Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4 csatornás Dimmer pack
 
Témaindító: Georgee, idő: Ápr 17, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) bence121 válasza andras1 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Használni is szeretném, de pl. FMSound is épített egyet, nem tudom, hogy neki mennyibe fájhatott, de biztos hogy 15-20EFt-ba benne volt. Egy használható kapcsolási rajz kellene, a kivitelezéssel nem lenne gond
(#) FMSound válasza bence121 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Üdv!
Ha pl: kismegszakítók, dugaljak... nem tudnék hozzájutni kedvezményes áron akkor én sem építenék, ( bár hasonló tudású pl:logen dimmert 50 000Ftból nem lehet venni) de így megvan az építés öröme, profi felhasználás során, hisz a készülékeim rendelkeznek érintésvédelmi felülvizsgálattal is. Az eddig itt publikált 8 illetve 4 csatornás dimmeren kívül, építettem egy 12csatornássat is ami az elmúlt szezonban már használatban volt, és jelenlegi igényeinket teljes mértékben kielégíti, ha csatorna szám nem elegendő a 3 készüléket kombinálom. És most beszéljenek a képek:
(#) szabi83 válasza FMSound hozzászólására (») Márc 3, 2010 /
 
Nem semmi DMX-el vezérled?
Belvilág?
(#) sancredroy hozzászólása Máj 17, 2010 /
 
Üdv!
Olyan kapcsolást keresek,amivel az analóg 0-10 voltos dimereket lehet vezérelni.Akinek birtokában van ilyesmi,kérem segítsen.Köszönöm szépen.
(#) alex981 válasza Georgee hozzászólására (») Nov 18, 2010 /
 
Relével is birod kapcsolni.
(#) Georgee válasza alex981 hozzászólására (») Nov 19, 2010 /
 
A problémát már megoldottam, de mivel Dimmert irtam (állítható fényerő stb) igy a relé az ki van zárva.
(#) stern1980 hozzászólása Ápr 18, 2013 /
 
sziasztok!

Én is építettem egy 12 csatornás dimmert, 0-10v-os vezérlő egységgel, amit még nem sikerült megoldanom az az, hogy a 10v-ból hogyan csináljak 3v-ot az MOC3021 optonak ami a TRIAKOT hajtja.
Ha van valakinek ötlete, hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani azt megköszönném.
Csinálok majd képeket ha elkészül és megosztom veletek.
(#) Zsarka hozzászólása Jún 22, 2013 /
 
Mi a véleményetek Erről .Próbálkozott e valaki ezzel? Esetleg van e hozzá használható Hex/asm. file-ja?
(#) kaqkk válasza Zsarka hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
A hex is ott van (dovnload)
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Sziasztok!
Erről az oldalról én már építettem, most is neki fogok állni,(csak itthon nem tudok nyákot gyártani ezért várok iskolakezdésig, a gyakorlati tanárommal szoktuk a nyákokat csinálni, én viszek nyákot,meg tervet, ő segít megcsinálni ) építettem már demultiplexert, most dimmert fogok (a tanárom már épített, megbízható). Az a jó, hogy a DMX-es feldolgozópanel mindegyikhez ugyanaz, csak a program más benne, és kb. 1500-ból kijön egy ilyen panel alkatrészekkel. Még ha valaki nem is ért a nyáktervezéshez, és jó neki az ott megadott dizájn, akkor elég azt kinyomtatni, és elkészíteni, minden alkatrész meg van adva, tehát ezen weboldal alapján meg lehet építeni akár egy dimmert is, mint pl én vagy bence121 is akart(igaz, ez 3 éve volt...). A lényeg, nézzetek körül.
(#) levaitamas válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Ha elkészültetek vele, publikálhatnál egy cikket is.
(#) mikrokapcsolo válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 15, 2013 /
 
Háát, lehet, hogy elgondolkodom rajta.
(#) ces98 hozzászólása Jan 13, 2015 /
 
Sziasztok!

Nem tudom, van-e még itt valaki, de kérdeznék:

Szeretnék egy 10-12 csatornás dimmerpackot építeni kb. 500W/csat, de minden egyes csatornának külön betápot kell kialakítanom (a nulla ugyanaz) és ezek különböző fázison lehetnek. Nem szeretnék csak egy nullátmenet figyelőt csinálni. A kérdés az, hogy a másik két fázis nullátmenetét számolhatom-e a figyelt fázisból, vagy a valóságban nem pont 120 fok a fázisok közötti különbség. Esetleg a terhelés mértékétől / típusától eltolódhatnak egymástól?

Köszi: Kopi
(#) mikrokapcsolo válasza ces98 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /
 
Elméletileg számolhatod, de pontosabb, ha külön figyeled a fázisokat. Rakj össze egy optocsatolós áramkört, és mérd meg szkóppal, hogy valóban mekkora.
(#) ces98 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 13, 2015 /
 
Aha, köszi, eddig én is eljutottam, csak ezt a mérést meg akartam spórolni. Meg az is baj, hogy a végleges környezetet nem tudom szimulálni, mert a helyszínen nagyobb és több fogyasztó van mint itthon. Azért kíváncsi lennék, mekkora eltérés van az elméleti 120 fokhoz képest (mert szerintem van). Ez ugye fényerő ingadozást fog okozni, csak nem tudom, hogy zavaró mértékűt-e...
(#) mikrokapcsolo válasza ces98 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /
 
Szerintem, azért +2 figyelőáramkör megépítése nem okoz nagyobb gondot, mint korrigálni, vagy számolgatni.
(#) ces98 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 13, 2015 /
 
Az a baj, hogy nem lehet előre tudni, hogy melyik csatorna melyik fázison lesz, tehát minden csatornához kellene építeni. Úgy gondoltam figyelem az egyik fázist, aztán menüből megmondom, hogy melyik csatorna melyik fázison van.
(#) ces98 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jan 13, 2015 /
 
Még egy kérdésem lenne. Ha FET-et használok kapcsoló elemnek, akkor elhagyhatom a szűrő tekercset? Mert sok ilyen kapcsolást látok. Továbbá az elektronikus túláram védelemre mennyire kell odafigyelni, vagy elég egy szimpla bizti?
(#) mikrokapcsolo válasza ces98 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /
 
Biztosításra egy fő megszakító, és lehetőleg csatornánként terhelésnek megfelelően vagy üvegcsöves, vagy oda is kismegszakító. A FET egyenáramú áramkörbe való, itt valószínűleg egyetlen félperiódusig működne. A szűrés pedig nem árt, ugyanis tud ám szép zavarokat kiadni egy dimmer. Egy gyári, azt hiszem eurolight dimmer tetején egy keverő felszed minden zajt, pedig az a dimmer eléggé szűrve van.
(#) ces98 hozzászólása Jan 14, 2015 /
 
Természetesen egyenirányítás után gondoltam a FET-et. A lenti rajzra gondoltam, de itt nincs se szűrés, se aktív túláramvédelem. Nem tudom ez a valóságban megállja-e a helyét. Túláram védelemre leginkább akkor lenne szükség amikor egy lámpa eldurran. Ilyenkor tudnak nagy áramok megindulni, és nem tudom, hogy egy kismegszakító, vagy üvegcsöves bizti elég gyors-e, hogy megvédje a FET-et. Dimmelhető LED-es lámpák lennének ráakasztva és ezek tudnak zárlatba menni .
(#) Peter65 válasza ces98 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Szia!
A szinkronozásról: Az iparban a digitális tirisztoros hajtások szinte mindegyike egy fázisra szinkronoz, és abból állítja elő a 3 fázisú szinkronjelet. Igaz, nem pusztán időzítéssel, hanem jellemzően PLL hurkot használnak. Az így kialakított szinkron jel pontosabb együttfutást eredményez a 3 fázison, mint amikor fázisonként külön szinkronizálnak.
A FET-ről: A fetes kapcsolásnak úgy van értelme, ha a triakhoz képest lényegesen lassabb a kapcsolása. Az alacsonyabb feszültség és árammeredekség miatt lesz kisebb a rádiófrekvenciás zavarása. A mutatott kapcsolás csak kikapcsoláskor lesz viszonylag lassú, ezért feltehetőleg nullátmenetnél kapcsolják be, és a kikapcsolás "hasítja a fázist".
A túláramvédelemről: A triakkok I2t-je lényegesen nagyobb a FET-nél, azaz jó eséllyel biztosítóval védhető. Fet esetén nagyon nagy túlméretezés szükséges ehhez, ezért egy gyors elelktronikus védelem gazdaságosabb lehet.
(#) ces98 válasza Peter65 hozzászólására (») Jan 14, 2015 /
 
Akkor a szinkronizálást egy fázisra csinálom. Úgy érzem nagyot nem hibázhatok így.

Azért FET-et használnék, hogy mindkét fajta (leadig edge, trailing edge) fázishasítást alkalmazni tudjam a fogyasztó függvényében, hogy az induktív, kapacitív, vagy ohmos jellegű. Ezt is menüből lehetne választani csatornánként. Nem feltétlenül a lassabb kapcsolási sebesség a cél, persze az sem lenne rossz ha lassabb lenne, de akkor megnő a disszipáció, bár nem tudom, hogy lényegesen-e, mivel csak 50Hz-ről van szó.

Az elektronikus túláram védelem szerintem is kellene, de 12 csatornánál lényegesen növeli az alkatrészek számát...

Köszi a hozzászólást
(#) ces98 hozzászólása Feb 4, 2015 /
 
Sziasztok!

A kisebbfajta képzavart szeretném eloszlatni a saját és esetleg mások fejében is. Adott egy dimmelhető GU10-es ledes fényforrás. Használhatom triakos fázishasítással vagy sem? Azt mondják, hogy ezeket 'trailing edge', 'utóvágós', 'mosfet-es' fázishasítós dimmerekkel lehet szabályozni. A lényeg, hogy nullátmenetnél kezdenek vezetni, és valahol a kívánt fényerőnek megfelelően vágják a fázist. Na most kipróbáltam egy triakossal (ami ugye pont fordítva működik) és simán működik. A kérdés az az, hogy hosszútávon mit szól hozzá a fényforrás, hiszen minden periódusban kap egy rúgást a puffer kondija. Szerintetek lehet így használni, vagy sem?

Kopi
(#) q765 hozzászólása Ápr 4, 2015 /
 
Szisztok!

Hétvégén kaptam Papától egy "valahonnan" szerzett valószínűleg villanócső vezérlőt. 4 csatornás, 10 programos, audió bemenetes kütyü. Kimérve nyáktrafót, elkókat, egy 5 voltos segédtáp stabilizátort cseréltem rata. Egyszer elindult, azóta nemlátom az életet benne. Mondjuk nemis akartam megtartani, csak szerettem volna látni..

Amit szeretnék igazából egy 4 csatornás dimmer, 4 egyszerű induktív lámpához.
Bátyámnak jövőhét hétvégén van a szülinapja, és szeret fotózni. Szólt pár féléve, hogy szeretne egy ilyet. Azthiszem 2 lámpája van.

Tudtok valami ötletet mondani, hogy merre induljak el ezekkel az alkatrészekkel?
Dobozát megtartanám, és abba lenne megépítve.
Miszokott ilyen fotós fényerőszabályzókban lenni? Mi a fontos bennük?

Ami van benne: PC101 opto 4db, ULN 2003 , BTA08 4db , SN74LS24 , szerintem egy ATMEGA féle, meg a többi apróság. Az adattábla 4000VA , 4 * 6,3A ír.
MOst, hogy leírtam kicsit túlzásnak találom, de ebből kaptam- villant fel az ötlet.

Zoli
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /
 
Lapozgattam az oldalakat, de mindenhol csak diakos vezérlést találtam a képzelgésemre.
Nincs véletlen valami olyan szabályzó, ahol a triakot másféleképpen nyitják? Nemszeretném túlbonyolítani, illetve a 10ft-os határt sem átlépni..
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Ápr 4, 2015 /
 
Azért nemkapok választ mert annyira egyszerű a történet, csak a panelterv maradt rám? -

Jólolvasom, hogy ilyenekben van váltó induktív és ohmos csatolás között?
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2015
(#) q765 válasza FMSound hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Helló!

Ehhez esetleg lenne egy kapcsolásod, illetve egy panelterved?
Megköszönném. Sehol nemtalálok hasonlót sem a neten. Vagy csak rosszul keresem.
Arra kellene amit írtam , ami kimaradt, hogy 4*700W egyfázisról.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /
 
Szerintetek ez a kapcsolás mennyire oldaná meg a gondom? Így csak két csatornát tudnék építeni, viszont állítólag jobban szabályozható.
BT08 jólenne bele? Mivel tirisztort ír Skori.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015

Névtelen.png
    
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem