Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   168 / 327
(#) Pafi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 19, 2017 /

4*4,1=16,4V
(#) vladcepes válasza Pafi hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Köszi! És az A-t?
(#) vladcepes hozzászólása Okt 20, 2017 /

Sziasztok! Beraktam a Bms-t,megmértem a kijövetelnél ott a 14.5 V ,ha rádugom a gépre nem inditja.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2017
(#) KTobi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Kösd be az akkucellákat a terhelésfigyelőre(kimenetkapcsoló) ne csak a balancerra.
(#) vladcepes válasza KTobi hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Köszönöm!
Nem a teszterre gondolsz ugye?
(#) Pafi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Pár A. Nem ismerem az akkumulátoraidat hogy mennyit bírnak. Annyit kell beállítani, hogy az aksik legfeljebb csak langyosodjanak, és a töltő se égesse meg az ujjad.
(#) luluzulu hozzászólása Okt 20, 2017 /

Sziasztok!

Van egy imax B6 clone töltőm, ami körül belül működik, csak rosszul méri a feszültséget, van-e lehetőség kalibrálni?
(#) Pafi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

A legfontosabb bekötésre gondolt, B+, B-! Vastag vezetékekkel, ahogy a BMS rajzán jelölve van!

Az aksi ház csatlakozójára menő vezetéknek is vastagabb illene, ezek ránézésre nem vastagabbak 0,5-ösnél. 1,5 mm2 a minimum.

Az aksik bírni fogják a 10-20-30 A-t?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2017
(#) vladcepes válasza Pafi hozzászólására (») Okt 20, 2017 /

Köszönöm! Közbe már bekötöttem de akkor ez karcsú vezeték. Akkor ezért csinált olyat hogy egy fél fordulatot pörgetett aztán annyi? Akkor holnap cserélem. A töltönél 16.4 V ot állítottam, az Áramot nem tudtam felyjebb,lejebb húzni. Elöször 0.50A val töltött,most 0.23A nál van.
A 0.36P az mit jelent?

Köszönöm a választ!
(#) Pafi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

A fél fordulat utáni leállást kis valószínűséggel okozza a vékony vezeték. Inkább valami rosszul van bekötve, hibás egy cella, le van merülve, ilyesmi.

0,36P-t nem látok, 3,7P-t inkább. Valószínűleg teljesítmény.

Engem a 4,89 V aggasztana a figyelőn.
(#) vladcepes válasza Pafi hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

Köszi! Akkor kipróbálom egy másik 4-es cellával.Mindegyiket megmértem külön külön mielőtt összekötöttem volna.Ja a 3,7 P-t elírtam.

A 4,89V-ot észre sem vettem. az nem tudom hogy került bele
A cellák újak,inkább az hogy gagyi változat.
Kipróbálom használt Panasonic-cal.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2017
(#) Pafi válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

Szerintem ne cserélgesd össze-vissza, még nagyobb bajt is csinálhatsz mint ami most van!

Először mérj! Mérd meg cellánként a feszültséget multiméterrel! Ha súlyos rendellenességet tapasztalsz (4,2V fölötti, 2V alatti feszültség), akkor azonnal, de megfontoltan, nem kapkodva szedd szét! Ha rendben vannak a feszültségek, akkor terhelve is mérj, a BMS minden csatlakozási pontján a B+-hoz képest! (Terhelés: ha a fúrót nem bírja, akkor valamilyen műterheléssel, izzóval, stb...)

Ügyrendi kérdés: ugye az aksi külső csatlakozójának polaritására nagyon ügyeltél? Ellenőrizd még egyszer, lehetőleg más módszerrel mint először!

Gagyi cellát nem érdemes használni. De agyonhasználtat sem. De ha gyagyi is, mindig először meg kell mérni, hogy melyik paramétere gyenge! Ha a kapacitása kicsi, az nem baj. Ha a belső ellenállása nagy, az már sokkal inkább. Ha pedig jelentősen eltérnek a belső ellenállások, vagy a kapacitások, akkor sorba kötni tilos!

Mit mértél a cellákon külön? Ha csak feszültséget, az még nem sokat mond...
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2017

Köszi a jó leírást! Ezeket megcsinálom amit írtál,majd du. Utána megírom a tapasztaltakat.
Igen az új cellán csak feszültséget mértem.

Gyorsan mértem egyet,a többit majd du.
Multival Teszterrel
1 akku - 3,99 V. 4,02 V
2 akku - 4,02 V. 4,02 V
3 akku - 4,02 V. 4,01 V
4 akku - 4,01 V. 3,93 V
(#) sanyikiraly válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

Szerintem ezekkel a feszültségekkel nincs gond, csak a cellákból kivehető maximális áram kicsi. A kezdeti "fél fordulatot megy és aztán megáll" jelenséget az elektronika túlmerülés elleni védelme okozza, mert a kezdeti nagy áramigénye a motornak annyira megrángatja a kis árammal terhelhető cellák feszültségét, hogy az elektronika merültnek látja és letilt. Ha úgy van ahogy leírtam akkor ha nagyon lassan indítod a fúrót nem fog letiltani, de ezek a cellák nem szerszámgépbe valók. A nagy áramú cellákkal nincs ilyen gond.

Továbbá sajnálatos dolog az is, hogy keringenek az interneten olyan videók: miszerint termelj ki használt laptop akkuból cellákat és azokból át tudsz alakítani ni-cd akkus szerszámgépeket alakítani lítiumosra. Igen át lehet alakítani, de semmikép nem használt 4-5A-os aksikból.

A méréseken még nem vagyok túl. Viszont leforrasztva az akkupakkot úgy meghajtva a fúrót megy mint állat. Átnéztem a rajzot, a kötéseket jól csináltam. A panelen a B+ és a P+ összevan kötve.(szakadásvizsgáloval néztem) ,a B- és a P- viszont nincs. (De gondolom ennek így kell lenni)
A celláktól a pozitív- negatív kábel a panelre,és onnan az akku doboz végére vezető kábelnek milyen vastagnak kéne lenni? A méréseket később folytatom.!
(#) pjg válasza sanyikiraly hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

Tízenéves laptop aksival működik az 1995-ös Bosch fúrógép.

Ezt nem igazán értem:
"terhelve is mérj, a BMS minden csatlakozási pontján a B+-hoz képest! "
Tehát megterhelem pl. izzóval (12V-21W/5W) és mérek a BMS +(multi pozitív szál ,negativ a többi ponton?
(#) uniman válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

Egy valamiről még nem írtál, mégpedig arról, hogy milyen sorrendben kapcsoltad rá a BMS panelre az akkucellákat...bizonyára megvan az előírt sorrend, meg a "trükk", az üzembe helyezéséhez.
(#) vladcepes válasza uniman hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

Na erről nem olvastam de így csináltam : S4-S3-S2-S1)
De mégiscsak kiprobáltam a már meglévő régi Panasonic 4-es cellát. Lassan csak elkapta a fordulatot aztán pörgette rendesen, de lehet érezni hogy nincsenek benne lovak. Hamar feladja kb 3 csavar. Aztán 3 perc pihi majd megint
(#) uniman válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

Az úgy nem jó (szerintem)! Próbáld meg fordított sorrendben S1-S2-S3-S4 csatlakoztatni a cellákat...azaz a GND (-) felől kezdve. Ha kész a pakk, akkor azt először ne a fúrógépbe tedd, hanem csatlakoztasd a töltőre egy kis időre. Ezután mehet a próba...
(#) vladcepes válasza uniman hozzászólására (») Okt 21, 2017 /

Akkor leforasztom és újból ahogy írtad! A Gnd-t, is forasszam le? A pozitívot mindenképp mert az ugye az S4,es is egyben.
(#) uniman válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

A cellákról írtam...remélem az is egyértelmű számodra, hogy a csatolt képemen a vastag vonalak (a cellák között, valamint a cellasor + és - kivezetései is, természetesen az akkupakk csatlakozóihoz is ugyanilyen vastag vezetékkel illene csatlakozni), 30 ampert elbíró vezetékeket jelölnek.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2017

4S_BMS.jpg

(#) vladcepes válasza uniman hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Értem. Köszönöm!
(#) KTobi válasza uniman hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

B1,B2,B3-at nem kell bekötni?
(#) morzsa15 hozzászólása Okt 22, 2017 /

Sziasztok!

2 sorba kötött li-ion akkut szeretnék tölteni lehetőleg 5v ról megoldható ez? Milyen áramkör kell neki?
(#) uniman válasza KTobi hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Ha ponthegesztéssel lennének az akkucellák összekötve, akkor oda lenne célszerűbb azokat beforrasztani...
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 22, 2017 /

Sziasztok!

Bár a topikban ez (még) nincs említve.
Adott árkategóriában Li-ion-hoz úgy tudom TP4056 dukál, viszont LiFePO4 cellához mi a megfelelő töltő IC?
(#) nedudgi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 22, 2017 / 1

Például a TP5000. Ezek a modulok beállíthatók LiIon, vagy LiFePO4 cellához.
(#) Wind-Storm válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 22, 2017 /

Köszi!
Olyan nincs, ami csak LiFEPO4-es cellát tud tölteni?
Következő: »»   168 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem