Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   463 / 581
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 10, 2017 /

Üdv. szepi 003 kérésére itt az oszc. képe, és rajza.
(#) szepi003 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 11, 2017 / 1

Köszönöm . Pár kép a készülő műszerről.üdv szepi003
(#) mohinger hozzászólása Nov 12, 2017 / 1

Kedves fórumtársak!

Ízelítőül pár kép a kiállításról Békéscsabáról, a Vasutas művelődési házból. Ne feledjétek, ma délután 6 óráig még megnézhetitek ezeket a csodákat!
(#) Gafly válasza mohinger hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

És ezt most mondod?
(#) szikorapéter válasza mohinger hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Senki nem keres ott Revox orsót magnóra? Kicsit nagyot választottam a teslámhoz.
(#) killbill válasza Gafly hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Oktober 31-en szolt, tobb topicban is.
(#) hobbyjani válasza Gafly hozzászólására (») Nov 12, 2017 /

Akinek van saját helikoptere,bizony megnézheti a kiállitást,kivéve aki Békéscsabai.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) Orbán József hozzászólása Nov 17, 2017 / 1

Üdv!
Reményeim szerint hamarosan megvásárolhatok egy ilyen, Orion 140A típusú készüléket.
Egy életem megpróbálom üzemképessé tenni, bár lehet, most is az.
Szemre nincs túlságosan elbonyolítva, de szép relikvia lehet majd nálam és nem baj, ha üzemelni is fog.
Ahogy ideér, elszaporodhatnak a kérdéseim segítség ügyben...
(#) pucuka válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Nézd meg az aprót! EBL, EF ügyben
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

A mellékelt rajzon U-s csövek vannak. Azokat nehezebb szerezni.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Elnéztem, bocs, megzavart az "A" végződés.
(#) BarnaPili válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

De a dobozát ki ne add a kezedből!
(#) Orbán József válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

A szemem előbb kifolyik...
Amúgy régen is vonzódtam a régi rádiókhoz.
Kb. 1977-79-ben vettem egy nagyon szép és csodálatos hangút olcsón a bizibe. Pár percen belül betorzult a hang és nem is gondoltam rá, hogy csőcsere és kész...Azóta átrepülhetett már felette az idő vasfoga.
Hasonló időben egy kisebb rádióba kis fényorgona lett beépítve és a hangszóró selymén keresztül szindarabozott a zenére.
Akkor még nem igazán foglalkoztam elektronikával, csak érintőlegesen.
(#) BarnaPili válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 17, 2017 /

Szüleim nászajándékba kaptak egy Melódia 16-ot. Sokáig erősítőnek használtam. Szép a hangja a mai napig.
(#) hobbyjani hozzászólása Nov 18, 2017 / 1

Tesla Sonet B3 magnó,a legújjabb szerzeményem
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2017
(#) Orbán József válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 18, 2017 /

Még szerencse, egyik barátom felhívta a figyelmem a csövek fűtésének milyenségére.
Eddig nem tudtam, pedig le van rajzolva. No, majd leválasztó trafival prószálgatom...
(#) Csicskovics hozzászólása Nov 20, 2017 /

Hello Sziasztok !!

Szeretnék segítséget kéni, van egy régi Orion 228A csöves rádió és valahogy nem az igazi a rádió vétel. Gondoltam belenézek és találtam egy tekercs szerű dolgot nem tudom pontosan mi lehet de valahova be volt kötve de sajnos nem találom hogy hova. Ebben szeretnék segítséget kérni meg esetleg ezeknél a régi készülékeknél milyen módon történik a behangolás, hogy lehet megoldani.
Előre is köszönöm a válaszokat. Képet csatoltam azon látható probléma.
(#) _BiG_ válasza Csicskovics hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Szervusz!
Idézet:
„és valahogy nem az igazi a rádió vétel.”

Lehetnél kérlek, informatívabb! Ez a meghatározás kevés a hiba megállapításához.

A képen egy ún. "kukactrimmer" látható, a vezeték egyik fele van csak bekötve (remélhetőleg és az úgy jó). Ez egy olcsó trimmer-kapacitás, a két fegyverzet a tartó vastag drót és a rátekert vékony, a kettő között szakadást kell mérned. A hangolása a vékony drót rá- illetve letekerésével történt. Olcsó megoldás, nem kell drágább kerámia-, vagy légtrimmert használni.

Ennél a készüléknél legfeljebb autotrafó van, ezért leválasztó trafóról szabad járatni, ha javítod, mert a készülék belül nincs leválasztva a hálózati fázisról!

Behangoláshoz kell egy szignálgenerátor (a hullámsávoknak megfelelően), illetve a KF frekvenciához, valami hangjellel modulálva, illetve egy nagy bemenő ellenállású voltmérő. Anélkül nem fog menni. És persze tudás, miként is kell ezt végezni. Enélkül nagy az esély, hogy csak rontasz a helyzeten.
A tekercsek vasmagját ne tekergesd óvatlanul, mert el tudnak törni könnyen. Ha rögzítve vannak viasszal, akkor azt ki kell olvasztani előbb.
(#) pucuka válasza Csicskovics hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

A "kukactrimmer" az oszcillátor forgójának kezdőkapacitását növeli, mint a képen is látható. Erre azért van szükség, mert az együttfutó hangoló forgó kondi oszcillátort hangoló részének kisebb az átfogása, mint a modulátor köri hangolónak. Ezzel a trimmerrel tudod pontos helyre beállítani a skála felső harmadában a hangolási pontot. (az alsó -alacsonyabb frekvenciás- skála harmadában levő hangolási pontot pedig az oszcillátor tekercs vasmagjával) A skálán kis háromszöggel szokás jelölni a hangolási pontokat.
A KF tekercseket nagy gyakorlattal egy erős állomás vételével, a finom hangolását pedig egy gyenge állomás segítségével tudod behangolni, a jel maximum indikálását az AGC jelszint analóg műszerrel, vagy a varázsszem kitérésével végezheted. Persze mindezt jobb lenne egy szignálgenerátorral végezni.
Semmi esetre sem szabad a KF tekercsek vasmagjainak tekergetésével kezdeni, mert azok állítása nemcsak a rezonanciát, hanem a csatolási tényezőt is befolyásolja. A KF hangolását a demodulátor felől kell kezdeni, és figyelni arra, hogy mindkét (primer, és szekunder) tekercs kis lépésekben együtt legyen hangolva.
A hangolás legvégén kell a modulátor tekercset, és a kondenzátorokat hangolni.
A vasmagokat rögzíteni szokták, ahogy az előttem levő hozzászólásban írták, a magok tekergetésével óvatosan, mert könnyen törik, nehéz kipiszkálni a töredékeket, és pótolni sem egyszerű.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2017
(#) mrbini hozzászólása Nov 20, 2017 /

Üdv Mindenkinek!
Az alábbi műszer egyik sarkában van egy pici tekercs aminek megszakadt a kivezetése. A nagy kérdés az lenne, hogy hogyan tudom megforrasztani azt a hajszál vékony drótot. Le kaparni a lakkot nem lehet. Próbáltam melegíteni pákával de így sem jártam sikerrel.
(#) antiktelefon válasza mrbini hozzászólására (») Nov 20, 2017 / 1

Szia! Egy sík fémfelületre rakva a vezetéket, egy új sniccer pengével, nagyon kis szögben finoman végighúzva le szokott jönni még a 0,05-ös is. Először próbáld más tekercselőhuzalon, de ha ráérzel, nem fogod elvágni. Nem kell rányomni, csak lazán végighúzni a pengét a huzalon párszor (közben forgatva) .Melegíteni is lehetne denszesszel, mint ahogy a litze huzalnál szokás.
(#) mrbini válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Szia!
Köszi a tanácsot. Kipróbálom és majd megírom, hogy sikerült.
(#) antiktelefon válasza mrbini hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Így olvasva kimaradt, hogy a pengét természetesen visszafele kell húzni, hogy ne vágjon bele a drótba és tépje el. a leégetős módszer
(#) pucuka válasza mrbini hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Elég nehéz forrasztani az ellenállás huzalt. A forrasztáshoz használj, folyatószert, a forrasztó ónban levő gyanta nem elég.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2017
(#) antiktelefon válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Nekem a forrasztható ellenállás huzalokkal nincs problémám, ha szigeteltek, mert lekaparva a szigetelést a friss felületet befutja a régi Csepel Művek gyantatöltéses ón egy 50W-os pákával. Lehet szerencsém van. A szigeteletleneket viszont sokat kell kapargatni, hogy mindenhol friss legyen a felület. A nem forrasztható ellenállás huzal meg sehogy sem forrasztható rendesen, de ez forrasztva volt, úgyhogy nem hinném, hogy az.
(#) pucuka válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 20, 2017 /

Igen, kapargatni kell. Csak vigyázz, ne nagyon rövidítsd meg, mert ez a műszer előtét ellenállása. Ha kisebb lesz az ellenállás, többet fog mutatni a műszered.
(#) mrbini válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 21, 2017 /

Bejött. Megkapargattam és sikerült megforrasztani. Letekertem 1 menetet és hopp lett még egy vége. El volt szakadva egy másik kivezetés is, de szerencsére ez nem volt sehova kötve. Megforrasztottam visszakötöttem a helyére és erre eltörtem a mutató. Hát most nem vagyok valami boldog.
(#) Csicskovics válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 21, 2017 /

Köszönöm a választ amit írtál.

„és valahogy nem az igazi a rádió vétel.”

Erre ezt tudom mondani hogy kb 15km vagyok a solti toronytól és semmilyen módon nem tudom behangolni a Kossuth-ot de valamilyen külföldi adás bejön de csak nagyon recsegve halkan. Bocsi a rossz fogalmazásárt. Köszönöm az eddigi választ. Egyébként ezzel a kukac trimmerel mennyire lehet befolyásolni a vételt ?
(#) _BiG_ válasza Csicskovics hozzászólására (») Nov 21, 2017 /

Ha a kukac az oszcillátorkörben van (ahogy pucuka fórumtárs is említi, de neked kell visszakövetni a kapcsrajz alapján), akkor nagyon befolyásol, ugyanis a szuper rendszerű rádiókat tulajdonképpen oszcillátorral hangoljuk, a modulátor (az antennakörben) csak némileg a szelektivitást és főleg a tükörelnyomást segíti, de az oszcillátorjel állít elő KF-át a bejövő jelekből, amivel a rádió tulajdonképpen tovább dolgozik.
Ha a kukac nem jó és nem növeli eléggé a forgó kezdőkapacitását, akkor túl magas lesz az oszcillátorfrekvencia és a Kossuth már "lemarad" a sáv alján. A szuper rendszer eléggé nagy szelektivitást biztosít, így nem fog beszivárogni a lemaradt sávvégen levő Kossuth.

Természetesen nem csak ez lehet a készülék baja, lehet benne még probléma is, hiszen több, mint 60 éves készülékről beszélünk. Recsegős vételt okozhat rossz forgókondi-mechanika, szivárgó kondenzátor, megromlott hullámváltó-kontaktus, tönkrement ellenállás is, de a csőfoglalatok rossz érintkezése és az eloxidálódott, tönkrement forrasztások is játszanak.

Szóval alapos vizsgálat szükségeltetik, de ezt műszerek nélkül kivitelezni nem lehet. Janó bácsi féle "varázslók" a tapasztalatukkal sok mindent megállapíthatnak a rutinjukkal szöszölés nélkül, de még ők sem nélkülözik a jó műszereket. "Fülre" hangolni szupert nem célravezető. Pucuka javasolta a szignál helyett valamelyik erős adót a sáv alján és tetején, de ez már csak az együttfutás beállítására és a a skála helyretételében segít, de sajnos hibakeresésre, mikor nem megy valami miatt a gép, nem. Ráadásul ma már nincs olyan KH adósűrűség, hogy lehessen rájuk számítani. Az egy Kossuth ehhez kevés.
Szakirodalmat is mellékeltem szétdarabolva, a további hozzászólásaimban az összerakását is leírtam, olvass vissza.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2017
(#) em válasza mrbini hozzászólására (») Nov 21, 2017 / 1

Ez egy sugárzásmérő amit javítasz?
Következő: »»   463 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem