Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   387 / 854
(#) RoliNyh válasza tbarath hozzászólására (») Okt 10, 2017 /

Ezzel szerintem nem vagyok előrébb, ugyanis itt az van, hogy az arduino boardot használjuk fel ISP programozóként. Namármost az USBASP -vel is tudom programozni
(mert tulajdonképpen az is egy ISP-t megvalósító programozó).

Viszont ha a resetet letiltom, akkor elvileg már ugrott az ISP -vel való programozási lehetőség, gondolom én azért, mert kell neki programozás közben a reset láb/jel.

Szóval ha tiltom a reset lábat, és sima outputként alkalmazom, mind a két módszer megfőtt,
csak a bootloaderes programozás marad úgy néz ki. Ami igazából nem is baj, mert a FW amit majd beletöltök, szerintem úgy is simán bele fog férni...
(#) kapu48 válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 10, 2017 /

Sajnos tévedésben vagy!
Mert ha megnézed a kapcsolási rajzokat?
Az USB IC ről megy 1 vezeték a RESET lábakra, a botloadert is resettel inditják!
Bővebben: Link
(#) RoliNyh válasza kapu48 hozzászólására (») Okt 10, 2017 1 /

Na akkor most az van, hogy bootloaderrel se lehet progrmozni letiltott reset lábbal???
(#) vargham válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 10, 2017 /

> bootloaderrel se lehet progrmozni letiltott reset lábbal?
De, lehet. Elveszed a tápot, visszaadod a tápot, és a bootloader timeout alatt elkezded a programozást.
Figyelj oda, hogy az Rx és Tx lábakra mit raksz, mert MINDEN bekapcsoláskor, amíg fut a bootloader ezek soros port vonalak lesznek, és csak az alkalmazásod elindulása után él az általad programozott konfiguráció (In, Out, stb).
(#) RoliNyh válasza vargham hozzászólására (») Okt 10, 2017 /

Na ez akkor így még jó is lehet, ugyanis alapból van Rx/Tx kimenet a panelen a soros kommunikáció miatt, akkor azt úgy fel is használhatom elvileg...
(#) zsolt58 hozzászólása Okt 10, 2017 /

Sziasztok.
Egy kis segitséget szeretnék kérni.
Van kettő gomb, eddig ugy áll a program, hogy ha megnyomom az egyiket azután lehet csak a másikat és igy fel váltva, egy gombnyomásnál hozzá számol 1-et és ezt ki is irja LCD-n.
És azt szeretném megcsinálni, hogy ha megnyomom az egyik gombot akkor kezdjen el számolni 1 percig és az az 1 perc allat lehesen fel váltva nyomkodni a gombokat és számolja is, az 1 perc letelte után ne számolja már a gombnyomásokat és irjon is ki valamit.
Az egész koncepcio ugy álna, hogy mondjuk 1-20 gombnyomásig ki irja, hogy rossz, 20-40-ig nem rossz, 40-60-ig jó, 60-80-ig nagyon jó és 80-100-ig kitünö.
Remélem érthetö.
Köszi.
(#) tbarath válasza zsolt58 hozzászólására (») Okt 11, 2017 /

Hol akadtál el?
(#) gerleimarci válasza world-s hozzászólására (») Okt 11, 2017 /

Szerintem meg kéne próbálni a powerbank söntjét nagyobbra cserélni, így azt hinné, hogy több áram folyik. Akkor viszont a maximális áram is kisebb lenne.
De ez itt nagyon off.
(#) gerleimarci válasza RoliNyh hozzászólására (») Okt 11, 2017 /

Építs egy ilyet, és akkor újra tudod programozni, ha előtte letiltod a resetet.
(#) RoliNyh válasza gerleimarci hozzászólására (») Okt 11, 2017 /

Ezt majd elteszem, lehet még szükség lesz rá...
(#) berkesandor hozzászólása Okt 11, 2017 /

Szépen működik a távméréses, SMS fogadós-küldős projektem, 328p-s mini pro-val.
Eddig 5 V 16 MHz, volt benne, ma kicseréltem egy 3,3V-os 8 MHz-re. ( a rendszernek saját tápja van nem használj a mini tápját, ezért szerintem mindegy, hogy 3,3 vagy 5 voltos verziót használok).
Tesztelés közben arra jöttem rá, hogy a 8 Mhz -es nem jól dolgozza fel a kapott SMS-t, mi okozhatja ezt a hibát?
(#) Kovidivi válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 11, 2017 /

A 3.3V-os Arduino mini pro-k 90%-a 16MHz-ről jár. Nem ez gondod, hogy rossz alaplapot választottál ki? Tölts fel egy villogót, ami mp-ként állapotot vált, és meglátod, hogy valóban milyen sebsségen megy az AVR. Van rajta kvarc?
Egyébként is, mi az, hogy nem dolgozza fel jól? Igazán kifejthetnéd...
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2017
(#) mateatek válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 11, 2017 /

Talán az, hogy a soros port fele órajelen megy?
(#) berkesandor válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 11, 2017 /

Jó alaplapot választottam ki, ellenőriztem.
Kvarc van rajta, de pici, most próbálom elolvasni mi van ráírva.
Azt jelenti, hogy nem jól dolgozza fel: ha SMS-t küldök neki, csak akkor foglakozik vele, ha az előre megadott számról jön. Után elolvassa az üzenetet, és az alapján cselekszik.
Valamiért hibás azonosítást jelez (nem egyezik a küldő száma és a beállított szám).
(#) zsolt58 válasza tbarath hozzászólására (») Okt 11, 2017 /

Hogy az 1 perc alat lehessen nyomkodni a gombot és számolja is.
(#) berkesandor válasza zsolt58 hozzászólására (») Okt 11, 2017 / 1

Lekérdezed a rendszeridőt, utána addig engeded futni a ciklust amíg a lekért rendszeridő + 1 perc nagyobb mint aktuális rendszeridő.
(#) tbarath válasza zsolt58 hozzászólására (») Okt 11, 2017 / 1

Idő: a millis() ezredmásodperces pontossággal adja vissza a "rendszeridőt", ami kb. 50 nap alatt nullázódik. Ha nem elég ez a pontosság, akkor a micros() használható.

Maga perces időzítős kód valami ilyesmi:
  1. boolean isStarted = false;
  2. boolean isStopped = false;
  3. unsigned long startTime;
  4. unsigned int pressCount, nextButton;
  5.  
  6. boolean isButtonPressed(int buttonNumber){
  7.   // itt levizsgálod a változóként nyomott gombot
  8. }
  9. void loop() {
  10.     if (isStopped){
  11.       // kiírsz
  12.       delay(10000);
  13.     }
  14.     else{
  15.       if (isStarted){
  16.         if (millis() >= startTime + 60*1000){
  17.           isStopped = true;
  18.         }
  19.         else{
  20.           if (isButtonPressed(nextButton)){
  21.             pressCount++;
  22.             nextButton = (nextButton +1) %2;
  23.           }
  24.         }
  25.       }
  26.       else{
  27.         if (isButtonPressed(0)){
  28.           startTime = millis();
  29.           pressCount++;
  30.           nextButton = 1;
  31.         }
  32.         else{
  33.           if (isButtonPressed(1)){
  34.             startTime = millis();
  35.             pressCount++;
  36.             nextButton = 0;
  37.           }
  38.         }
  39.       }
  40.     }
  41. }
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2017
(#) berkesandor válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 12, 2017 /

Ezt a könyvtárat használom:
Bővebben: Link
Nem tudom létezik-e UNO-ba 8 Mhz-es kvarc-os? Lehet, hogy kompatibilitási problémák vannak?
Lehet ilyen?
(#) krauszkrisztian hozzászólása Okt 14, 2017 /

Üdv!
Meg tudná valaki mondani, hogy mekkora az Arduino IDE gépigénye?
Esetleg p4-en, 2db 512Mb-os RAM-mal elmegy?
Előre is köszönöm!
(#) tbarath válasza krauszkrisztian hozzászólására (») Okt 14, 2017 /

java-s, idővel fel fogja zabálni a memoárt - már ha marad egyáltalán neki, mert egy mai óperenciás rendszer és egy böngésző pár tab-bel simán eszik giga fölött.

Amúgy ezt a lomot dobd ki, de tényleg. Tizenezerért lehet kapni sokkal jobb gépet (Bővebben: Link), boltban, garanciával. Mondjuk ez se mai, de klasszisokkal jobb mint bármilyen P4, és ha használod is akkor az ára hamar visszajön a villanyszámlán a P4-hez képest. És DDR3-as, szóval értelmes áron tudsz bele még memóriát tenni.
(#) mateatek válasza tbarath hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 1

Én a műhelyben ilyen célra egy 1100 MHz-es Athlon XP-t használok 512 MB RAM-mal. Böngészésre nem ideális a gép, de az Arduino IDE tökéletesen teszi a dolgát rajta.
(#) david10 válasza krauszkrisztian hozzászólására (») Okt 14, 2017 /

Kiprobáltam az Arduino IDE-t(1.0-át és 1.8-at) egy Intel Celeronos 2002-ben gyártott alaplappal, 1GB memóriával, elviszi, de ha kinyittok egy böngészőt (FF/IE/Chrome/Safari), ugy belassul, hogy használhatatlan.
Ha programírás közben nem lehet az internetet használni, akkor fárasztó a programírás.
Én az Arduinot egy P4(HT) 3,4GHz-es géppel, 3 GB rammal és egy 1 terrás vinyóval hsználom, ami kiválóan viszen 4db Arduino IDE-t és 10db Chromeban kinyított lapot.
A helyedben vásárolnék egy jobb gépet(amit tbarath ajánlott, az kiváló) és azt használnám.
(#) RoliNyh válasza krauszkrisztian hozzászólására (») Okt 14, 2017 /

Mindenképp Xp -t használj (tiszta új telepítés) ezen a gépen, arra telepítsd az arduino IDE -t.
Akkor fog menni rendesen...
(#) ilyesimre hozzászólása Okt 15, 2017 /

Sziasztok arduino-val szeretnék vezérelni egy motort, a gondot a motor jelenti, bekapcsoláskor sűrűn kiüti az arduino-t, motor eredetileg 3 fázisról volt működtetve, ezt átkötöttem egyfázisúra, a motor működik szépen 220V/380V 750W. A vezérlést két 30A relével oldatom meg, egyik az irányváltást végzi a másik a bekapcsolást. Kipróbáltam egy hősugárzó kapcsolgatásával, de csak a motor indításkor áll fent a hiba.
(#) cimopata válasza ilyesimre hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Mi az hogy kiüti?
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
Moderátor által szerkesztve

10 indításból 2-3 szór újraindítja az arduino-t.

Akkor az arduinod tápkörében nézelődnék esetlegesen a reset láb stabilitását sem árt megvizsgálni ha nincs kondisan szűrve akkor az indítási áramlökés indukálhat zavarfeszültségeket az arduinód körében. Bár nem tudom mi hogyan van leválasztva mert kb semmit sem tudni a cuccodról.
(#) cimopata hozzászólása Okt 15, 2017 /

Egyébként logikai bemeneteket sem árt hardveresen + szoftveresen prell mentesíteni mert a szkóppal megnéznéd szép kis zavarok lehetnek a lábakon és ha valamelyiknek van olyan funkciója pl ki-be kapcsolás stb akkor még ha nem is váltasz a kapcsolókkal akkor is úgy érzi mintha kikapcsoltad volna. De nem ismerem az áramkörödet.

Az arduino külön tápon van, és csak a motornál áll fent a hiba sajnos nincs szkóppom hogy a zavart mérjem. Időközben a motort lekötöttem és elkülönítettem az arduino-tól kb 1 méterre, de a zavar ugyanúgy fennáll, motor indításkor most nem indul újra de úgy érzékeli az inputot mintha magas lenne.

És a táp mennyire stabil? Mivel van szűrve.

Milyen bemenetei vannak az arduinónak? kapcsolók szenzorok?
Következő: »»   387 / 854
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem