. Itt a kijavított rajz:
Üdv. Mindenkinek !
Végre megoldódott a hibás monitor problémám. Beszereztem potom áron egy külsö tápos (12V) LCD monitort. Sajnos a hozzá adott tápegység szintén nem felelt meg. Mivel ott is földhurok jött létre a földelés miatt. Ezért beszereltem egy trafót, fesz. stabilizálással. Tehát a kimeneten 12V egyenfeszültség,és semmi GND. A PLC mostantol zavarmentesen müködik. Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást,segítséget!!
Sziasztok!
Két számítógép közt szeretnék megosztani egy monitort, ilyen kapcsolókkal megoldható az hogy váltani lehessen köztük? A 15 érintkezőből melyik amit mindenképpen át kell kapcsolni, illetve be kell kötni ? Egy kapcsolóval 6 pólust tudok kapcsolni, ha váltóba kötök kettőt akkor 12-t . Ettől a kapcsolós megoldástól károsodhat valami a hirtelen lecsatlakozás miatt?
A gugli pontosan 0,8 sec alatt adott volna választ. És egyböl láthatnád hogy hány jelet kell átkapcsolnod (5).
Ez egy konkrét válasz köszönöm , én is tudom használni a googlt. Ezek szerint a 9 ,12 , 15 az nem kell? ha jól értem , akkor minek van? Másikra is tudsz válaszolni?
Azt már neked kell tudnod, mert a többihez Te semilyen informáciot nem adtál - igy mi még a gondolataidat sem tudjuk olvasni.
Az attol függ milyenek a monitorok, milyen a PC, van amelyik interaktivan kezeli a monitort van amelyik nem.
Dell 19 es TFT monitor , GF6600 VGA a másik: B250M alaplapnak a vga kimenete.
Ez minket kevésbé érdekel. Dugd be az egyiket majd utánna a másikat a gépedbe, ha az felisrmeri a monitort akkor még 2 vezetéket kell kapcsolnod, ha nem, akkor elég az 5. De kapni fillérekért olyan dobozt is ami megosztja a VGA kimenetet, azt kapcsolni sem kell, csak a PC SW-éböl lehet öket egyenként kezelni.
Elég sok lehetőség van, egyszerűbb, bonyolultabb, ingyen, és sok pénzért.
Gugli kereső. Bár azt írtad, hogy tudod használni, vagy mégse?
Én tudom mi kell nekem vga switch , de nem ez volt a kérdés. Nem látok bele a dobozba ,ezért kérdeztem miket kell kapcsolni, vagy van e más a dobozba a két kapcsolón kívül. Mert kapcsolóm az van.
Viszonylag olcsóak, 5-6000 Ft, a VGA KVM Switch-ek, nem biztos, hogy érdemes házilag barkácsolni. A segítségével elég egy billentyűzet, egér és monitor is.
Hagyd öt, mert mindent tud, csak azt nem, hogy mi van a dobozban...
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésemet. Lehetséges egy régi RS232 csatlakozóval szerelt pc-re rá kötni egy vga porttal rendelkező monitort valahogy? Ez egy régebbi tipusú CNC gépen van, a pc csere nem opció, sem egy újabb videokártya bővítés sem. Találtam olyan kábelt aminek egyik vége vga csati, a másik Rs 232, de szerintem ez nem ilyen egyszerű azért.
Szia! Keress egy neked szimpatikus EGA/CGA-VGA átalakítót. Bővebben: Link
D-SUB9 csatlakozó nem azonos az RS_232-vel! A VGA-hoz is használatos (volt) a 9 pólusú csatlakozó. Aztán van még a MDA, monochrom Hercules, CGA, EGA videó interfészek, amelyek mint ugyanolyan csatlakozókat használtak: Bővebben: Link
A CNC/ipari monitorok világa/garafikus illesztői pedig még ennél is bonyolultabbak! |
Bejelentkezés
Hirdetés |