Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Tudom. A nagymamám 102 éves volt a nyáron, a kedvence a disznópörkölt nokedlival. Esténként meg leginkább szalonnát szeret vacsorázni. Ha csak ennyire árt üsse kő.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
Kezdő kérdések, digitális óra, stb.
Az igen szép kor a mai világban, Isten éltesse őt még sokáig!
Hello! Már bocsánat, de mi köze van ennek a műterheléshez? Miközben van egy remek "beszéljük meg" topik is..
Semmi, csak az egyik fórumtárs írt egy hosszabb lére engedett offot, erre reagáltam, amire más is, aztán stb.
De igazad van, befejeztem.
Azon töröm a fejem, miért is izzózzák le a LED-et. A nevében sem szerepel izzó. Nem is izzik benne semmi.
L - Light ~ Fény E - Emitting ~ Kibocsájtó D - Dióde ~ Dióda Már a Fórumon is túj gyakran találkozok vele. Valahogy arc-idegzsábát kapok tőle. Az egyébként szorgalmas, figyelmes Moderátor a müxik szót kijavitja működikre, (igaza van), de a LED izzó felett átugrik. Jó hogy nem LED körte.
Nincs ezen mit rágódni. Éppen azért hívják LED izzónak, mert pont úgy néz ki mint egy izzó, vagy csúfnevén villanykörte. Mégis hogy kellene hívni? LED-nek? Nem LED, mert a LED az kicsi műanyag bigyó, vagy egy lapos izé. Ha az átlagembernek nem úgy mondod hogy LED izzó, azt sem tudja miről beszélsz. Ne kezdjük már megint a vesszőfutást mint a hangfallal, amit én azóta úgy hívok (meg mások is) amióta az eszemet tudom, és ezen már nem nagyon szeretnék változtatni, akármennyire is helytelen szakmailag. A tűzcsapból sem tűz jön, mégsem kiabálsz miatta.
Mint ahogyan a facsavar sem fa, meg a beton talpfa sem fa. Stb.
Tényleg kár ezen rugózni, vannak kialakult nyelvi fogalmak (főleg alak, történeti okok vagy az egyszerűség miatt). Tűzkövet is úgy vásárolsz, hogy "tűzcsiholó fémelegy?" Már mert a kőhöz semmi köze nincs. Különben meg a vásárlónak / köznyelvnek miért kellene tudni egy eszköz működési elvét? Gondolom fénycsövet is "gerjesztett alacsony nyomású gázos másodlagos emissziójú" rúdként kéred (vagy Neked az lenne az ideális). 99% az embereknek azt sem tudja, mi a LED. (vezet...múlt időben...)
Ilyenek miatt büntettek már meg nem egy céget. Már csak az a kérdés, lett-e hatása.
Úgy mindenkinek, a szabályzatból: Ez egy műszaki fórum, kérjük a szabatos meghatározásokat használni. Nem idéztem pontosan, de a lényeg benne van.
Ez egy hobbi fórum, de legalább törekszünk ebben az irányba
Megnyugtatlak. A ha fénycsövet leneonozzák az is zavar.
Az sem igaz, hogy úgy néz ki, mit a körte. Van ugyan hagyományos körteformájú búrában izzó kinézetű kivitel, meg meg tölcsér forma, meg szögletes, meg kerek. de attól még hibás az izzózás, meg a körtézés. Mint az energiatakarékos izzó. Mint köztüdot, vagy nem is, hogy attól, hogy az izzó hatásfoka 3%-ról 6 %-rea növekszik az még nem energia takarékos. Ha kompakt fénycsövekről van szó, különösen nem. Ez műszaki pongyolaság! Nem azt kellene etalonnak venni, amit legkevesebb ismeretekkel rendelkezők mondanak, mert őket kell tanítani és nem a nagyobb elvárható ismeretekkel rendelkezőket butítani. (A LED ált islolai téma.) Ahogy látom, a diletáns bolti eladóktól származik az elnevezés és a botcsinálta reklám szakemberek szajkózzák. 35 éve használok LED-et. Világításnak még ma sem. Merő véletlen, hogy a fürdőszobában elromlott a 11W-os "energia takarékos égő ". Mivel a hely és a fény kicsi, gondoltam veszek egy LED fényforrást. Ua. fogyasztás mellett még világít is. De nem! 2...5,5W fényforrások bögyörö fényt adnak. Nagyobb meg nincs ami kompatibilis a lámpa testekkel. ( Ezért energia takaréskos .) Attól, hogy a nyelvi, (népi) fogalmak így alakultak attól pont azokanak nem kellene követni, akik tudhatnák, hogy az elnevezés rossz. (Néha nincs is jó, pl. elektronikai alkatrész nevek többsége.) A tűzkő elnevezés, ha nem is pontos, helyes, mert ttöbbszáz évig ugyan úgy, ugyan arra a célra használják, csak fejlődött. De LED esetében ez nem igaz. Ötven éve azt sem tudták, hogy felfogják találni. Hol van a felvilágosítás? Hol van az ismeretbővítés, a nép oktatás. Igaz, ma minél butább a tömeg, az annál több pénz hoz a zsebbe. Köszi hogy meghalgattatok! Maradok továbbra is LED fényforrás, vagy csak egyszerűen LED hívő.
VAnnak szerencsétlen elnevezések. De szerintem ezzel tisztában van mindenki, hogy a facsavar, nem fából készül, hanem féba. Negyven éve nevettün rajta, hogy ha a vasból készült csavar facsavar, akkor az aluminiumból készült az aluminium facsavar? Vagy a műanyag fatipli? Vagy a vas fatipli? Ezt megoldották és dűbelnek nevezték.
Ha bajod van a ledekkel akkor ballagj el egyszer a lidlibe amikor éppen van náluk ennek a 13W-os változatából, és gyökeresen fog megváltozni a véleményed. Ez nem csak hogy tudja azt ami rá van írva, hanem még nem is megy tönkre néhány hónap után. Nálam még csak 10 hónapja működnek, de haveromnál már másfél éve. És a 13W-os valóban ad akkora fényt mint egy 80-85W-os hagyományos izzó, és még be is csavarható a helyére, ekecselni sem kell. Igaz nem is 300Ft volt darabja hanem több mint 2000. De hagyjuk a témát mert ez már nem off.
Idézet: „Hol van az ismeretbővítés, a nép oktatás.” Az meghalt Öveges Józseffel.
Ez jó tipp! Köszi! Ez már az a határeset, amit tudok is használni. Persze csak ha nem foglal több helyet mint egy normál izzó és nem előre sugároz csak. Abban a q fali lámpában a fallal párhuzamos az E27-es foglalat. Szeretem a fényt.
Annyira nem zavar a dolog (igaz, néha "hasogassa" a fülem a cinezés meg cinezőgép), de amikor a 80 éves biológiaprofesszor megkérdezi, hogy "...itt vannak ezek a régi villanykörték, szerinted kicseréljem-e LED-es izzókra?", nem biztos, hogy lenne képem kioktatást tartani neki a szabatos megnevezésekről; már csak egyéb tiszteletből sem. Sokkal jobban zavar, ha a "van egy 12V-os LED izzó, szeretném használni 24V-ról" kérdésre jön 6db kioktató/nyelv/megnevezés firtató hozzászólás (egy szakmai listán) és jó esetben 1-2 megoldás.
A fürdőszobába nekünk is fél-gömbszelet (hogy pontos legyek, bár lehet, hogy nem pontosan gömbből származtatható) kinézetű lámpa van, a normál E27 foglalatú izzó nem fér bele (nem sok hiányzik, de akkor sem). Vettem COB 230V-os LED-eket (3-500Ft), 12-20-30W, a 12-20W-osak elmennek a saját hűtőfelületükkel a 30W-ost már fel kell valamire fogatni. Tehát én ezt terveztem felcsavarozni a hátsó tartólemezre, reményeim szerint elegendő lesz a hűtőfelület. Ezek ugyebár előre világítanak, az üveg majd szórja...sajnos még nem volt időm kipróbálni, de nálunk szerintem elég lesz bőven a 20W-os (kb. 10-12m2). Ilyesmiket vettem Idézet: „És persze a tervezett avulásos téma. Valójában nem tervezett avulás van, hanem tervezett élettartam. Pl. az a cél, hogy a legyártott termékek 97%-a működjön legalább 2 évet, ezt kell a legolcsóbban kihozni. Mert ha ettől rosszabb az arány, akkor a garanciális problémákra rámegy a gatyád is, viszont ha túl jó terméket csinálsz, akkor az drága lesz. És akkor nem a te termékedet veszik le a polcról, vagy egyáltalán ki se kerül a polcra.” Nem tudom elolvastad e figyelmesen de ugyanazt leírtad amit én feljebb Egyáltalán nem baromság és nem hoztam fel márkákat direkt. Egy picit kell csak szélesebb látókörben nézni.A másnapot meg nem kell szó szerint érteni bár volt erre példa az ismerős körökben is... Az hogy te mit hiszel magánügy,én leírtam a tapasztaltakat aztán levontam a következtetést.Az apró kockák innen onnan állnak össze de utána bizony megalapozott és stabil lesz az "állítmány". Elemző típus vagyok,és sok mindent megfigyelek,az avulás téma olyan régi múltra tekint vissza mint az edison féle izzólámpa.. Ezen azért lassan 2018 ban jócskán túl van a technika Pontosan tudnak egy pic et úgy beégetni egy nyomtatóba ha egyedi példát akarsz hogy az adott kinyomtatott lap,és az évek alatt egyszerűen 1 lábbal le fogja zárni a nyomtató fő alkatrészeit hogy az többé ne működjön. Egy egyedi saját példa amikor annó a tintasugaras nyomtatóm eredeti vásárolt kazettákkal nem indult el többé be be tudtad kapcsolni csak éppen a nyomtatás nem indult el az istennek sem. cca 1 év után következett be tescos olcsó 10k körüli valami epson cucc volt. Elkezdtem megszerelni a tápot a hengert a fejeket mindent kipucoltam motor és táp rendben volt a csövek is stb. Összeraktam semmi... Volt egy szivacsos része ami csordultig száradt tintával volt azt a tálcát kicseréltem semmi.. Fejvakarás aztán egy kis keresgélés után láttam meg hogy ezek a nyomtatók bizony úgymond (nullázódnak) bizonyos lap kinyomtatása után az a bizonyos tintaérzékelő ami összeköttetésben van a kis ic vel azt jelzi mint ha üres lenne a nyomtató hiába teszel bele új patronokat ennek ellenére továbbra nem hajlandók semmit sem csinálni, üreset jelentenek a számítógép felé...Angol fórumon volt egy kis Java alapú program ami egyszerűen a microchipet kinullázta mint ha a nyomtató állandóan teli lenne tintával onnantól fogva a nyomtatót lehetett töltögetni is azóta működik... A töltögetés (mielőtt arra fognád hogy áhh persze a régi tintachip az oka ami kiürült), (felülről beöntés) már ezek után történt, természetesen a gyáriakat is elfogadta már a program hack után... Aztán pár évre láttam meg ezt a villanykörte összeesküvést amiben egy fickó ugyanerről a jelenségről számol be... Mi ez ha nem tervezett? Elmondok valamit olyannyira szervezett hogy a gyárban ezt pontosan tudják ahol egy terméket legyártanak,természetesen a marketingesnek a jó szöveggel el kell adnia hangzatosan...Van egy marketinges ismerősöm egy cégnél...Elmondták neki hogy semmi esetre se kotyogja ki hogy amit gyártanak bizony elég silány,neki az a dolga hogy reklámozza..Annyira tervezve van hogy már a gyártástechnológusnak is ki van adva a "kész" tervezet... De psszt...
Jó pár hónapja bemutattam azt az építményt amivel fűtöm a szobát. Eredetileg másfél évig terveztem kint lenni hogy legyen saját házam de az egészség közbe szólt. Na mindegy a feladat attól még adott. Ha egy víztárolót építenék egy ilyenbe akkor milyen keringető szivattyút javasoltok? A tartály egy egykori fatüzeléses bojler.
"A másnapot meg nem kell szó szerint érteni"
Hát ha azt írod, hogy "Annyira pontosan legyártanak ma már egy telefont hogy a garancia lejárta másnap a telefon egyszerűen leblokkolja önmagát és onnantól akármit is csinálsz vele venned kell újat!" Na akkor azt nehéz máshogy érteni. A többi pedig - no offende, de - tl;dr.
A keringető szivattyú mérete, leginkább teljesítménye attól függ, hogy a rendszerben mennyi víz lesz, milyen messzire és/vagy magasra kell szállítani azt.
Oda szerintem bármilyen megteszi, amihez hozzájutsz.
Köszi! Az ötleded nagyon jó! Meg is fogadom. Be is indította fantáziámat. Nálunk nincs hagyományos izzó, de fényigény van. Ahogy kihalnak a Fénycsövek, jöhet a LED! (Csak nem az a bóti mécses erejű.)
Nagyon Király!
Szia,
99%-ban egyetértek veled, csak egy apró pontosítás: Idézet: „Ötven éve azt sem tudták, hogy felfogják találni.” 1955-ben már megvolt az infravörös LED, utána jött a többi. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
Moderátor által szerkesztve
Mikor gyanús a kályha fogása...
Tegnap délelőtt a nejem porszívózott,és a kályha melletti konnektorból jövő hosszabbítót feltette a kályha tetejére.Ez nem lenne baj,mivel egy kandalló jellegű kályha,az égéstér körbe van véve egy palásttal,ami nem melegszik fel több száz fokra.De a vezeték hozzáért a füstcsőhöz is. Én raktam a fát,és gondoltam,adok neki egy kis levegőt az alsó ajtó nyitásával. Csak kicsit fura volt a fogása..úgy ugrált rajta az ujjam,ha jobban megfogtam,bizsergett. Lassan kész az új hosszabbító
Szerencséd, hogy vagy a padlózat szigetel, vagy gugoltál és rossz volt a tested földelése. Különben nem bizsergett volna az ujjad, mert úgy megráz, el is dobod. Nálunk a kézmosés izgalmas, ha van bőrsérülés. Hiába a 3 földelés a házban, mert olyan vacak a talajszerkezet, hogy 2...4 volt feszölségkülönbség van a földelő vezető és a föld között. Csak akkor érezni, ha sebes kézzrl érsz a vízhez.
Bocs! Pár év ide, vagy oda...
De még el sem dölt, ki mikor találta fel. " Ezek a LED-ek már csak hűtőbordára szerelve voltak használhatóak, és ezzel kezdetét vette a LED izzók világítási célú felhasználása. " Mit várni a néptől ha még a lexikon is pongyola. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |