Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem nem arra kíváncsi vaszily hogy milyen technológiai paraméterektől függ a hatásfok, hanem hogy milyen módon definiálod a hatásfok fogalmát. Ugye hivatalosan van egy charge (töltési) hatásfok ami az egy ciklus során kivett és betöltött, Ah-ban mért értékek hányadosa %-ban kifejezve, és van egy energiahatásfok ami ugyanez energiára (Wh-ra) vonatkozóan, amiben így a belső ellenálláson és hiszterézisen elveszett teljesítmény is megjelenik, ezért erősen függ a töltés/kisütés sebességétől.
De lehetséges olyan "hatásfokot" is definiálni ami a valósan kivehető és a maximálisan betölthető töltés hányadosaként áll elő, ami ha jól értettem az a bizonyos 97 %. Csak ezt inkább kihasználhatósági tényezőnek hívnám. (Maximal utilization factor.) Amúgy meg mindkettőtöknek igaza van, én nem látok műszaki értelemben feloldhatatlan ellentmondást.
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem lenne, hogy "0"-ra kisült Li-ion akksikat fel lehet éleszteni?
Az konkrétan 0V kapocsfeszültséget jelent? Mert az első hallásra cellazárlatos lesz, bár tesztelni kéne...
200-300mV-ot mérek a kapcsokon, LG 18650 akkumulátorok, egy laptop akksiból lettek kiszedve.
Dobd el!
12 éves laptop aksikból 3,4V-tal szedtem ki cellákat.
1.5V alatt már károsodik a cella. Nagyon kis árammal ~100mA-el még esetleg fel lehet tölteni, amennyiben nem zárlatos, de valószínűleg már kapacitás vesztett lesz. Ha van rá lehetőséged akkor cseréd ki az összeset.
Szerintem nem zárlatos, egyet megpróbáltam tápegységgel (4.2V,220mA áramkorlát) tölteni, de nem vesz fel semmi áramot.
Akkor valószínű, hogy a CID (current interrupt device) oldott ki benne. Ez egy biztonsági megoldás a li-ion celláknál. Általában zárlat esetén old ki, vagy ha megnő a cella belsejében a nyomás. Mindegyik cella így viselkedik?
Ha nem vesz fel áramot, az azért van, mert védő elektronikás a cella, és a túl kis feszültség miatt lekapcsolja a cellát a csatlakozási pontjairól!
Mindegyik ugyanezt produkálja, 6db van összesen.
Fölösleges szétszedni, ha annyira kicsi a feszültség, azok a cellák nagy valószínűséggel már halottak.
Ha érdekel, majd készítek egy videót, cellák újraélesztéséről. Addig is ajánlom figyelmedbe a csatornámat, és azon belül is a Li-Ion alapozó kezdőknek sorozatot... A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2017
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a probléma megoldva! Az alábbi video alapján életre kelt mind a 6 cella (2.8-2.9V a kapcsokon). Még jó, hogy nem dobtam ki őket!
Li-ion felélesztés
Ne reménykedj, hogy 2200mAh-t fog produkálni a cella. Örülj neki, ha pár 100mAh-t ki tudsz majd venni belőlük.
Ezt a megoldást én nagyon nem javaslom, mert veszélyes. Valamiért azokban a cellákban a CID ki oldott. Ez a védelem nem "reszetelhető" . Olyan mintha egy biztosítékot megpatkolnál úgy hogy soha ne oldjon ki. A li-Ion nem játék! Szép nagy tüzet tud okozni! Én személy szerint nagyon nem javaslom az ilyen "javított" cellák használatát.
Nem. A töltők bemeneteinek két független áramforrás kell.
Már miért kellene? Párhuzamosan kell kötni,persze 2x Amperrel!
Idézet: ...na de mit is? „Párhuzamosan kell kötni”
Aztán majd a közös test miatt füst kíséretében tönkremegy a töltőelektronika. Ha a két töltő bemenetén a testeket összeköti, akkor rövidre zárja az 1-es akkut!
Bocsi!,eElnéztem,_azt hittem, hogy h.párhuzamban vannak az akksik,_és csak a töltési időt akarja rövidíteni. Kesze-kusza a rajz.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
Moderátor által szerkesztve
Én megpróbálnám,_de akkor a betápot is sorbakötném,_és 10-12 voltV-tal megtáplálnám. Ahogy nézem, a 2s-3s-4s töltők is így vannak sorolva. Van idehaza 4 db ilyen 1s-es töltőm,_majd holnap kipróbálom_(nem kár értük,_200 pénzért veszem darabját,_de nekem nem jó semmire).
A szóköz billentyű az a szép, hosszú, középen alul, egyáltalán nem szúr, nem bánt, ha használod! Próbáld ki bátran! A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
Nem korrekt megoldás, felesleges is próbálgatni. Rövid időn belül tönkre fog menni a töltő.
Van itthon nekem is egy csomó csak ez 7.x voltos aksis gépbe menne bele.
Akkor pláne sorba fűzném őket,_hiszen a kimenet így is sorosan van! Próba cseresznye,_nem veszítesz semmit,_az akksiknak meg semmi bajuk nem lesz!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |