Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   288 / 377
(#) Mc Elek válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 28, 2017 /

Óóó, nagyon kircsi! Melyik méret is kell majd? 52mm? Ilyet estleg nem tudsz olcsóbban?
Horony takaró, kék
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2017
(#) GPeti1977 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 28, 2017 /

Ha nem lettem volna elég egyértelmű:
(#) kaqkk válasza Mc Elek hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

Ha el nem felejtem megmérem neked délután, de szerintem a 80 as lesz az
(#) Firefighter1 válasza pbalazs hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

Ja igen .. 10.000 , nem pedig 1.000!

Hát akkor meg pláne.
(#) csatti2 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

A plusz-mínusz negyed milliméter legfeljebb fához lenne elég. Szerencsére az 1 mil (1/1000inch) az 0,0254 milliméter és nem negyed milliméter. SMD nyákhoz egyébként kell ez az ismétlési pontosság, hisz még ehhez adódik hozzá a szerszám, illetve a főorsó excentricitása is, ennek az egésznek bele kell férni a 0,25mm-es max büdzsébe.
(#) Firefighter1 válasza csatti2 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

Hát az smd forrasztás az majd egy késöbbi lépés lesz az életembe! Olyan téren még szűz vagyok!

Hát "sajnos" vagy nemis sajnos... kicsit későn bukkantam ezekre a sinekre, mert már megrendeltem 2x2 darab 12mmx400mm x-y tengely és 1x 2 darab 10mmx200mm z tengelynek "köracélt" és a hozzá tartozó perselyeket.
Remélem nem lesz tul nagy a kottyanása/lötyögése!
Ha igen akkor jön a másodgép ezekkel a sinekkel!
(#) Zozi85 válasza brumbrus hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

Az a kis L alakú lemez nem sokat tart oldal irányban. Mellé van fogatva egy hasonló lemez, alulról rögzítve ami olyan sokat nem támaszt ellenben így csak egy sorban vannak hozzáférhető csavarok a kocsin. Csavarásra így nem a leg jobb, az orsó is teherhordóvá válik. Kellene oda merevités ami nem 3 darabból van össze legózva. Szélesebb híd és lelógatni a lemezt, vagy hatékonyabb támasz. Szerintem.
(#) kaqkk válasza Firefighter1 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

A 12 es tengelyt kár beletenni nagyon gyenge csak lézerhez-3d nyomihoz való .
(#) brumbrus válasza Zozi85 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

Tehát ha a képen bekarikázott hsz. alapú hasáb helyett, téglatestet teszek be, és ehhez a meghosszabbított hidat oldalról hozzákapcsolom, illetve a ball screwt-t mondjuk egy ilyennel: Bővebben: Link hozzárögzítem, stabilabb lesz?
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2017

cnc.PNG

(#) kaqkk válasza brumbrus hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

Teljesen jó így hacsak nem titánt vagy savállóacélt akarsz vele megmunkálni centis fogásmélységgel, hobbira tökéletes
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2017
(#) Firefighter1 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 29, 2017 /

Valahogy nekem is ez volt a gyanum.... de fura hogy mind a 2 startup gepnél a leirásba 12 tengely szerepel.... mondjuk lehet hogy direk irtak fals infót!

Azt hiszem lerendelem ezeket a sineket... kicsit modositani kell a konstrukciót mert a "hidat" át kell tervezni... de stabilabb lesz, meg nem fof benyekleni a főorsó alatt!
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 29, 2017 /

Sziasztok! Van valakinek tapasztalata UV printerrel kapcsolatban? Műanyag, plexi printelése a cél kb. A3-as méretben. Milyen fejjel, tintával lehet - érdemes megoldani? Fehér szín is kell, illetve valahogyan a darabolást is meg kellene oldani. Van cnc-m, de ez kicsit már összetettebb feladat. Hasonló megoldást keresek: A3 UV printer
(#) Zozi85 válasza brumbrus hozzászólására (») Nov 30, 2017 /

Igen, merevebb.
(#) kaqkk válasza Zozi85 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /

Idézet:
„Az a kis L alakú lemez nem sokat tart oldal irányban. Mellé van fogatva egy hasonló lemez,”
Az a kis lemez így szemre is legalább 30 mm ... És az egész konstrukció teljesen jó hobbicélra Szerintem nem változtat semmit ha nem háromszög hanem trapéz vagy négyzet alakú lesz az a" lemez" Ha a HÍD elég merev (márpedig az anyagvastagságból látszik hogy az) akkor a golyósorsóra nem kerülhet terhelés ahogy írtad ...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
(#) Zozi85 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 30, 2017 /

Ahogy gondolod... De azért ne a látványtervet vedd alapul, ahol nem látszanak a megoldások.
Hobbiban lehet kompromisszumokat tenni, hogy jó legyen, de tény, hogy kevesebb anyaggal lehetne merevebbre tervezni. Az orsóra pedig kerül terhelés a jelen modellen, bár igaz hogy nem sokat számít, itt nem "kell" élettartamra méretezni.
Ha megnézed a megvalósított gépet ott sejtheted miként alakulnak az erőkarok.
Idézet:
„Ha a HÍD elég merev (márpedig az anyagvastagságból látszik hogy az) akkor a golyósorsóra nem kerülhet terhelés ahogy írtad .”
..
Mi az elég? Ne ess abba a hibába, hogy az anyagmennyiség alapján lesz merev.
(#) kaqkk válasza Zozi85 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /

Hobbi gépről beszélünk , azt ugye tudod ? Mint írtam gondolom nem titánt-rozsdamentes acélt akar megmunkálni . A linsenekre 25mm-t írt a kérdező az már azért valamit tart nem túlzottan engedi az őrá háruló terheléseket át a golyósorsóra , egy "merevnek mondható" 20mm es alu vadtaglemezből készült híd esetében
(#) Zozi85 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 30, 2017 /

Nem szeretnék vitatkozni, látok benne hibát és ezt leírtam. Nem ipari géppé akarom fejleszteni, de ez a leggyengébb pont. Lehet kicsit fura látásmódom van, nekem ez nem csak hobbi a mindennapokban.
Csak megjegyezném egy 970mm x 110mm 20mm es alu (AlCu4MgSi) vastaglemez már tizedeket hajlik be a saját tömegétől ha a szélein van megtámasztva.
Itt a hidat tartó lemez élében van pár csavar, és melléfogatva hasonlóan rögzítve egy őt támogató lemez. A 25mm linek kocsijain sincs ideálisan rögzítve a konzol, mert már rögtön egy erőkar ébred, és ha a kocsik egy sorosak nem annyira szeretik a csavarást. Az y tengelyen a kocsik túl közel vannak, így szintén kicsit magyobb igénybevétel jut a csapágyakra. Mivel a két tartót semmi nem merevíti egymáshoz képest, így ha lesznek lépésvesztések márpedig lesznek az élébe csavarozott lábak kilazulnak és az egész úgy fog nyaklani mint egy hátlap nélküli ikea szekrény. EZeket mind lehetne enyhíteni relative többletköltség nélkül pld egy szíj kapcsolat a két orsó közt. És akkor még a direkthajtás jósága nem is lett vizsgálva.

Számomra továbbra is az L alakú lemez rögzítése a legproblémásabb. Elméletben ez így ahogy van jó, gyakorlatban viszont vannak gyerekbetegségei.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2017
(#) kaqkk válasza Zozi85 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Ezt amit leírtál mindet elhiszem , tegyél már fel egy képet vagy linket olyan hobbigépről ami "tökéletes"és megépíthető, Az én gépem 50x80x5 ös u profilból és alu szerelő idomokból készül de azon is lehet (ha nagyon akarsz) hibát találni
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017

CAM00039.jpg

(#) Zozi85 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Tökéletes nincsen. Ragasztgattam már tele 200 milliós célgépet is nyúlásmérő bélyegekkel és küldtem vissza átépítésre csak mert nem hozta a kellő ismétlési pontosságot. Hobbi természetesen teljesen más. Akartam keresni egy linket, de sajnos a kész műről nem találtam meg a képet.
Bővebben: Link
Ezen látszik milyen is lenne, az építésről is vannak képek.
Ez szerintem megépíthető, hobbi kategória és rengeteg hibalehetőség fel sem merülhet.
Persze itt is vannak kompromisszumok.

Az én most épülő gépemnél pld az elsődleges szempont a lakásbarát kialakítás (kicsi / tiszta / halk)
Én is nyákot szeretnék marni és kicsi alu alkatrészeket a hobbimhoz. Kis robotokat, mechanizmusokat építek.
(#) Andr3wJ válasza Zozi85 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Hali!

A kis lakásbarát gépről esetleg lesz valami publikus tervrajzod? Esetleg képek.
(#) Firefighter1 válasza Andr3wJ hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Szia!
Ha visszatekersz az előző oldalra ott középen találsz 2 képet 2 lakásbarát gépről!

Én hasonló méretet tervezek! de még kattogok a fix vagy a futóhidas verzió között!
(#) Firefighter1 válasza Zozi85 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Engem is érdekelne pár infó és méret a gépedről... ha majd lessz publikus akkor légyszi ird meg... Mindi is tetszettek a "felsősines" verziók!
(#) Zozi85 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Pici gép lesz, 180x180x80mm munkatérrel. Az egész alapterület 400x350mm. Saját alu váza van amire egy külső keret épül a burkolat miatt. Sajnos időhiány miatt lassan halad. Pár oldallal korábban vent fent egy kép részállapotról.

Image.jpg

(#) brumbrus hozzászólása Dec 1, 2017 /

Az általam linkelt modell mennyire lenne alkalmas NYÁK marásra(SMD-t beleértve)?
(#) Zozi85 válasza brumbrus hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Meg lehet vele csinálni, de nem ideális. Attól függ milyen nyákot szeretnél. Ha körbemarni a vezetősávokat és kész akkor jó, ha le is akarod szedni a rezet akkor elég sok hirtelen irányváltás kell és nagy a forgó / mozgó tömeg. A nyák nem jelent nagy terhelést, de kell a fordulatszám és merevség. Ha nem teljesen merev a főorsód a nyákhoz képest a finomabb gravírtűk törni fognak.
Ha elég merev akkor hosszabb életűek lesznek. Amit linkeltél gép az inkább rétegelt lemezből / plexiből alkatrészek kivágására, reliefekre meg famunkára jó, esetleg kis fogással alut vágni.
(#) brumbrus válasza Zozi85 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Pedig nekem az alu lenne a fő szempont, akár 3-4 cm-es fogással. Jó lenne, ha nyákot is bírnék vele marni. Melyik felépítés/konstrukció alkalmas az előbb említett kritériumok kielégítésére?
(#) Mc Elek válasza Mc Elek hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Közben megjött az én Makitám is! 65mm-es kell. Kell majd egy kis átalakítás mert a Z tartó alulemez csak 120mm széles ez meg 130mm széles.
Ha nem jelent problémát megmérnéd ezeket nekem? Mert egy eladónál sincsenek megadva ezek a méretek.
(#) Pali79 válasza brumbrus hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

3-4 cm fogással??? Vagy nagyon elírtad vagy nagyon tévúton jársz.
(#) brumbrus válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

Sajnos az utóbbi. Nem lenne elég merev hozzá? Mitől függ a fogásmélység? A munkaterület csökkentésével milyen mértékben javulhat a merevség?
(#) Pali79 válasza brumbrus hozzászólására (») Dec 1, 2017 /

3-4 CENTI-hez? Ennyit szerintem egy 30 millás gép se tud... Egy hobbi géppel jó ha pár millimétert tudsz fogni.
Következő: »»   288 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem