Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Üdv! A jelenség arra utal, hogy az alacsony bemeneti lezáró ellenállás megszűntével az erősítő gerjed, tehát nem stabil. A jelenség mögött kiszáradt tápszűrő kondi épp úgy állhat, mint értékvesztett kerámia kondenzátor. Persze ezen kívül is lehet számos oka.
Megnézhetnéd, egy csatornára szűkíthető-e a hiba. Ehhez a hangerő poti csúszkájáról jövő ágat kösd testre, egyik, majd másik csatornánál.
Sziasztok ismét.Az mit jelent ha az erősítő pufogó hangot ad ki semmi mást?Az ic mehetett ki? Eddig szólt aztán elhallgatott.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
eddig szolt majd búgott. Levettem a tápot visszaraktam és a hangfalban csak halk pufogások vannak.Hmm szer ic.Ja egy tda 7266l ről van szó.
Szubjeltív, de szerintem a jó nyáktervre készült TPA3116D2-nak jobb hangképe van mint az örgecske TDA2050-nek. A TDA-nak ráadásul +--s táp kell a TPA kimenete eleve hidalt ezért egyszerűbb táp is jó hozzá. Arról ne is beszéljünk melyik mennyi hőt fejleszt vagy gerjed. Ha TDA2050-n gondolkozol inkább az LM1875-t javaslom. Azonos lábkiosztás de másik klub a hangzásképe alapján
Fotózd körbe jó minőségben, több szem többet lát!
egy volt laptop töltőről, de próbáltam sima 5 voltos telefon töltővel is.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
Moderátor által szerkesztve
Akkor lehet, hogy az örök vadászmezőkre küldted ha 19-20V-s az a laptop táp.
Hát 14volt 1.43A 20wats.Lehet sok volt neki?
Inkább azt mérd meg, hogy ennél a töltőnél a tápfeszültség mekkorát esik amikor pattan a hangszóró vagy keress egy 20-30W-s trafót kb 9-11VAC szekunder feszültséggel, graetz egyenirányíva, polaritás helyesen rákötve az erősítőre pattog-e még.
Üdv!
Ismét a B&O tv erősítő. Valaki legyen szíves! Találtam az előerősítőn lévő ic-vel kapcsolatban a LF347N tipusszámhoz egy Texas Instrumental data sheet-et. Ebben elvben lehet váltófunkció, de ez nem igazán az én asztalom. Talán köztük van a megfelelő. Válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2017
4 műveleti erősítő. Kellene a hangváltóhoz a passzív alkatrészek.
Üdv! A kapcsolás visszafejtésénél egyszerűbbnek tartom a csatornák átvitelének megmérését. PC hangkártya és Arta segítségével szoktam végezni.
Mondjuk, ha a puszta kíváncsiságon túl be is szeretnél avatkozni, akkor rajz hiányában úgysem úszod meg a visszafejtést. Rajz birtokában már elvégezhetőek a számítások, az RC alkatrészek ismerete ezért fontos. Ma már a sávszűrő számítások képletével sem kell feltétlen tisztában lenni, elég bevinni a rajzot egy áramkör-szimulátorba és az megrajzolja az átvitelt, sőt még a fázistolást is. Ez utóbbiakban bizton számíthatsz segítségre a fórumon.
Kimondottan a képen látható TPA3116D2 panelre gondolok. Táp mindenképpen egy kapcsolóüzemű táp lenne.
Tisztelt latyakosa és reloop!
A mellékelt datasheet a 12. oldalán ismerteti a váltófunkcióját. Viszont én egy hangfalat akarok építeni, néhány passzív váltós társával együtt, amihez ki akarom deríteni a gyári váltókarakterisztikát. Ez egy elektronikai hulladékgyűjtőből kimentett alkatrész, aminek a tápfeszét sem tudom és kondi is van elpukkanva rajta. Talán a service manualból kiderül. Addig csak a rajzolgatás marad. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
Ezt a kapcsolást bármelyik műveleti erősítővel megépítheted. A passzív elemek nincsenek benne a tokban. A 10-k oldalon van egy bekezdés ezzel a felütéssel "Typical Applications" amit nem szakszerűen fordítva annyit tesz, "mire is lehetne használni" a gyártó termékét.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2017
Íme a hangváltó kapcsolási rajza. Ahogy időm engedi kisilabizálom az értékeket és megrajzolom a csatornák átvitelét.
Sziasztok ! Megint kellene egy kis segítség.Nem bírom megszólaltatni ezt a kütyüt.Elakadtam a ST-BY meg a MUTE nál. Itt a kép légyszíves segítsetek mert már falra mászok.
Ja meg légyszíves valaki mondja már el ,hogy mi az a S_GND, PWGND, SVR.Ja és a lefele mutató nyilak hova kapcsolódnak? Előre is köszönöm.
Tisztelt latyakosa és reloop!
Hálás köszönet. Én vakon vagyok az elektronika eme területén - hát igen - mint Stevie Wonder. Másfelöl, ha mondjuk egy TDA7293 datasheetje alpján elkészítem a PCB-t, akkor van egy táp nélküli erősítőm? reloop: Mégegyszer köszönet a fáradozásért.
Az S_GND, ami a háromszög: az a signal ground. Ez az alacsony feszültségű föld, amit elszeparálnak a nagyfeszültségű testtől. Angolul itt találsz leírást.
Idézet: „hogy mi az a S_GND, PWGND, SVR.Ja és a lefele mutató nyilak hova kapcsolódnak?” - Signal GND - Power GND Lásd egypont földelés... Adatlap. Idézet: „To semplify the application, the stand-by pin can be connected directly to Ground. During the ON/OFF transitions is recommended to respect the following conditions: – At the turn-on the transition mute to play must be made when the SVR pin is higher than 2.5V – At the turn-off the TDA7495S must be brought to mute from the play condition when the SVR pin is higher than 2.5V. MUTE St-BY OPERATING CONDITION H H STAND-BY L H STAND-BY H L MUTE L L PLAY” Stand-by mehet egyből a GND-re. MUTE-t akarod használni? Ha nem, akkor hasonlóképpen...
Amennyiben helyesen olvastam le az értékeket és jól követtem a rajzot, akkor a keresztezési frekvencia 4500 Hz és a szűrők negyedrendűek(!).
Igen, jól látod a dolgot. Ez még csak egy végfok panel. Sem bemenetválasztód, sem kijelződ, sem tápegységed, sem dobozod nincs hozzá. Azt mind meg kell csinálni. Ezért van itt a HE-n külön erősítős, előlapos, kijelzős, tápegységes és dobozos topik is . A végén ha elkészül a mű, lehet benne gyönyörködni a "Ki mit épített?" topikban. Aztán jönnek a vélemények, ellenvélemények - értékelések. Persze nem maradhat ki a hangfal (hangszóró), és a hangfalkábel, interkonnekt kábel sem, amire szintén van itt nem kevés információ. Ezért önálló szakma ez is .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |