Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   553 / 965
(#) llax válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Okt 18, 2017 /
 
A Fi relére megadott névleges áram vezetőnként értendő (pl. 4p esetén 4x40A). Ez még csak nem is valami csúcsérték, hanem maximum (vagy összesen) annyira lehet biztosítva a Fi mögötti hálózat. El kell viselnie mindent, amitől egy azonos névleges áramú B vagy C karakterisztikájú kismegszakító nem old le. Ezen túl sértetlenül el kell viselnie a kismegszakító leoldásáig akár több kA-es zárlati áramokat is (ekkor jobb is, ha a Fi nem old le - jellemzően nincs ívoltó kamrájuk).
A példában szereplő esetre, külön a villanykályhához egy 25A-es Fi feltétel nélkül elegendő lenne. Ha számottevően melegszik, ott hiba van, nem méretezési probléma. A teljes hálózatra, 3x32A biztosítás mellett minimum egy 4p 40A-es Fi kell (mint a meglévő - csak legyen hibátlan).

Ha valamiért kicsi lenne a Fi relé, túláramtól akkor sem oldana le. Ha érezhetően melegszik, akkor sem. Nincsen benne semmilyen túláramot érzékelő alkatrész (kivéve a kismegszakítóval kombináltat).
(#) mikado válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 18, 2017 / 1
 
Abban igazad van, hogy transzformátoroknál adott esetben 5kV-al is mérhetünk, de kisfeszültségű gépeknél a mérőfeszültség 500V, 1000 V-nál nagyobb feszültségű gépek esetében 1000 vagy 2500 V.
Villamos hálózat mérésénél SELV/PELV 250V, 500V-üzemi feszültségig+FELV 500V, 500V üzemi feszültség fölött 1000V a mérőfeszültség.

Az eredeti kérdéshez visszatérve: egy betegeskedő hőtárolós kályha méréséhez max. 500V a mérőfeszültség, különben több kárt csinálhatsz mint hasznot.

Javasolt olvasnivalók a teljesség igénye nélkül: MSZ EN 60335-2-61, MSZ HD 60364-6, MSZ 10900, MSZ 4852
(#) (Felhasználó 116638) válasza llax hozzászólására (») Okt 18, 2017 /
 
Értem.
Most már kiváncsi vagyok mi okozza a hibát, megvárom a végeredményt.
(#) slimtomi hozzászólása Okt 19, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy kérdésem felétek:
A kék MCU vezetékkel a képen látható módon szabványosnak számít két kapcsolóba bekötni a N vezetőt?
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2017
(#) Bakman válasza slimtomi hozzászólására (») Okt 19, 2017 / 1
 
Ezzel inkább gyakorlati probléma van. A szorítócsavar csak egy oldalról van terhelve, sokkal könnyebben megszakad a menet. Egy vezetéknél is fennállhat a gond, kettőnél erősebben. Persze ez is szzerelvényfüggő, van olyan, amelyikben már attól tönkremegy a menet, hogy ránézel.
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Van olyan amelyben nem is csavar van, így menet sincs.
(#) erbe válasza sany hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
De abba nem is lehet beledugni duplán hajtott vezetéket.
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Abba nem.
(#) sámli válasza mikado hozzászólására (») Okt 19, 2017 /
 
Igazad van, rég volt, hogy ezt a tevékenységet folytattam. Összekevertem a kábelek szigetelés ellenállás mérésével.
(#) slimtomi válasza Bakman hozzászólására (») Okt 20, 2017 /
 
Tulajdonképpen több kapcsolóban is szakadt volt a menet.
Egyébként fázist és nullát is szakító sorolható kapcsoló az alany.
Megfordult a fejemben a hajtásnál keletkező esetleges melegedés is.
De volt olyan kötés is, ahol összesodorva kötötték be a két vezetéket. Ezt magam részéről nem tartom megfelelőnek.
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 29, 2017 /
 
Sziasztok!

Egyik barátomnál ez a látvány fogadott a lakáselosztó szekrényben.
Szerintetek mire lehet ott a nagyobb keresztmetszetű barna és a levendula vagy szürke színű vezeték? A villanyóra megszakítója alapján kétlem, hogy lenne ott három fázis.
Még nem mértem rájuk.
Ezen túlmenően lehet általános véleményeket mondani..
Pár éve vitelezhették ki ezt a felújítást, nekem már kapásból nem tetszenek a bejövő vastag keresztmetszetű MCU vezetékek, nem hogy a kis keresztmetszetű gazdag színvilág, bár meg kell jegyeznem, hogy a villanyóra úgy 10-20 méterrel odébb van, az udvar elején.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2017
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 2
 
Előkészítés a 3 fázisnak, ha lecserélésre kerül az egyfázisú mérőóra háromfázisúra.
(#) papo69 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Mi nem tetszik a bejövő fővezetéken? Kicsi, nagy?
Nekem az nem tetszik, hogy nincs ÉV relé.
Szürke-barna a szabványszine a másik 2 fázisnak.
(#) Ge Lee válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Már két olyan lakásban is jártam ahol ilyen dobozban a föld és a nulla csavarok egy része ki volt lazulva, pedig az elmondás szerint rendesen meg lettek húzva. Szerintem az a csavaros védőföld és nulla kötés konkrétan életveszélyes, gratulálok annak aki ezt a dobozt így megtervezte.

kötés.jpg
    
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
Az lehet, hogy soha sem lett rendesen meghuzva, de ezek az elosztok sok helyen rendszeresitettek - nálunk is ilyenek vannak és abszolut semmi gond nem volt eddig velük. Ha már ott jártál csavarhuzod csak volt, akkor semmi gond a csavarokat meghuzni.
(#) sámli válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 2
 
Tény, hogy egy idő után a kötések lazulhatnak, időközönként ellenőrizni kell. Az, hogy életveszélyes lenne kissé költői túlzásnak tartom, hogy tűzveszélyes az nem kérdés. Volt szerencsém több hasonló kiselosztóhoz amik "lefolytak" a falról.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2017 1 /
 
Ha szerinted az normális hogy egy dobozban néhány hónap után, sőt egyáltalán csavarokat kell huzigálni, akkor részvétem. Majd ha leég a lakásod, vagy agyoncsap valakit az áram, akkor is vedd ilyen lazán... Ha szerinted azért jó valami mert ez van rendszeresítve, akkor újfent részvétem, használd... Én nem fogom.
(#) sámli válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 2 / 1
 
Magánügyed. Mitől csapna agyon az áram? Attól, hogy a csavarok lazábbak, még nem fog agyoncsapni. Attól fog, hogy oda nyúlsz ahová nem kellene. A védővezető a laza kötés ellenére még érintkezik, készülék meghibásodásakor a védelem még meg fog szólalni. Egyébként pedig nem igazán ismerek ebben a méretben olyan kiselosztót aminél nem ilyen sínek vannak rendszeresítve.
(#) Tomi111 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 1 / 1
 
A tömör rézvezeték és a sodrott érvéghüvellyel szerelve nem lazulhat ki. ( nekem is ilyen van itthon, kb 10 éve szereltem, szerintem nem lehetne mozdítani a csavarokon, ha most megnézném) Persze kell a megfelelő csavarhúzó, amivel meg lehet húzni, nem fordul ki a csavarból. Megfelelő erővel kell meghúzni. Ezek általánosan elfogadott sínek, a csavarok végeinek kialakítása is olyan, hogy nem nyírja el a vezetéket.
Az alu vezeték más, az lazulhat, meg sokan bekötik a sodrott erűt simán érvéghüvely nélkül. Na meg a sodrott forrasztása a halál a sorkapocsban! Az idővel biztos melegedés!
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
Hiányzik a FI-relé és egy lakásba sok az a 16 A -es "C" karakterisztikájú kismegszakító.
Valószínűleg több helyre elegendő lenne a 10 A-es "B" karakterisztikájú is.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 1
 
Nálunk az egyik ilyen eloszto 30 éves soha az életben nem huzta meg senki ez idö alatt a csavarokat. ( amugy az elosztoszekrény egy kész gyári dolog s már igy lett a gyárban felszerelve). Ilyeneket ma is kapni. Szoval nem kell tulozni. Egy elosztoban minden kötés csavaros és legalább olyan biztonságos mint a modern dugaszolos vackok. ( nekem az egyik uj vezetékezés - házátalakitás során, kizárolag dugaszolos csatlakozokkal készült, s mit ad isten az egyik, immár hozzá nem férhetö dobozban, megszakadt a csatlakozás - valoszinü rosszul dugták a drotot a wagoba. Fél falat ki kellene emiatt bontanom ). Szoval a modern dolgokkal is lehet rosszul járni...
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 2
 
> immár hozzá nem férhetö dobozban
Soha nem falaznék be kötést tartalmazó dobozt. Szerintem nem jó ötlet.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Nem minden dolog látható előre. Pl. a tulajdonos álmennyezetet rak fel, holott erről három éve szó sem volt...
(#) Massawa válasza vargham hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Ez a padlástérben volt, és nem vették észre amikor kiépitették a belsö falakat. Ráadásul akkor még minden müködött, csak rá jo egy évre szakadt meg az egyik vezeték.
(#) papo69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
Küldj egy képet, hogy szerinted milyen megoldás jobb ennél, és nincs lazulás.
(#) Ge Lee válasza papo69 hozzászólására (») Okt 29, 2017 1 /
 
Ettől bármi jobb. A 45 éve a falban összesodort alukábelek nem lazulnak ki, ezek meg néhány hónap után kilazulnak. Képet nem tudok küldeni mert már elköltöztem onnan, de nálam össze voltak sodorva és le lettek forrasztva. Fogóval sem lehet széttépni.
Tetszenek az ilyen "hozzáértő" beszólások hogy "nem lazulhat ki", kár hogy ezt nem közölte a csavarokkal senki. Azt sem gondolnám hogy errefelé csak dilettánsok szerelnének, akik még soha életükben nem láttak csavart, ennélfogva nem is tudják hogy azt hogy kell meghúzni. Meg a következő jó beszólás: "A védővezető a laza kötés ellenére még érintkezik" hát persze.
A megnőtt átmeneti ellenállás nem szórakozik, teszi a dolgát. Az egyik esetben csak az asztali lámpa villogott, a másik esetben amperszag jött a dobozból miután bekapcsolták a mosógépet. És ezekben a lakásokban szerencsére nem volt 28 áramkör mint ami manapság divat lett, így azonnal észrevették hogy baj van. Ha több áramkör van lehet hogy észre sem veszed, mert a többi jó, csak az nem amelyik nullája vagy védőföldje fellazult. És ahogy a képen lévőben úgy azokban a dobozokban sem volt Fi, így az sem védte volna meg őket ha baj van. Meg a védőföld se, mert lötyögött a helyén. Áram se kell hogy folyjon rajta, ahol nincs biztos kontaktus ott lesz helyette oxidáció.
(#) sámli válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 1 / 1
 
Bizony, hogy érintkezik a védővezető és teszi a dolgát. Ha nem hiszed, csinálj egy próbaáramkört a konyhaasztalon.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 1 / 1
 
Ugyan már kedves Ge Lee, mitöl lazulhat ki egy jol meghuzott csavar??

Kismillio hid dölne össze, autok esnének szét, ha a csavarok csak ugy unalmukban kilazulnának. Amugy a kismegszakitokban, biztositék foglalatban, de minden csillár csatlakozoban stb. csavarok tartják a huzalt. Hányat kellett utánnahuznod az utobbi 10 évben?
Az aluvezetéknél elöfordult, hogy lazul a kötés, mert az ALU "folyik", de a rézre ez nem jellemzö, igy a meghuzott csavar magátol egészen biztos, hogy nem lazul ki.
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 29, 2017 / 5
 
Hello! Most van, amikor a Zsolt védelmére fogok kelni..
Amikor én ezzel a sínnel találkoztam, az első kérdésem az volt, hogy "a villanyszerelő urak, nem mondták hogy ez egy tűzveszély forrása?" A válasz pedig az volt, hogy "Nem!". De értem én ezt! Szerelni önnyű, vád sem érheti Őket, mert Ők gyári szabványos megoldást alkalmaztak..

De én ilyen pocsék műszaki megoldás,t már 40 évvel ezelőtt sem fogadtam volna el. Nem tudom ki adta ki az engedélyt ilyen gyártására, de el tudnék vele beszélgetni. Minden estre csak meg kell nézni, milyen megoldású a kötés a kis-automatában, vagy egy tisztességes sorkapocsban és a különbség egyből látható. Egy régi ócska sorkapocsban is legalább volt egy lemez ami acélból volt, hogy a csavar ne a vezetéket próbálja elvágni. Lehet a csavar vége bármely kialakítású, az forgatás hatására nyíróerőt produkál. (Abból is sokan kidobálták vagy kiesett és nem tették vissza, mert ugye "macerás aládugni a vezetéket".
Én minden estre kidobtam ezt a két vacakot a dobozból, és vörösréz lemezből készítettem helyett sínt, ahol szemesre hajlított vezetéket 5-ös 6-os csavarok rögzítik alátét és rugós alátét felhasználásával. Én ezt tartom villamos kötésnek, ami nem fog sem kilazulni, sem kimelegedni.

Természetesen nem akarok vitát generálni ebből és egyetértést sem várok. Mert ugye én nem vagyok villanyszerelő..
(#) sámli válasza proli007 hozzászólására (») Okt 29, 2017 /
 
A HLAK fővezetéki sorkapocs nem egy gagyi termék, nem is tartozik az olcsó kategóriába. Szerinted van benne bármilyen szorító lemez?
Következő: »»   553 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem