Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Ilyen "célszerszám" nincs mert ez nagyon nem szakszerű. Arra gondoltál, hogy 10-12 szál vezeték lenne csak a kütyü és a plc közt, a kütyü oldalon ugye tranzisztorokkal megemelni a feszültséget 24v-ra. Természetesen mindent meg lehet csinálni. Először is írd meg a programot a PLC-re, szimuláld le, hogy egyáltalán az hogy jön össze. Konkrétabban tudsz majd akkor kérni/kérdezni, fogunk segíteni.
Pont ilyen "kütyü" fejlesztésébe kezdtem kb másfél éve. Hardverfelépítés, alkatrészek, plc prog kész. Avr progit kellene megírni meg nyákot tervezni, kivitelezni.
De sajnos jelen pill okafogyottá vált a projekt, szinte ingyen hozzájutottam analóg kártyához, PT100-akhoz, és 4-20mA-es távadókhoz. Most így 7 hőmérsékletet tudok mérni.
Alternatív megoldásként programozható relé?
Pl.Siemens Logo.Használtan kapsz 20-ért,soknak van analóg bemenete.A Logoban lekezeled az analóg jelet,kimatekozod amit kell,és digit I/O -n átadod az infót (csak az eredményt)a plc-nek.Így kevesebb plc bemenetet kell elhasználni.Elég nyakatekert, de a kívánságod is az. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
Ha lenne logo-féle akkor az kapcsolhatná azt is amit a panasonic-al szeretne, mellesleg a logo programozó kábele sem olcsó. Elhangzottak a megoldások, vagy elcserélni egy analóg-osra, vagy építeni hozzá egy áramkört ami, átadja az értékeket. De ebben az esetben is célszerűbb lenne, még a plc program is egyszerűbb, ha vagy időintervallummal, vagy impulzusszámmal operálni, mint rengeteg bemenet állapotából, matematikai műveletekhez alkalmas értéket előállítani...
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
Ha kijelzős logo-t vesz,azt lehet programozni a kijelzőjén is,nem kell kábel,bár elég nehézkes az igaz.Komplett csere analógosra biztos nem áll meg 20ezerben,analóg kártyák elég drágák.
Aztán a logóhoz még meg kell venni a drága ipari érzékelőket, vagy tákolni kell áramköröket amik szintén illesztik a jelet az analóg bemenetre. Tehát pont ott vagyunk ahonnan elindultunk!
Ahogy Pont is írta, két jó megoldás van. Bár a sok bemenetes jelet is elég gyorsan össze lehet rakni értékké, de teljesen pazarlás annyi bemenetet elhasználni! Egy, maximum 2 bemenet bőven elég. Lehet impulzus számmal operálni 8 bit 256 érték ugyanannyi impulzus. magasabb felbontásnál érdemes "félbe" vágni az adatot 2x 8 bitre. gyorsszámláló bemenet használatával ez igen gyors lehet! A másik amit én próbáltam, ahol az impulzus hossza az adathordozó. A második bemenetet célszerű adáskezdet, vég, csomagelválasztó jel számára használni. Ha valakinek van kedve avr-t programozni, annak megadom az eddig kidolgozott dolgokat. A feladat DS18B20 szenzorok értékének átadása.
Ezzel csak az a baj, hogy programozni kell hozzá szenzor oldalon is, minden bizonnyal mikrovezérlőt, amit eleve kizárt a kérdező.
Ebben csak az a jó, hogy nincs más megoldás, ha nem akar nagyon mélyen a zsebébe nyúlni!
Mikrovezérlő programozása nincs kizárva, csak az, hogy ezt a feladatot Ő csinálja A 20 ezer forintos keretbe beleférhet, ha valaki olcsón összerakja a mikrovezérlő progit. De a közeljövőben én ezzel nem tudok foglalkozni. Kazáncsere program van nálunk
Helló!
Semmi mást nem csinátam, mint az SFT 226 adatvonalát Always_off-ra tettem, és ami itt volt azzal csináltam egy SET 226.00 és így működik!? Akkor most?
Helló!
Bővebben: LinkBővebben: Link ZEN Omron 10C1DR-D-V1 van egy alábbi típusú PLC-m. A készülék tökéletesen működik . A probléma az, hogy nem tudok bent számláló operációt írni. Annyi a célom, hogy egy bemeneten 24v-ot kapcsolgatva számlálja a kijelzőn szám szerint a kapcsolások számát. Van hozzá kézi könyvem és neten is fellelhető sok infó. Sajnos ezek szerint én gépésszel nem tudom felfogni a megoldást ezekből az írásokból. Egyébként alap kapcsolásokat összetudok rakni nyitóba záróba stb stb. Ha valaki ismeri a típust vagy csak egyszerűen ért az ilyen kütyükhöz legyen szíves segítsen. Köszönöm!
Ebbe keresd elvileg benne kéne lennie valamerre. Most nincs időm átnyálazni az egészet, de sok példa van benne.
Bővebben: Link
Sziasztok! Olyan kapcsolási kapcsolási rajzot/kész terméket keresek, hogy a PLC analóg 0-10V-os bemenetét egy potival stabilan tudjam szabályozni a PLC 24V-os tápja felhasználásával. Köszönöm.
Sziasztok!
Van 2db kódolvasó fejem amit fel szeretnék használni ha sikerülne a projekt. A 2db Wenglor kódolvasó fej, a PLC, és az OP panel Hálózati kábellel lenne összekötve egy router segítségével. A PLC Omron CP1L-E lenne ethernetes bővítővel CP1W-CIF41. Annyit szeretnék elérni, hogy van PLC kimenettel vagy Etherneten küldött paranccsal fényképeztetek a kódolvasóval, majd az visszaküldi etherneten a beolvasott kódot decimálisan(legalábbis a kódolvasó programjában a terminálban kiírj a kódot. Innentől már a PLC-ben meg tudnám csinálni a többi dolgot. Gondolom kellene a megfelelő parancs, hogy mihez mi kell küldeni a PLC-nek. Ezt még a kódolvasónál nem találtam meg. "A kapcsolatot össze tudom hozni, mert csináltam már ethernetes CP1L plc-t, de ott nem fogadok a plcvel a hálózatról, csak a hálózaton lévő pc olvassa ki a megadott DM tartományokat." Köszönöm a segítséget!
Pontosítok a PLC : Omron CP1L-EM30 tehát van rajta ethernet. Azt is meg tudom csinálni, hogy az OP panelt etherneten kötöm össze. A 2db vonalkódolvasó fejet pedig Soros porton, CP1W-CIF01 -en keresztül is rá tudom kötni és akkor soros kommunikációt kell a PLCbe írnom. Egy trigger jelet kellene küldenem hogy olvasson, és egy kiértékelést fogadnom, hogy mit olvasott.
Köszönöm!
Ha jól gondolom akkor a beépített etherne csatlakozóval nem fog működni a kijelző.
Ezt találtam amivel menne: CP1W-EIP61 Jól gondolom?
Szia, konkrét megoldást nem tudok csak ötleteket, tehát vonalkódot akarsz beolvasni PLC memóriaterületre soros vagy ethernetes kapcsolaton keresztül, nos nem írtad kódolvasó pontos típusát és az OP-ét sem bár ez utóbbi most még nem fontos, az olvasó típus azért lenne jó, mert onnantól lehetne tudni hogy esetlegesen milyen protocol-kat ismer, mert mi pl Keyence olvasókat használunk és itt lehet használni Omron Hostlink-et azaz az olvasó szoftverében meglehet adni, hogy közvetlenül melyik memóriaterületre írja a kódot, bár ezek már 500KHUF-tól indulnak. A trigger-t is belehet itt állítani, de ha van digitális bemenete, akkor ott fogadja, ha olcsóbb kategória, akkor soros utasításokkal (RX TX) vagy protocol macro-val lehet izgatni. Tehát az olvasó tudása határozza meg hogy egyszerűbb beszélgetni vele, lehet hogy Etherneten keresztül csak konfigolni lehet.
A másik kérdésed: a CP1l_E valóban beépített ethernet porttal rendelkezik, tudsz vele kommunikálni vele főleg ha az OP-d is Omron (NS NQ NB szériás) ha ez volt a kérdésed.
Elnézést a hiányért.
Az OP NS8-TV01B-V2 A kódolvasó pedig Wenglor FIS-0830 Nem találtam meg a protokollt. Az Ethernet lenne a nyerő, a soros kommunikációt egyenlőre elvetem(mert kettő portot is elfoglalna a két olvasó) Ha tudná a kódolvasó hogy memória területre ír, az már sima ügy lenne, mert a triggert meg tudom oldani digitális bemenettel egyszerűen. Annyi elég lenne hogy a beolvasott kódot megkapjam. Bár a többi is érdekelne, hogy hogyan működik az egész. Amire még pontosan nem jöttem rá hogy miben tér el a 3 következő Ethernet csatlakozó, melyik milyen protokollt tud, melyiket mire lehet használni: -CP1L-E beépített -CP1W-CIF41 -CP1W-EIP61 Ez a kódolvasó se olcsó, kb 500k újan. Viszont megvan hozzá mindenem pár bontásból és egy gépre raknám fel a rendszert ha kész lenne. Jelenleg az OP kapcsolat működik Soros porton, majd beállítom azt is ethernetre. Köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2017
Az ethernetes kérdésedre ezt találtam:
CP1l-E: TCP/ P UDP ARP CMP (ping only) BOOTP CIF41: TCP/IP, UDP EIP61:The CP1W-EIP61 supports the Implicit Messaging (Datalink) function of EtherNet/IP and Explicit Messaging to data areas of the PLC, or to the program area of the PLC. Data area manipulation and program loading can be accomplished via FINS UDP. Én a helyedben megkérdezném a wenglor és az omron magyarországi képviseletét, hátha van nekik mintaprogram akár.
Tehát elvileg a beépített port tudja a legtöbbet.
Az Omronnak írtam, hétfőn fognak visszahívni. Wenglor még hátra van, velük már többször beszéltem normálisak voltak Köszi!
Szívesen.
Áki!
Szereztem c200h devicenet mastert karit még egyet! Le kéne tesztelnünk! Mikor érsz rá?
Sziasztok!
SOS kellene segítség! Adott egy Unitronics HMI PLC, CAN buszon 4 szervóval. A 4 szervó 4 tengelyt jelent. Ezeknek kellene összehangolt mozgást végezniük, lineárisan. Valaki tudna segíteni a matek részében, hogy a 4 tengely sebességét hogyan lehet kiszámolni. 2 tengelyre tudom az interpolációt, de 4-re kellene. Amit tudok feltételek: - tengelyek kiindulási pozíciója (X,Y,Y1,Z tengelynevek) - tengelyek végpozíciója - előtolási sebesség
Szia, a héten DE-s vagyok.
Az tökéletes!
Helló!
Az NS kijelzőt összehoztam a CP1L-E plcvel switchen keresztül. A fenti kommunikáció az NS kijelzőben FINS-ként működik csak. A PLC ettől függetlenül tud más protokollon is működni eközben? Tehát ha esetleg összehozható a 2db kódolvasóval akkor azokkal tud kommunikálni a PLC így hogy ott az NS kijelző?
Szia, elvileg és gyakorlatilag kell hogy menjen, pl láttam ahol omron plc, robot, és vision rendszer... kommunikált etherneten egyszerre, persze mind más márka, omron vagy a wrenglor azóta nem válaszolt?
Megnéztem a cx designerben az ethernetes beállításoknál 2 féle protokollt ajánl fel: FINS vagy Ethernet/IP az utóbbit pl a CJ2M szériák beépített ethernetes porttal rendelkező CPU-k támogatják, a CP1L-E -hez lehet hogy kell az EIP61 bővítő modul, ami már támogatja az Ethernet/IP protokollt, a barcode reader leírásában azt olvastam hogy TCP/IP vagy Ethernet/IP protokollt tud. De ez csak az én gondolatmenetem, Omron biztosra mondja!
itt egy link hogy melyik eszközök támogatják:Ethernet/IP |
Bejelentkezés
Hirdetés |