Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4 csatornás Dimmer pack
 
Témaindító: Georgee, idő: Ápr 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Georgee hozzászólása Ápr 17, 2008 /
 
Üdv mindenkinek, szeretnék egy 4 csatornás dimmer packot építeni, a reflektorok eggyenként 150W ossak, ezt szeretném meghajtani. A vezérlőt ugy gondoltam, hogy a fenyőfa izzósornak az áramkörét használnám, kérdés hogy a reflektort triaccal, vagy mivel kapcsoljam. várom az 5leteket.
(#) szabi83 válasza Georgee hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
itt megtalálsz mindent

Üdv
(#) proba válasza Georgee hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Lehet működik ha triakos vezérlőd (nem tirisztorost mert ott az egyenirányítás miatt nehezeb) az égők helyére egy egy soros ellenállás meg egy triak.(tirisztorosnál esetleg egy optos valami.)
(#) Georgee válasza proba hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
minden esetben triaccal akarom, csak a vezérlő jelet mikrokontrollerrel. Ezt akapscit találtam, de valahogy furcsállom hogy nincs feltüntetve a bemenet...
(#) proba válasza Georgee hozzászólására (») Ápr 17, 2008 / 4
 
Szerintem valahogy így áll. A bemenet meg amit te adsz neki az opton keresztül.(Arra vigyázz ,hogy nem minden optotriak támogatja a dimmerelést ,van amelyik 0 átmenetre kapcsol be a vezérlő jeltől függetlenül.)

triak.JPG
    
(#) kaqkk válasza Georgee hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Milyen reflektorokat használsz?Mert ha halogént az nem bírja a fényerő változást a ki be kapcsolgatást ! Ha jól
tudom ahhoz speciális dimmer kell!
(#) idlob válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Hümm ez érdekelne engemet is. Miért nem bírja a halogén? Tényleg nem kötözködni akarok, tényleg érdekel.
(Nálunk, a művházban komoly refriket, meg közönséges halogén fényvetőket is fázishasításos dimmer vezérli. DMX-ről van átalakítva 0-10v-os jellé. Még nem szóltak az izzók, h. nem teszik nekik. Ettől persze lehet, h tényleg nem szabályos.)
(#) kobold válasza idlob hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Lehet, hülyeséget mondok, de ha minden igaz, vannak dimmelhető halogének, azoknál ezt a lehetőséget külön feltüntetik. A többinél, mivel a szál nem éri el a szükséges üzemi hőmérsékletet, intenzívebb lesz a párolgás (nincs recirkuláció), hamarabb kiég.
(#) proba válasza idlob hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Szerintem van halogén lámpa,és az dimmerelhető elvileg ("fűtőszálas"). Bár valaki azt írta ,hogy a halogén körforgás nem lesz jó .(rövidül az élettartam) ÉN nem próbáltam.
Meg van a fémhalogén ami tényleg nehezen dimmerelhető (gázkisüléses) .Attól függ neked melyik van.
(#) developman válasza proba hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
A halogénnek valóabncsökken az élet tartama ha dimmerről üzemelteted.
Viszont érdemes elő fűtést (a szál folyamatosan vörösen izzik) alkalmazni.
-Ahhoz hogy gyorsn lehessen változtatni a fényerőt.
-Valamint ha gyorsan akarod ki-be kapcsolgatni akkor is érdemes az előfűtés. A hideg szál ellenállása néhány ohm, ami hatalmas indulási áramit jelent. Több nagyobb teljesítményű izzó esetén már betáplálási problémák is felmerülhetnek.
- Valamint sima ki-be kapcsoláskor a szál gyakran elpattan még null átmenetes kapcsolás esetén is. magdis halhatod ha kipróbálod az izzószálak szépen tudnak zenélni.
(#) Georgee válasza developman hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
A fényvető amihez használom 150W vonalizzós (tungsram) kb 8 hónapja használom vele eléggé jól birja még nem pofázott hogy nem teccik neki a dimmelés.
Idézet:
„Viszont érdemes elő fűtést (a szál folyamatosan vörösen izzik) alkalmazni”
ez megvan, az áramkört magam terveztem, a kimenet alapból +-80v has jól emléxem, elég szépen izzik a szál. Jah valami tipus számot mondjatok már az opto csatolóhoz amivel le tudom választani a vezérlőt a dimmertől és tuttira működik... Köszi a segítségeket
(#) proba válasza Georgee hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Talán moc 3020 ,de azért nézz utána nem próbáltam.
(#) idlob válasza proba hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Az nullátmentre kapcsol, szreintem ide nem jó.
(#) Georgee válasza idlob hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
az előzőleg feltöltött kapcsiban MOC 3022 van, az esetleg?
(#) Qwert76 válasza Georgee hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
(#) FMSound hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
Hali!
Igazatok van abban hogy elég nehéz dolog nagyobb teljesítményű izzók ki be kapcsolása.
Kaqkk írta ,hogy a halogéneket nem lehet dimmerelni. Akkor mit lehet? Mert ez téves infó, halogéneket, ill sima izzószálas izzókat, ill vonalizzókat lehet dimmerel. Sőt az élettartamot növeli, hisz a bekapcsolás nullátmenettől indul. Nincs olyan mint egy sima kapcsolóval történő bekapcsoláskor, ahol a szinuszgörbe tetején pi/2+k*+2pi (ahol a legnagyobb az effektív feszültség) így nem hirtelen kell begyújtani az izzónak 100%ra.
Minden színpadon, színházban, mindenhol dimmerelik a fényvetőket, par lámpákat. Igen 1000Wos izzó sokszor zenél de ez nem probléma.
És hogy milyen optodiacot használj....MO3222 vagy ehez hasonló mind megfelel!
Üdv: FM
(#) Georgee válasza FMSound hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Én a refiket dimmerelem még jól birják nem volt vele gond. Csak a sajnos nem Program alapján, hanem manuálisan, na de nem baj
(#) jym válasza FMSound hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Udv.

> hisz a bekapcsolás nullátmenettől indul

2 féle dimmer-ről tudok:

- az egyikben TRIAK van, ezt tetszőleges pontban indíthatják (pontosabban csak majdnem tetszőleges, mert a tartóáramnál nagyobb áramnak kell folynia). Viszont ezt a triak működéséből kifolyólag nem lehet kikapcsolni, hanem maga a TRIAK a következő nullátmenetnél maga kikapcsol (pontosabban ott, ahol az áram a tartóáram alá esik). Ennél nem igaz a fenti állítás.

- a másikban egy GRAETZ híddal kétutasan egyenirányítják a bejövő váltót, és ezt vágják meg tetszőlegesen, de itt már egyenáramú kapcsolóeszközzel (általában MOSFET-el). Erre igaz a fenti állítás, ez tetszőleges pontban be/ki kapcsolható, nyilván célszerű minél közelebb a 0-hoz bekapcsolni. A kikapcsolást akár a csúcsban is meg lehet valósítani. Ehhez kell egy precíz nullátmenet figyelő áramkör is. A fogyasztót a GRAETZ előtti váltókörben helyezik el.

Ha lehet, akkor ezt a második típust kell használni. Ez kíméli a fogyasztót, illetve JÓVAL kevesebb zajt termel.

Imi.
(#) FMSound válasza jym hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Hali Imi!
Igen a Graetz-es megoldás jobb, de profibb dimmerekben azt nem alkalmazzák, gondolok én ilyen csatornánként 1,5-3,5kW-os terhekhetőségüekre.Hisz a diódákon eső 0,6V elhanyagolható 230V mellett , viszonylag nagy áramú diódák kellenek, (ez is megoldható lenne). Ilyen dimmerekben melyeket színpadokon használnak általában triak van, régebbi Tungsram dimmerek fiókokban tirisztor, de ezek még ma is sok sok színházban látják el a fényvetők szabályzását. Mivel ezekben triak volt, jócskán van benne zavarszűrő tekercs Ezek a fiókok vezérlése, 8.2V os magyar szabványú volt. Ez manapság 10Vos szabvány, illetve DMX 512es protokolt használ. De több cég illetve lelkes fejlesztő készített demultiplexereket melynek kimenő maximális feszültség szintje 6.3V vagy 8.2V vagy 10Vos. Így illeszthetők a modern programozható fénypultok a Tungsram fiókokhoz.(lásd pl: Szentgothárdi színház, Szombathelyi Szavária csarnok) Visszatérve a vezérlésre, PWM -el vezérlik a triakot tehát impulzus szélességének változtatásával, mely impulzusok nullátmenettől indulnak. Mivel nullátmenetkor kikapcsol magától a triak de ezt ismét a megfelelő szélességgel begyújtják. 10Vos estben a nullpont figyelő áramkör egy fűrészjelet (ramp) jelet állít elő. Ezt kötik a komporátor áramkör egyik bemenetére a másikra 10V , illetve megfelelően leosztott feszültség szint. Így a komporátor kimenetén egy 100Hzes négyszögjel melynek a10V leosztásával változik a a kitöltési tényezője. De ilyen elven ha ledeket is lehet PWM-elni persze ott MosFetet vagy tranzisztor érdemes használni. Ennél rövidebben nem tudtam volna leírni, bocs Ezt a működést saját méréseim által ismertem meg, mikor első 10Vos dimmerem építettem nem tudtam hogyan is működik, de szerencsére már kisebb művházak is használnak általam épített fényszabályzót.
(#) jym válasza FMSound hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Udv.

> csatornánként 1,5-3,5kW

Ezt nem tudom, mi max. 1 kW-osakat használtunk (lakásokban), de általában csak 300-350W a felső határ. Ezekben volt MOSFET-es, és triakos is. Szkóppal látni jól: a MOSFET-es 0-ról indít, majd levág valahol, a triakos pedig valahol indít, majd a nullánál van vége.

> jócskán van benne zavarszűrő tekercs

Igen, pl. itt láthatóak is:
Dilaco DIGIDIM

> Szombathelyi Szavária csarnok

Itt szoktam járni, majd benézek

A komparátoros/fűrészes technikát ismerem, de hogy dimmerekben is használják, azt nem tudtam. Én egy DMX512-es vezérlőt építettem hozzájuk, dsPIC-el, ez alapján: DMX512 MicroChip

Annyival tud többet, hogy CAN busz-ról fogad csomagokat, és azt alakítja DMX512-re.

Eddig 3 problémánk volt velük:
- zavaróan zizegnek, főleg félbevágott szinusz környékén
- van olyan, aminek hullámzik a kimenete
- volt olyan is (sínre pattintható változat), hogy nyáron a névleges terhelés felét sem tudta, túlmelegedett

Imi.
(#) jym hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
Udv.

Hallottatok e már teljes/fél hullámú dimmer-ről ?
Csak elvi szinten érdekelne egyenlőre.

Erre gondolok:
KAUCSÁR MÁRTON: Számítógépes váltakozóáramú teljesítményvezérlés

Persze tudom, hogy az 50 Hz ide kevés (most maradjunk világításnál), de mi van akkor, ha rendelkezésre állna több 100 Hz váltó ?

Aki lusta végigolvasni, az csak a pdf-es 161-es oldalt nézze meg, azonnal látni fogja, hogy mire gondolok.

Imi.
(#) FMSound válasza jym hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Hali!
Igen "zavaróan zizegnek, főleg félbevágott szinusz környékén" lakásban zavaró, de színházban, koncerten ez nem zavaró, meg általában messze van dimmer pack nem hallatszik, bár a mohácsi filmszínházban a fényesítő állásban a fénypult mellett vannak a dimmer fiókok ott, azt én sem szeretem 8csatornás dimmeremben a mellékelt képen látható. Invertereknél ill frekvencia váltóknál alkalmazott gyári zavarszűrő modult használtam, a bemeneten. Amit most építek az 12csatornás lesz, dmx ill. 10Vos vezérléssel. Ott egy gyári zavarszűrő modul lesz 3X25Aes a bemeneten, kimeneten pedig 100uHis fojtó tekercs minden csatornán.
Ha külön fázisról megy fény meg a hang akkor szinte zavarszűrő nélkül sem zavaró, főleg ha minden erősítő illetve egyéb eszköz di boxal szimetrikussan van össze kötve . De azért illik zavart kiszűrni amennyire csak van lehetőségünk.
Még valami: régi Tungsram fiókok nagyon nagyon zúgnak, mint már említettem 3 fojtó tekercs van bennük, I E vasmagra tekerve, hát azok még anyagból voltak össze rakva. De ezek a tekercsek az idők alatt illetve terheléstől, melegedéstől meglazultak...
De ezt a zúgást el kell viselni inkább a tekercsek zümmögjenek, mint a hangfalak legyen nemkívánatos zaj, amit a fázis hasítás okoz.
(#) krissz555 hozzászólása Aug 17, 2009 /
 
Üdv! van egy kérdésem! Adott egy 1fázisú 8ch-s dimmer csatornánként 2kw. Azt szeretném kérdezni hogy ebből hogy tudok 3fázisút csinálni? Mert 1 fázist eléggé rángatja!
(#) jym válasza krissz555 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Üdv.

- ha ismered a dimmer-t, és minden csatornán van külön nullpontfigyelője (nem valószínű), és szét tudod szedni, akkor lehetne minden csatornára eltérő fázis betápot adni

- kellene keresni egy nagy teljesítményű 3fázisból 1fázisú invertert, talán az UPS-k környékén kellene körülnézni

- le kell cserélni olyan 8 csatornásra, amelyen van több fázisbemenet gyárilag

- venni kell kisebb csatornaszámú dimmereket, és úgy megosztani a terhelést

Imi.
(#) krissz555 válasza jym hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Helló! Kössz az infót! Majd megnézem mit lehet vele kezdeni.
(#) apanka hozzászólása Okt 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Tudnátok segíteni? A mellékelt kapcsolással kapcsolok ki-be izzókat, energiatakarékos fénycsöveket és 150W-os halogén reflektort. Évek óta hibátlanul működik. Csak ki-be kapcsolás van, dimmerelés nincs. Most a triakot megfelelő teljesítményűre cserélve egy 500W-os halogén reflektort szeretnék kapcsolni. A következő történik: vezérlést adva az optóra a reflektor bekapcsol, néhány másodperc múlva a vezérlést megszüntetve kikapcsol. Minden rendben! De ha hosszabb időre kapcsolom be (legalább félperc), akkor a vezérlés megszűnése után is bekapcsolva marad a reflektor és ezután már nem kapcsolható ki sehogy. (nem szűnik meg a triak tartóárama) Ha a hálózati feszt.lekapcsolom, akkor is várni kell, hogy a refi kihűljön, ezután újra bekapcsolható egyszer. Nálatok nem jelentkezik ilyen probléma?

István

triakvez.jpg
    
(#) dbase válasza apanka hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Hali
Nem jó helyen van az izzó, felülre a fázisba kellene tenni, bár ugyis folyik az áram, plusz szerintem fölös az alsó ellenállás.
Ajánlom figyelmedbe a MOC3020 pdf-jét és ott is a 4. oldalon az alap kapcsolásokat. Van egy olyan hogy induktiv, a középső kipróbálnám a helyedben.
(#) apanka válasza dbase hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Szia!
Köszi, ki fogom próbálni! Én a nullaátmenet érzékelős optókat használom, mert nincs fényerő szabályozás és így a zavarok is minimálisak. A MOC3041-42-43 és MOC61-62-63 -at használok, ezek adatlapjában az alapkapcsolás megegyezik azzal, amit én is használok. Azért is tartottam jobbnak azt, ha a fogyasztó a nulla ágban van, mert így vezérlés nélkül nincs a fogyasztó kapcsain a fázis és így még biztonságosabb.(áramütés szempontjából)

István
(#) bence121 hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Sziasztok! Építeni szeretnék egy 8 vagy 12 csatornás dimmer pack-ot, amit DMX 512-es vezérlővel vezérelnék. Csatornánként 10A-t kellene bírnia. Nézegettem a neten, de nem igazán találtam használható kapcsolást.
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) andras1 válasza bence121 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Hali

Amiről Te beszélsz az egy prof. dimmer ráadásul dmx-es vezérléssel. ha nem pusztán az építés öröméért szeretnéd megépíteni akkor bele se kezdj, mert mire a végére érsz 2x annyiba fog kerülni mintha vettél volna egyet.

professzionális felhasználóként tudom. hidd el.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem