Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3078 / 4004
(#) bbalazs_ válasza yohnsee hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Szerintem az NEM speci, hanem sima, ecetsavmentes szilo.
(#) yohnsee válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Köszi, utánajárok!
(#) RoliNyh válasza dani555 hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Kevés a ráadott feszültség/áram, esetleg hibás a tekercs...
(#) bviktor hozzászólása Nov 12, 2017 /

Sziasztok

Úgy néz ki a kenyérsütőgépünkben tönkrement az a relé ami a fűtőszálra kapcsolja a delejt.
A relé tipusa: ztuc d12hs

Tudnátok tippet adni hogy honnan lehetne ilyet vagy az alternatíváját (ha van) beszerezni?
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) yohnsee válasza bviktor hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Link
Szerk: Bármilyen relé jó neked, ami befér, és a mellékelt lábkiosztása van. A behúzótekercs feszültségét jó lenne tudni, mert szerintem ami a tetején van, az nem arra vonatkozik. Így amit linkeltem, nem jó, mert csak 12VDC-s.

rel1.png

(#) morgo válasza dani555 hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Ne csodálkozz ha 12 V-os relé bizonytalanul működik 5 V-ról.
(#) dani555 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Hmm. Ez érdekes. Az adatlapon, és a dobozán is 5v os reléként van megjelölve. 5 voltról megbízhatatlanul működik. Ha direktbe kap egy 9 vos elemet, működik.... Vajon nem tesz kárt benne?
(#) dani555 válasza morgo hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Biztosan nem. 5 voltos. Ez van rá irva a házára is. És a tekrcs ellenállását megmértem, megegyezik az adatlapival. (123ohm ot mértem....)
(#) RoliNyh válasza bviktor hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Hirtelen három oldalt is találtam ami szerint 12V DC relé.
De ezt könnyen eldöntheted, rámérsz a tekercsfeszültségre ennyi...
(Persze a biztonság kedvéért a LEGNAGYOBB méréshatárral kezdd.)

Relé1
Relé2
Relé3

Nekem ez az adatlap ellentmondásos.
Azt írja, maximális működési feszültség 3.75V,
ezzelszemben maximális alkalmazható feszültség 6.5V.
Na most akkor melyík az igaz? (A két megállapítás értelmezésem szerint kizárja egymást.)

Ha neked a 0.2W verziód van, akkor 5V os feszültségnél 40mA az áramfelvétele.
Mérd meg ez mennyire stabil. Ha ingadozik, hibás a tekercs, vagy az érintkezés (akár tokon belül is).
Ha az áramfelvétel azonos, akkor a mechanika lehet hibás.

Ha egy alkatrész nem adatlap szerint működik, az az én értelmezésem szerint hibás, cserélni kell.
Bizonytalan működési paraméterekkel rendelkező alkatrész beépítése pedig eleve értelmetlen.
Cserélni kell, akár más típusra/márkára is...
(#) Gafly válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Idézet:
„Nekem ez az adatlap ellentmondásos.”

Mi a problémád vele?
- Max Operate Voltage: Ennél nagyobbra biztosan meg kell húznia.
- Min Release Voltage: Ennél kisebbre biztosan el kell engednie.
- Max Applicate Voltage: Tartósan ennél nagyobbat nem köthetsz rá, mert túlmelegszik.

Egyébként én is erre gyanakodnék...
(#) RoliNyh válasza Gafly hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Rendben. Sosem voltam egy perfekt angolos, lehet valóban csak ebből adódik akkor a félreértésem...
(#) kriszrap hozzászólása Nov 12, 2017 /

Sziasztok egy 8x8x8 led kockát szeretnék elkészíteni és az a kérdésem melyik jobb ha a ledet fügölegesen állítom vagy visszintesen ??

visszintesröl video:Bővebben: Link
(#) Bakman válasza kriszrap hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Teljesen mindegy, lesz olyan oldal így is, úgy is, amelyik részben takarva lesz.

Igen, én is gondoltam rá, hogy hibás. Na de mind a 10??? (Egy csomagban jött és annyit rendeltem ebayen.) Akkor szerintem két dolog lehet. Vagy a gyártósoron fordult elö soroztos gyártási hiba, ami mondjuk 200 db, és köztük van az én 10 db-om. Vagy, szintén a gyártósoron, hasonlo elvek mentén rosszul cimkézték fel. A baj csak az, hogy 123 ohmot mértem, amikor rámértem csak ugy "csupaszon" a tekercsre.... Akkor mégsem tudom mi lehet a baj:/

Reklamáld meg, és lehet visszakapod a pénzed. Vegyél más típust...

Egyébként az árammérésre még nem válaszoltál...

36 mA, és utána lecsökken egy-két mA- t, gondolom, ez azért van, ahogyan melegszik kissé a tekercs....

Na akkor most keress egy mikrokapcsolót, és forraszd sorba a tekerccsel és forraszd rá a tápfeszültségre. Aztán teszteld nyomkodva sokszor. Aztán teszteld úgy is, hogy mikrokacsoló nélkül direktben ráforrasztod a feszkót a tekercsre, nézd meg meddig tart behúzva.

Ugye nem ilyen kínai krokodilcsipeszes drótokat használsz? Azt mellőzd az előzőekben leírtak szerint.
Azzal jártam már én is úgy, hogy hol vezetett, hol nem. Lehúzva a csipeszről a szigetelést, láttam, hogy nincs hozzáforrasztva a drót a csipeszekhez, csak sajtolva, de az sem bombabiztos. Szóval ha olyat használsz, lehet az etet. A két/négy csipesz sajtolásnál (és a fogak bizonytalan érintkezésénél is) simán lehet olyan kontaktellenállás, hogy hol megy, hol nem a reléd...
Ha két ilyen drótot használsz az összesen maximum 8db kontaktellenállás közbeiktatását jelenti a tekerccsel...

A probléma egyébként orvosolható ha a vezetékeket a csipeszekhez forrasztod...
(#) bviktor válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Igen, valószínűleg 12v dc mert van egy kis transzformátor amire rámértem és 11.8v-os.

A gondom a következő.Miután kiforrasztottam a relét,adtam neki 12v-ot de nem "húzott be" a tekercs.Gondoltam a biztonság kedvéért áram alá helyezem a panelt amin volt és rámérek a forrpontokra ahol a tekercs kivezetései voltak. Sajnos azt tapasztaltam hogy nincs feszültség a forrpontokon. Tehát a kapcsolón kívűl más hiba is van.

Itt teljesen elakadtam mert sem képzetségem nincs ezekhez a kis mütyűrökhöz, sem komolyabb felszerelésem.

Felteszem a panel képeit hátha tudtok tippet adni merre induljak el, mit nézzek meg rajta.A relé már nincs rajta de a helyét biztos felismeritek.

1.kép
2.kép
3.kép

RELE1 mellett van egy kapcsolótranzisztor Q8 jelzéssel. Azon kellene megnézni a bázisa kap -e vezérlőfeszültséget. Ha igen, és a C vagy E lábán megjelenik a feszültség (attól függően, hogy PNP vagy NPN) akkor az áramkör jó. Ha nem, akkor a tranzisztor hibás. Ha a bázis sem kap feszültséget, akkor lehet tovább keresni...
(#) bviktor válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Részletesebben is tudnál segíteni mert nem szoktam ilyeneket csinálni.

A bázis a középső láb azt tudom. Gondolom oda az egyik mérőtüske de hova érintsem a másikat? Mire állítsam a multimétert?

Vagy forrasszam ki és nézzem meg a multiméter tranzisztor tesztelőjével? A transzisztoron ennyi a felirat: 8050 D
(#) kriszrap válasza Bakman hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Rendben kösszi

Az adatlap szerint NPN tranyó.
A testre megy a multi fekete drótja, a bázisra a piros, DC20V a méréshatár.
Ha van valami változás, akkor az áramkör elvileg jó.
Ha a feszültség nagyon kicsi, állíthatod lentebb is a méréshatárt.

Ha esetleg nem egyértelmű a feszültségváltozás, próbáld úgy, hogy a fekete drót marad a testen, a piros pedig a bázis lábon lévő ellenállás elé tedd.

Következő lépés, hogy a tranyót ellenőrizd. A relé tekercs helyére tegyél be egy 680Ω ellenállást.
A fekete drót megy az emitter lábra, a piros a collector lábra, a multi DC20V állásba.
Ha a tranyó ki van kapcsolva, közel tápfeszültséget kell mutatni a multinak.
Ha a tranyó be van kapcsolva, közel 0V feszültséget kell mutatni a multinak.

Ezt úgy is megismételheted, hogy a tekercs helyére beforrasztott ellenállás két lábára teszed a multit.
A változás annyi, hogy ha a tranyó ki van kapcsolva, közel 0V lesz az ellenálláson.
Ha a tranyó be van kapcsolva, közel tápfesz lesz a multin...

Ha ennek megfelelőek az értékek, a tranzisztor is jó. Ha eltérés van, akkor hibás...

Séma...

A te áramkörödbe ha jól láttam a relével párhuzamos dióda, és a bázis és test közti ellenállás hiányzik (képen a függőleges ellenállás) ami nem baj...

Megvan a hiba! Nem a relében volt, hanem a probapanelben, szakadt volt a sín valami miatt....
Köszönöm a segítséget mindenkinek! A probléma megoldodott. Lenne viszont egy kérdésem: Ti egy multiméterrel hogyan döntenétek el egy sima müveleti erösitöröl (pl. lm393, uA741, stb....), hogy használható e? Elvben megkéne mérni Rbe-t, és annak végtelen ellenállást kell mutatnia. Rki-nek meg közel 0 ohmnak illene lenni. Nem?
(#) kapu48 válasza dani555 hozzászólására (») Nov 13, 2017 /

Ez kissé bonyolultabb ferladat.
Bővebben: Link
(#) dani555 válasza kapu48 hozzászólására (») Nov 13, 2017 /

Értem
(#) Csabesz04 válasza tamastar hozzászólására (») Nov 13, 2017 /

Szia!
Igen a teljesitményüket jelzi.
Ha a kapcsolásban nincs meghatározva akkor 0.25W - 0.5W.Javasolom a 0.5W -osakat,túlméretezni szabad.
De akár ki is számolhatod P = U * I és a kapott értéknél nagyobbat.
(#) bviktor válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 13, 2017 /

No kipróbáltam egy részét annak amit írtál.
Tehát fekete a testre, piros a bázisra. itt mértem ~ 1v -ot. Azután gondoltam egyet,kiforrasztottam a tranyót és megnéztem a multiméter tesztelőjével, 276-ot mutatott.

Nem tudom mi ez az érték, de mivel nem nulla gondolom jó a tranyó. Visszaraktam a panelra.

Az 1v nem túl kevés a bázis lábon?
(#) Flatlander hozzászólása Nov 13, 2017 /

Sziasztok

Egy egyszerű passzív hangváltót szeretnék,sima soros tekercs a mélysugárzóra.Hogyan tudnám kiszámolni,mekkora tekercsre lenne szükségem? Pontosabban van itthon pár előre tekert légmagos tekercsem,és jó lenne tudni melyikkel hol lenne a vágás.Előre is köszönöm a segítséget!
(#) RoliNyh válasza bviktor hozzászólására (») Nov 13, 2017 /

Nem kevés, a tranzisztor árammal vezérlt alkatrész, elvileg már 0.7V -al is vezérelhető.

Ellenőrizd le, hogy kapcsol -e rendesen.
A 275 egyébként az áramerősítési tényezője, ami most neked mellékes...
Következő: »»   3078 / 4004
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem