Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   165 / 327
(#) Pafi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Szerintem nem arra kíváncsi vaszily hogy milyen technológiai paraméterektől függ a hatásfok, hanem hogy milyen módon definiálod a hatásfok fogalmát. Ugye hivatalosan van egy charge (töltési) hatásfok ami az egy ciklus során kivett és betöltött, Ah-ban mért értékek hányadosa %-ban kifejezve, és van egy energiahatásfok ami ugyanez energiára (Wh-ra) vonatkozóan, amiben így a belső ellenálláson és hiszterézisen elveszett teljesítmény is megjelenik, ezért erősen függ a töltés/kisütés sebességétől.

De lehetséges olyan "hatásfokot" is definiálni ami a valósan kivehető és a maximálisan betölthető töltés hányadosaként áll elő, ami ha jól értettem az a bizonyos 97 %. Csak ezt inkább kihasználhatósági tényezőnek hívnám. (Maximal utilization factor.)

Amúgy meg mindkettőtöknek igaza van, én nem látok műszaki értelemben feloldhatatlan ellentmondást.
(#) jimmi12 hozzászólása Okt 6, 2017 /

Sziasztok,

Egy olyan kérdésem lenne, hogy "0"-ra kisült Li-ion akksikat fel lehet éleszteni?
(#) RoliNyh válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Az konkrétan 0V kapocsfeszültséget jelent? Mert az első hallásra cellazárlatos lesz, bár tesztelni kéne...
(#) jimmi12 válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

200-300mV-ot mérek a kapcsokon, LG 18650 akkumulátorok, egy laptop akksiból lettek kiszedve.
(#) pjg válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Dobd el!
12 éves laptop aksikból 3,4V-tal szedtem ki cellákat.
(#) vaszily válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

1.5V alatt már károsodik a cella. Nagyon kis árammal ~100mA-el még esetleg fel lehet tölteni, amennyiben nem zárlatos, de valószínűleg már kapacitás vesztett lesz. Ha van rá lehetőséged akkor cseréd ki az összeset.
(#) jimmi12 válasza vaszily hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Szerintem nem zárlatos, egyet megpróbáltam tápegységgel (4.2V,220mA áramkorlát) tölteni, de nem vesz fel semmi áramot.
(#) vaszily válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Akkor valószínű, hogy a CID (current interrupt device) oldott ki benne. Ez egy biztonsági megoldás a li-ion celláknál. Általában zárlat esetén old ki, vagy ha megnő a cella belsejében a nyomás. Mindegyik cella így viselkedik?
(#) sdrlab válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Ha nem vesz fel áramot, az azért van, mert védő elektronikás a cella, és a túl kis feszültség miatt lekapcsolja a cellát a csatlakozási pontjairól!
(#) jimmi12 válasza vaszily hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Mindegyik ugyanezt produkálja, 6db van összesen.
(#) jimmi12 válasza sdrlab hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Lehet,hogy szét kéne szednem egyet...
(#) RoliNyh válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 6, 2017 /

Fölösleges szétszedni, ha annyira kicsi a feszültség, azok a cellák nagy valószínűséggel már halottak.
Ha érdekel, majd készítek egy videót, cellák újraélesztéséről.

Addig is ajánlom figyelmedbe a csatornámat, és azon belül is a Li-Ion alapozó kezdőknek sorozatot...
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2017
(#) jimmi12 hozzászólása Okt 6, 2017 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget, a probléma megoldva! Az alábbi video alapján életre kelt mind a 6 cella (2.8-2.9V a kapcsokon). Még jó, hogy nem dobtam ki őket!
Li-ion felélesztés
(#) Kovidivi válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /

Ne reménykedj, hogy 2200mAh-t fog produkálni a cella. Örülj neki, ha pár 100mAh-t ki tudsz majd venni belőlük.
(#) vaszily válasza jimmi12 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /

Ezt a megoldást én nagyon nem javaslom, mert veszélyes. Valamiért azokban a cellákban a CID ki oldott. Ez a védelem nem "reszetelhető" . Olyan mintha egy biztosítékot megpatkolnál úgy hogy soha ne oldjon ki. A li-Ion nem játék! Szép nagy tüzet tud okozni! Én személy szerint nagyon nem javaslom az ilyen "javított" cellák használatát.
(#) morzsa15 hozzászólása Okt 8, 2017 /

Sziasztok!

Így lehet tölteni?

Névtelen.jpg

(#) yulo5310 válasza morzsa15 hozzászólására (») Okt 8, 2017 2 /

Lehet!
(#) Ricsi89 válasza morzsa15 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /

Nem. A töltők bemeneteinek két független áramforrás kell.
(#) yulo5310 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 8, 2017 2 /

Már miért kellene? Párhuzamosan kell kötni,persze 2x Amperrel!
(#) uniman válasza morzsa15 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /

NEM lehet !
(#) uniman válasza yulo5310 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /

Idézet:
„Párhuzamosan kell kötni”
...na de mit is?
(#) Ricsi89 válasza yulo5310 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /

Aztán majd a közös test miatt füst kíséretében tönkremegy a töltőelektronika. Ha a két töltő bemenetén a testeket összeköti, akkor rövidre zárja az 1-es akkut!
(#) yulo5310 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /

Bocsi!,eElnéztem,_azt hittem, hogy h.párhuzamban vannak az akksik,_és csak a töltési időt akarja rövidíteni. Kesze-kusza a rajz.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) yulo5310 válasza uniman hozzászólására (») Okt 8, 2017 /

A két betápot!
(#) morzsa15 válasza yulo5310 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /

Röviden akkor nem lehet?
(#) yulo5310 válasza morzsa15 hozzászólására (») Okt 8, 2017 1 /

Én megpróbálnám,_de akkor a betápot is sorbakötném,_és 10-12 voltV-tal megtáplálnám. Ahogy nézem, a 2s-3s-4s töltők is így vannak sorolva. Van idehaza 4 db ilyen 1s-es töltőm,_majd holnap kipróbálom_(nem kár értük,_200 pénzért veszem darabját,_de nekem nem jó semmire).
A szóköz billentyű az a szép, hosszú, középen alul, egyáltalán nem szúr, nem bánt, ha használod! Próbáld ki bátran!
(#) Kovidivi válasza yulo5310 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /

Nem korrekt megoldás, felesleges is próbálgatni. Rövid időn belül tönkre fog menni a töltő.

Van itthon nekem is egy csomó csak ez 7.x voltos aksis gépbe menne bele.
(#) yulo5310 válasza morzsa15 hozzászólására (») Okt 8, 2017 1 /

Akkor pláne sorba fűzném őket,_hiszen a kimenet így is sorosan van! Próba cseresznye,_nem veszítesz semmit,_az akksiknak meg semmi bajuk nem lesz!

Rendben holnap kipróbálom és írom mi történt.
Következő: »»   165 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem