Fórum témák
» Több friss téma |
Mit értesz 3-4 centis fogáson? Mélység vagy átmérő? Az a gép max 0,4 - 0,6mm fogást tud venni egy 6mm es maróval. Akkora fogásnál felejtsd el az alu vázat. Láttam nagy gépet ami röhögve képes erre, az is mozgóhidas volt. 26m hosszú volt az asztala (tengeri hajók hajócsavarját marta)
Nem hobbi kategória.
Ezek szerint félreértettem a dolgokat.
Idézet: „Akkora fogásnál felejtsd el az alu vázat.” Egy 60x60x4-es zártszerelvény nagyobb állássziládságot, merevséget biztosítana? A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2017
A zártszelvénynek az a legnagyobb baja, hogy sosem egyenes. De ha tényleg 3-4 centiben gondolkodsz akkor kezdj egy gyűjteni egy gyári gépre, mert ilyet otthon nem raksz össze az is biztos.
Üdv!
A "pár" milliméter is még a több kW-tal hajtott ipari marógépeknek is feltudja adni a leckét. - Úgy látom ezt a cnc hobbygép építést is elölről kellene kezdeni néhány esetben. Gondolok a fizika, mechanika, elektrotecnika, számítástechnika ismeretekre (:crazy , géptan és stb. Senkit nem szeretnék megsérteni, nincs szándékomban, de a cnc géptechnológia mégiscsak a gépipar csúcsának számít. Persze látom a sok "videjót" , hogy még a rozsdás deszkából is készítenek gépeket, de az már más kérdés, hogy valójában mire is jó? Aztán még azért is írtam, mert látom, hogy mindjárt olyan gépet szeretne a lelkes hobbysta, hogy bárminek a marására legyen alkalmas. Lehet ez hobbygép, de profi módon és sajnos nem "hobby-barkács" áron. Nem elég pusztán az anyagot beletenni, mert egyszerűen a súly növeléssel a szerkezet és hajtáslánc komolyságát is növelni kell. Ezek a gondolatok már mind elhangzottak itt. Sajnos, hogy a gép tényleg jól szuperáljon bizony külső segítséget is igénybe kell venni, pl: marás, esztergálás- én is ezt teszem, melóhelyen egy kis fusi... Először én is "írígységből" fogtam bele, de mára már kihívásnak tekintem.
Pár gondolatot én is elengednék gépépítéssel kapcsolatban.
1 tudni kell mit szeretnénk megmunkálni. A "mindent" a lehető legrosszabb válasz. Minél több minden játszik bele a repertoárba annál több korlátozás kell sebesség és teljesítmény terén. 2 megfelelő méretezés kell, kezdve talán a főorsóval. Ha az nem bírja bukjuk az egészet. A kínai csudajó x kiló wattos megoldások nem alura vannak kitalálva se fordulatszám se csapágyazás szempontjából. (Fafaragás, szobor másolás nagy mennyiségben több párhuzamos z tengelyen) 3 A váz nem a beépített anyagok mennyiségétől, hanem a beépítés milyenségétől lesz merev. Csavarozott szerkezeteknél a pontos illesztések és az illeszkedő felületek síkja fontos, míg hegesztettnél a feszültségek megszűntetése és a kész váz síkolása szükséges. 4 mellékhajtásoknál az 1:1 ben a legnagyobbb motort amit meg tudunk venni sem ideális az esetek túlnyomó részében Ahogy Temela is leírta bármit meg lehet építeni, de könnyen lehet drágább mint egy gyári sorozatgyártott megoldás.
Az itteni mesterek segítségével sikerült elindítanom a gépet! Most mozdult meg először, és ezúton is még egyszer köszönöm nekik a hathatós segítséget! A hardware-s rész kezdeti stádiuma ezzel most lezárult - sok finomítás van még hátra, nem is sorolnám mit szeretnék , de pénz hiányában most ennyire futotta - most jön a teljesen idegen terület, sok türelmet kérek tőletek!
1. Ha a végállás megfogja a gépet minden esetben csak a kikapcsolással lehet levenni róla? Ha nem hogyan? ( Ilyenkor a motorokat nem tudom sem software-ből sem az orsó kézi forgatásával mozdítani.) 2. Valószínűleg nem a megfelelő irányba forog a Z,Y motorom hogyan fordíthatom meg a forgás irányt? Ha lehet hardware-sen szeretném. 3. Hogyan tudom a software tudtára adni mekkora a munkaterület ahol mozoghat. És jó lenne ezt el is menteni. 4. Van a software-hez ( Mach3 R3.043.053 ) magyarosítás ami a felületét nem változtatja meg? 5. Egy ilyen laptopnál lehet 25000Hz-nél feljebb menni? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2017
Mach3-ban a forgásirányt egy gombnyomással változtatni lehet. (Ports&Pins->Motor output->Dir LowActive adott tengelynél zöld "pipa" vagy piros "X")
Most hirtelen nem mindenre tudom a választ, de van amire igen:
2. cseréld meg az adott motor tekercseinek vezetékeit. Értsd: A+>B+; A->B-. 3. Config>Homing/limits azt hiszem... 4. ilyenről nem tudok, de akár teljes saját képernyőtis csinálhatsz hozzá! Régebben olvastam egy leírást erről, keresgélni kell egy kicsit. Egyébként olyan gyönyörű, részletes magyar leírása van a programnak, hogy nem is biztos, hogy érdemes ezzel foglalkozni, mert nem attól fogod tudni jól használni mert magyar a gombon a felirat. 5. Az nem csak a laptoptól függ, hanem inkább a vezérlésedtől. De érdekelne, hogy mit vársz a kernel frekvencia növelésétől?
Az ott egy USB-s mozgásvezérlő ott a képen? Ha igen, kb. semmi értelme a kernel sebességen növelni, mert az csak az LPT-s vezérléseknél számít.
Nem kell egy vezetéket sem felcserélni, mindent a Mach3 meg lehet oldani.
Nem elég csak magyarosítást feltenni, hanem a kijelző felületét is meg kell változtatni. Idézet: „De érdekelne, hogy mit vársz a kernel frekvencia növelésétől?” Például nagyobb sebességet. Nálam is ha a motorvezérlő nagy felbontásra van állítva akkor nem tudom elérni a kívánt sebességet a Mach3 nem bírja LPT porton kiszolgálni a vezérlőt. És ép ezért lesz rajta Linux és egy Mesa kártya azzal nincs ilyen gond .
Találtam neked egy videót így tudod megváltoztatni a felületet.
Amikor telepítetted van egy felület ami Magyar és azt kellene itt kiválasztanod . Bővebben: Link
Köszönöm mindenkinek!!
5. Azt olvastam hogy simább lesz a motorok járása, ha magasabb a freki. De igen, általában azt sem tudom soha, hogy USB-s rendszer esetére is élnek-e ezek a beállítások. Pl. azt is láttam egy magyar videóban hogy a Port&Pins setupban a Restart if changed/ Sheline 1/2 pulse mode -ot pipáljuk be, különben bizonytalanul fog működni a program . Nincs pipa nálam, nem veszek észre problémát, de ez nem jelent semmit mert nagyon kezdő vok. Egyenlőre várok a marómotor tartóra. Addig szeretnék rajzolgatni. Inscape -el ismerkedem. Meg rendelnék marókat. Gravírtűk,Piramis marók, egyélű marók. Kellene egy kezdő maró set összeállítás, ha valaki leírná mire lesz szükségem. 1. Hogy tudom azt beállítani hogy a Z tengely meddig menjen le? Vagyis ez lenne az az érintkezési pont amikor a toll érinti a papírt. Illetve a tollat egy enyhe rugóval fogom a papírra nyomni, vagyis kb. 1mm lenne a "fogás mélység". 2. Felirat készítésre melyik tipusú marót kell használni? 3. Fához 4. Műanyag, plexi, címke készítésére alkalmas anyagokhoz 5. Sárga réz, vörös réz, alu (kimondottan csak felirat, kis fogás mélységről van szó fémek esetében. Tehát nem vízpumpa házat akarok marni ezzel a játék géppel! A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2017
Én is a sebesség növekedésére tippeltem volna. Ahogy elnéztem a képeket szerintem nem túl nagy menetemelkedésű orsókkal van szerelve a gépe. Alap 200 lépéssel is 0,01 mm körül kell lennie a legkisebb elmozdulásnak. Ettől többet elvárni egy ilyen mechanikától szerintem túlzás. Az összerakott vezérlőt elnézve -ami egyébként szépen, igényesen van összeszerelve - én a tápot látom szűk keresztmetszetnek, bár a paramétereit nem tudom.
Orsók 12x3 X,Y ill. 10x2 Z.
Step most 1/8. Táp:24V 5A. Motor max 3A. Elég sok videót meg kellett néznem, hogy kell ezt úgy hogy, innen is egy kicsit, meg onnan is egy kicsit, és ilyen lett. Köszönöm jól esik, az első gépemre kapok egy kis elismerést, pláne hogy fingom sincs mit miért kell oda kötni ahova. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2017
Ezt nagyon köszönöm, 1024-ben a feliratok fele olvashatatlan vagy a közeli!
A motorok milyen típusúak? A 12×3-as tengelynél egy alap 200-as motorral a legkisebb elmozdulásod 0,015 mm. 1/8-as mikrolépésnél 0,001875 mm. Komolyan szükséged van erre a felbontásra?
Nem tudom, ill. nincs. Csak láttam a videókat hogy lehet a motor tuningot használni, és most itt mennek a tesztek amik a Mach3-ban találtam. Visszateszem akkor.
Milyen káros hatása van ha túlzásba viszem? A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2017
⅛ lépésnél már szinte semmi nyomatékod nem marad, könnyen lépést veszt. Ez rajzolásnál nem jön elő, de majd marásnál viszont hiányozni fog az a plusz. Bővebben: Link
Jajj de finom! Köszönöm a linket!
Max lépést veszt és nem lesz annyira gyors sem, de ennyi. Viszont a tápot valóban gyengének látom. A 24V eleve nem sok az 5A meg egyenesen kevés ha a motorok 3A-t esznek egyenként!
Bocsánat 2A. Szerintem soha nem fognak 2A felvenni, a Z meg pláne. De csak szerintem.
Akkor az 5A határeset, de a 24V akkor is kevés lesz. Azt olvastam régebben valahol, hogy a motor feszültségének 10×-ese az ideális, tehát nálad 36V. Ez nagyon sokat jelent a sebesség szempontjából.
Adatlapod nincs a motorról? Nincs kedvem keresni...
Az sose fog annyit felvenni, főleg 24V-on. Ha nagyon megpörgeti sem, mert egy induktív terhelésről beszélünk, tehát idő kell, hogy elkezdjen növekedni az áram, de mire megnőne annyira, addigra jön a következő lépés. Ha nagyobb a feszültség, akkor gyorsabban nő az áram, emiatt gyorsabb lesz, nagyobb sebességnél kezd el csökkenni a nyomaték.
Ezt találtam hirtelen.
EC Motion Katalog
Ennek örülök, bár nem értem. Megnyugszom most akkor. Ettől azért kicsit féltem, mert csak olyan érzésre. Az is hozzátartozik ez volt kéznél, ( meg elég jó márkának tartom a weidmüllert, mert komoly cuccokban látok ilyesmiket ) és gondoltam ha nem lesz jó akkor majd lesz valami.
Sziasztok!
Feljebb már írtam, egy új projektemhez kellene, egy kicsi, max 10x10x10es(ennél kisebb is jó) fa tárgy megmunkálásához való kisebb teljesítményű, olcsó cnc gép. Szerintetek fém vagy fa vázat alkalmazzak? Milyen teljesítményű motorok kellenek hozzá? Nyák, motorvezérlő, vezérlőprogram mi legyen? Ha tudtok mondani eladó használt kisméretű cnc gépeket, max 30e-ért megköszönném.
30-ért? Ennyiért csak hulladékot lehet kapni ha lehet egyáltalán. Egy kisebb, de minőségi anyagokból készült gép alkatrészeinek ára mindennel együtt bőven 100 fölött van és nem keveset kell vele dolgozni, mire használható lesz.
Annyiért nem igazán kapsz kb. semmit. A kínaiak is csak játékot adnak 44k-ért Bővebben: Link
Bár egy pár felíratot meg lehet vele csinálni. Én csak ennyit költöttem egy tengelyre való golyósorsóra és lineárra, pedig az egy gyenge, a hobby kategóriát alulról épphogy súroló gép lesz. Igaz most rendeltem 32k-ért egy 3d nyomtatót, de nem várok tőle túl sokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |